Klik Klik

Saturday, June 14, 2014

Oh kakak santek sungguh tak larat. Besh kalau dapat tido bersenang lenang. Stori sume tertunggak tapi lagi penting report yg kena subkut kat boss. Layan cik yam sat

Tu je buat kali ini. Sehingga menulis lagi. Jaga diri semua..  xoxo


Cam retis

Sunday, April 27, 2014

Tolak tepi cerita Belum. Untung nasib, kita sambung.



Meh nak cerita birthday party Sami + Suci yang dekat 2 bulan baru nak buat :P



Setelah pospon banyak kali, akhirnya decide nak buat on 26th April (sabtu) at 4pm


Tak payah la nak cite napa pospon tuh, letih dah TA dengar cite aku, keje asik ulang cite aje.
Al bosan.



Tengah bengkek nih sbb lupa nak amik gambo sekeluarga, mahupon gambo Sami + Suci dengan kek memasing (ko nk bengkek napa? ko mmg tak penah ingat pon cehh), jadik Ren, tolong ye, next projeck Keluarga Bahagia :P

Tapi kan.. kita sambung nanti la cite party nih sbb bukan ada apa2 pon... cuma.. jom tgk tengok gelagat kids at heart ini..




Thank you for coming xoxo











Tuesday, April 22, 2014

Selain rahsia aku xleh nk upload gambo disini, jadual kerja serta urusan rumah tangga sangat ketat menyebabkan aku memang tak larat and takde masa nk update blog. update dalam hati aje bak kata HD. Tapi di harap ini bukan kali terakhir aku update, ini pon disebabkan aku mc seminggu. Sebab tu la blog nih terupate. Sekian update dari saya hahaha apa jadah..


Na dah berpesan, 'bilik nih panas skin, aku kadang bukak pintu, sebab panas' smbil tunjuk pintu balkoni. haaa terbaek, tak payah nak tnya orang ko ada? umah aku  sendiri takde balkoni hokeh! tapi keesokkan paginye, 'panas apenye Na, cramp kaki aku tau sejuk sangat' haaa sangat selesa tido situ, aku hampir pasti sebab aku kurus la kurang lemak, jadi sampai cramp kesejukan (mana fizik yang ko guna ntah!)


Aku bersiap awal, pertamanye nak turun tolong Mak Na masak, keduanya bile dh siap awal, ada la ample time nk kejut kan Sami, Suci dan Papi. Bese la mak kena buat sume, pagi2 aku dah tekan #bolehmode. Tapi memandangkan berdesup2 whatsapp masuk tunjuk #jejakasesuaidibuatmenantu Afif and HD dok menolong, aku pon pg le menolong join lepak Byya, Pae &Lily haha. lagipon rindu kat Pae, ini pertama kali kedua jumpa, pertama dulu lepak Redang (takmau link, entry tu xabis tulis pon haha).


Okeh, pertamanye TA kena polish and pektis cara berkumpul dan berkonvoi kerana carca marba sangat. Tapi aku dan ingatkn la sume org check ahli dalam kete memasing kot2 Mak Na terikut sama, bukan ape takde permit, sian. Perjalanan akhirnya diteruskan, berdebar haram bila kena tahan polis gara2 roadtax mati! aduiiii naseb Papi IC Sabah haha tak kena ngena tapi ini semua hasil ada 2 anak dalam kereta, jadik polis selalu lepaskan kitorg. Eh takde la aku tipu la nak kasi sedap cite, walhal roadtax ade je dlm dashboard lupa nak tampal. Naseb polis, kalu JPJ or polis trafik? kompom saman.


Akhirnye lepas episode sesat di Negara sendiri, maklum la Papi pertama kali jejak kaki kt Gerik, kami dan kami semua pon sampai di jetty. Sampai di jetty yang panas itu, kami dan kami semua nampak beberapa ahli TA dan friends senang makan muka sumpah al-lapar hahahaha.. time tu memang lipat kali ganda pahala Mak Na sbb bekalkan keluarga bahagia dengan Nasik lemak, Na pon dapat pahala sebab dia bagi duit kat Mak dia beli bahan masak (takpe aku dh marah dia awal2 napa susahkan mak dia masak, tapi aku la syukur sebab mak dia masak sedap, terima kasih daun keladi)


