Klik Klik

Thursday, December 29, 2011

 Ini bukan entry penutup 2011



Ehh lagik 2 ari nak masuk nu year dh kuar tajuk 2012? hehe. Semlm Papi bg EM organizer 2012 kat aku, azam aku nk jalankan 7habits yg akan aku share kendian.

Tahun 2011 nih sama cam tahun2 sebelum tapi aku nekad kali ni memasuki tahun baru, aku nak lebih fasih pasal pengurusan akaun aku yg selalu aje aku buat2 tak nampak. Cuma entry nih aku nk beri peringatan psl Kemudahan Kredit yg kite sume ade. Iye sume org ade, jgn tak ngaku tmasuk la aku yg boros ini hihi

Pernah kah anda mengecheck status CCRIS anda? ke check bile perlu aje?

Ape itu CCRIS?

Maklumat yang dilaporkan kepada Biro Kredit disimpan dalam sistem pangkalan data berkomputer yang dikenali sebagai Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (Central Credit Reference Information System, CCRIS).


CCRIS memproses data kredit yang diterima daripada institusi kewangan secara automatik dan menggabungkan maklumat tersebut ke dalam laporan kredit. Data ini akan dibekalkan semula kepada institusi kewangan yang memohon untuk mendapatkan maklumat kredit pelanggan.


Dalam tahun ini sbb aku suka jadik org yg terdesak, beberapa kali gak la aku pi check CCRIS aku sbb aku tau aku selalu lmbt byr utang. CCRIS report nih buleh di-print sendirik kt Bank Negara tapi 3bulan sekalik la ye. Jgn pi tetiap bulan pulak. 

Pengalaman pertama aku pi print sendirik mbuatkan aku terasa amazed dgn staff BN nih, lepas aje ko print report mmg korg di alu2kan lah oleh staff yg ingin membantu. Terasa diri disayangi. Mungkin juga dorg paham yg org pi situ hanyalah org yg byk hutang and terdesak mcm aku kot.. sigh..

TAPI

Bagi aku mmg wajib la g check sbb tetiba aku nmpak aku ade kedit kad dr tahun 2009 yg xpenah guna, walaupon xpenah guna tapi idak ke tak besh sbb masuk dlm report tuh. Jatuh saham ko tau kt bank2 lain. Report CCRIS nih penting bagi bank2 utk tgk kredit facilities & capabilities korg. Iye lah, kalu nmpak tanda 1, 2 mahupon 3 kat mthly payment tu mmg rekod menunjukkn ko lmbt byr utang tau. Pertama kali aku print, aku mengeletar tgk list tuh. Kire smpai ke tua lah aku berhutang

Keduanye

Kalu korg ade aduan pasal bank mmg buleh sgt la buat CCRIS report sbg rujukan cthnye aku lah, dh settled hutang pon masih ade dlm list mmg saja la nk aniaya aku kan. Seb beik BN sungguh cekap sbbnye kalu korg kena begini:


'cik bank, saya sudah jelaskan hutang saya dan ade surat pengesahan jelas hutang, bilakah status CCRIS sy dibank negara akan clear?' -- iye lah sy kan org yg tak mampu tp ade hati nk buat loan beli umah, kete, bot, jet etc, jadik status clear tuh kenalah cantek


'oo begini cik, bank kami akan hantar report hujung bulan ke bank negara dan satus akan clear hujung bulan hadapan pulak, jadik 2bln lagik cik bleh check di bank negara' begitu jawab officer bank yg bijaksana itu

jawapan sebenar nye officer tuh menipu, bongok, pemalas dan pendengki!

jawapan bank negara 'every bank will submit their report on the 15th or 30th of the mth, once they submitted to us, we will update the status IMMEDIATELY!'


so berbulan gak la aku kena tipu, jadik hasil cc email ke bank negara, automatik status aku xtunggu 15th or 30th ponn terus dan2 xsmpai 10minit clear kt CCRIS. hebatkan bank negara? kakak aku yg bekerja dlm banking line ckp, mmg bank2 tak berani nk buat onar dgn bank negara, jadik kalu korg rasa ditindas pasal kelembapan bank buat keje buleh aje ngadu kt bank negara bebila. Tapi jgn la asik nkn ngadu like dtg bank lmbt, amik no lambat beratur lambt pon nk ngadu mmg tak patut la kan..


