Klik Klik

Thursday, October 20, 2011

Okek sumpah aku pikir nk letak tajuk cemana sbb aku xreti ah nk susun ayat. Tapi bagi pemegang SPM Bahasa Melayu A1 aku rasa ayat bagi tajuk di atas mmg terbaek la kan. Iye SPM aku menggunakan kaedah A1 A2, pempaham aje la aku nih pioneer UPSR, PMR jgn nk sebok tnya aku lahir tahun bile pulak walaupon aku xkesah nk bgtau hehe. Sori menyimpang dari jalan yg benar (as usual)


Tujuan aku nk tulis Tips yg berkesan kat kitorg nih sbb dh ramai sgt tanya aku 'cemana korg buat?'. Kitorg sekeluarga tidak lah travel-holic tapi hampir tiap minggu keluar tu pon tak disangkal juga. Persediaan mental & fizikal sgt penting disini


Tips tanpa ikut urutan berdasarkan pengalaman aku


1. Niat - Pastikan niat nk berholiday tu utk meluangkan masa bersama maka jadilah satu team yg saling bantu membantu. Bahagikan tugas atau bergilir2 spt 'i dh penat kandungkan dia 9bulan, so bile kuar jalan u carry dia' haa cth begitu lah tp xyah la guna ayat begitu atau ckp secara sarcastic.


watsup yo. sami 3mth Cameron Highland


2. i Center + Plan Trip - Pastikan maklumat tmpt lawatan korg tu reliable, tepat & memudahkan. Kalu dah korg nk pg ke negara dunia ketiga spt Chawanna buat kat India, dig la info bebetol. Jadik semua langkah berjaga2 sudah ade. Kalu Chawanna dh buat pasti korg pon buleh buat. Make sure tau kat mana nk tido, nak makan, nak toilet dan mungkin kena tau silat atau kungfu sikit2, mana tau jumpak ramai sgt org nk cubit pipi anak yg comel itu etc.  Kalau buleh elakkan adhoc trip kecuali emergency kerana ape yg kitorg selalu buat before pg Trip jauh kitorg akan buat Pre-Trip xkesah la samada kuar ke soping mall atau cruising dlm kete utk membiasakan anak kecil itu. Plan trip bagus tang budget la kan.

with Tante Melly. Sami 4mth Bandung Jakarta


3. Keperluan Anak Kecil - Babies (9days - 24mths), Toddlers ( 2tahun ke atas) : aku tulis 9hari sbb 9 hari la umur lepas bagi bayi baru lahir nk naik kapal terbang. Sediakan susu / makanan yg cukup, baju, lampin, soft toys, diapers + paling penting UBAT! dh terjadik kt kitorg time kt Krabi, ubat sami tertinggal, dia plak tetiba demam. jgn nk tepok dahi bergaduh. spend aje duit sikit pi jumpak dokter atau beli ubat kt farmasi kemudian doa kat Allah spy xjadik ape2 hehe

with Mbah Lanang. sami 5mth Wedding Noni at Puchong


4. Airlines Services - 

~ Sebelum ape2 jgn lupe bwk ic atau pn passport atau pon ape2 surat yg mengesahkan korg adelah penjaga kepada anak kecil yg dibawa, jgn jadik cm aku dh bape kali keluar pon masih terjadik kejadian lupe bwk ic sami. Tapi xpe lah aku dh beranak urat dh byk putus, korg tu ade yg lupe nk print boarding pass ape cer? terpaksa lah kenyit mata kt counter hehe. Jgn terasa kite sume hamba yg lemah

 with Uncle Arab, sami 6mth APSH hi fever 
(binawe bulan pose tak berjalan demam terus)


~ Jika memerlukan stroller. BAWAK! lelagik kalu anak kecil tu dh masuk fasa toddler mmg dorg malas nk jalan PON mmg mudah dan priority diberikan. sorong aje smpai dpn pintu atau tangga for sure cabin crew yg tlg lipat dan simpankan. susah ape bukan korg kena hangkut sdr. Tapi kalu buleh bwk la yg light stroller + murah, jgn juga jadik mcm aku yg tetiba terbwk Stokke sami, cabin crew xtau korg nye stroller tu bape ribu, jadik kalu ade kejadian patah bengkok etc jgn nk susah2 komplen, salah sdr (kecuali korg naik first class baru leh byk songeh). selain itu jika perlu carrier/sling. BAWAK! sbb certain tmpt besh nk ronda naik bus/tren spt Kota London (bukan lah aku penah smpai tp bas merah tu kan glamer) so kalu bwk anak kecil below 11kg dlm carrier begitu murah sekalik.