Selesai upacara santap sambil melihat beg keluarga bahagia satu persatu di hangkut, xtau sapa hangkut yg penting Afif ada tolong.. sambil turun tu Afif sempat 'boat kita yang tu ke?' sambil tunjuk kat boat MKland yg putih, gaya helang di kalangan gagak.. dan aku dengan sedapnye menyedarkan dia dari awangan 'jangan nak mimpi' hehehe




gambar curi dari Lily --- #jejakasesuaidibuatmenantu, dari kanan Afif, HD & Janggel





Selamat datang ke Royal Belum, sebenarnye kita belum sampai lagi ye, kita di empangan belum... sekian sekian ... sekian lagi.. brader BOA memulakan ucapan tapi aku dh start menguap2, ada ulcer dalam mulut.. panas je mulut nih... makan pn xberapa lalu (ko dh tambah Nasik lemak 2 kali pagi tadi baru ckp xlalu?)


gambar curi dari Ren, haruslah sume blog letak gambar kakak santek





Aku rasa cam lama gila nak sampai tempat tgk rafflesia xtau napa haha... paling haru lalu army check point. Brader BOA dah bagitau sampai aje situ jgn amik gambo, jadik aku yg memang tak amik gambo nih ter resah2 plak sbb cane nk pura2 tak amik gambo? bebudak lain sume muka kaku pura2 xamik gambo, aku? beralih la ke Sami Suci play kat hammock sbb aku leh nampak le dari jauh army teropong kitorg and alih2 dorg lambai2 .. aduihhh aku ada perasaan aje kitorg kena tahan disebabkan nampak budak dlm boat, ala perlarian gitu hahahaha.


'u nak pegi ke?' tnya Papi bila aku bersiap cam hebat sgt nak tgk bunga. 'mestilah' aku tau sangat Papi malas, trip Belum bukan trip Papi, trip dia duk kat Belum resort RM600/nite. Jangan tnya banyak, memang laki aku mcm tu tapi Papi tak banyak songeh, walau dia xmandi lake (penat katanye sakit badan :P), tak mandi waterfall (tapi dia layan Sami & Suci main air), tak mincing (Afif je pon yg mancing), Papi tak bersungut. Malah dia bawaknye Sami Suci naik boat pegi tengok pokok beso supaya aku dapat rehat (mungkin juga kerna sume passanger boat adalah anak dara? krikk ...krik.. krikk...@___@)


gambar curi dari Kak Coco.. bukti Sami kena gigit ular kecik.. zzz





Ok, menuju ke puncak, kena la belaja tarian dulu, senaman yang disarankan aku amik mudah, angkat anak tiap ari, dah tumbuh muscle ewahhh sedap aku belagak. Kalau aku tau tinggi mcm tu... tak kuasa aku nak naik hokeh!! tapi bila Suci sudah bersedia, memakai hipseat carrier, melekat mozzie patch dan sambil Suci menyanyi kecil lagu let it go, aku pon start mendaki dengan lajunye. Bukan ape.. lajuu jek Sami naik. Al seram kalau dia jatuh.. kalu buleh nk dukung dua2.. tapi sami dh 18kg errr... ok pg jalan sendirik hehe


Gambar curi dari Na, al keciwa ekceli bunga tak kembang, takpe lah yang penting ramai saksi kakak santek dh sampai.. time tu aku tau ramai yang penat tapi xberani komplen dek tengok aku buat muka al-selamba, hahahah berani komplen? kakak santek laser time2 tu jugak! hahahahaha









Selamat jek naik boat, terus la carik pot kat atas baring2 sambil susukan Suci and Suci pon tido.. terpaksa tido sekalik. Sumpah heaven! tapi time tu dah rasa2 ulcer kat mulut makin panas and cam al seram sejuk pula.. masa nih rasa cam lamaaanyeee nak sampai ke tempat orang asli..




Terus terang niat nak bawak la barang untuk sedekah tapi keadaan yang kelam kabut dan asik cemas aje dek tak nyempat nak packing and time management ke laut. Memang kitorg bawak diri aje lah, ye lah nak rushing2 kang dari ikhlas jadik tak ikhlas pula. Ada yang bawa jajan, pakaian dan juga toys. Si fahd laki Zara ada share kata2 Mandela berkenaan dengan education the most important bla bla bla.. tapi lupa nak tanya kot dorg bawak buku. Cuma tak pasti lah kalau anak2 orang asli buleh membaca, tapi kalau ada yg tolong baca nescaya mereka gembira.


