Klik Klik

Thursday, January 26, 2012

Regards whatever reason pon a women getting pregnant, she might (vary every women) having pregnancy effects as below (thru my experience lah ye):

1. Morning Sickness - nausea & vomiting, where it's only called morning but it can run throughout the whole day, the whole pregnancy months! 
2. Excessive Saliva - got it until now yuck!
3. Bleeding Gum - oh please i hate it!
4. Stuffy Nostril - stuffy & bleeding is normal
5. Back Pain - physio treatment needed!
6. Losing Appetite - i ate but normally i don't really enjoy it 
7. Heartburn - 100% hate it!
8. Wardrobe Malfunction - need to change again (for a fifth time i think!)
9. Hormones Changes - Effect Emotionally (positive + negative) really do not want to talk about it
10. Soft Smoother Skin OR Bad Rashes, Acne, Skin turns Black etc - i experience both!
11. Losing Hair - it's been like 4yrs now
12. Can't Sleep & Need to change sleeping position - Allah sayang hamba yg sabar 
13. Stress OR Happy - to be frank, i hate pregnancy period and oh yea, the confinement time! luckily i love breasfeeding
14. Can Smell Anything! - saiko okeh! i still can smell my morning sickness phase!
15. Memory Lost & Clumsiness! - it's so obvious
16. Cramping - need to take calcium, sleep with ur leg higher, wear socks ya da ya da.. its still happen and its hurts!
17. Weight Gain - provided u eat or not! & changing in Body Figure

Despite all that (forgot most of them), i do have a big Ikea mirror and weighing scale. I certainly do not need your comment on my body weight!



macam byk komplen kan? in reality i keep my mouth shut! seb beik ade blog!
pegnan mommies has every right to complaint after all!


13 hottie:

bdk2 @ John said...

hi kak ely, i'm back! first kah?

bertabahlah...pasni perut tu nk pecah dah. boleh laa bergaya vogue pasnih! hoyehhhhh

veri code: twaran. adakah kak ely akan dpt tawaran utk bwt modelling? hehe ;p

Ely Hasrul said...

modelling? hahaha kalu lutut tuh byk kawan baek kaler plak itam jgn la berangan nk modelling hahaha

BlueEwoke said...

Hahaha baca entry ko ni teringat aku masa preggy hari tu..

1. Aku tak penah ada morning sickness, so aku tak tau.
2. Lose appetite masa 2bulan pertama, makan apa pun rasa tak selera..ee tak best betul
3. cium bau makanan yg pedas2 aku rasa tak best dan buatkan ilang selera makan aku terus, bau mcd ke, asam pedas ke, nasi lemak ke, semua aku pangkah! Tapi after 3mths, semua ok balik hahaha..
4. Hormone changes tu memang aku noticed sgt, byk jerawat naik kt blkg badan aku utk 3bln pertama, lepas 3bln tu, dah ilang dah, tapi muka aku plak, sepanjang pregnant dan BF aqilah, memang takde tumbuh jerawat..syok gile..skrg ni dah tumbuh balik!!
5. Losing hair, memang sampai sekarang aku alami..heheh tapi rambut aku tebal, so aku takde hal sgt..cuma letih nk sapu bilik tiap2 ari jek.huhuhu
6. Aku tak penah alami sindrom susah nak tido ke apa, tp tukar posisi tidor tu selalu jek..
7. Cramping pernah terjadi 4-5 kali sepanjang pregnant..
8. Weight gain - aku naik sampai 11kg dari berat asal hahahah..
9. Tapi aku sangat suka dan happy sepanjang pregnant, kecuali 2bulan pertama! aku rasa best je, tak tau la napa entah hahahah..mungkin sebab hormon kot??
10. Aku stress tang berat badan naik tu, dan asyik terpikir cam mana nk turunkan pas bersalin, memang saiko la tang tu..adeh..
11. Masa confinement aku memang stress, sb banyak sgt pantang larat dan petua org tua2 yg tak masuk akal dan bercanggah dengan pemahaman aku, aku tak dulik la mak aku atau mak metua aku ckp apa, kalau aku tak leh relate aku tak follow, lantak diorg la nk kata apa..janji aku senang ati..

Sekian melaporkan..

Ely Hasrul said...

wahh ko antara org yg bertuah sbb aku selalu dgr anak pompan sickness lagik teruk. ekceli time sami aku pening2 aje muntah tidak sama skalik maybe sbb aku cm kena motion sickness. byk perkara baik aku dpt time pegnen sami tp still aku xsuka feeling tuh maklum la aku nih ade IBS so part pening loya mmg aku xleh tolerate..

skang aku suka mimpi yg bebukan and asik terkejut dr tido.. buhsan tul

seb beik aku xade jerawat ke ape tp badan hitam cam kuali tuh mmg obvious lah.. cer ko bayang aku yg gelap nih leh nmpak lagik cam bontot kuali .. ape kes hahahha

Anash said...

Ely,
ala..john first?
huh!!

dont have any experience yet in preggie world...
so tatau nak komen banyak..
but
tido mood kacau..ish..payah gak..
leh pening pala esok nyer

take care adik chantikkk...

Ely Hasrul said...

lupe satu lagik kak coco, asik la pg toilet hihihihihi..

Ely Hasrul said...

p/s- Na, ko naik 11 kg jekk?? aku time sami pon dr 51kg ke 65kg cer kire bape naik tuh.. tuh pon 2-3minggu before labor turun sbb mmg naik smpai 68kg tp gynea kata mmg bese gak turun berat sket bila nk bersalin.. cer bayang cemana rope aku 51kg ngan 68kg?? (eh 68 xyah byk ko tgk aje aku skang hahahaha)

Lily Riani said...

i ramai kwn cine... pantang diarang kau kau tuh... sampai terkonfius. my SIL akan dpt ops! baby...ehehheh dia announce last week. off topic giler... bai bai

Ely Hasrul said...

kalu org ikut bebetol adat punye pantang i rasa mmg kaw2 lah.. hishh xtahan i berpantang cara jawa.. xpe off topic pong buleh congrats to ur SIL and to u la gak nk dpt anak buah.. huhu

gadisBunga said...

ok. dah bersedia utk pregnant. hahaha!!!

*

eh jap. kome belum bersalin kan? kan? :D

Ely Hasrul said...

GB,

sila la pegnen hahaha.. blum bsalin lagik.. tp xlama jek lagik.. huhuhu.. ramai mmber suka pegnen tau.. hepi aje bila pegnen.. beruntung betoi jadik dorg tuh.. hishh dengki.. haha

Zaff Zafrina said...

I tak suka pregnant! Org ckp time pregnant tu indah bla bla bla.. Hello!! Seksa ok! Cramp masuk bulan ke-7, sakit ya amat sampai blh terjaga bila kena time tido. Sakit pinggang & kaki jgn ckp.. Nak tido pun seksa. Nak semayang pun susah especially bila dah sujud & nak bangun balik.. Muka sembab bila dah masuk 8 bulan & kulit jadi hitam kat area leher & ketiak. Tapi i takde morning sickness, cjma first 4 months rasa letih je & asyik lapar. So bila org tanya next baby? I jawab, ooohhhhhh tidakkkkkk!!!! Hahahaha

Ely Hasrul said...

Zaff,

org lain pegnen comel bahagia.. kite seksa hahaha.. tuh xpe lagik baby boy org kata ok sket.. baby girl?? adoii horror hahahah

mmg la exceli skin xmo tambah sbb skin xsuka time pegnen & confinement. dh dpt anak OK aajeee hahahhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.