Klik Klik

Wednesday, January 4, 2012

Bukan, kampung aku bukan kat Bukit Belimbing, Kuala Selangor. Kampung aku kat Sekinchan. Kalu idak mana dtgnye nama Ely Skin? korg ingat aku skinny or skinhead kah? eh melalut, suka buat intro bebukan

Pada pagi tahun baru 2012, aku bersiap2 iye aku sorg ye.. bersiap2 utk balik kampung kendian baru la kejut 2 babies tu, Papi & Sami suh siap2 pulak. Tak ingat sehari seblm tu kot aku sms Biqque tnya dia balik kampung ke tak sbb aku nk ajak g tgk Fireflies, ingtkan dia dh tgk ropenye belum. Tapi dia kat Ipoh pon siap bgtau ade segerombolan geng makan angin nk ke utara bercuti sambutan tahun baru.. ooo serprerais nyeee.. walaupon aku ignorant and kalu diajak pong aku tak buleh nk ikut tp ade niat gak nk tunjuk middle finger kt dorg tp sbbkan kakak coco ade sekalik dlm rombongan tu, terus tak jadik sbbnye aku tau dorg sume akan behave kalu kakak coco ade ..haha




Okek berbalik kepada cite fire flies aku, aku mmg dh lama nk bwk Sami g sini lelagik Papi xpenah pegi. alaaa aku penah pg pon skalik aje tahun 2006 xsilap.. kalu korg baca kat website nye siap disebut 'eighth wonders of the world' hamboiii betoi ka? seingat aku la dulu time kecik2 ade mmber duk kt Kg. Kelip2 mmg byk no la kelip2 kt blkg umah time memalam.. skang nih mmg kena pg kt Bukit Belimbing dgn Kampung Kuantan aje la kalu nk tgk.. ape beze dua tmpt nih? setahu aku lah, Bukit Belimbing guna boat, Kg. Kuantan guna sampan.. tp aku tak tahu kesahihan sbb xpenah pg yg kt Kg. Kuantan. Kalu ikutkan satu sungai yg sama tp kalu nk naik boat dr Bukit Belimbing xbleh smpai ke Kg. Kuantan, kang bateri mati hhahaha

nmpak tak Sami dok panjat2 tu?? memula dia konpius.. 


adekah firefly nih sama dgn fire truck? letih nk explain seb beik keesokan arinye ade cite katun fairytale ade fireflies, Sami dgn bangganye 'mami tu fireflies kite tgk kannn?' hahah paham jua dia akhirnye



hamboiii boleh tahan rega teketnye.. kalah nk masuk Gua Tempurung tauuu


'auntie, bapa lama naik boat?'
'around 20mins'
ooo kejap aje la detik hatiku.. aku dh lupe.. 
dulu pg dgn Is, Debi + Fyzal & Elly + Arab.. 
time tuh xtau ngapa Biqque tak ikut



Kat sini aku xtau ngapa kaum cina yg conquer the bisnes.. seafood restaurant situ pong cina yg operate tp halal lah.. katanye..



Bapak & Mak takmo masuk, malas katanye.. sah2 dorg xheran haha
kalu dh masuk entrance tu kena ade tiket aje or chalet guest. dlm tu la water chaletnye tp kitorg konpius.. mana dtg air sbb xattached dgn sungai tu pon.. kalu attached aku lagik la ngeri.. sure buaya kuar masuk haha





comel sungguh vest tuh sbb mmg muat2 kt Sami..


maaf la yek.. kalu korg nk tgk gambo fireflies nih kena la google image sbbnye selain tak bleh amik gambo (ekceli dorg bagi aje) tapi susahnye la ko nk capture.. actually dorg xkasik sbb kononnye fireflies nih mati kalu kena flash tp aku rasa fireflies nih akan lari kot and xbleh la bising2 time naik boat tu spy kite dpt intai fireflies nih dgn amannye.. haii flash xbleh bunyik2an xbleh.. aku seram tauuuu


Sempat la abang boat tu ckp fireflies nih hinggap kat pokok ...... aje ok sila isi tmpt kosong sbb aku dh lupe pokok ape kahkahkahkah.. salahkan hormon cpt lupe aku yek.. 20mins ride kt sungai mngunakan boat kuasa bateri (xdek bunyik) smbil kedengaran bunyik sungai memalam mmg menyeramkan hahaha gile aku asik dok riki air aje mana tau ade buaya lalu.. iyeeee... katanye kat Kg. Kuantan guna sampan, takat lalu atas buaya tu biasa sbbnye buaya2 situ dh kena jampi..; okeh itu gossip aku dgr tp tipu la kalu sungai tu xdek buaya kann... 


