Klik Klik

Saturday, January 7, 2012

Hari ni kitorg singgah maghrib kat surau Petronas kat Tesco Ampang tuh, eh Tesco tu nama Tesco Ampang ke yg kat Pandan tuh? satu aku suka singgah surau kat Petronas yg baru2 nih sbb suraunye cantek. Mmg standard yg kena ikut la kot ye bagi stesen baru. 

Banyak2 surau yg aku pegi kat soping mall, petrol station etc sume mmg biasa sgt aku jumpa sejenis kaum yg :

1. Suka cakap kuat2, berborak sesama sendiri mahupon bercakap kat telepon -- hampir sume surau aku jumpa xkesah la bape umur, kalu dibawah 8thn tuh aku bleh terima tapi akak2 makcik2 yg suka ckp kuat2 tau, yg aku nk tegur pon rasa xlalu, selalu sgt la berperangai cmnih. BERGOSSIP pon ade!! cemana aku tau dorg gossip? sebab ckp kuat2 lah smpai cerita kain dalam dia pon aku leh dgr time solat!! ko tak bengkek ker?? 


2. Suka tido walaupon dh terang dilarang -- tido kt tepi atau atas sejadah pon ade!


3. Suka makan -- penah aku jumpa, baru2 nih dua org ahkak nih cam bengkek2 la sbb kena tegur dgn cleaner, patu buat muka smbil bwk makanan dia keluar siap aku dgr la berbisik cam 'nk mkn pon xboleh'.. ya Allahhh org mcm nih pon ade ke dh la time tu kat surau convention ctr, terang2 kt luar surau tu fudkot meja kusi melambak. termalu aku dgn cleaner tuh yg bukan berasal dari sini pon.. 


4. Suka solat lain2 kiblat -- hahaha part nih sumpah aku xpaham.. dh terang kiblat tunjuk satu arah senget sikit, ko nk gak senget lain dari org lain.. yg nih xkesah la bangsa ape sume cmtuh! kalau lain mazhab tu aku mmg xkesah la tapi aku tgk kulit sama kaler tp kiblat lein2 tu hahahhahaha nk gelak ade nk lempang pon ade


5. Suka solat jauh2 -- haa nih sumpah aku xpaham.. ape la salahkan sejadah tu dirapatkan, mmg patut pon saf rapat2.. nih dh la surau kecik, org ramai nk semayang tp dia buat cam kt umah plak.. 2inci ok lagik nih kalu buleh nk saf beza smpai 2kaki.. haihhhh


eh ape kena ngena dgn tajuk di atas? hahah aku selalu melalut.. 

aku pon buat sesuatu gak yg kuang ajaqq... online dari surau hahaha bese bila aku dh terlewat nk zohor tu nk tunggu asar tu mula la aku online kihkihkih.. pandai ckp org.. xsedar diri aku nehhh..


Okek aku smbung cite di atas, tadik singgah kt Petronas dekat Tesco tuh, masuk2 surau tu ade ler 2-3 org tgh semayang and 3 org pompan, sorg tgh berdiri, dua lagik tlg memakai kan sesuatu kat pinggang akak yg berdiri tuh. Akak tu berbadan besar and aku pikir dorg tgh bersiap lah nk ke sesuatu tmpt.

Alih2 yg tukang memakaikan sesuatu itu bercakap, tak kuat tapi mmg bleh mganggu org solat lah. Bercakap xbenti menerangkan sesuatu. Aku abis semayang aje cam nk pusing nk sound la napa dok borak2 lagik ni, blah aje la kan.. tp mungkin xsiap bersiap lagik.. elok aku pandang blkg.. errmmm BERNIAGA ker????

Aku dh agak dahhh

Ade ke akak nih menjual PREMIUM BEAUTIFUL, dgr nye agent MLM premium beautiful.. menjual korset dalam SURAU! bleh takkk??? 