Memandangkan perasaan tidak sedap badan makin meninggi, aku memang tak berniat langsung nak turun TAPI di sebabkan Sami dok turun naik seronok macam kampong nenek dia (son, your nenek is in Tuaran, near Mt Kinabalu not in Kampung Aman Damai) Suci pon nangis2 la nak ikut abang dia.. adoiiiii terpaksa lah ahkak angkat jua si Suci, kulu kilir kat Kampung Aman Damai aku langsung tak menikmati suasana dek jerit2 panggil Sami yang masih gembira lari sana sini, turun naik boat then Suci pula buat perangai 'nak cikennnn' adoiii bukan, dia bukan nk KFC atau HFC tetapi dia nk rooster yang beso kat situ.. ya Allah kalu kena serang dengan rooster yang beso dari Suci tu memag haru.


Tak larat nak layan, bawak naik ke atas boat dan Suc sambung nangis dia habis sume orang kat boat kena marah dengan Suci, sampai akak tukang masak pon kena marah hahahaha xramai yg dapat saksikan drama sesuci air matamu itu.. hahahhaha.. sampai la sorg brader pujuk Suci tunjuk ikan keli dalam bekas kat buritan boat.. senyap la kejap..


'haii lamanye bebudak nih, tak naik2.. seronok sangat nih...'luah sorang brader
'Sami pegi panggil sume orang' brader tu mintak pertolongan Sami


Terus Sami memulakan tugas memanggil semua orang..


Gambar curi dari Pae, terdetik time nih mulia sungguh hati volunteer seperti doctor dan tenaga pengajar yang sanggup datang, tinggal dan beri bantuan juga berbakti kepada kaum orang asli especially yang duduk di hutan terpencil. Teringat juga dulu ade scene dari movie Hulk, Dr. Banner tu duk diam2 kat hulu hutan, duk dgn orang asli, then ada askar datang kacau org asli patu dia ngamuk2.. erkk tiba2..





ok dah ngantuk, sapa nak tau sambungan... sila ke blog TA yang lain.. krik..krik..krik...


Blog ini blog copy, paste dan link.




Hehe

Wednesday, April 16, 2014

Jumaat Malam?


Panic dan cemas bila balik dari opis, ada sekumpulan pinggan mangkuk kotor kat sinki tiada siapa peduli walau Papi balik keje pukul 3pm.


Panic dan cemas pabila susukan Suci hampir sejam walhal baju pon belum tukar


Panic dan cemas bila naik atas bilik macam tongkang haram pecah dan baju selai pon tak pack lagik.


Panic dan cemas pabila Suci tak abis2 cranky gara2 tumbuh gigi, gusi bengkak, ulcer banyak, xmau makan, asik nak susu, demam ala ala.. alaaaa sangat


Panic dan cemas bila rata2 kaki whatsapp sedap aje update 'kami dah gerak..' 'kami dah amik orangg' 'dokter sesat sampai sepanggg'


Serius Kakak Santek pantang kalau ahli TA sesat2 nih, korang pegi Negara Orang ada sesat tak? lagi satu dokter bukan TA kah? mana blackout? walau bagai mana pun dokter di maafkan sbb keje penat long hours. So sekali sekala bleh sesat. (macam la orang lain tak keje long hours :P)


Hasil gelabah sana sini berjaya juga muatkan 2 beg dan anak2 beg berganding2 dlm bonet and off to R&R Rawang.


'Sapa lambat belanja stabak' muat turun dari Na, adoiii jangan la aku yang kena belanja hahahahha konon mkn light2 dulu then supper tapi disebabkan semua perut dh berkeroncong semua setuju untuk benti makan, katanye next stop aje tapi abang rider bawak kete wow.. mcm F1 pula rasenye, xtau nak kejar atau nak tunggu org belakang sbb time tu tepon cokia dah kong terpaksa ahkak tanya kat fesbuk hihi.


