Klik Klik

Monday, January 23, 2012

Entry bergambar yg panjang meleret

2-3 minggu lepas aku terbaca satu entry blog dimana ahkak nih bwk anak dia g museum TUDM. Wahh tgk bergambo kat elikopter tuh terus aku teruja. Bercita2 nk bwk Sami lebih2 lagik bayaran masuknye adelah percuma.

Jadik Sabtu lepas, berjaya juga la pg ke Royal Malaysian Air Force Museum (RMAF) di Pengkalan TUDM, Sg. Besi.  Selama ke nih kalu lalu Sg. Besi Hiway tuh Sami akan bersorak2 lah sbb nmpak byk kapal terbang & helikopter. Iye dia sgt suka. Jadik bila dia tau aje kitorg nk bwk dia kat situ, persoalan dia 'jauh lagik ke mami?'

Cuaca agak baik iaitu panas mendung, bagus! sbbnye kalu panas terik kompom la xselesa nk membelek pameran kat sana. Tapi kalu jurugambar dtg sure bengkek sbb setahu aku dorg xsuka kalu langit tak biru. bg aku langit kelabu pon lawa ape, lelagik kalu aku ade dlm gambo tu.. kompom la lawa haha perahsan.

Nak ke situ senang aje, smpai aje ke post guard TUDM belok ke kiri.. tuju ke parking dan mmg museum tuh bebetol lps parking tuh. Senang! xpayah register ke ape kecuali muka korg mcm muka spy mungkin lah kena soal siasat hehe. Kali terakhir aku ke sini ntah tahun bile masa buat event dulu, baru lah aku perasan byk2 kapal kt situ pon dipunyai oleh Unit Udara PDRM. Bleh nmpak bangunan tuh sblm smpai ke TUDM


 sampai2 agak panas tp Sami dh terjerit2 'YEAY!! SAMI SUKA!!!' priceless



 List pejuang yg terkorban akibat kemalangan udara xsilap, rase bukan sbb bertempur ke ape tp listnye updated dari 50an smpai tahun 98 xsilap.. 

Bangunan yg sunyi, masuk2 ade kedai souvenir tp tutup dan usang, maksud aku usang tuh kire byk taik cicak, bersawang berkunci dan hanya ade sign tulis sila kontek sekian2 kirenye nk mbuat pembelian. Aku tgk list jualan takde FM so aku xkontek la no tuh.

Bangunan blkg propeller nih aku xtau bangunan ape, cm opis block tp sunyik. tak pastilah kalu hari bekerja ade staff kat situ.. yg pasti kitorg terus tuju ke helikopter2 yg nmpak dari jauh..

 seb beik panas kejap aje, Sami mmg dh buat hal sendirik time nih. matahari menyorok aje abis dilemparkan umbrella pink tuh..


 penerbangan pertama, bunyik2 dh kuar dr mulut Sami


Then Papi plak try bawak hehe.. kt sini aje Sami dh 15mins letih makcik tunggu.. bila dia kuar aje dia marah 'see mami, dh peluh2 dah Sami tau..' e eh salah mami lagik ker??

kat sini pon Sami dh abiskan masa 15mins, ade kapal2 yg bleh naik tu yg dia sonok sgt tuh

 aku xsabo nk masuk sini sbb cam sejuk aje.. haha.. lega duk kt dalam nih, sblh bangunan nih ade la opis tp aku xcuba la nk ke situ. byk kapal dlm nih hampir sumenye kapal utk training and yg lain2 utk emergency rescue. setiap satu ade sejarahnye and sume kapal2 nih mmg lama zaman 50s - 70s.. ade gak dpt sbb buat pertukaran and derma dari corporate or individual sbb kebykan kapal2 lama dh xdek kt sini. 


 Papi mestilah tak ketinggalan, time nih ade satu family lagik dtg.. tp sbb kawasan luas so kejap nmpak kejap xnmpak dorg. and dh namanye percuma takde la staff yg bertugas kan.. kalu nk info baca aje kt situ.. hehe

 Aku impress and tertanya2 batang panjang tuh ape? utk menembak ker?