Adoii org lain berniaga jugak 

Nih la yg org kata, elok2 pg surau nk solat dapat pahala terus dpt dosa sbb mengumpat!
Aku nk tegur pon tak terkeluar dari mulut. Sambil geleng kepala aku kuar aje terus sbb Papi pon dh tunggu. Before nih kalu org yg tido, makan, berbedak lama2 smpai penuh surau aku wat bodo aje sbb aku jenis masuk semayang patu blah. nk mekap2 dlm kete la okeh. Tapi kalu org bising ckp kuat2 mmg aku tegur gak la sbb cakap kuat tu mmg betol2 kuat tapi kali nih aku hanya mampu geleng kepala.. 

Kalau iye la pon.. haihhh.. 

14 hottie:

fatt said...

haaa..aku ingt aku sorg je yg bengang psl ni rupa2nya ada geng. kalau tido kat hujung2 tu aku bleh terima sbb dia tak mengganggu aku. yg mengganggu ni jenis bercakap. aku cukup pantang org cakap kuat2 dlm surau..slalunya aku akan "ehemmm" kuat2..pastu mesti diam. tu style aku.

pastu kalau dok cermin tak sudah2 aku akan perli, retak cermin tu asik bersuluh...hahaha..nasiblah. ko sorg je nak pakai cermin, abihtu org lain? kot chantek mcm model tu takpela jgk, ni muka berkarah. iskk lazer tul mulut aku tp agak2 la kan!!

klu aku jadi ko mmg aku akan sound, wah meniaga ape tu? kita taknak beli..sound pesen P.ramlee. hehehe

gerenti berdesing telinga. pastu ko blah jela mcm takde pape yg jadi :P

bdk2 @ John said...

adehhh...tp kak ely mmg camtu. kat mana2 pun sama. even kat surau ofis pn dorang boleh berniaga tau! tu tak masuk lg yg tido, borak sakan dan sbgnya...

Ely Hasrul said...

fatt,

kahkahkahkah.. ganasnye ko tegur org kt cermin, aku mmg xpenah kesah org nk lelama kt cermin sbb aku jenis pas abis terus blah tp bila cermin tu dekat dgn telekong sejadah kire susah nk amik mmg agak hangin gak la..

kalu org ckp kuat2 tu aku selalu pandang and tegur especially yg ckp kt phone TAPII aku selalu jumpak ahkak and makcik yg umur cam 38thn keatas! ya allahh kalu la gaya cam kampung2 takpe.. ini gaya educated xbleh blah punye.. aku penah tgk makcik2 dok borak kuat2 nih lama gile kire buat muka xselesa lah.. tp xpaham2 bahasa.. lagik dia cite kuat adelah gamaknye dia ingat aku interested la dgn cite dia.. kalu kt surau nih aku selalu la cuba nk tegur org tanpa malukan org tuh.. tapi hampeh mmg tak paham bahse.. aku ckp la kalu aku kena tegur sure aku malu gile sbb kalu iye la pon nk buat dosa jgn la dlm surauu hahahahha

Ely Hasrul said...

John,

kat surau opis nk berniaga tu ngapa??? niaga la kt cubicle/bilik sdr time lunch or opis hour hahaha ya allah tu lagik xpaham.. dh la terang2 ade tmpt lain, apesal xniaga dlm toilet aje terus?? opis papi kan suraunye beso, facilities jgn ckp la hebat.. and sentiasa ade org solat maybe time keje lain2 kot.. tapi xpenah pulak tjumpak org buat perangai2 gini hishhh


p/s - dulu surau opis cenonet, tu pon kitorg yg request buatkan partition dlm pantry.. hasilnye tmpt semayang ngan pam susu la jawabnye haha

AjlaA said...

wow...korset~

mst sbb nk test2 pki korset tuh yg pilih surau. tp agak2 lah kan.

lg satu ade jugak jenis yg tak reti2 nk bgn atau beransur kalo dah tau ramai org menunggu turn nk solat. lg dpt dlm surau yg kecik, ramai org. frust jugak jadinya

Ely Hasrul said...