Keduanye aku nk bckp psl TERM LOAN


Adekah anda mempunyai Kredit Kad? Debit Kad? atau Personal Loan?

Mesti ada kan? jgn nk tipu, aku kalu buleh nk smpai 20 kedit kad 

Ini tips ye, jika korg lah satu hari hendak berhenti mengunakan kad kredit atas ape pun alasan buleh mpertimbangkan cara berikut

- membuat full settlement dan tutup/kansel kad

- berhenti mngunakan kad, memotong/mbuang kad berkenaan dan mbuat bayaran bulanan seBAIK mungkin smpai abis utang

atau sekiranya tak mampu nk byr bulanan dgn interest yg makin byk cth mcm aku sbb xkeje

- boleh cuba utk men-restructure balik kad tuh. Dulu aku anto surat kat bank ckp 'aku tak mahu jadik bad debtor' so sila restructure kembali kepada interest yg fix and byran bulanan yg rendah.


sukses? mesti lah SUKSES! cuma aku bongok sket sbb aku xtau status begitu bank TAK SUKA! bodoh kan? dorg akan letak status T kat bank negara which is sume bank nnti tak favor and susah la hidup ko nk buat loan ke ape selagik ko tak settled hutang tuh


Ape itu status T? = TERM LOAN

A loan from a bank for a specific amount that has a specified repayment schedule and a floating interest rate. Term loans almost always mature between one and 10 years (smpai 10yrs? err tgk bank kot)


ape kata bank2 nih? 

'ooo sbb anda mmg sengkek,tak mampu byr utang jadik anda tak layak meminjam lagik' 

kire bg aku bank lebeh suka kalu kite ade 10 kedit kad yg digunakan smpai max dari kite restructure blk kad tuh, byr bulan2 tanpa fail tp berstatus T mcm lah jumlah hutang tu mencekau ratusan ribu.. hampagas betol


Kesimpulan utk aku

Tahun 2012 aku nk lebih byk menabung dan menutup hutang aje tapi kalu korg tgk aku g jalan and soping tak tentu hala tu korg tutup mata aje lah yeee.. hahhahaa ntah ape2 lah aku nihhh..

doa kan aku sukses ye.. aminnn

16 hottie:

Janggel said...

Ya ampunnn baru aku tau hahahaha. TQ sebab bagi info!~

Ely Hasrul said...

janggel tu br ccris, blum yg ape nama ctos lah blacklist lah etc hishhh aku kompom xpaham2 mende2 gini hehe

Liz Rohaizat said...

fuh, pening aku baca. nasib baik aku hanya ada housing loan. credit card mmg tak pakai.

babyarisha said...

uih..menarik info ni.. aku pun ada ccard yg bulan2 byr tp x swipe (ssb insurance msuk sini). huhu.. kena p check kt BN gak ni.. diam2 nti nama kena CCRIS.. naya je..

Ely Hasrul said...

Liz,

aku ade loan umah dgn kereta.. kereta tu xsabo aku nk mghabisbayokannye..

Ely Hasrul said...

Lin,

sume kemudahan kredit mmg akan masuk kt ccris, kalu buat ar-rahnu (pajak gadai islam) pon masuk gak cuma yg xsuka kalu kedit kad lah, kadang kite xapply pon alih2 smpai kt umah. bahaya takut ade interest ke ape.. kad aku thn 2009 tuh mmg aku xmo and dh kansel alih2 bertahun duk kt situ.. hishhh marah betol.. lelagik kalu kite cuba apply ape2 loan yg tak approve ha rerajin la check status.. sbb bile kite apply, status pending for approval akan kuar kt situ so bank lain bleh tgk and tau kite cuba apply loan. if kite dpt dia masuk la dlm list meminjam tp kalu xdpt patut dia kuarkan status tuh cuma kalu dorg lembab xkuarkan dlm list mmg mnyusahkan kite la sbb bank lain still akan nmpak pending status.. haihh memacam poning makcik

