Klik Klik

Monday, December 12, 2011

Ini entry marah

Aku ade sepupu (sapo yg takdo? bongok nye statement). First cousin. Mak dia adik Bapak aku. Makcik aku paling kepoh. Suka amik tau hal orang, suka rahsia hal sendiri. Suka tolong orang juga suka la nk berlawan dgn orang. Kepoh tu cam bile anak org dpt PMR 3A aje dia kepoh, patu komplen anak sendiri dpt 7A, cam frust la xdpt 9A tapi ekceli dia bangga arr saja aje buat2 frust tapi Mak aku selamba jugak ckp 'alahh dia dulu.. SRP pon tak lepas nk bising2..' hahahahhaa. Tu la makcik aku. Kaya. Sebab laki dia keje beso, byk duit. 

Walaupon begitu, anak sulongnye pompan, sepupu aku nih mmg berlainan la perangainye. Aku pasti 100% ikut ayahnye. Pakcik aku jenis cool, humble, sayang bini etc. Hahaha mana tak sayang bini woii Makcik aku tu kategori lawa lah jugak. Aku tgk gambo dorg zaman berdating dulu, gaya Uji Rashid jgn ckp lah kan.. mmg bergetah Makcik aku tuh. Tapi terus terang Pakcik aku pong mmg bleh tahan hensemnye. 

Okeh, difendekkan cite. Aku tgh bengkek gile dgn sepupu aku nih. Kitorg nih sepupu sepapat lama mana tak jumpa kalu sekalik jumpa tu mmg ngam ngam choi lah. Sebagai Kakak Sepupu yg digeruni, aku jugak la yg paling sporting. Paling cantek mmg tidak lah sbb selain Kakak aku sendirik, aku ramai sepupu yg muka cam retis. Muka aje cam retis tapi kalu nk lawan gaya dgn aku mmg sori sume masuk longkang. 

Sepupu aku nih beza umur dlm 3thn lah dgn aku, aku kawin tahun 2007, dia pon kawin tahun yg sama.. Melahirkan anak pertama juga pada tahun yg sama.. Anak dia pompan, anak aku lelaki. Alih2 xsilap aku 2thn lps ke setahun lps ke aku tak pasti jodoh dia xpanjang. Aku sekeluarga tidak tahu menahu sementelah seluruh keturunan kitorg tahu. Ok fine. Not a big deal, aku nih jenis modern, jodoh tak panjang. Dah ketentuan lah tu. Jangan nk buat komentar. (kitorg tau pon by chance sbb hari raya, alih2 dtg xdek laki, mak aku tnya la mana laki dia.. baru dia ckp.. walhal dh cerai berbulan sblm tuh), aku nk bagi ayat simpati pon xjadik sbb Makcik aku dok kepoh pasal kawan aku yg bercerai juga pada tahun itu. Eh ko nih apesal suka lagik cite psl anak org? ingatkan dh serik? bisik aku dlm hati

Bila sepupu aku tidak bercerita aku TAK KUASA nak tanya. Kendian stlh berbulan, Raya pon menjelma aku dgn directnye bertanya sbb aku xsuka tnya org lain & cite belakang. Gossip2 sudah ku dgr yg sepupu ku Janda beranak satu ini sudah ade pakwe baru. 

'Long, cam bese kak Ely tnya direct la yek.. bila nye?' sbb rope2nye dh ade merisik dahhh, part tunang aku xpasti

'alaa.. xtau la .. lama lagik.. Along xplan ape2 pon' balas sepupu aku nih smbil hidangkan makanan (Raya baru tadik nih lah)

'ala.. lama lagik la kak.. hujung tahun dpn .. ntah la..' sampuk Makcik aku pula

'Ha.. xpe.. InsyaAllah bende baik.. cpt la tu.. jgn lupe jemput Long..' Kakak aku mencelah, sama2 melahap makanan dgn aku

Bila kite Raya tahun nih? 31 Aug masuk Sept kan?. Aku malas nk cite adat istiadat org jawa yg kenkadang buat aku xpaham. Tapi dari segi hirarki respek tu kitorg ditangga atas sbb Bapak aku anak sulong. Kire aku ade sepupu yg tua jauh dari aku tapi memanggil aku dgn panggilan Kakak. Oleh sbb itulah, kitorg mempunyai keistimewaan sendiri tp aku xpenah guna pakai la.. Pakcik Makcik yg super kepoh aje suka bende2 begini termasuk lah Makcik kepoh aku nih

Alih2.. xsilap aku la bln 10 ke 11 ke aku dh lupe, aku dpt jemputan di fesbuk. FESBUK ye. Laman Muka Buku. Jemputan makan2 kat rumah makcik aku nih. Aku pong siap komen la kt sepupu aku nih, insyaAllah aku blk kampung. Pasal makan mmg aku tak tolak. Aku agak pelik sbb dia invite Abang & Kakak aku pon thru fesbuk. Mana lah Kakak aku nk bukak fesbuk, kalu dia bukak kompom dia nmpak gambo aku pakai bikini haha. Kakak ckp dia xdpt jemputan, takde koling2, takde sms, walhal baru aje berjumpa. Time nih Bapak & Mak aku tgh tak sihat, cam dianak tirikan pulak kitorg nih. Kalu ikut prosedur biasa, no koling2 pon, ko kena dtg rumah mengadap menjemput. 

