Klik Klik

Monday, December 5, 2011

Lepas blk dari appointment sabtu lepas aku ngadu kt Papi, risau bila la agaknye aku dpt ganti puasa aku. Kalu ikut sejarah aku yg Alhamdulillah tak pernah tak tahan kalu berpuasa ni, time aku menyusu la paling tak larat sekalik. Eh apa punye ayat daa. 

Jawapan Papi? mudah aje

'u ganti la lepas bersalin nanti' senang aje
'
banyak ari tuu sempat ke??' aku masih susah hati. nak pose sekarang aku xrasa aku mampu. aku kire2 by the time aku abis pantang dh nk masuk bulan Jun. Ramadhan tahun dpn dlm bulan July-Aug kan? aku ade 28hari nk ganti nihhh...seramm

'xpe, if xsempat, bayar aje fidyah then smbung lagik ganti' Papi pujuk

Iye, mmg xkesah bayar fidyah tu tp aku mmg stress kalu part ganti2 pose nih. 

Petang tadik Papi leh email kat aku (cam bese la Papi kan suka email2 aku nih)



Isnin (9 Muharram)
Selasa(10 Muharram)
Rabu(11 Muharram)
Khamis(12 Muharram)
Maksud Hadis: Daripada Mu’awiyah Bin Abi Sofyan katanya “ Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya hari ini adalah hari Asyura, tidak wajib ke atas mu berpuasa, dan aku berpuasa, oleh itu sesiapa yang ingin berpuasa hendaklah ia berpuasa dan sesiapa yang ingin (sebaliknya) hendaklah dia berbuka (tidak berpuasa)-Hadis Muttafaqulalaih

Pengajaran hadis: Berpuasa pada hari Asyura (10 Muharram) adalah satu sunnah Rasulullah SAW. Puasa ‘Asyura besar fadhilat iaitu diantaranya dihapuskan dosa setahun sebelumnya untuk sesiapa yang berpuasa pada hari tersebut.

Wallahu A’lam


Beshnye la dpt berpuasa sunat. Aku serius tak berani nk ganti sbb aku dh start ade heartburn. Courage nk bangun sahur pon takde. Dulu time pegnen + menyusu sami aku rajin buat Kurma Blended utk sahur & buka tapi skang saiko sungguh aku nk minum air begitu. 

Ehh cakap pasal puasa, skang dh kul 7pm azan jap lagik.. Papi nk berbuka nmpak gaya sedia sendiri la sbb bini dia sebok tulis entry.. haha



6 hottie:

Janggel said...

Hmmmmm nak komen apa eh...sebenarnya aku pon jenis malas nak pose sunat hehee... bilelah nak dapat kekuatan tu.

Mommy_Cha said...

i pon byk puasa kena ganti..tapi oleh sebab perot dah besau dan nafsu mkn asyik bertambah alahai nak ganti puasa pon bercintun lah sayang oiii..tgu pas beranak sok lah dear..kita marathon puase sesama nak?

Ely Hasrul said...

ala Janggel, aku pose pon kadang aje ikut papi ehheh


Cha, mmg pasnih kite pose sesama okek! patu nangis sama2 sbb xlarat nk ganti hahahhaa

Anash said...

ely,
tengah posa nih..tapi asyik nak marah aje ari nih dan semalam...camneh..??
huhu...(sabar...sabar...)
agaknyer bagi teket pree gi neuzilen baru suke kot...?

Drama Mama said...

takpa..buat skadar termampu yang sunat ut kan

Ely Hasrul said...

k anash, alasannnnn nk teket free hahahha.. tu la agaknye dugaan pose tu yg asik nk marah aje tuu hihihi



Zura,
dok jeles tul kt org yg pose sunat arini haihhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.