Ainul Arina Madhiah said...

ooooooooooooooooooo..............!

tapi still ada pening2 sket lagi sbb sy tak berapa ada urusan dgn bank lagi. lepas grad nnti kena rujuk balik blog akak nih. hehe..

good luck menabung, akak! ^6

Ely Hasrul said...

ha ainul,

pas grad, blk sini keje byr aje loan belajar (if any), kalu takde keje aje sungguh2 spy tak jadik cm akak cantek nih.. belajo mein2, keje mein2.. baru skang nk menabung alahaii hahaha

Cawan said...

cawan ade buat rujukan 3 year back dgn Bank Negara.. yg cawan ingat, dia mcm reporting pembayaran dan hutang for each individu tu.

Seberapa CCard ade, Loan Personal, Loan Rumah, Kereta, utang2 bank akan di list.. kalo pembayaran cantik rekod dia jadi 0', klao masih brhutang 1', kalo tak pay bulan tu rekod 2', kalo 3 mmng kena ban.. bahaya2..

yg akan jadi masaalah kalo rekod kita semua ni tiap2 bulan tak cantik.. kejap bayo, kejap tak.. reporting ni utk setahun punye ye, bayangkan kalo bank rujuk kite punye rekod buruk.. kena tempias nye..

then depend pd bank yg buat rujukan td laa kalo masih nk bagi pinjaman pd kite yg naive ni..

Anash said...

ely,
oooo baru tau camtuh cara nak cek...
ala...
tak pernah buat plak....
ok...nak berpandukan entry nih...nak clear bad name kat Ctos/Ccris/krissmodenas(??)...
paling selalu buat...kuarkan 2nd acc epf, topup bayar utang rumah, then wat reloan balik rumah tuh..dapat le epf tuh balik....
tu je
but...cash lajuuuuu aje flownyer...semput kembali

Biqque said...

aku ni sabit onsite kat bank jer, kalo tak, mamapos aku tak penah dgr benda2 tu...maklum la, duit main tabur2 jer hahahahahaha!

Ely Hasrul said...

cawan,

bese bank kalu nmpak satu (1) tu mmg tutup mata sbb kire bleh assume kite byr utang lps due date, patu kalu ade loan kete bleh terima lagik cuma kalu ade byk personal loan or kad tu yg dorg sangsi tuh haha.. tp bank negara ckp 'ala dik, dorg nih kalu nk bg loan, blacklist pon dorg bagi, tp kalu taknak, ade aje la alasannn' mmg betol ponn nyiampahhh

Ely Hasrul said...

k anash,

topup home loan bleh aje buat every 6mth or everytime market value umah naik, yg sengsara bile top up nih mthlynye pon naik skalik.. epf tu sapa yg ade epf aje la.. kalu cam saja nih.. mngharap simpati suami aje laaa.. haihhh

Ely Hasrul said...

biqq,

hahahhaa aku pon tingin gak main tabur2 duit tp xpenah ade duit yg n k ditaburnye tuh,.. cisss

adnoor said...

Alel,
Cuba share sikit, yg CRISS BNM tu tang mana, blok apa, no tel ke..? huhu aku ni namajer selalu meeting ke BNM, but tang mana office Criss ni tak pernah amik kisah.. aku ada 2 CC yg apply tak guna, mampuih mesti ada rekodkan.. dah aku nak cancel derang tak bg...

Ely Hasrul said...

Wi,

aku xtau pong ko ade blog? ke aku lupe? ala kt situ ko masuk entrance dpn tu, kt tepi tu la org dok print record sdr. tnya aje kt kaunter.. mmg dia kt lobby bwh tu aje.. ekceli kalu ade kad yg xguna mmg xkesah sbb rekod akan tulis kosong (0) and nmpak ko xpenah guna tp yg takutnye kalu tetiba ade kena interest n tak perasan etc tuh la..

ngapa nk kansel dorg tak kasik? haaaaa kalu aku dh kena dh bank2 nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.