Klik Klik

Wednesday, October 26, 2011

Malam tadik sedang aku sakit kepala, berbaring dgn tak selesanye, berselimut tebal sbb sejuk ya amat sambil berfikir dosa yg banyak, tu pasai la aku sakit hihi. Tgh menunggu waktu solat Papi pasang channel kegemaran dia di waktu2 tertentu termasuk la TVAH. Ade pulak kuar sorg ustaz nih bercakap pasal Adab Musafir siap ade karaktor katun comel2 sbg contoh. menariks. dgn kata lain elok plak channel AH aku mlm tadik

Aku pon beria2 la mendengar bukan sbb aku ade ramai kawan blogger yg suka travel tp sbb aku sendiri selalu bermusafir, hello, balik kampung aje dh dekat 100km tau haha. Pasnih pindah kat Kinrara tak dapek la makck nk musafir lagik. Okeh antara Adab yg disebutkan yg aku ingat la ye

Bermusafir lah kamu untuk kesihatan & kesejahteraan kamu. 
Ha dengar tuh, Rasul sendiri yg cakap tau!

Tanpa mengikut turutan:

1. Niat - mestilah untuk sesuatu yg baik / berbuat kebaikan. Tak boleh la nk pg buat masiat ke ape ye. dan perjalanan mestilah mempunyai tujuan, tak bleh main bo go with the flow aje. tp rata2 kite bermusafir dh tau dh nk pg mana cuma ape yg nk dibuat/aktiviti atau tmpt tinggal yg xbape  sahih. 

2. Membuat sonat sunat 2 rakaat seblm kuar umah

3. Rasul suka musafir pada hari kamis supaya tak terlepas solat jumaat

4. Travel lah diwaktu malam, perjalanan itu menjadik pendek & kite dijaga oleh Allah

5. Sunnah musafir dgn kawan, kalu lebih dari 3 org sunnah melantik sorg jadik ketua. jadik ketua bleh memimpin & merancang perjalanan

6. Membaca doa bila nak mula musafir / masuk dlm kereta dan juga bila smpai ke satu tmpt/kg, negeri org. berdoa lah spy kite dilindungi Allah selama berada ditempat org

7. Bertakbir bila lalu tmpt tinggi (Allah Huakbar) dan bertasbih bile di kawasan rendah, kalu naik kete tu kire jalan berbukit tp naik kapal terbang pon buleh time take off dgn touch down tu

8. Rasul suka perjalanan yg gembira dan tenang. Jadik bykkn lah berzikir dan bernyanyi mengingati Allah. haa tak mau gaduh2 tau

9. Sujud syukur bila tiba di destinasi

10. Buah tangan, ha Rasul suh bawa buah tangan bila dh balik spy org yg menunggu tu gembira. ha pasnih silalah bawakkan aku fridge magnet hihi

11. Beritahu lah sekurang2nye seorang sahabat spy sahabat bleh mendoakan selama perjalanan kite menjadik musafir, Rasul juga penah meminta Umur Al-Khattab mendoakan baginda (bayangkan lah Rasul pon mintak org doakan dia selama dlm perjalanan), so jgn senyap2 pegi, at least sorg kaum keluarga tau dan mintak doa kan yg baik2.

Err.. aku ingt takat tu aje.. dh byk kan? rajin2 lah google mana tau jumpak. Tapi time ustaz tu dia kasik la cth dan explanation siap hadis2 sume. Aku lupe. hihi


Ha! aku tingat lagik satu


12. Bawalah beg kecik (toiletteries), mengisi brg utk keperluan asas spt berus gigi, celak, bedak, sikat etc. Rasul pon ade beg kecik mmg baginda akan bawa brg faveret yg nak digunakan utk mbersih/mghias diri. So bila travel pon kena kemas, santek & wangi lah ye (mmg kena kt batang hidung aku, bukanle aku xgosok gigi tp nk bedak muka pon malas)



Selamat bermusafir/travel!

8 hottie:

Janggel said...

wow banyak betul tips yang berguna.! Best best!

Biqque said...

a gud one :)

Ely Hasrul said...

segan betol sbb baru tau adab nih :P

Janggel said...

aku suka part ni :-

4. Travel lah diwaktu malam, perjalanan itu menjadik pendek & kite dijaga oleh Allah

5. Sunnah musafir dgn kawan, kalu lebih dari 3 org sunnah melantik sorg jadik ketua. jadik ketua bleh memimpin & merancang perjalanan.

hehehe pastu yang nyanyi 2 tu pon aku salu buat tapi nyanyi lagu laghoooo hhuhuhuhuh pasni kene install lagu nasyid la pulak.

Ely Hasrul said...

Janggel, dr dulu byk pesanan dr org tua, jgn berjalan mlm sbb takut jadik ape2.. tunggu aje la pagi senang.. ropenye tlps kite dr ikut sunnah nabi. part nyanyi tu dh molek sgt cuma selama ke nih tersalah lagu hihi

Janggel said...

Kannnn... Best . Aku tersenyum sambil baca entry ko ni!

kemang~ said...

kena cari beg nak letak toiletries nii.. :)

Ely Hasrul said...

ha kemang, rembat jek bekas kecik sesapa haha dh la nk ikut sunnah nabi tp nk merembat brg org plak haha..

bile tgk kt tv siap ngan animasi dia kan mmg xsangka la Rasul ade beg kecik utk letak toiletries nih. penah dgr jugak saidatina Aishah ckp Rasul sanggup tinggalkan habit/perkara yg dia suka buat takut habit dia tu jadik Wajib kat umat dia. mulia sungguh nk nangis bila dengar.. kalu kite nih, nk tinggal habit punye lah susah lgsg xmo pikir org lain haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.