Klik Klik

Wednesday, January 11, 2012

Aku selalu disogokkan dgn kisah hidup dan pengalaman orang. Kire kisah benar, dari mulut org itu sendiri. Sesuatu yg boleh dijadikan contoh, iktibar mahupon bahan ketawa

Inspirasi dari Kak Coco nye Teratai Layu Di Tasik Madu aku ade cerita yg tak masuk akal tapi benar. Lucu? bagi aku lebih kepada sadis diluar akal pikiran



Kejadian berlaku di Taman Tasik awam di sekitar nih.

Seorang penguatkuasa berjalan2 bukan melakukan operasi hanya rutin harian beliau. Hari tu tugas nye utk menjaga keselamatan & kesejahteraan di taman tasik berkenaan. Kendian penguatkuasa tersebut ternampak satu kapel bukan berbangsa melayu mahupon islam berjalan berdua masuk ke semak, aku rasa bukan semak tp taman bunga yg byk pokok agak tersorok lah, gila kau taman tasik manade semak

'Abang nmpak dorg aje abang dh tau dh dorg nk buat ape tgh2 ari buta nih' abang penguatkuasa memulakan cerita

Kalu ikutkn peraturan di taman, kegiatan tidak senonoh mmg tidak dibenarkan sama sekalik. Tak kesah la agama ko bagi ke idak. Applicable utk sume, jadik kalu korg nk comolot dgn pasangan secara terbuka walaupon sah bernikah sila buat di negara lain, bukan di Malaysia.

'Abang pon intip dorg, patu mmg dorg main kt blkg semak tuh.. abang tunggu aje smpai dorg settle' aku dh ternganga mulut time nih, bukan heran psl kejadian yg berlaku, byk kejadian mcm nih berlaku tp bila dgr dr mulut pengintip yg aku xpasti utk ape dia intip smpai abis tu mmg buat aku ternganga

'Abis aje dorg main, Abang terus sergah dorg' makin kusyuk la aku mendengar citenye. 

'Tolong abang.. jgn saman abang.. kami mmg mau kawin tp keluarga tak suka saya..' rayu si boifren tadik smbil menyembah2, dua2 tak sempat pakai baju. cer bayangkan org menyembah sambil tak pakai ape2

Dan Abang penguatkuasa tadik menyambung

'Aku xtau la ape yg merasuk aku, aku ckp kalau nk lepas, ko main sekalik lagik skang dpn aku' sila imagine cemana muka aku time nih. 

Abang penguatkuasa kata memula dorg xsetuju sbb gila kau nk main dpn org, tp takut kena saman and keluarga tau punye pasal..

'Dorang buat! tp mmg kelakar la sbb dua2 muka cuak, malu takut sume ade..' mengucap aku byk2 time nih

'Dah 10mins aku kesian pulak sbb dorg xbleh buat ape2 pon.. aku suh dorg stop and janji xbuat lagik kt tempat awam'


Ekceli cerita aku dipendekkan la sbb malas la aku nk tulis secara details kan.. Kendian abang penguatkuasa tuh sambung lagik

'Dah time rehat abang abis pusing, abang turun minum kt gerai tepi tasik.. alih2 pas parking motor.. lalu plak kapel tadik naik moto.. patu tetiba si boifren tu angkat tangan smbil ckp kitorg blk dulu bang...' kahkahkahkahkah abang penguatkuasa tuh ketawa

'Aku malu sendirik, aku xtau napa aku suh dorg buat cmtuh, siap tegur aku tu bila jumpa kt bawah.. kahkahkahkah' 



Sekian kisah benar ini. 
Jangan komen kalu xsanggup. 
aku xtau nk interpret perasaan aku time tuh, mahupon sekarang haha

22 hottie:

Liz Rohaizat said...

soalan pertama. kenapa dia cerita kat ko? dan bagaimana reaksi wajah dia masa cerita kat ko? aku tak faham tujuan utama dia. hahaha

Janggel said...

Ala tatau ni aku first ke tak....:)

Janggel said...

Pakai lebai sat:

Eiii rosak akhlak muda mudi sekarang kan! Pastu yang diberi amanah tak boleh nak jalankan amanah! Suh jaga taman jangan bagi ada maksiat, tapi menggalakkan pulak. Memang dunia akhir zaman kekdahnya.