Then Sami pon explain kt aku ape bendenye tuh.. kihkih

 abis kt dlm kitorg kuar ke padang pulak, sblh tu aje.. besh time nih sbb cuaca mendung.. angin sepoi2.. walhal kul 3pm 

 sedar2 Sami dh masuk sini, xtau cemana dia leh naik xdek tangga pon! hishh 


 xpasti nih kapal ape.. tp dh ade tmpat duduk bagus la utk aku hehe


 Then pujuk2 Sami turun masuk ke sini pulak.. buat emergency rescue utk ibu mengandung.. rasa mcm dlm movie tp aku xtingat plak movie Transformers ke ape.. aku tingat Movie Castaway lakonan Tom Hanks yg hebat tuh (apesal la dia bleh kalah ngan Russel Crowe time Oscar tuh? eh melalut), dlm movie tu dia naik Fedex nye kapal ade jaring2 hehe tu yg tingat tuh..


Papi cuba nk buat terjunan.. konon..

 Dah dpt lagik dia naik yg nih pulak, ekceli sume kapal dia riki tgk mana yg boleh dia masuk.. tak buleh pon dia cuba bolehkan..

 tak smpai pulak kaki..

cer cuba sampai kan.. haha




 Tetiba ade tank nih.. dlm tuh leh muat 2 org ie sorg drive sorg lagik tembak.. ya Allah panasnye la yek kalu berperang dlm nih.. kalu nk kencing cemana la tuh..hehe


pintu masuknye kt tepi..

Kesimpulannye tmpt nih mmg besh sgt lelagik kalu ade anak mcm Sami yg tak bosan langsung! hahaha ingtkn 1/2jam aje kt situ tgk2 sejam lebeh.. walaupon kapal yg dipamerkan mmg jenis lama2 yg dh xpakai skang nih, kitorg tetap puas ati sbb xpenah tgk pon kapal lain selain kt airport tuh. then ajak Sami balik.. riki2 la kedai cenderamata tuh..


Recommended la tempat nih, cantek dan bersih sbrnye walaupon kbykan pameran mmg dh rusty sesgt. Tipsnye bwk la air minuman. Time tu mmg ade ice blended kopi bean mmg heaven lah hehe..

Nak kuar aje Sami muncung2 tak puas ati.. aku tnya 'ar u hepi?' dia jawab 'TAK!! SAMI TAK SUKA!' aik sungguh pelik..

'BILA NAK FLY PULAK?' adoii dia ingat dh naik2 tu bleh buat flying course agaknye.. penat gak explain kapal2 tuh xterbang.. then Sami ckp

'OOO HELIKOPTER TUH BELUM ISI MINYAK YE, NNTI DH ISI MINYAK MAMI CKP OK SAMI NK NAIK' hhehehehe 

21 hottie:

Cawan said...

wahhh menarik nye, sungguh teruja tgk kapal terbang ni!

olahan blog beserta gambar = cantik!

bdk2 @ John said...

menarikk giler nih~ yela, kdg2 tempat kat malaysia pun tak abes pusing dh berangan nk travel overseas. ni merujuk kepada aku! hahaha

BlueEwoke said...

Kene bawak Icam ni kalau nk pegi sini, mesti suka dia! heheheh..

fatt said...

Sami ni complicated skit, in second dia tunjuk expression suka, the next tak suka. tak bole baca dia punye karektor. tapi gmbr yg ko ckp dia explain kat ko psl part2 kapal terbang tu mmg lawak. kena la tu aksi tangan dgn muka dia

aku mcm penah tgk org buat photoshoot wedding kat sini. turn out gambar mmg cantik. ala2 pearl harbour, konon2 laki nak pi berperang...

haritu (hjg2 thn lepas) ada citer psl 1 model ni putus tgn patu kepala dia kena sabit dgn kapal terbang punye propeller. kapal yg ringan tu, jenis 2 passenger...peh..sadis gila citer dia. dia masuk ICU patu, ntahla mati ke idup lagi. pompuan ni matsaleh tpi mmg lawa le kan...sadis

Janggel said...