ajlaa,

agaknye dorg nih kena bg ceramah/tips cemana nk try korset kalu buat jualan lgsg kot hahah.. dh terang2 jual bende yg kena dipakai/didemo set la tmpt kt umah sbb rumah aje convenient place nk cuba. kalu nk cpt bleh gak pi mana2 fitting room hahhaha .. terang2 niat nk g surau tu dh lain then xreti nk hormat org lein..

ala.. part lps solat xmo bgn tuh mmg bese, doa pjg xpe lagik tp pastu nk belek henpon lah, nk tgk muka lah, nk lipat telekong ala2 buat demo lah hishhh

babyarisha said...

nape aku kurang g solat kat surau wpun kt opis sendiri? ko dah kasi semua alasan2 yg aku nak kasi.. hahaha..bab jual PB dlm surau tu mmg melampau amats2.kat toilet cm le tak leh tunjuk cara nak pakai PB tu kn.. ngok!!

Ely Hasrul said...

Lin,

kt opis korg surau beso ke? kire lein2 dept share la ek? aku ekceli takut nk rehat2 tido dlm surau/mesjid.. takut mimpi yg bebukan.. hahaha bleh? mana tau mimpi malaikat dtg nk cabut nyawa hahahaha

BlueEwoke said...

Hemm aku pun kena gak smlm kat surau sg wang. Dah la sempit, elok je makcik dalam 40an buat satu bulatan cam gathering dpn unggun api, pot pet pot pet, aku nk lalu pun susah, buat dek je kat orang lain, dah la diaorg duk betul2 kat tempat simpan sejadah+telekong. Aku rase cam nak buat2 tersepak je..dah la bercakap kuat2..padahal ada notis dah suh hormat org yg solat..sungguh tidak ku fahami. Mungkin mereka terencat akal kekdahnya..

Ely Hasrul said...

pasnih aku nk pasang strategi la cemana nk menegur species berumur cmnih yg xpaham bahse


satu lagik Na, aku selalu jumpak yg SUKA NAK BERAMAS MESRA, nih besenye kat surau2 perhentian

'nak g mana? dari mana? makcik dari sini.. bla2..'

ok aje tp sekuat2nye patu ajak borak adoiii hahahha

Ely Hasrul said...

p/s Na- ko wat pe kt sg. wang tu, riki lens baru kah? kehkehkehkeh

Liz Rohaizat said...

paling biasa kita nampak, org berbual kat surau. kalau bisik2, xpe la. ni org yg kat saf paling depan pun boleh dgr.

lagi satu, tidur! baru2 nie aku solat kat jusco, dah la org tgh ramai. boleh ada 3 perempuan elok baring sambil borak2. bontot mengadap org. geram je. rasa nak tepuk je bontot dia suruh ke tepi. bkn dia tak nampak org semua berdiri sebelah dia tunggu org lain siap solat

AKO @ retna said...

klu surau hentian memana ni mmg tension je kan klu jumpa yg spesis nak berborak nak tido laa padahal dah la surau nya ciput , bleh langgar montot ke montot, itu pun lagi x pepaham....

plak yg ako tension tu, yg dok menunggu org solat, bkn la xbole cuma pepandai la ko kasi ruang tuk org yg nak bersolat, ni tak, org yg nak solat plak terpaksa kasi ruang utk derang melepak.. isskkk...

tapi kan klu kat surau opis ako, hahaa time tu je la masa nak pot pek pot pet je pun, klu dah ngadap pc , dah dok kat tempat , xde nya nak sok sek sok sek.. mmg x sempat punya... :p

Ely Hasrul said...

Liz,

part org berbual tu mmg aku xpaham ape la dlm pikiran dorg.. nih blum kuar part org mencurik ahhaha.. aku kadang smpai off phone takut org kol kite tgh semayang mganggu plak.. ye la kalu ring tone tu bunyik sederet aje xpe.. kalu nyanyi lagu hip hop?



Ako,

bese surau opis nih mmg utk org yg sama aje.. jadik mmg normal lah kalu kite berborak tgk keadaan tp kalu surau kt luar mmg xpaham.. hah lupe penah aku jumpak ahkak berborak smbil bukak hasil soping aritu hahaha bleh tk dok belek2 barang soping.. haihhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.