:)

Bukak lebai balik.. :)

bdk2 @ John said...

saya ternganga kejap...muahhaha.

kisah benar yg lucu~ bertuah akak~ ^_^

agak2 kalo akak penguatkuasa tu, ape tindakan akak? kekeke...

bdk2 @ John said...

eh jap, saya first ke??? hahaha ;p

fatt said...

ok ready nak baca laharan aku!

BABILAHANATCAMHARAMJADOH!!!!

ok dah. hehehe. okla aku siyes, sbnrnya aku rasa nak terjang brader tu masuk tasik sbb pd aku, perangai dia mmg cam syaitonirrojim. kenapa?

dia islam dan patutnya dia tunjuk ctg yg baik. tindakan dia menyuruh org tu mengulang perbuatan salah (tak kira la agama apa sekalipun org tu) adalah tindakan yg paling hina..lagi hina dr perangai org yg beromen kat public.

sbb patutnya dia nasihat & suh dorg pegi. ini tak, dia suh org tu ulang. wlpun dia pegawai ke hape, itu bkn lesen utk dia buat suke ati. dia buka aib org, sok lusa sendiri mau ingt.

kalau aku jadi ko, aku akan tulis surat layang pd pegawai atasan. ntahla, aku ni lain skit ely, klu benda ni salah aku takkan nak sokong dan dgr utk entertainment. klu aku jadi ko, aku sound dia. ko tgk le..dia pi jaja cerita ni kat ko, aku rasa tah berapa ramai org dia jaja cerita ni. wlpun ko dgn si mangsa tak kenal tapi serupa ko dah dgr cerita aib org.

aku mmg benci la benda2 camni. dua2 pd aku salah, tp klu dia kerja nak banteras ape, patutnya dia membetulkan, bkn camtu rasanya. and i think ive lost respect for ppl yg mcm ni. period.

Anash said...

ely,
gilerrrr aaahhh...
tapi
padan muka kapel tuh...
but again....
ishhh..gile le..

Ely Hasrul said...

Liz,

dia cite kat aku dgn perasaan malu dan lucu.. kire dia xtau napa dia buat gitu tp bg dia mmg agak nyesal tp cam lawak gak la kt dia.. kire dia tau la salah gile buat gitu.. seb beik dia tak mintak rasuah plak sbb ramai gak yg berbuat demikian

Ely Hasrul said...

Janggel,

bukan yg first hehe

pakai lebai? cilanat tul.. mmg ramai muda mudi yg gitu di taman2.. ala kite pon sedia maklum kalu tgk gambo dulu thru email mahupon video kt utube.. tp paling menyinga aku dgr mlm2 kat tasik sorg2 duduk pakai baju kurung.. dh seram la kirenye.. alih2 boipren dlm kain..

subhanallahh

Ely Hasrul said...

John,

ko bukan yg firstt yeeee.. hahahhaa
sonok dgr cite? mmg kalu dgr cite2 gini option kite mmg amik ikhtibar lah.. pengalaman kan mendewasakan.. certain cerita bila kite dgr nih mmg kena absorb bebetol and nilai sdr.. kenkadang kite pon buat bende yg sama (aku xmain dlm semak okeh) maksud kadang kite sama2 gelak tp kite xperasan kite pon ade buat bende2 jahat

tp mmg aku maki2 la penguatkuasa nih kire cam seranah la napa dia buat gitu tp bende tuh semasa diceritakan mmg dibuat as a lawak la konon even aku pon mengaku aku pn gelak skalik

kalu aku jadik officer tuh, dr jauh aku nmpak aku dh jerkah dh suh blah.. xdek masa nk layan movie main dorg smpai abis patu suh re-run ape jadahhh!!! buta tuli aku jadiknye kanggg

Ely Hasrul said...

fatt & k coco,

sat sami dok kaco2 nk tgk thomas.. kang aku reply komen cpt2 hahhaha

Janggel said...

yes janji bukan john first! muahahahahahaa *gelak jahat*

babyarisha said...

sadis gak la.. ade ke penguatkuasa tu suh main depan dia.. cam gilaseks pulak. tapi sure abang tu termalu sendiri sbb kapel tu siap angkat tgn bagai. lau aku le, sumpah seranah ceramah agama takde terkeluar de, yg kuar segala isi perut yang aku makan tadi. geli's la's ..