Nota tambahan: Check juga kalu2 hotel korg nk duduk ade kasik perkhidmatan free use of stroller. kejadian berlaku kt kitorg time Tragedi Runtuhan Bukit Antarabangsa. Kitorg keluar sehelai sepinggang (ok aku tipu, kitorg sempat bwk sami, laptop dgn susu frozen sami sbyk 30botol aje) so seminggu pastu kitorg mmg ade trip krismas in singapore. so aku check hotel yg kitorg stay ade stroller. lega u! aku xjumpak gambo tp Marriot Hotel tk silap kt tgh2 town. Be creative ye.


with Papi. sami 7mth Krabi


~ Oh yea kat Imigresen - jgn la nk cuba2 sumbat bende terlarang dlm toys anak ke ape, kang kena tangkap susah. keduanye percayalah priority akan diberikan kepada parents yg bwk anak kecil, setiap kali aku stuck kt line yg pjg pasti ade officer yg melambai2 panggil cut queue utk aku. tak payah jadik menteri okeh. jadik parents aje dh cukup.

 with Papi. sami 8mth Wedding Zura at Ipoh

with Kakak & Abang, sami 8mth Sunway Lagoon

~ dalam cabin sila jgn malu2 request air suam utk buat susu (bg yg tak mnyusu badan), request bantal & blanket (kalu korg tak bwk spongebop) dan susukan la anak kecil during take off dan touch down. bila dorg menyusu, dorg meneguk insyaAllah tak le nangis sbb sakit telinga. Tapi kalu anak kecil nangis jugak jgn panik, bagi toys atau pujuk la sebaiknye. kalu xmo diam jugak pasrah aje senyum mcm bese sbb kalu passenger lain xpaham tu masalah dorg bukan korg ye. 

 with mami. sami 9mth Langkawi

with mami. sami 9mth Wedding Nad Perlis
(ha pakai stroller kecik camnih aje mudah)


~ Bila landed, jgn la nk jadik cam amazing race plak. Tunggu turn nk keluar. bersabar aje jadik org last turun kapal pon takpe. sbb byk bende nk dicarry. tak payah gelojoh bukan kapal tu nk meletop pon. Juga sblm keluar makesure sume document dh siap jadik xperlulah nk bukak beg dpn counter imigresen. Itu bahaya sbb boleh kena sumpah. Tak pasal korg nye trip tak bahagia nnti hehe


tak jumpak gambo sami Krismas kat Singapore 2008 
tolak tepi sami g bukit merah, bukit bendera, bukit melawati, genting highland, peknek kat Sg. Congkak, peknek kat FRIM, Aquaria, Petrosains etc 

sami 1yr Biqque's Family Day Pangkor



with mami. a month after Pangkor badan hitam! sami at PD


5. Bagi Breastfeed Babies

~ Practise breastfeed in public. Mana tau tmpt korg pegi xdek kemudahan ibu & anak. Bwk la nursing cover atau suami yg dh boroi tu sebagai pelindung pon okek jugak.

~ Bring Breast Pump! - bagi ibu yg mmg biasa mengepam bila bekerja sbb mmg ade masa anak kecil gatal xmo menyusu patu breast dh bengkak sbb susu melambak. Sori sapa yg tersedak sambil imagine sbb tajuk kt atas pon ckp Anak Kecil, nasib aku xcite berak kencing dorg :P, cite pendek: bagi BF moms kalu breast bengkak xpam tak baby xsusu mmg horror tau. sume serba tak kena paling takut kalu kena demam bengkak susu atau salur susu tersumbat. Elakkan
Ini mmg kisah benar sbb terjadik kt aku. sekalik lagik sila jgn imagine.

lost track. sami Pattaya


 sami bangkok


6. Accomodation + F&B : terpulang kay budget memasing. Jgn ingat kite dh ade anak tak boleh backpack ye, tp tlg jgn tido disubway aku tak setuju. kang org ckp korg memperdagangkan anak plak cam mintak sedekah. Maksudnye boleh aje go for budget hotel asal bende asasnye ade. F&B pon bagi anak kecil just bwk baby food, susu + cookies dh cukup kan? korg mak bapak tahan perut la kalu pg tmpt byk non-halal. tips bodoh: kenkadang during vacation sami dpt menikmati junkfood spt mamee monster & potato chips sbb anak kecil nih pon tau dorg tgh vacation dan bile penat berjalan tu dorg pon nk la treat diri sdr ewahh padahal aku nk buat dia senyap je kadang hehe. aku tak suggest tu psl la tips bodoh kahkahkah


Heru & Melly Wedding, sami Jakarta Bandung 2009

Man's Wedding. sami Singapore 2009.