Sami plak asal nmpak pokok nipah aje 


'mami situ ade hantu kot' 


haaaaa!!! seram tak serammm hahahhahaha


Ekceli mlm tu xdek le hitam pekat, walaupon bulan half moon mmg menerangi lah sungai laluan tadik itu, even byk boat yg kuar.. dlm 10boat ade so sila kire bape ramai pengunjung mlm itu. Memula Papi try rakam tp mmg gelap nk mampos dgr suara Sami aje. Jadik kitorg menikmati abis2an la fireflies yg sungguh cantek itu.. kalu tgh bercinta bagai nk rak mmg disyorkan lah ye haha.. and kalu ade sapa2 nk test skill amik gambo tanpa flash & video pon buleh cuba.. kitorg nye kamera bese2 aje..


'balance the boat.. give balancee..'


ha abang boat tu dh start spiking sbb tourist Korean kt dpn kitorg tuh anak2 dorg siap bergerak2 nk tgk kedua arah.. mlm tu aku xnmpak sgt local visitor.. maybe ade yg duk kt water chalet tp mmg sume yg aku nmpak kalu tak matsaleh sume dtg dari negara doraemon dgn negara jiran kite. 

Dulu time aku dtg dgn Is, Is siap ckp 


'ko kena belanja aku sbb bawak korg.. aku dh fedap pg sini sbb asik bwk mmber..'


Rope2nye member yg dia bawak mmg bukan dari sini pon.. xsilap aku dari Italy US sume haha.. sila dig info ye bape negara aje yg ade Fire Flies nih sbb setahu aku kat Malaysia pon kat Kola Selangor aje la yg dikomersialize kan, kalu Na bangga dgn Gua Tempurung, aku pon buleh berbangga gak dgn Bt. Caves eh silap FireFlies hahahhaa


Best tak?


Best bagi aku sbb Sami 'suka tapi takut' and mmg amazed la dgn pemandangan mlm itu. Cuma bila dh naik boat senyap, takde penerangan, 20mins very slow mmg rasa bosan gak la takat nmpak fireflies siap dgn perasaan cuak takut buaya atau ular lalu kt tepi dgn hahahha.. 


Waima (waaahhh dpt gak aku gune ayat lily hahahahhaa) boat ride fireflies mmg patut dicuba tp tipsnye mmg tak bleh la time hujan atau mendung.. kalu mlm hitam pekat lagik bagus, mosquito repellent digalakkan juga bg yg alah dgn gigitan, dtg pas maghrib and dibuka smpai 10.30pm xsilap tp mlm tu smpai 9.30pm aje. Fridge magnet? adeee RM8 sebijik okehhh!! bentuk firefliesss patuu ade yg kecik nk mampos RM4.. aku nyumpah nk beli alih2 dorg sedap aje angkut meja2 n nk tutup kedai... hishhhh lain kali lah aku singgah


Sekian cerita yg caca marba ini..tengkiu i lap u 

22 hottie:

babyarisha said...

fuh!! kalau aku sampai kat kampung kuantan tu sebab nak g makan ikan bakar kt jeram. tu pun kuar masuk klang sesat barat (salahkan orang yang pegang stering tapi tak mahu berhenti bertanya). nampak nye kena msuk dlm list jalan2 cari makan sambil tgk fireflies tuk thn 2012 nih. hahaha..

bdk2 @ John said...

kak ely, teringin jugak nk tgk firefly ni..dlu penah masuk iklan. kagum jappp...hrp2 dpt pi nnt. hehehe...

bila nk bwt gathering lg nih??? hahahah kang meletop susah pulakkk~

MasZuber said...

kg kuantan punya naik sampan.tgk kelip2 nie kalo ramai orang best, kalo tak ade seram sket la..;)

AKO @ retna said...

ako pun teringin gak nak tgk kelip kelip ni... asek lalu je kat tepi jalan Kg Kuantan tu tapi nk menyinggahnya asek x menyempat aje...

btw erkk kg belimbing tu kat mana? siyes ako igt kat Kg Kuantan je ada kelip kelip ni..

erkk.... tapi mahal gak ek nk masuk! ada insuran x? hehe mana tau kot2 tgh jelajah kelip kelip ujan ke, buaya ngap ke.. (choiiii!!)

