Klik Klik

Sunday, September 25, 2011

Note: Bukan kampung aku tapi Papi



'd, tis friday ek kite pg?' tetiba aku nk confirmation sbb Papi beria itu ini, bukan beria ape, beria mbelikan cover kete yg dipesan utk dibwk ke KK

'ye la..' papi agak amazed dgn aku yg sesungguhnye tidak excited. Bila abis Syawal? tahun nih xdpt aku nk berpuasa enam. takde rezeki. bape ari kitorg pegi ek? aku lupe. byk soklan kt dlm kepala aku time2 nih


ES   YU   EM   PI   Aae   HHedge !!
SUMPAH aku tak excited! physically &  mentally NOT ready!


Tolak tepi perasaan hampa bila hanya kitorg aje yg dpt pegi utk kali ini, aku cuba tenang kan diri dgn bersiap sedia mempacking tanpa sambil memaki (overst!)

We only bought 20kg of luggage allowance which i knew totally enough for 3 of us. Suddenly there's a lot to carry. So 20kg check in luggage + 2 x 7kg of hand carry

Tadik timbang beg beso tuh: 5kg (beg pon dh 5kg ape cer)
Timbang barang2 yg tak sepatutnye dibawak tp kena bawak gakkk: approx 5-7kg
So baju etc kitorg betiga sepatutnye: under 8kg

Hand carry tu utk emergency

Bagi yg travel seorg diri atau short period mmg byk 8kg tuh. Even aku g BKK last July tadik pon aku hanya carry backpack. MAS kasik 20kg aku masih carry backpack under 4kg. Sebabnye? sebab aku dtg bawa diri sendirik, kain suar baju aku kire cukup2 & byk juga yg dipakai buang dgn niat mbeli baru aje

Kalau travel bersama Suami + Anak. Baju Sami aje sehari aku kire cukup 2pasang pakai time siang, sepasang time malam then darab dgn bape mlm. Walaupon balik ke kampung suami, ubat2 emergency kena ade juga. Kire kalu la memlm ter emergency Sami perlukan ubat dia xperlulah aku menunggu berjam2 utk dptkn ubat. Seminit pon tak sanggup kalu pasal anak, apetahlagik sejam dua kan. Senangnye sekarang Sami mmg dh lama diaper-less, no formula policy sejak azali so dia xdek le extra baggage kena tambah tp ekceli baju sepasang xkan cukup incase dia terpee kat mana2. 

Basuh aje la kain baju kat kampung.

Hamboii aku balik Sekinchan pon tak basuh baju tau. ewah. takdelah. Tujuan kitorg balik kali ini adalah atas alasan nk menghantar keluarga mertua aku ke airport KK untuk mengerjakan ibadah Haji. DAN ini adalah kali pertama kitorg balik sejak kitorg kawin 5tahun lepas. Ha jangan.. jangan nk buat2 terkejut. Tiada kejutan ape sgt disitu. Jadik dlm keadaan tidak tau kondisi disana aku xmau ambik jalan mudah utk mbasuh baju sekian2. Telekong pon aku nk bwk sdr incase nk pinjam takde org nk kasik (mana la tau kan hehe saja buat2 sadis). Besh option ialah soping baju baru haha tapi aku tak favor la. Kitorg nk balik kampung bukan nk soping. Baik aku g BKK or Jakarta soping kat sana

Dan memandangkan aku bukan balik ke rumah Mak Bapak aku, aku tak boleh la sewenang2nye berpakaian mengikut citarasa sdr. Meaning kalu aku blk Sekinchan, aku masih buleh memakai suar takat lutut malam2 smbil baring tgk tv. Tapi kalu dh balik umah mentua kena la ade nite outfit ye dakkk? Aku bukan jenis pakai baju waktu siang smbung smpai malam. Adoiii.. 


Adoiii...


Ya Allah Ya Tuhanku,
Tenangkan lah HATI aku yg lemah ini

Aminn

7 hottie:

Janggel said...

hahaha sempat ke ko nak begambo kat kaki gunung kinabalu tu? pakai baju kurung le jawabnyer hehehe.

fatt said...

lama ke ko balik ely?
nti pi KK blehla tibai sifud byk2 sbb sana murah. aku still ingt udang besar kat sana, murah berganda dr semenanjung.

aku punye stail klu kejap je pegi aku bwk ngam2, tp klu lebih seminggu aku cuci jek..

Liz Rohaizat said...

hahaha, kelakar la entry ko. entry pun dah kedengaran ko kalut2 bersiap. ooo.. papi org Sabah ke? aku nak order kuih cincin la. ok tak?

Biqque said...

ikut je cam aku, ada "baju balik rumah mak mentua" katanya...

babyarisha said...

sama le kita.. klu blik kg belah psgn sure cm kena angkut 1rumah.. segala nak sedia sendiri. klu umah mak den.. aku sehelai sepinggang je.. siap leh mintak pinjam kain batik/ baju kedah suar tido segala bagai.. hahaha..

fiza said...

Pergghhhhh...lama tu tak balik. Selamat pulang ke KK lah yer.

Ely Hasrul said...

huishhh janggel..
kaki gunung tu saja ckp beso.. yg pasti tidak memakai baju kurung hihihi.. kalu nmpak org asli aku tngkap lah suh gambo skalik hihihi



fatt,
g sana 6hari. mmg bwk cukup2 tp kire la 3 org. tu yg aku tensi tu. nk basuh mmg bukan option aku lah. mlm nih nk slow2 packing



liz,
ko nk kuih cincin? okek nnti aku beli. aku sukak gak mkn. mmg aku kalut pon. byk bende nk pikir. papi tu mak dia org sabah, bapak dia org sekinchan, dibesarkan kat US. kire dulu aku ckp dia tu 'my american berbangsa jawa boifren' kahkahkahkah.. kakak aku ckp sami tuh JaBan (jawa + iban) hahah dengki sungguh



biqque,
baju balik umah mentua ko kena tempah kt fara hahahhaa



lin,
tu la pasal! nk bwk satu umah masalah luggange, nk bwk sikit kang xcukup dh mencanak kena carik hishh rimas, cemana pon ko dh tau kan cite aku tadik hahaha


fiza,
tengkiu2.. ko nk pesan ape2 ke? kalu nk ape2 bgtau awal2.. xdpt blikn skang bulan NOv kang aku blk lagik hihihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.