2 hari sblm makan2 dirumah mereka, aku tau dari Mak & Abang, sepupu aku nih nk bernikah. MACAM SIAL i must say. Aku kompom 100% kalu aku buat cengini abis satu kampung Makcik aku canang. Terus terang aku kecik hati. Kalu korang la nk bernikah kompom sebulan dua dah buat perancangan kan? kecuali ah kalu ko dh terlajak mengandung ke ape. Ape aku nih bukan sedara ke ko xbagitau awal2, ko xjemput proper? Kalu kawan sdr buat gini kite kecik hati apetah lagik sedara? jauh rumah? KL - Sekinchan mmg jauh tp rumah Mak ko dgn rumah Mak aku tu selang 3-4 lorong aje!! Bahbi betol!

Terus aku tak jadik balik. Kitorg adik beradik tak balik. Mak aku pg tgk nikah kt Mesjid pon dijemput 10menit before dorg kuar. Memandangkan time tuh Bapak xsihat, sepupu yg lain amik Mak aku. Camtu pulak diperkotak katikkan kitorg. Bile aku risik2 ropenye Mak aku tau dia nikah pon dari jiran dpn rumah okeh! 

Aku pong dgn perasaan marah dan dendam nak men-sound sepupu aku nih walhal aku tau sure Mak dia yg suh dia low profile. Alih2 awal bln tadik nih.. dpt jemputan lagik di fesbuk. Jemputan kenduri kawin, betollah aku rasa dia dh hilang no tepon aku. Serentak buat dgn adik lelakinye, Mak kata ade kad jemputan baru dpt last week. Aku takmo balik. Malas. Kalau aku balik mmg boleh merosakkan majelis orang. Dari elok2 aku nk doakan kebahagian buat aku mengutuk plak nanti. 

Mentang la dorg nih byk duit, sume tutup mulut. Cuba kalu kitorg, mmg kena kutuk abis2. Ekceli yg kuat kutuk tu Makcik aku sorg nih aje lah. Tapi kat blkg2 aje. dpn aku tak berani sbb jgn kan Makcik aku, Nenek aku pon aku direct sound. Nenek aku tu suka gak membezakan cucu, asal cucu tu kaya muka comel suka lah, asal tak berduit muka sawah dia buat dono aje. Kitorg nih sbb mmg susah dari kecik mmg selalu lah list kat bawah. Nasib Bapak aku anak sulung so respek tu masih ade. Sekarang? sekarang kalu kitorg nk datang rumah dari jauh dh bentang kapet merah haha.

Pas dia kenduri kang aku nk balik patu aku nk cakap.. 

'laaa dh kenduri, bila nikahnye???'

kite tgk ape jawapan dia sbb aku xsabo nk men-smashnye.

10 hottie:

fatt said...

muka sawah??? HAHAHAHA..ko ni aku baru nak serius tetiba tergelak. camsiot jek

aku kan sbnrnya sedih tau...org yg menjanda tak sampai setahun pun dah dapat pengganti. apakah janda lebih laku? cer ko kupas persoalan ini....kenapa gamaknya? sbb mereka hebat di ehemmmmm kah? atau sebab mereka ehemmmmm kah? apa aku merapik ni...

tapi klu pesen tak jemput ni mmg aku sirap. kalau buat besday party tak jemput pun boleh sirap, inikan kenduri kawen. gile buang sedara ke hape? sok ujung2 sakit nak mampos sape yg jenguk? sedara maraaaaaaaa jugak...kan?

babyarisha said...

ganeih wok!!!
kalau aku le kawen nanti tak menjemput mau nye ko laharkan aku ek.. hahaha...

bdk2 @ John said...

bestnyaaa baca cerita kak ely ni. nnt sabtu ni kita cite pnjng lebar ok. sabar..jgn marah2 sgt. nnt cepat tua....

salam ziarah kak ely.

Biqque said...

lagi keparat ko cakap, sungguh moden ye main2 muka buku...aku kasi buku lima baru ko tau!

