Klik Klik

Friday, December 16, 2011

Ini Entry Marah


Difendekkan cite (sbb aku xsabo nk maki kaw kaw, bleh tak komplen kt Persatuan Peniaga or Tourism Melaka? kalu ade contactnye tlg lah forwardkan)

Memandangkan kitorg yg ade garmin, so kitorg ler yg lead. walaupon Melaka byk signboard yg reliable jugak tp traffic mmg tak bleh jangka, jadik sesuai guna GPS ape spy leh carik jln kuar. Settled boat cruise, terus menuju ke Umbai untuk Ikan Bakar! yesszzzz.. mmg itu lah yg aku tunggu2!.. 

Dah nak smpai simpang masuk ke kawasan ikan bakar Pernu/Umbai (byk tmpt mkn, bagi aku time tu sume tmpt rasa sama ajek, grab jek yg mana nmpak, senang) azan maghrib berkumandang. Membayar parking singgit, elok la kite parking bwh pokok ye cik abang. Kete tuh pon bosan aje kalernye, cer cuba kasik hiasan taik burung barulah menariks. 

Menunaikan Jama' Takdim dulu dan sementara aku menunggu Papi (ganti2 solat sbb Sami sleep dlm kete), aku suh Abah and the geng (hamboii dh cam gangster simpang plak haha) proceed dulu g memana kedai. Aku xmo juin sbb ade suara2 yg ckp 'kite survey kedai mana besh' hahahha aku malas, go survey i folo u later.


Ropenye tak jauh pon gerai yg menjadik pilihan. 
Gerai No. 1 Jom kite tgk gambo courtesy dari Biqque

D'Puaka D'Muara Ikan Bakar. 

Bile dh set tmpt duduk meja ala2 dlm dewan heri potter, kitorg pon menuju ke kaunter ikan dan memilih. Pilihan aku mudah aje, Ikan Pari separuh RM12. Ikan Siakap 900g @ RM26/kg. Masak 3 rasa. Charge masak add RM7. Tu aje. Sebab aku tgk udang, ketam dan sotong tidak mendatangkan selera

Duduk la kami satu kumpulan tp bersama keluarga memasing.

Uder air sirap, air kosong satu jug

'dik nk order kailan ikan masin' aku order kat adik yg bermuka idle yg dtg buat ape ntah aku lupe, 

'dik, nak nasik putih 2 dik... ' tepat aku memandang kt adik nih yg mmg diri dpn aku pon

'ha? nasik putih?' muka berkerut mulut mnyongket. kalu aku lempang kompom elok blk mulut dia. sumpah aku xpaham cemana ko bleh jadik pelayan. sah2 ko bongok

'ha iye, nasik putih ade? order sini kan? td akak tnya kt kaunter kata order sini' aku beri penjelasan, sungguh aku xberkenan expresi muka dia. Ya Allah beso sungguh cabaran aku mengandung kali nih

'ha? hah, boleh.. nasik putih? berapa?' mmg takde gaya customer service yg cemerlang lgsg! annoying okeh!! org utara ckp 'kuang ajaaaqqq'

Setelah settle kitorg menunggu, sempat aku cekau satu nasik lemak sbb lapo, sayur kailan dtg.. Mak ai... beso nye serving

'dik ini utk bape org mkn? akak nk mkn berdua aje' tny aku kt adik yg amik uder ikan tadik. budak laki. aku tgk serving tu cam utk 4 org mkn

'tu utk mkn hidang' jwb adik tuh.. acuh tak acuh

'hidang ape? bape org? nih utk berdua?' byk okeh dan adik tu ckp nk check dan berlalu. smpai ke sudah tak dtg dah

Aku xyah cite la yek psl air yg dtg xtentu hala salah order sume. 

Datang nasik, Datang Ikan Pari Bakar yg ceconet tuh. Aku terus mkn tanpa pelawa hahaha.. Tolak tepi sume komplikasi yg berlaku ke atas order Biqque, Kak Ngah & Kak Saba. Dan.. sampai ke sudah Siakap aku tak sampai. Server very rude! bila tanya bleh plak nk marah2 pelanggan. Aku dok tahan. Biqque & Kak Ngah suh tnya mana ikan aku. Kesudahannye kitorg abis mkn tapi xpuas mkn.