AjlaA said...

waima gitu. heheh

kak, kire rm15 one trip tuh pergi balik eh. takdelah mahal. sy dgr2 dulu satu boat rm80, 4 org je boleh naik. trus tak jadi.

p/s:dialog sami adalah comel. kat part pokok nipah itu.

Lily Riani said...

i penah gi kg kuantan. mmg skeri, sampan2 tuh ish depa kata mmg ada buaya. pakcik sampan kat sana siap kata if nampak bende floating kat air, jgn sebut. ish!!!

Janggel said...

HAHAHAHA tak bleh blah ..baru aku tau apa maksud skin tu!!!! nHahaha

OOOO midel finger yer!!!! Cisssssss!!! Nasib bek kakak Coco dah jegil mata tu...

Aku penah gi situ 2 kali..tapi tak silap aku sesampat leh naik 4 org dia caj 10 hengget satu kepala..skg 15 hengget??? mahalnya.....

skeri kot Sami siap cakap ada hantu kat pokok tu???omg!

Janggel said...

eh silap...yg aku pg tu kg kuantan.....;p

Biqque said...

HOI AKU NAK FRIDGE MAGNET!!! TAKDE KEEEEE???

aku agak bengang masa kat gua tempurung, aku tanya akak tu, dia kata musim cuti dik, banyak abis. ko tau keychain gua tempurung bentuk apa?

BENTUK PENYU!!! BOLEH???

Ely Hasrul said...

Lin,

err cemana tuh nk ke jeram sesat kt kg kuantan? hahaha.. aku terus tpk belah mana jeram.. tapi ye la kalu ko dtg dr KL mmg sah2 la lalu kg kuantan ikut jalan belakang haha.. nmpak gaya idak la sesat tukang pegang stereng xmau bertanya jalan..


John,

firefly tu mmg kite kagum sgt lah sbb xnmpak pon binatangnye.. cuma nmpak kelip2nye.. kalu nk beza keindahan dr dua tmpt tu sama aje kot sbb dia satu sungai yg bersambung tp dr segi kengerian tak pasti.. tgk komentar yg lein mmg betollah kg kuantan tu guna sampan ...eeeiii hahahhaha

gathering? kakak cantek nih skang siang2 bleh tahan lagik, kalu dh mlm mmg melepet cpt tido.. jadik tis week jumpa akak mkn bebola kat ikea aje lah! nnti akak roger okehhh (haha tetiba)

Ely Hasrul said...

Mas,

so betollah kt kg kuantan naik sampan? kalu boat tu pon bleh muat dlm 8-10 org xsilap.. boat tu xdek le beso and mmg gaya sampan jugak cuma lebih gagah & ade kuasa bateri.. mlm tuh mmg terserempak la dgn boat2 lain.. ade yg penuh ade yg takat 2 org aje naik.. kire kt situ dorg ckp bila ari cuti mmg ramai.. and boat akan gerak bila ade org naik, xkan tunggu penuh tu mmg bagus xyah nk tunggu org lain.. tp penuh tak penuh dedua seram okeh!! haha


Ako,

kalu ko dtg dr KL, ko jumpa dulu Kg. Kuantan tp kalu terus aje smpai pekan kola selangor, bukit belimbing tu lps pekan kena lalu san francisco bridge nye tp xjauhnye (overst jembatan nk compare dgn san francisco bridge tak hagak2 haha).. bagi aku mmg mahal lah RM15 lelagik kanak2 tuh.. malas nk tipu umur sami terus mintak 3 teket mlm tu

insurans? tiada ye.. mintak maap, walaupon aku pasti kalu penumpang etrjatuh cekap aje dorg tolong tp doa2 la jgn jatuh, dh le kalu naik boat tokleh gerak2 sbb nnti xbalance boat tuh.. tu la sebab mak aku xmau naik, dia takut hahahahha

Ely Hasrul said...

Ajla,

biadaah sungguh tu satu sampan RM80! hahahah xtau la dulu cmtu ke ape tp bkt belimbing tu rase dh 10thn rega cmtu gak, maybe dulu murah sket kot.. akak agak pasti la sbb dulu penah keje kt depalma inn kola selangor, kitorg selalu anto hotel guest ke situ.. nnti next time nk singgah kt kg kuantan nk riki rega & citenye sekalik eh cam reporter plak haha


Lily,

whuuuaaatttt?? u penah pggg??? woahhhhh tidak ku sangkaaa uuuuu.. hahaha cam sial kan?mmg la i rasa bukan takap gossip aje, mmg betol lah buaya2 tu dh dijampi.. gila kau sampan lalu atas badan xmo libas? hahahahha hishhh seram..