Wow kakak cantek! Best pulak tengok gambo2 yang pelbagai tu!!! Nak terai pg la nanti! ;p

Ely Hasrul said...

Cawan,
mmg besh sbb tak sangka lak ade kapal2 cengitu.. bese tgk dlm movie aje..


John,
mmg menariks.. ala sama la aku pon.. museum negara tuh aku masuk dulu time sekolah rendah aje pon.. byk lagik tmpt kt KL nih aku xtau haha.. tp yg besh psl RMAF nih sbb free hehe



Na,
Icam suka kapal2 ker? cemana la muka dia suka tuh sbb bile jumpak muka dia tu cam xdek perasaan pon iye gak.. (err cm muka aku gak tuh) hehe

Ely Hasrul said...

Fatt,

sami tu penuh ekspresi tp same time xleh baca, byk perangai dia mcm papi and byk gak mcm aku.. so kalu kitorg bising2 komplen patu terdiam sdr sbb baik buruk mmg ikut kitorg kahkahkahkah.. tp mmg lucu la part konon dia explain tuh sbb dia mmg explain la cemana kapal2 kt situ terbang hahaha

wow aku xtpk plak psl amik gambo ala2 pearl haber mmg cun banget tuh.. hoi cite putus tgn tuh betoi ka? ngeri nye.. ciss

Cawan said...

chup, birthday party sammy dh ade date tak? and event pagi ke mlm? thx

Ely Hasrul said...

tentative date dh ade.. jgn bimbang uncle cawan xkeje time tu.. ptg.. tp kalu keje.. anto qilah aje tau.. hehe

Ely Hasrul said...

Janggel,

kalu g situ buat aksi terjun tiruk ye.. hehe

Mama Miraki said...

alamak...menarik je tengok...nak pegilah satu hari nanti bawak anak2...

Ely Hasrul said...

tu lah Mama,menariks kalu dtg beramai2.. jgn lupe bwk air hehe

kak ina kl said...

wah mcm menarik..nanti leh ajak imran gi tempat camni..dia sukaa

Ely Hasrul said...

kak ina,

ha imran suka la kot tmpt gini hehe.. budak laki bese lah.. sy nnti nk tgk2 date open day dorg nih.. bese sure ade payung2 terjun kan.. hehe..

Anash said...

Ely,
your entry is an eye opener to me..
(tercakap England plak..ko pehal?)

tak sangka wehhh....dah le free..nampak nau tak abis cover bab muzium2 nih...

Good job Ely...dan Sami...hahah...tang nak julur kaki tuh..hehehe...lawak la Sami wehh...

Ely Hasrul said...

hamboi kak anash spiking u..

ade gak tingin bwk smai g muzium tp rasa dia xbleh nk appreciate lagik.. kalu part panjat2 naik elikopter dia cekap la.. tu dia hangin tu kaki xsmpai ahhaha

masMZ said...

bestnya kalao dapat wat shooting kat sini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nak! nak! nak!!

gadisBunga said...

hmm..patut difemeskan tempat yg macam ni kan. sebab selalunye org ingat bola ada open day baru boleh nak posing dgn kapai terebang cenggini. bapak den ex tudm, tapi muzium ni boleh ek tak pegi lagi.

sebenarnya baru tau wujudnye muzium ni. nak tiru lah. nak pegi jugak. wee!!!

Ely Hasrul said...

Mas,

tulah xtpk plak nk buat photoshoot kt sini.. nih yg gatal2 dh nih.. hahahhaha


GB,

tu lahnye.. dulu selalu masuk sini buat event pon xtau psl muzium nih.. tp kalu tgk dorg nye website mmg olskool giler! hahahaha jgn lupe update kalu pegi..

lina said...

ooooo macam best jerk tempat ni.

I dulu kecik2 cita2 nak jadik pilot. Kalau gi sini, boleh berangan jap. kikiki

Ely Hasrul said...

lina,

u ok lagik cite2 nk jaidk pilot.. i cite2 nk jadik stewardess tauuu!! ngarut betol.. tgk lutut hitam nih terus kansel hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.