Klik Klik

Friday, December 2, 2011

Memandangkan masa telah menunjukkan utk makan tengahari, aku mengajak Papi g cubak Pulut Ayam lelagik all time faveret Sami ialah pulut, mmg cantek sgt lah (aku pn suka pulut tp xbleh nk lebeh2 sbb angin sob sob.. hati sedih). Kedai Mak Teh Pulut Ayam yg dicadangkan oleh Nad, bekas opismate aku nih kat belah atas, senang cite kt area bus parking. Lagik senang cite lagik atas tanda beso Padang Besar tuh. Huyuh lotih la makcik pakcik mendaki bukit smbil tolak stroller Sami dgn sorakan ‘cpt la Papi...’ cis korg bygkan lah Sami tak turun lgsg tau dari stroller dia spjg kt Padang Besar haha.. ade la cobaan nk turun gak tp kejap aje, dia rasa sonok la kot kena tolak


Sampai aje kt kedai tu aku agak disappointed sbb kire makanan yg dihidang berbentuk nasik berlauk, bezanye ade pulut. Jadik aku tnya la kat pakcik tu ape yg pulut ayamnye. Jawapan beliau ‘ade pulut bleh mkn dgn ayam goreng cicah sambal’. Ermm kasik sepinggan la utk cuba. Tapi aku xmenaruh harapan tinggi


 wahhh mmg menariks juga walaupon aku poton dgn bwg goreng itu. aku xbape suka bwg goreng, tgk makanan la tp sekalik imbas aku tau bawang goreng tu buatan sendiri. Papi mmg suka jadik tu portion dia lah. Ayam nye masih panas lagik dan verdictnye mmg SEDAP!!! tak caya jgn tanya aku atau Sami tanya lah Papi YANG BUKAN PEMAKAN PULUT ituuu.. 

Haha memula kat kepala aku mmg dah tau sgt Papi akan tolong ratah ayam aje. 
Patu dia dok ckp 'sedap, sedap' 
aku tnya 'lapo ke?' maklumle org lapo aje mkn ape sume sedap
Papi jawab 'tak lah tp mmg sedap'
aku tanya lagik utk kepastian 'cicah dia sedap ke?'
 'aah tapi mkn dgn pulut lagik sedap' huyuh

Ini mmg perkara asing, satu perkara baru since aku kenal Papi dari tahun 2002. Nak melencong jap. Kawan aku Molly penah cakap:

'mmg akan ade aje yg tak kena dgn partner kita sbb cemana kite ckp kite serasi sbnrnye tak sbb kite nih saling melengkapi' bak kata omputih u completed me eceh

kendian dia sambung:

'percayalah, perkara yg kite dok komplen psl partner kite, lambat laun kite akan jadik mcm dia dan partner kite pon akan jadik mcm kite. xpayah la nk susah2 mengubahnye' 

pikirkan dalam2 bagi yg ade partner sbb mesti sedikit sebyk korg akan akui bende itu

tapi bagi aku yg paling mujarab dlm memahami partner kite selain komunikasi ialah:

- bergaduh!, sebab dgn bergaduh la kite belajar perkara baru ttg partner - 
haha tp aku jarang la bergadoh, tak tahan siut kalu asik gaduh haha

ok cukup dgn intermission tu, dh cam cite hindustan plak

Berbalik kepada pulut sedap itu. Dah abis sepinggan.
ORDER lagik satu! hahahahha


tak tau reganye. kang aku tnya Papi.


sila cuba kalu dtg sini, jika anda bukan pemakan pulut, maybe bleh cuba time tghari time lapo2 hahahah

Kendian setelah selesai segalanye termasuk la Sami sebok nk poop tp xmo kt situ nk kat hotel haishhh kitorg bergerak keluar dari Padang Besar menuju ke tempat makan. Time nih baaaaruuuulahhh aku tau nk makan kt kedai Mak Mertua Erna. Laa awat tak habaq? walaupon tiada dlm itinery aku folo aje xmo byk karenah. 'Dekat aje' bgtau Biqque. 


Tak sempat tiba bleh plak melencong ke Ladang Burung Unta. 


Aku excited gak time nih. Excited on behalf Sami lah. Bukan panas terik pon. Cuma hujan renyai on off. Aku suka siap beli makanan Ostrich seikat RM1 tapii..

'skin.. skin.. skin toksah kasik makan ye...' Abah panggil aku dari gazebo smbil tersengih geleng2 pala
'ha...? napa Bah?' aku lagik buat cam tak paham
'haihhh Abah ckp toksah .. kire toksah la...' Makcik pon sama sengih geleng2 pala, sengih takpa jangan jegey
'kalau Sami Bah?' aku xpuas ati gak tuh.. haha
'bulehhhh Skin aje tak bulehhh' aku pon mengangguk buat muka keciwa pg kat Biqque dan berbisik
'ala.. Abah cam Mak aku la plakkkk' hahahahahhaha sempattt

 tapi sami takut la plakkk

Jadik dia nk bagi mkn kuda aje.. eh kata ladang unta? mana dtg kuda? hahahahha


Lebih stgh jam gak benti, perjalanan diteruskan. Orang dpn masih laju dan menyinggah di deretan kedai tepi tasik.. 'ooo kedai makannye mesti disini.. wahhh di Tasik Timah Tasoh plak tuuu.. beshnyeee' bisik aku dlm hati. Kuar aje dari kete sume mngekor Abah g toilet, aku nmpak surau kt tepi tu terus la nk solat sbb tadi dh makan pulut dh kenyang sket so takpa aku nyusul kendian la mkn karang. Tapi Biqque and Kak Ngah reluctant and insist g makan dulu and yg laki2 plak sume dh on solat. Aku takde amik gambo pon kat situ sbb sedar2 bukan situ tempat makannyeeeeee... haihhhh ape cer nih???