Err smpai sini aje la. tetiba cam penat dan nk melepek dpn tv dgn sami. Tips diatas berkesan kat aku, diharap dpt la membantu dgn kata lain ade anak tak semestinye xboleh nk pegi jenjalan sbb ade parents yg mmg suka hangkut anak pi mana aje sbb trip tu akan jadik lebih seronok atau mmg takde option kena bwk anak tu sekalik. Tips nih tak boleh diguna pakai sekiranya korg mmg suka berjalan secara 'berdua lebeh baik' aje atau mpunyai options meninggalkan anak dgn sedara mara atau takut trip tu tak menjadik etc.

Tahun pertama kelahiran sami 2008, passport dia dh dicop 3kali. Nak ckp xdek rintangan tipu belaka. Tapi bila balik from every trip ape kata kitorg 'SUMPAH BESH!' It's true kitorg bukan jenis berjalan explore sume bende tp imagine la kalu sami dh beso skit, itu pasal lah stadium ultraman dlm list hehe.

And percaya lah kalu korg rasa anak kecil tu menyusahkan, kompom dia akan menyusahkan. 

7 hottie:

kemang~ said...

nasib baik gua takde anak lg.. hahaha !

Ely Hasrul said...

kemang ade anak kang ade la idea cemana tuh hihihi

BlueEwoke said...

BRAVOOOOOOOOOO..

Aku setuju dengan SEMUA point ko mentioned tu.. Terbaek lah!! Sebab aku pun buat cam tu hahaha..

Mentalily pun penting, bila kita pikir susah, memang susah la jadinya, dan sebaliknya.

Aku tak penah la lagi gaduh laki bini time travel, setiap kali Aqilah meragam, sebab adat la ada budak kan, so kita sabor je la, dia nk meragam pun bukan nye bertukar jadi monster hijau ke apa ke, paling kuat pun dia menangis 10-15 minit, tak kan mak pak tak reti nk pujuk kot kan, dah nama pun anak sendiri. Aqilah tu pun bukan baik sokmo, ikut mood gak, kalau dia xcukup makan/tido memang siap la..so sbgai parents, kita kena la buat apa patut utk pastikan anak kita bahagia, so kita pun bahagia la jugak..

Bab stroller dan carrier pun aku sokong. Jangan pasal nak lenggang kangkung, tingal semua, memang hazab la. Aku rela beli stroller kecik dan ringan xde brand kat Carrefour sebab senang nak tolak/turun/naik tren/bus kat mana2, stroller mahal dah simpan kat store jek hahaha

Weh ko ikut ke pegi Penang ngn Biq nanti? Macam meriah je ni ramai2 heheheh

Ely Hasrul said...

hahah Na,

ekceli aku nk tulis tips by carm by flight, by bus, by tren etc (kitorg pg pi singapore by bus tau) blum lagik kes smai kena tahan kt airport singapore psl H1N1. patu aku nk la letak reminder cam pastikan anak ko kenyang, diaper tak busuk etc tp malas sbb kalu bende tu pon xpikir ko pi giant dpn umah aje la kan hehe

paling penting bg aku bukan kemudahan tetapi kerjasama suami isteri. kalu itu boleh kompromi mmg kkorg nikmati percutian and xyah la bwk baby pg universal studio ke ape kompom la korg tak boleh nk enjoy. tunggu beso tinggi skit baru pi tmpt2 gitu. kalu beso takat aqilah pg NZ aje laaa.. hahah cam NZ tu blkg umah jek

aku seb beik kakak aku kasik stroller anak dia yg lama so mmg bleh baling merata. silap beso bwk stokke tu.. ade la dented skit psl kena campak aje kot. aku lupe nk tulis. paling senang check hotel korg nk pg sbb ade hotel kasik service pinjam stroller. nnti aku tmbah note hehe

Na, Penang ON!! tp korg nk g hadrok ke? kali nih kitorg tak duk situ sbb mesti byk aktiviti. syg wooo 400 lebeh takat tdo aje rugi.. tp kids pool dia terbaek la.. ape kata korg duk situ patu kitorg dtg mandi kt pool buat cm guest hahahahha

BlueEwoke said...

aku dh cek hr hotel..mahai..cancel..murah2 jelaaaaa

Ely Hasrul said...

aku tgk copthorne okek. tapi td papi fwd groupon sandy beach resort rm359 utk 2mlm la tapinye. korg satu mlm aje kan?

Lela Hanany said...

Slam ely.. Hi.. Nak ty ckit ye.. I nk bwk baby i 10 months old to krabi.. Kalau g island hopping n jungle trecking semua tu u ade ape2 tips x? Ckup x kalau i bawak baby carrier je,x bwk stroller? (Hotel mgkn xde stroller)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.