Ely Hasrul said...

Janggel,

haha mmg iye pon.. tu yg aku xpaham org selalu pelik mana dtg nama skin, idak ke senang aku dr sekinchan (bukan les sekinchan okeh!) dulu time belajo ade dua org nama ely (another sista) so nk senang beza kena le letak nama lain hehe

ha kalu sekepala RM10, naik sampan, naik plak dgn makwe.. wahhh mmg senang nk pegang2 tuuu hahahahhaha

middle finger diberi kawan point finger.. peace yo! hahahhaha

Ely Hasrul said...

biqque,


hoii!! ape kes bentuk penyuu??? ingat kat Ganu ker??? hahahhahaha nnti biqque, magnet tuh jgn bimbang, next time aku singgah pi beli. cantek magnet nye.. yg beso tu mmg bentuk fireflies.. yg kecik tu besi gambo fireflies tp mmg not bad la.. cuma aku xpaham tgh belek2 tnya budak yg jaga yg tak tau nk ckp melayu buat aku hangin patu sedap aje dia angkat meja2 kt luar bwk masuk kedai and tutup kedai.. eh? ingat aku takde duit ke? bahbi tul!! tgk jam dh kul 9.45pm kedai makan dh tutup.. no wonder lah.. tu yg kitorg pon cpt2 blah sbb blum dinner..

tp aku xsangka la ade magnet haha

BlueEwoke said...

Menarik nih, mungkin lepas ni boleh reramai terjah ke sini plak hahhaha.. confirm boleh karam boat! hahahha

FM Penyu kat gua tempurung tu memang mangkuk hayun sekali, ilang selera aku nak beli hahahah

Ely Hasrul said...

Na,

ade ke mlm esoknye sami ajak lagik g tgk fireflies. aku ckp xbleh sekalik aje.. gile ko sekalik 3 org masuk aje dh rm38 hahaha..

next time terjah reramai mmg besh.. aku ingt nk letak video mlm tu tp mmg sumpah gelap aje, dgr sore kitorg aje.. aku takut tetiba kuar bende lein plak ahhahaa

masMZ said...

Ely,

Kena bangga dengan tempat ni taw sebab yang kat Kuala Selangor nih yang aku tahu yang jenis synchronize meaning berkelip serentak.

Lepas tu, info yang aku dapat ada seekor jantan yang akan kelip lepas tu semua akan ikut nak attract yang betina.... Hahahhaa, part tu aku pun tak tahu camne saintis boleh dapat maklumat tu.... *Seekor yang mulakan, pastu yang lain akan ikut.

Ely Hasrul said...

Mas,

aku xtau plak bleh kelip synchronize, agak letih tu nk tunggu serentak dgn kengkawan hahahha.. yg aku pasti fireflies nih mmg tak byk tmpt kt dunia.. and tiap tmpt tu jenis yg berlainan.. species lein2.. meh jom g US tgk kt belah sana pulak.. eceh..

fatt said...

chop! ni kalau masuk budak yg ehemmm tu mesti dia pun sibuk nak keluarkan cerita nampak hantu...kihkihkih...apedaaa..hantu kat memana ada. tp lagi dasat kalau manusia yg perangai lagi buruk mengalahkan hantu, ye dok?

akak coco mmg pesen garang cam mak tiri ke? alamak camni aku dah cuak le..kena la aku prektis jadi pompuan ayu..susah tu..iskk

Ely Hasrul said...

kalu budak ehem tu naik boat dgn aku patu dok bising2 nmpak hantu aku tolak terus masuk sungai abis cite! hahahhaa


aku rasa akak coco pesen ibu suci murni.. jadik kite kena la behave dpn dia.. tp kalu kt blkg boleh kot.. hahahaha


dulu mmber laki aku dia selalu lepak rumah pakcik dia, pakcik dia keje obersi laki bini so pakcik dia mmg suh dia selalu dtg umah kire tgk2n umah la.. patu pakcik dia pesan

'ko jgn nk bwk pompan blk umah'

patu pakcik dia smbung

'tp kalu aku xtau xpe..'

kahkahkahkahakha buduhhhhh

fatt said...

sengal gila pakcik dia...confirm la dia bawak pastu...lalalala~

tul tak? hahahaha

Ely Hasrul said...

fatt,

kompom sgt2 laaa hahahah la la la la la la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.