Setelah Papi settled (sbb dia last sekalik) perjalanan diteruskan lagikk.. bagi aku dekat kalu local tapi sbb kitorg nih bukan local dan xpenah g sini jalan lurus tu aku rasa jauh ler.. kerling kat jam kete dh tunjuk kul 3.25pm tetiba Papi ckp 'i kesian kat dorg, kite nk makan mana nih? dorg tak makan lagik tau.. sure lapar' ermmm no komen lah, bende adhoc tak ikut itinery dgn kata lain tak disedia maklum awal2 gini ler jadiknye.. komen aku satu aje, seb beik anak aku dh makan haha. Akhirnyeee setelah diberi salam sepanjang perjalanan itu kami tiba jua di Pokok Sawa


 sila folo di fesbuk ye hehe

Sampai2 meja TEMPAHAN mmg sudah lama tersedia. Tokey kedai dh risau sbb makanan dh sejuk. Takpe makcik kalu lapo tu sejuk cam ice batu pon org telan hehe




Tolong ye, jangan jadik cam rombongan nih. Sila jumpa tuan rumah dulu kasik salam tanya kabar baru duduk makan ye.. ini takde. terus duduk order air senduk nasik ngapp makan hahahha (aku lah tuu)


 section dewasa 

 section budak budak


 section budak masam


 pinggan ibu mengandung


 licin hahahha. Asam rebus terbaek!!


 sumpah sedap!! bermacam lauk kampung. Biqque sila review ye.. bak kata ko.. power blogger hahahhaha


Tapi sungguh aku ingin berterima kasih kepada Erna sekeluarga terutama suami & ibu mertuanye yg mmg baek hati membelanja kitorg makan. sedap sungguh. Nama kedai nih Pokok Sawa. Erna ckp dulu ade pokok ciku yg rimbun dpn kedai (in fact masih ade), org perlis sebut ciku = sawa. Kire dlm area Pauh ke xsilap (erkk betoi ka Biqque?). Erna jugak ade mentioned, masuk dlm Jalan2 Carik Makan tapi xkuar tv sbb area PAS.. ermm cite Erna la hehe.. Sila dtg makan sini jika pergi ke Perlis. Dibuka waktu lunch sahaja. 


Dah malam aku smbung esok2. nite

6 hottie:

bdk2 @ John said...

ely! huyuh tu mksd ape? takde kamus dewan nak refer mksd dia nih!!! agagagaagaga...

pulut tu sy suka...kasik kulit licin. bak kata org siam laa..

skin=ely, adalah org yg sama ke?

fatt said...

aku baca cerita ko ni pukul 2pagi. terus aku lapor nak korek2 kat dapo nasik pun takde, ada roti canai segera jek..mengidam plak rasanya bila tgk ayam pulut tu. wlpun aku tak penah mkn ayam dgn pulut tp aku rasa mesti sedap. slalu aku mkn pulut dgn ikan masin..uii..ni pun sedap weh lagi2 time hujan...iskk...ada yg cari pulut dgn ikan masin esok ni...

tapi kan, sbnrnya nape dorg tak bagi ko kasik mkn kat burung unta tu? ada sebab ke? takkan kenan plak? cam pelik jek

Biqque said...

abah tu kadang2 dia tu strict gak bab2 tu skin, aku takde pengalaman lagi, so tak tau hahahaha :D

KEDAI MAKAN POKOK SAWA MEMANG SEDAP! NAK2 KERABU MANGGA DENGAN IKAN KELI GORENG DIA YE. ASAM PEDAS DILUPA JANGAN. SILA, SILA.

KITORANG MAKAN FREE, KORANG KENA LA BAYAQ NA?

hehehe...

Janggel said...

Fuh meriahnya...mesti penuh satu kedai makan tu ngan korang kan!

Bawang goreng tu nampak cam sedap!!!

Ely Hasrul said...

John, iye skin dgn ely org yg sama ko nih nk kena seligi tak baca entry 26fact aku tuh. huyuh tu cam.. ermm huyuh laaa hahahhaha. eh betoi ka pulut leh kaisk licin? apesal aku mkn bertahun2 tak licin muka.. cis licin ape nih woi?


Fatt, aku siap explain kat papi mkn dgn ikan masin sedap hishh ko nih buat aku teringin gakkk cissss. beese le time ngandung org tua2 mmg pantang, lelagik dgn haiwan. sume bende la xkena, belai pon dorg leh komen apetahlagik ko jerit/kutuk/pukul binatang sumpah pantang. dulu time biqque kawin aku dh pegnen, pas kenduri pi tido kt bukit merah time tu mak & bapak aku ikut, siap g tgk org utan.. mbebel2 mak aku sbb aku dgn papi dok puji2 anak org utan tu cute hahahahhaha

Ely Hasrul said...

Biqque, aku xsangka la bg mkn pon pantang hahahhaha tp sama aje, aritu time mak tido umah ade polka dgn june pon dia leh bising xkasik aku tegur bebudak tuh.. memacam aku xtpikir pon hahahahha


Janggel, bawang goreng tu mmg sedap ekceli sbb buat sendiri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.