Pabila sampai di pitstop petama, ropenye si cilik Qilah nak pg toilet. Patut la Chawan bawak kete macam dia sorang aje ada kete. Then benti makan kat situ tapi kitorg xdpt nikmati nasi goreng bujang Afif, bukan nasi goreng tu yang bujang tapi tukang masaknye. Time tu Suci dah sleep and cranky.  Takpelah takde rezeki nak merasa. Baiklah keluarga bahagia tunggu dalam kete aje. Seb baik Kak Lily ada bawakan kek sedap dari Kak Anash, merasa jugak Keluarga Bahagia. Tengkiu2


Hampir setengah jam lebih, perut dah kenyang la tu kot, baru la perjalanan di teruskan dengan jayanya. Dan setelah Sami boy bertanya hampir 100 kali bila nak sampai 'hotel' akhirnya belum sampai dia dah tido dulu hihi.. Dia tak tahu kitorg nak tido kat 'Hotel Anda'. Kalu Sami tanya bleh la jawab kejap lagi sampai.. kalu Icam yang tanya, memang la aku jawab 'ko ingat kete nih supersonic bleh sampai cepat?'hihihihihihi


Akhirnya perjalanan yang mengambil masa hampir 3 jam akibat benti dan menunggu sampai juga kitorg di Ipoh, Alhamdulillah. After toll, start entering Ipoh aku dah terdetik, napa banyak sgt kete parking kt opis area..
'Papi, napa banyak sgt kereta parking kat building nih?' dah malam pon ada orang?' Sumpah tak perasan situ ada pub.. dan Papi dengan menyampah nye jawab ' Friday nite, what do you expect?' Ipoh kot... ko ingat Sekinchan? hahahahah dekat 5 tahun tak jejak Ipoh, tu yg al jakun tuh.


'Suci macam mana? ko nak balik umah dulu ke?' tnya Na, pura2 la tuh walhal dia tau je yang aku nih kompom2 la lapo haha..
'ngantuk dan laparrrr' terus Na bawak sume pengikut makan lewat malam kat dataran, barulah dapat duduk sekali dgn TA & travel blogger yang lain termasuk la ibu mangandung Mas, dapat lah Mas melepas rindu dendam kat Abang Dan :P


Eh aku nih kategori travel blogger ke? Patu plak nak cite ape sebenarnye? cite perjalanan dari KL ke Ipoh je?
tak agak2... hihihi... meh layan gambo curik. Kredit to tukang amik gambo ye..




kredit to Kak Anash xoXo
Photo: wrap the short holidays in RoyalBelum, Grik, Perak.



Kredit to Ren


Kredit to HD




Kredit to Shahrul



Kredit to Na



Kredit to BOA



 Just an issue that I cant upload any pics unless copy and paste (steal from others ngeh ngeh) and vid phhffttt. HD make an amazing vid that we regret so much after showing to Suci as she will repeat watching the vid non stop. Suka macam tgk frozen. Maybe can ask HD for the package. Eh yg ko spiking nih ngapa?

Thanks to all TA, Na's Family, travel bloggers & BOA

Hingga bertemu kembali. XoxoXo

Friday, April 11, 2014

Thursday, January 30, 2014

January kitorang serbu durian kat Melaka.


February jom gosok Cik Ellie


Thursday, January 9, 2014

Yesterday morning Papi dah forward few pictures of Suci enjoying durians. Yes that lil Suci girl really follow Mami makan's step (makan pon ada tapak?)

and Papi sometimes can be funny

 


Friendly reminder from Papi to not lupa dataran while eating durians..

Anyway, I bring Sami to my work place and in the new studio room he was nagging me, instructing and stressing that the mannequin should wear wig..


'nanti jadi cantekk...' he tried to convinced me


'i'm not going to use the wig, tak amik pon gambar kepala dia...' try to convince a 6 y.o tengok mau dgr ke tak..


After 10mins,  he doesn't show any sign to stop promoting the wig, so I put on the wig and ask him


'so, mami cantek tak?'


In front of the male staff he looked at me, paused few second.. kerut2 muka.. and slowly make a comment...




érr I'm not sure'


I can hear the male staff giggling...


Yes, Sami can be funny too...

Like Papi like Sami, double strike in one day..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.