Klik Klik

Wednesday, December 28, 2011

Setelah mendapat inspirasi dari Na, aku pon dgn yakinnye ingin menyambung entry Melaka yg sudah hampir pudar dalam ingatanku ini. Tapi awas! entry ini tidak bergambar memandangkan batt kamera dh kong. Kena tunggu dari Biqque lah, itu pon kalu dia sudi nk tulis cerita sbb dia busy jadik Cik Ro hehe.

Selesai menyumpah sambil makan di D' Puaka, kitorg pon kuar smbil menuju ke gerai jualan, tadik Abah ade ckp nk benti kt Telok Mas tp nmpak gaya sume sudah setuju utk menyoping disini aje.

'2 botol RM5 aje kak' adik tu mengoffer aku cencalok, terus aku suh bungkus which is smpai skang aku xmkn pon. ingat nk kasik kt Mak pon dh lupe

'sedap ke? ape rasenye? aku xpenah makan' tnya Biq rakus smbil memegang belacan mcm champion sgt la dpt beli 3ketul RM5 pastu tensi2 sbb kedai lain ade jual lagik murah, aku rasa 3ketul RM3 kot... Tapi aku dgn K Ngah dok pujuk la yg murah tu belum bako etc haha

Sudah selesai membeli bayar kitorg pon terus menuju ke kereta. Time nih mmg besh lah tgk kete aku dgn K Ngah sbb terang lagik bersuluh kitorg parking bwh pokok yg sungguh byk la burungnye. Taik burung main tembak2.. mmg bleh menang decorative car la aku haha..

Sami susah hati, geli pon iye siap paksa Papi basuh kete mlm tu gak hehe.. Terus kitorg keluar menuju semula ke Bandar Bersejarah. Alih2 Pak Ein suh benti kat Telok Mas gak.. okeh no hal.. xsmpai 5km pon dr tmpt makan

Sampai kt sepanjang gerai jualan tepi jalan Telok Mas tuh, cpt2 kitorg melintas sbb kedai2 tu nk tutup. Tuju satu kedai aje. Memang rezeki akak tu la mlm tuh. Biq pon mberi idea bernas utk mbli ole2 utk dihidang semasa Perjumpaan Haram nanti. Gile tak bawak buah tangan, si Lily dh war2kan kek dia tuh.. tak boleh jadik.. hihihi

Macam bese ayat yg bese didengar 'ko bayar dulu' kahkahakahkah bukan aku aje, K Ngah pon sama! aku kalu kuar ngan Biq mmg tak kesah nk bawak duit, dia kan bank bergerak hahahahhaa. duit dia bersepah sana sini, kalu korg g umah dia, cuba2 la check kt bwh sofa ke untung nasib jumpak duit, untung sabit jumpak kiki aje. 


Perjalanan diteruskan dgn rasa puas sbb akak tadik jual lagik murah dari kt tmpt makan. Mungkin sudah malam nak tutup kedai. Sampai kat city (ewah), kitorg pon main parking dan berniat utk berjalan kaki sahaja.. Suasana mlm itu mmg meriah, maklumlah hujung minggu sementelaah beca yg lalu lalang disitu menambahkan suasana riang. Difendekkan cite kt situ kitorg sekadar berjalan2 mencuci mata melenguhkan kaki aje. Menyakitkan hati pon iye gak sbb byknye ler magnet murah2. Ekceli aku dh terbeli magnet masa kuar dr River Cruise. Aku dh tau la agak mahal tp sbb ingtkn xdpt pg ke city, menyumpah2 aku smbil mbelek magnet dan aku terdengar perbualan sorg abang penjual barangan cenderahati dgn seorg mamat pelanggan
.
.
.

Keadaan menunjukkan mamat pelanggan menghulurkan satu note kat abang penjual
.
.
.
'haa nmpak nye kawan adik nih dh kena tipu, dia beli 4 RM10, saya jual 5 RM10...' abang penjual tuh menghulurkan kembali kepinga note tadik kt mamat pelanggan itu. 

Aku pasti mamat pelanggan tu nk beli belacan kat abang tu, kawan dia suh beli, katanye kawan dia dpt 4 = RM10. so abang penjual tu cam bangga la dia jual lagik murah

Time2 tu gak nak jek aku dtg kat dorg berdua smbil ckp

'Nampaknye abang pon menipu gak, kawan saya beli 6 = RM10..' hahahaha tu blum ckp ade jumpak lagik murah tu hahahaha..

Kesimpulannye aku lupe beli belacan tp xpe lah sbb aku xmasak menggunakan belacan. Kalu ade belacan kat umah aku tu maknenye mak aku yg beli patu dia letak kt situ and aku guna bile terjumpa hehe


Itu aje lah. Kite tunggu gambo dari Biqque..

13 hottie:

BlueEwoke said...

Bak cencalok sebotol ahahaha..aku ari tu nak beli, tapi cawan kata tak yah. Aku tak paham la napa!! ee geram aku..aku suka cencalok nih..nyammmmm

Ely Hasrul said...

Na, kann potong2 cili mkn dgn ikan goreng wahhh sedapnyee!! blk nih aku nk makan lah!..

ha ko nak? ade 2 btl nih, aku satu ko satu. nnti bleh jumpak aku kasik ko satu

Biqque said...

owh god! korang gile! aku tak penah dan tak reti makan cencalok or budu. nanti sila demo ok? (demo tu demonstrasi ye, bukan demo lo ni doh tok supo muloooo)

hahahahaha! ko tau skin, aku jumpa duit dekat rm50 gak la dalam sarung external hard disk aku! dah leper duit tu! hahaha! ye, mmg merata2...

Janggel said...

sedapnya cencalokkkk!!!! aku suka giler kalo bubuh bawang pastu cabai sket...fuh terangkat!!!

Lily Riani said...

cencalok apa rasa yek budu semua tuh pun i tak nah makan. i bayang kan berudu... ish

Ely Hasrul said...

Biqque,

byknye smpai rm50? aku jumpak rm10 aje dlm beg laptop cisss.. haaa nnti bile kite potluck menu asia = nasik bleh demo lo nih cencalok hahahha


Janggel

lelagik mkn dgn ikan goreng rangup panas patu dgn ulam skalik fuhhhhh!!1

Ely Hasrul said...

Lily,

Rase cam smbal belacan gitu la.. eh xleh nk describe.. tp i lebeh suka cencalok dr budu sbb budu tu cam lebih masin.. uishhh sedappppp

bayangkan berudu? hahhaha dulu pon cm tpk nama la dorg namakan bende tuh berudu ropenye budu.. mmg cicah2 yg sedap la cuma proses permbuatannye jgn ditanya.. bende yg ditapis, dikering, ditapai, dibancuh sume nih kite toksah tnya.. kite mkn aje hehhehehe

Ainul Arina Madhiah said...

isk sedapnya ada budu belacan cencalok semua..... ni yang nak balik malaysia cepat nih... T_T

Ely Hasrul said...

ainul, kihkihkih.. kt sana kicap ade? kihkihkih... cpt2 blk mkn puas2..

Anash said...

ely,
wa tak makan cencalok...(...lalu terus lari menyorok bawah pokok jambu)

...but tempoyak...yesss....(cover line)

Ely Hasrul said...

huishhh k anashh.. org melaka tak mkn cencalok?? murtadddd hahhaha siap cover line dgn tompoyak xtahan tuhhh hahahahha (jaga2 pokok jambu tu ade kerengga)

Anash said...

adeh...dah kena gigit kerengge....(haha)

Ely Hasrul said...

hahahah k anash, kena gigit kerengga tp dpt mkn jambu hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.