Aku pi kaunter bayar utk kali kedua sbb pertama aku dtg tnya mana Siakap dia kata tgh buat. Nak jek aku pukimak kan pakcik ngan akak cashier tuh. Penipu haram tul, tgk muka pong aku tau ko xbuat. Ntah kemana dh berenangnye Siakap aku tuh

'Nih Siakap TAK BUAT KAN? tak dpt. kansel' aku ckp keras muka tunggu kena provoke aje 

elokkk aje minah tu pi kansel dlm bill tanpa byk soal. Takut lah tuh. Patu aku suh dia kire :

'sirap satu! nasik 2! (walhal ade 3 tapi nasib la satu xdpt mkn sbb ikan tak smpai), pari 1! kailan 2org mkn!.' keras aje sore aku..

'21 ringgit' minah tu tunjuk bill

'eh nasik lemak satu' lupe plak aku nk suh dia kire tapi dia xkire pon. nasib lah

Papi hulur RM51 kat aku and bile minah tu return duit aku terus pegang xtgk, pusing kblkg Biqque tgh beratur  nk bayo aku ckp 'not even a sori haihhhh' aku geleng kepala. Aku bukannye tak nk make scene situ (hahah ade hati nk mengamuk tuh) tp aku rasa sesia sbb bukannye aku dpt mkn pon akhirnye. 

Ekceli yg buatkan kitorg marah, minah cashier tuh leh sound Biqque ckp NAPA KITORG DUDUK DEKAT2, THATS WHY DORG SALAH KASIK ORDER. Bleh? tp jgn bimbang Biqque ade menjawabnye, kang dia tulih kat blog la tu, tu pong kalu dia sempat

Patu salah anto order Kak Saba, ropenye Kak Saba order Siakap 3 rasa gak tp dtg Siakap Bakar. Then everytime dtg makanan main letak, xckp ape dia then tulis kt kertas mcm kitorg punye order. Mintak nasik lemak tak sampai, smpai la Biqque kutip sendirik, mintak air berkali2. Buat muka taik jgn ckp la sume2. Lambat jgn ckp, meja sblh dtg kendian pon bleh dpt dulu. Air salah order banyakkkk kali and siap dtg tgk resit order kitorg patu bising2 MACAM KITORG PLAK YG SALAH ORDER. Haihhhh sakitnye hati akuu!!!!

Oleh itu,

Aku sarankan jika ke Pernu/Umbai Ikan Bakar JANGANLAH KORG SEKALI2 PEGI KE KEDAI D'MUARA IKAN BAKAR. KEDAI NO. 1! period.

Servis teruk nak mampos. Dah la buat silap, patut kite yg bising tapi kite pulak kena marah. BODOH SOMBONG betol. Naseb la makan tu jadik darah daging kalu idak mau aku bangun takmo bayo. 

Abis kuar dari tempat tu smbil sumpah seranah

'b u bagi kat i 20 ke 30?' Papi tnya smbil korek2 poket suar dia..

'eh i tak check tp i nmpak mcm 30ringgit' alaaaa dh la mkn tak puas, sakit hati, jgn la nk hilang 10hengget plakkk geramnye aku...carik2 kt tanah xjumpak

aku dgn selambanye pg blk kt cashier tadik

'tadik sy punye bill RM21 ke RM31? cuba check balik' aku buat2 lupe mcm aku mkn semut

'jap ye,.. sy check..' minah tu terus belek buku bill dia laju2..

'haa tu no bill sy tadik.. ' gile aku tak ingat, aku tgh marah sume bleh ingat

'ha 21 ringgit' minah tu jawab

'sy dpt 20ringgit aje!' aku pandang tepat kt muka dia ekspresi baik ko bg 10hengget cpt!

tanpa byk soal, minah tu bukak laci hulur RM10

NASEB BAIK KO!

18 hottie:

babyarisha said...

fuh pengalaman sungguh.. nanti kita ramai2 p makan kt ikan bakar jeram ek.. yg tu sure aku leh menyampaikan nyer... hahaha..

Ely Hasrul said...

haa jeram? nakkkkkk napa tu gerai sapa? ha kalu gitu aku suh ko uderkan aje hahahaha.. bila tuh? ewah

BlueEwoke said...

Haihhh apa punya kedai la..memang aku pun menyirap macam ni...ok aku nk pangkah siap2 kedai ni!!!

