Klik Klik

Thursday, January 12, 2012

Pertamanye aku sebut Rumah Idaman nih sbb mmg rumah tu dorg letak nama Idaman Homes, bukan la makna aku mengidam sgt dgn umah tu haha, dh namanye gitu

Kedua2nye, September lepas baru settle sume amik kunci, report defect, carik builder etc (aku xcarik pon, Wadie yg carik) and tunggu loan process, tunggu pulak umah Kakak siap (sbb guna same contractor), hari ini dalam sejarah pecah batu dimulakan (tak mula lagikpon baru aje sepak2 batu, next monday baru start)

InsyaAllah jika tiada aral melintang, jika tiada gaduh pasal barang mana nk letak mana, nk beli itu ini, duit xcukup.. lepas confinement dapat la aku duduk rumah SENDIRI. Bukan rumah baru ye, rumah sendiri, hasil beli duit Papi, eh silap hasil duit bersama tp sbb dia laki aku kalu dia bayar lebih tu mmg patut la pon kan hahhaa..

Sekarang nih walaupn kitorg ade mnggunakan khidmat ID/consultant sbb kalu nk suh aku DIY mmg idaklah dpt buat sume. Masih juga pening sbb keputusan di tangan kitorg. Ye la, nak letak tmpt rak kasut pon kena ikut pilihan sdr lah.. so antara keputusan2 yg mmg bleh mbuatkan kepala bengang adelah spt berikut:

Tingkat Bawah

1. Main Living Hall - mana nk letak tv? 
2. Kitchen - dining nook aku sempit 
3. Dining Area - MPSJ xapprove buat covered extension
4. Guest Room - nk pakai king or double bed? 
3. Walk In Pantry - xsure muat ke dak sbb dapur aku kecik
4. Utility/Laundry Room cum second Guest Room - xsure nk celah mana laluannye nnti
5. Porch + Gate - gate dh awal2 kena alih sbb sempit, TNB nye cost 1.5K lakhanat tul

Tingkat Atas

1. Master Bedroom - papi nk alih pintu, aku xmo
2. Master Bathroom - kecik okeh!
3. Walk In Wardrobe - aku nk belah situ, papi nk belah sana
4. Sami's Room - 'ini bilik sami tapi sami sleep dgn mami papi tau' kata sami
5. Study Room cum third Guest Room - nk kena pecah tmpt aircond kasik luas
6. Family Hall - beso sgt okeh! amik space bilik aku cis!

Sila perasan yg list di atas tuh adelah satu rumah!! gile takde bende yg tak fening okeh! Part  tepi rumah tu kite cite kendian. Kakak just finished her reno and it cost her (burst tahap meletop2 nu year punye fireworks) around 150K (her original budget 100k aje) same goes to us actually tapi structure umah pon dh 68K blum yg hidden, suddenly appear, aku nk peti sejuk beso, hah cemana? beshnye kalu dh jadik cam Biqque, dh xpayah nk pikir2 dah pasal umah sbb dia dh lalui sume kesengsaraan itu.. huishhhh

p/s- jgn komen kalu korg rasa aku tak deserve nk touch up umah ye sbb bertahun aku pakai kete kecik, bertahun pakai tv kotak, bertahun pakai peti es berkaki batu (ko ade peti es kaler ijau kaki batu?) bertahun pakai dapur beli kt C4, bertahun pakai sinki yg asik kena panggil plumber, bertahun menyewa duk kondo


akhir skalik terima lah wiring utk lampu sahaja


terima kasih, kurang serabut kepala aku haha

17 hottie:

Janggel said...

sEMOGA KO DAPAT APA YG KO IDAMKAN....YG AKU TAU KALO "RUMAHPANAS" TAK AJAK AKU SIAP!!!!!

Pssttt: aku tau aku bukan org first komen.

Ely Hasrul said...

memandangkan ko yg petama komen, aku kasik hadiah jemputan ke rumah panas mkn smpai buncit hahaha

bdk2 @ John said...

BENCI2!!! sya org 2nd komen! hoyehhh~

bdk2 @ John said...

semoga kakak cantek dan keluarga dpt rumah yg diimpikan..amin...

btw, dulu umah sy pn ade peti es hijau kaki batu hijau jugak tau! hahaha..same laaa kite~

Ely Hasrul said...

xpe John,

no dua dpt gak jemputan hahaha..

hah peti es ijo kaki batu tu dulu2 mmg ade kt sume umah.. dulu tu mmg duluu sgt la kan.. skang rasenye susah nk carik kt umah2 org.. umah aku aje ade cis..

fiza said...

Aku tunggu ko nye house warming jer ☺☺

Ely Hasrul said...

lambat lagik la fiza, ko doa2kan ye.. hehe.. bln dpn aku buat besday sami insyaAllah ko jgn tak dtg tau.. aku nk tgk perut ko hehe..

Janggel said...

YESSSS!!! Walaopon aku gigih bekerja tapi dapat gak kalahkan kohn! Yesss!!

tak sabo nak pegi rumah panas itew~ aku salu lalu lalang je depan area umah ko tu ely...kalo nak g giant kinrara atau ke Midvelly memang aku lalu situ pon hehehe.

Ely Hasrul said...

Janggel, napa ko nk g giant kinrara? ko duk kt ne?

Janggel said...

Aku duduk dekat ngan rumah biqque. :)setaman

Ely Hasrul said...

wooo xtau ponnn.. esok2 kite pon berdekatan lah ye.. kecuali ko kawin patu pindah umah pindah keje tmpt lein.. aku doakan ko dpt bini yg santek mcm julia robert eh tetiba hahaha

Anash said...

Ely,
nak jugak komen...
tang rumahpanas...jgn lupa ajak..ok?
K anash wat rumahpanas sebulan pas dapat kunci...tak de perabot..terus hampar tikar mengkuang..sume yang dtg makan dodok atas lantai...senangggg citer...(tak de la nak belek2 perabot ke..hape ke)..sebab dah separa-muflis bayar duit pasang lampu, grill, rail langsir, yang betul2 basic..)

but again, semoga janggel dapat bini cantik macam demi moore...
(tetiba???)

Lily Riani said...

aku chup bawak dessert.

MasZuber said...

ely,

beso nye umah ko!!!!

jgn lupe jemput house warming nanti ek! heheee

p/s: teringin gak umah bebesor nie..tapi...hmmmmmmmmmmmmmmmm

Ely Hasrul said...

kak anash,

jgn kan langsir pagar grill, papi air pon takde kt dpn umah hahahaha... umah tu mmg kosong sekosongnye.. xpe usah bimbang ade rejeki kompom dijemput dtg..

cantek mcm demi moore? wow!


Lily,

wahhh beshnye selamat tang desert hahahha


Mas,

tak beso mana, jgn terpedaya tgk plan tuh.. kihkihkih.. ko kompom masuk dlm list jemputan..

Biqque said...

lepas umahpanas ko, langsung ke umahsuam2kuku aku plak! hahahaha!

Ely Hasrul said...

rumah suam kuku ko aku suka! bleh kelek kiki. sure pening dia haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.