Ely Hasrul said...

fatt,

hehe sbg org yg mendgr cite yg dia malu2 nk cite mmg aku maki hamun dia sbb dh bese lah gak bergurau senda dgn dia, tp mmg useless nk surat layang nk hantar report ke ape sbb pegawai atasan dia pon sama aje..

aku berada di situasi di mana tetiba org tu nk cite dan pas ko dh maki2 dia walaupon dlm bentuk gurauan and dia mmg ckp dia nyesal ko nk ckp ape lagik selain suh dia tobat? mghantar surat layang xdpt nk betolkn keadaan pon (dlm situasi aku tu lah)

Ely Hasrul said...

k anash,

memula dok intip org tu buat keje smpai abis mmg dh super giler.. patyu suh ulang tu org giler pon xbuat gitu haha


Janggel,

haha dengki tuh.. mau pasnih blumba sapa nk komen dulu hahahaha

Ely Hasrul said...

lynn,

aku sumpah time tu kompom la tergelak tp lebeh kepada ternganga.. aku ckp la ape ke bangang sgt buat gitu dosa tauuu.. tu yg dia ngaku dia malu gile bile kapel tu lalu siap angkat tgn hahhahaha

Hayatie said...

Ciss, aku macam takleh terima je attitude pengawal tu:
1. dah ler intip tunggu sampai setel baru nak sergah.
2. dah sergah, suruh lagi depa main sekali lagi klu nak kasi lepas.

Kesimpulan: Pengawal ni pon nak 'puaskn' napsu gak kot...denggggg!

fatt said...

sape kata anta surat layang takleh betulkan situasi?

klu pegawai dia pun 2x5, anta kat malaymail..sana sume surat transparent, takde kaver2 punye..mmg bagus. tak mcm paper lain yg kaki bodek. bila nama jabatan dah naik, nanti dorg kena tindakan disiplin. hal dia dgn tuhan tu lain la dia nak tobat ke, tunggang terbalik ke...tp dr sudut hak asasi manusia takkan kita nak nafikan? somehow aku rasa benda ni tak patut. siapa pun dia, superior ke sape ke, even org tu buat salah pun bkn camtu cara nak ajar...mcm takde tamadun.

oklah, aku bebel pun no point but ive got my msg delivered. phew~

Ely Hasrul said...

Tha,

mmg takleh terima akal perbuatan da ituu... bak kata fatt, dh mcm syaitonn


Fatt,

mmg la buleh, kalu ko nk buat skang pon buleh.. aku bukan takmo bebel cm ko tp dr view aku time tuh mmg no point..

jgn plak ko rasa aku xbuat ape2 aka komplen sana sini kire aku setuju dgn perbuatan dia itu, aku rasa aku dh jalankan tanggungjawab aku time tu which is menegur dia, infact mmber yg sesama dgr cite dia tu pon kutuk dia kaw2.. tidak la aku sekadar berdiam diri jadikkan bende tuh entertainment.. kalu nk jadik bahan dh lama aku stori kt org cite nih sana sini. even kalu ko xbebel pon aku dh tau sapa2 yg komen atau tak komen kt sini mmg tak setuju lgsg kehkeh


TAPIII aku ade gak cite yg aku berdiam diri.. version lain la kes lain la katakan.. ha nnti2 aku cite.. aku kan penglipur lara haha

fatt said...

hah baguih dok ada la korang kutuk dia plak pastu. aku hrp2 dia tak buat lagi. mgkin kali ni dia terlepas, tapi kalau sok lusa tetiba si mangsa ada second thought nak saman dia sbb malu ke sendiri mau ingt. skrg ni sume stok layan loyer...miskin pun nak upah loyer...sabor jelah~

Lily Riani said...

geli

Ely Hasrul said...

fatt,

silap profession la aku, patut jadik loyer skang sbb sume nk layan loyer hehe.. ckp psl loyer kawan aku baru menang court kes, settle luar alhamdulillah... amount dia saman xbyk and dia pon dpt cover half la dr ape yg dia claim dh cukup baik sbb dia lawan kompeni beso.. fahdan kompeni tuh, siap belagak sbb dia rasa xdek org berani nk lawan, skalik dh set date court tetiba offer duit nk settle luar.. hahahha patu smlm kawan aku ckp 'aku xtau la nk buat ape dgn duit tuh..' aku ckp pi sujud syukur patu banje aku hahahaha



Lily,

mmg geli okehh tak terkata i.. cite nih dh lama sgt kenkadang teringat tu mmg i masih cam tak terkata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.