Ely Hasrul said...

mmg tak mintak maap. paling bangang kan everytime anto makanan main letak laju2 patu blah laju2. patu g meja cashier tulih dia letak kt meja mana, bleh? ade le gak dia letak ntah sapa punye order kt meja kitorg. dh kite plak kena pulangkn ke dia takut dia charge
mmg al-bangang!

Lily Riani said...

set... konpem tak masuk... jenis salah tak ngaku then buat buduh nih aku mmg pantang. ada byk lagi kedai lain kat situ kan... ingat2 lupa lak. ish! kalau aku tgh lapo, mmg sound kuat dah. tapi takut kan depa ludah lak kan kan kan.. ish!

Janggel said...

Umbai skg bukan tempat makan yg bagus, servis zero dan menyakitkan hati, lebih baik ke Muara Sungai Duyung...servis ok sket. Tak sakit hati.

Ely Hasrul said...

lily,
tu la bila dh byk2 kedai.. kite pon mmg malas nk la cuba survey sbb nk survey cemana pon. tipikal thinking, kedai ramai sedap, kedai sikit org xsedap, kedai ramai pakai pelaris, kedai tak ramai kena guna2 haha then patutnye lah bila awak dh jadik kedai no.1 kebarangkalian customer nk duk situ dulu mmg tinggi lah, malas okeh nk jln smpai hujung kedai.. alih2 servis nye gini. tu blum kite nk komplen tang rasa dan harga.. haihhhh mmg tak berbaloi!

Ely Hasrul said...

janggel,

muara sungai duyung tu kat mana pula? jgn nk ngada2 sebut kang mak buyung nih teringin makan, naya ko kena bawak hahaha..

tapi nk riki gak jeram yg Lin sebutkan kt atas tu.. uit Lin.. ko jgn janji kosong nk bwk hahaha

Janggel said...

Hehehe Muara Sungai Duyung tu dekat Melaka jugak dia jalan nak ke Muar. Masuk ke dalam sket.

Fuhhhh jeram tu best!!!!

Ely Hasrul said...

Jeram besh?? jgnnnn kang aku tuko venue perjumpaan haram mlm nih kanggg hahahhahahhhahahha

Anash said...

Ely
memang la dengar memacam pasaal tempat makan mcm nih...(ambo malu weh..ambo ore melaka...)...
tu sebab kalau nak bawak org makan, kami bawak yg ok...mcm kat alai ada sebuah kedai nih...so far so good ..the service n makanan...
tapi..
jangan le serik dtg melaka tau...

Ely Hasrul said...

K. Anash,

tu ler.. kadang bile kite ke tmpt ramai org, lambat atau mahal tu kite dh bleh agak. walaupon dh tau tmpt tuh tourist spot jgn la masak lmbt2 kan.. amik la 3-4org tukang masak. tp kalu smpai kite sbg customer tak bleh komplen, alih2 kena marah plak mmg tak paham la org meniaga cenggini haiihh..

tak serik la dtg melaka tp tunggu 3-4 thn lagik la kecuali kalu org tu ajak mkn kt umah hahahahhaha

Biqque said...

uishhhhh mmg nak kena tunggu versi aku nih! baru tadi sort gambar! siap laaaaaa!

mmg aku nak war2kan jgn sapa pun pi kedai tu! padan muka!

Ely Hasrul said...

biqque,

ha la! kalu ade email dorg nih mmg aku dh email dh.. hahaha

fatt said...

alamak kak anash org melake keee? mampus aku...baru je pas kutuk melaka tadi...tapi aku pun dulu penah belajar kat melaka...nun kat matrik londang nun!!!

aku dah lama tak dtg melaka sejak dari errr...sejak dari...hurm..malas nak citer kang aku karate meja!

Ely Hasrul said...

fatt,

xpe.. kite kutuk part tmpt makan tu aje.. sejak kes nk karate meja xyah diingat kembali haha.. next time kite suh kak anash sdr host kalu kite nk ke melaka.. mana tau byk kenangan manis bleh kutip kihkihkih

azanov said...

kat Jeram ikan bakar best. biasanya Aroma Ikan Bakar. try google. I mmg regular situ. my fav situ pari bakar, ketam 3 rasa.. nyam nyam

Ely Hasrul said...

haihh mmg xpenah tniat nk g jeram mkn ikan bakar.. sat lagikk....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.