Mommy_Cha said...

muka sawah nok? hahah statement u mmg best...kalo nak kira pasal sepupu bangang mmg ramai, me myself ade berdozen sepupu yg muka tak mcm retis tapi humang aih, berlagak mcm yuna! kita dtg umah bagi salam boleh dia lari masuk umah dok diam2 dlm umah mcm kita tak exist! elo? ko nak masok neraka ke tak bukak pintu bila tetamu dtg? org dtg pon nak jumpe mak ko bkn jumpe ko kot! vaviks tol! ops! sori ter emo!

Liz Rohaizat said...

hmm, dah jadi trend sekarang nie invite org dtg kenduri kahwin thru FB. bagi aku, jemputan kenduri kahwin tak elok thru FB. it's ok kalau nak buat "Event" planner kat situ. but still, kalau nampak org yg tak respond tu, better call aje sebab tak semua org online kat FB selalu. aku pernah terlepas jemputan kahwin thru FB. tau2 je lagi 2-3 hari nak kahwin kot. rupanya sebab aku dah lama tak buka FB, notification tu dah jadi hidden.

but kalau saudara mara, wajib datang rumah menjemput. phone2 tak main eh. kena ada tata tertib sikit.

Ely Hasrul said...

HAAAA SEB BEIK KORANG SUME PAHAM MAKSUD AKU hahhahaha.. aku bukan suka suki nk hangin kutuk org xtentu hala.


fatt, ha la! dulu aku kecik2 dh la kurus melenking, hitam jgn kan muka sawah, muka kebun koko okeh! hahaha..

haaaaa part Janda kawin tu kannn... okeh sepupu aku nih ok lah bukan calang orgnye. belajo U, keje pon bagus, cuma keje diluar daerah so hilang la glamer dia (maybe). Tapi... aku dulu time umur cam 26-27thn la gitu.. dh la berkapel lama, namanye muka cun, berpelajaran tinggi pangdai memasak tp nk kawin ya allah payahnye.. alih2 aku blk kampung.. mak aku ckp

'dik, kawan sekolah adik dulu salasiah tuh.. dh kawin lagik dah.. alhamdulillah..'

ko tau aku rasa cam nk tumbuk seseorg sbbnye.. minah tu kawin kali ke- 3 okeh?!!!! time tuh dia janda anak 2 ke ape!! keje kilang jek ponnnn!!! aku sumpah sedih hahahahahhahahahha ko byg cemana perasaan aku time tuu hahahahhahah


aku mmg nk slow talk dgn cousin aku nih.. aku nk ckp 'so kalu esok2 mak bapak sume dh mati kite haluan sendiri2 lah ek?' ko byg la time dia nk nikah tu aku pasan kt event invite dia tuh kengkawan dok tulis congrats and nk rewang lah ape.. aku ingt mati2 dia buat open hse raya haishhh hangin tul aku..

Ely Hasrul said...

Lin,

hahhaha aku satu lah, bile aku dpt jemputan kawin seboleh2 aku akan pergi. kalu ikut sejarah aku jgn kan perlis, indon & singapore pon aku pg. bende baik, aku dtg siap doakan lagik kebahagiaan (selain dpt mkn hahaha).. kire skang ko paham la kalu ko nk kawin kang yeee.. hahahhahah



John,

ko mmg bangang okeh!!! hahahahhahaha jap lagik aku nk banned ayat 'salam ziarah' nih hahahahhahahahha

Ely Hasrul said...

Cha,

takpe ibu mengandung mmg selalu emo, nk marah aje hahahahha.. hoi kitorg xdek sepupu camtuh! kalu ade mmg i ikut masuk bilik patu siap la kena sound. i ramai sepupu muda remaja yg jenis lepak dlm bilik sesama sendirik tp dorg tau, kalu 'kakak gerun' nih dtg kompom kuar salam cium tgn dulu hahhahahahah

Ely Hasrul said...

Liz,

tu yg aku xpaham. kite nih kalu bukan sedara pon kawan2 yg dh berkeluarga kompom satu family satu kad jemputan, tak bleh share2. kalu keluarga besenye kalu belah mak aku jauh, duk johor ke pahang dorg kol dulu bgtau.. patu aku jamin .. seminggu dua kompom dorg dtg menjemput. vise versa. ko byg lah sepupu aku dok Pahang leh dtg umah Mak aku kt Sekinchan menjemput. Ini sepupu dok satu perumahan jemput Mak aku 10menit before nikah? aku menahan aje skang, better jumpa aku tahun dpn lagik bagus. especially time raya. time tu aku ingat tuhan skit la kot. hahahhahaha gile kecik ati aku dibuatnye.. haihhh tak semenggah langsung!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.