Klik Klik

Saturday, December 17, 2011

Bila nak abis daaa cite Family Day nih haha

Okeh2.. nih gerenti nak abis dah. membuat pusingan di Balik Pulau, kami tembus jua ke War Museum nih, akhirnye. Naik ke atas bukit mmg agak naya sbb jalan kecik, macam ular dan lebih dr 45darjah ketinggian mmg seram. Lelagik jalan yg agak basah sbb hujan renyai dok on off. Dah le jalan kecik, 2 ways plak tuh. Huyuh. Macam nk tahan napas cengkam kaki pon ye gak, walhal tayar kete baru huhu

Sampai aje diatas, idak le jauh sgt aku kan suka exaggerate sume amik korner kanan and parking, Papi terus ke kiri. cuba parking songket juga sbb kitorg xnmpak plak ade parking kosong belah atas lagik tuh. Diam 5 menit dlm kete sbb Sami dok tido kt pangkuan. So aku mmg tunggu Papi la yg sedia sume. Alih2 tingkap ku diketuk, 

'kak xbleh parking sini, ini tmpt bus' ok aku malas nk layan so terus suh Papi blah pi tmpt yg lein2 parking. Time nih mmg elok tau 2-3 bus naik lalu jalan yg sama kitorg naik! huyuh! even the bus parking tu pon bukan jenis proper parking.

Naseb baik kete kecik, dpt la songket belah rombongan kete yg lain. Datang lagik adik tuh, 'kak, akak nk masuk ke? kalau tak nak kena bayar parking..' aku assumed kalu tak masuk museum kena byr tp kalu masuk free parking tapi xsmpat adik tu explain (haru gak sbb adik tu ckp penuh tata tertib budi bahasa, hensem budaknye) tp dh kena cut dgn aku 'iyeeee nak masukkkk!' dgn muka2 sekalik aku bagi. kecoh! maap la dik, hormon ibu mengandung. lagikpon aku tgh bengkek xdek sign parking pon, aku songket kt dpn tmpt semayang cina yg kecik, tanah berbatu bukan nye tar pon ko nk mintak bayar. Mana? mana? mana add email Tourism Penang aku nk komplen haha pantang asik nk mengkomplen saja

Menolak stroller la kitorg ke atas, xjauh pon. Dan nmpak rombongan Pak Ein duk duduk kt dpn tu cm xtau nk buat ape..

'dh beli teket Dib? nak masuk ke tak?' aku tegur Adieb yg tgh melangut kt situ

'teket mahai.. dewasa RM20' balas Adieb

'huyuh! kalah Zoo Negara!' bese la asal dlm negeri aje nk komplen, cuba ko tanya bape teket masuk UltramanLand? ade aku kesah? 

Aku tgk sume pon reluctant. Biqque dok amik2 gambo. Time nih tourist ramai hasil dari kedatangan bus yg smpai 3bijik tadik. Pada aku dh smpai ok aje lah walaupon aku tak terkinja la nk masuk tp kalu masuk ape salahnye. Bukan aku yg kena kuar duit kahkahkahkah 


Ekceli kt luar tu pon mmg byk info and gambo. Even ade kubu2 kecik pon. Kat tepi punye ade tmpt utk paintball. 

Aku pong pegi le kt kaunter, bertanya kat sorg Auntie siap nk tgk map dlm War Museum nih.

'How much Auntie?' lagik nk tnya padahal Adieb dh bagi tau, terang2 kt situ ade sign tulis rega, saja nk beramas mesra

'RM20 for adult.. This is the map, u can explore inside, just folo the trail.. bla bla bla' bersuara kuat, aku dh lupe bape harga kanak2 and family package. Yang pasti smbil ckp dgn kuatnye kt aku, smbil tu jugak la dia dok mengalu2kan rombongan tourist tadik. Belagak la tuh! mentang ramai pelancong

'wahhh quite pricey ye, how long it would take to finish all..' ignore la aku nye bahse, nk spiking konon

'45mins.. very good you know, u can gain bla bla bla.. after all it's ur country bla bla bla..' ewah gaya ckp bukan mcm penerangan tapi cam nk sound kt aku plak..

'it's not that.. 45mins walk for me..' smbil aku pegang perut. aku lempang gak ko nih.. yg nk membebel tetiba apehal. 

'u can walk quickly and finish quickly la.. tapi rugi la.. bla bla bla bla' eeh dh ko suh aku buat larian anak plak dlml tu..

Ermmm aku terus blah , berundur and pi tnya Biqque nk masuk tak, aku tau dh alang2 smpai sure Biqque nk masuk tp memandangkan takde mendapat smbutan dr yg lein. Terus sume tak masuk. Iye lah, kitorg nih byr utk berdua aje, yg lain tu bwk askar2. Kena la paham. 






'Auntie, where's the souvenir shop? can we go in? i wanna buy something..' aku tnya padahal aku tau kt blkg kaunter la souvenir shopnye, ye la mcm Aquaria or Petrosains, sure jalan kuar kena lalu kedai jualan kenangan, dan mcm Aquaria & Petrosains aku yakin la bleh masuk. Dah alang2 smpai tak masuk dlm pon beli la souvenir. aku dh tbyg magnet ke tshirt utk sami ke.. alih2..

'the shop is only for the visitor who buy the tickets, u need to buy tickets if u want to go in?' HAAAA NK BELI SOUVENIR PON KENA BAYO TEKET??? APE KE BANGANG KO NIH??? 

MANA??? MANA??? MANA BORANG KOMPLEN? EMAIL ATAU APE2 KEMENTERIAN YG AKU BLEH KOMPLEN!! TERANG2 AKU NK BELI SOUVENIR TERUS TAK DAPAT! TAK NAK MENIAGA KER? KATA BELI MASUK SITU DPT MEMBANTU DORG UPGRADE TMPT TU.. ABIS BELI SOUVENIR TAK MEMBANTU KER???

LAHABAUU TULLLL!!!!!

sambung kendian lah.. aku kata nk abis dh.. aku tipu.. kihkihkih

p/s- pastu terus aku jln laju2 masuk kete takut adik tadik dtg mintak bayo parking hahahaha

4 hottie:

Lily Riani said...

i dont even know this place exist, now that i know, rm20 pulak... tobat tak masuk! badoh.

Ely Hasrul said...

lily,
ekceli aku pn baru tau aritu hahaha..
ermm mmg tak kan dtg lagik la kann.. eh sorii tadik tpaksa blk ce sbb sami sebok nk poop. byk2 mlm, mlm nih plak dia cranky nk balik la ape lah. xkan smpai kena blikan dia ipad kot baru dia diam.. hishhh baru nk gossip dh kena blk awal, next time kite meet up and gossip lagik okeh!! tengkiu gak utk kek tuh, bleh lupe nk say tq hahaha

Janggel said...

Samala macam komen kat blog biqque, tak penah tau plak ada tempat ni heheheh.

Ely Hasrul said...

Janggel,

agak2 dh tau skang nk pegi dak? hehe.. aku rasa dlm nye mesti besh gak.. tp ibu mengandung nk jalan 45menit.. errr.. hehehe.. pekata kite g mkn ikan bako kt jeram dulu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.