Klik Klik

Thursday, October 13, 2011

'i nak pg tgk gunung bila kat sana' aku beri peringatan kat papi

'okek nnti kite suh abah bawak' worait abah mmg selalu bwk student dia pg situ. abah mengajar environment science kot. so hampir segala ceruk hutan alam sekitar sume dia dh pegi tp xdek le ekspidisi yg extreme. mmg bese sgt abah ke perkampungan org asli di Pahang lah, conference kat Istanbul lah, masuk hutan kat Perth lah etc (i wonder why abah ade problem mem-packing barang hahaha)

BM ckp dulu ade satu pasangan newly married and pg ke National Park nih utk sight seeing la end up eksiden kete terhumban bwh gunung.. okek ngeri so dgn itu mmg dia sruh sgt kitorg pg situ TAPI mesti dgn abah. dia cam bese xmo kuar dari umah. Bagus abah jadik driver sbb papi pon takat duduk kt KK 3tahun jadik jgn la nk beri harapan tinggi kat dia..

Perjalanan bermula agak lewat dlm kul 11am gitu. Ala bukan nk ape2.. nk bersenang lenang & bwk sami g swim2 aje.. dekat sejam gitu sambil disajikan permandangan yg indah & tenang walaupon panas terik kitorg smpai ke Pekan Nabalu, abah ckp kaum err Dusun kot situ byk Kadazandusun sebut 'NabaHU' ade kisah nye tapi aku sumpah lupe! hahaha.. maap ye aku tourist yg cpt hilang ingatan bukan traveler-writer

 abah ckp kt sini lebeh murah dari kt bawah (KK)

 memilih keychain papi nk bagi kat opismate, aku cam bese pilih FM, satu untuk Biqque, satu dua tiga empat lima enam untuk aku hehehehe

aku bkenan kat tudung saji kt atas kepala aku tuh. makcik tu bg RM50 tp aku rasa cm mahal erkk ye ke? ntah. papi beria2 tnya aku nk ape itu ini suh beli.. nak buat ape? semakkan umah? aku bukan hoarder & aku xsuka sgt brg perhiasan.

setelah berenti agak lama mensettlekan ape yg perlu perjalanan disambung & dlm 45mins kitorg pon sampai ke World Heritage Site yg famous ini. dapat kt bwh gunung pon mmg dh ok sgt la kat aku. Aku bukannye kaki gunung nk daki sana sini. On the way tu nmpak la waterfall yg sungguhhh santekk wow wee terbayang kadar ke-best-san nye kalu dpt melepak kt situ. Tak tercapai la ye.. hanya pribumi saya yg mampu agaknye

Ade dikenakan bayaran konsesi nk masuk sini. murah aje. sorg rm3, abah warga emas rm1. sami free. aku dh teruja sgt2 sbb walaupon papi frust2 kabus byk aku xkesah. dpt tgk sipi gunung pon dh ok sgt. aku nih jenis cpt gembira. Allah dh bg aku smpai sini pon dh cukup baik. abah carik kawan dia kt sini tp cuti plak pakcik tuh. kalau kawan abah ade dia bleh bwk masuk trail yg santek2.. xpe la lain kali aje..


 sementara abah ade bleh jadik jurukamera, kalu idak jarang dpt kitorg bergambo bertiga


 park kete smpai ke Pondok Timpohon. Last stop utk kitorg & starting point utk pendaki la ye, ekceli ramai juga pelancong hari tu. patu smpai situ ramai dh hikers yg baru turun duk berehat kepenatan, dari pendaki dari Jepon sampai le ke omputih mana sume ade.

pegi bergambo kt deck atas. lucu tgk gambo nih. maybe sami nk pastikan betoi ke dia ikut muka Mbah dia hehe.. semoga abah kuat & sihat semasa mengerjakan ibadah haji spy bleh blk & main2 dgn sami. jgn salah paham, aku sayang pak mertua aku nih walaupon.. hahaha

 takat tu aje la dpt amik gambo waterfall

batu tapak Unesco

Kejap jek kitorg kt sini, maybe dlm 1/2 jam sbb takat nk amik2 gambo. Then kegiatan diteruskan, aku ekceli xdpt tangkap kitorg nk pg mana yg aku tau pg mandi cuma aku assume waterfall la yek. aku takde plan nk mandi sbb abah ikut skalik. 

Dari National Park ke Poring sumpah aku xingat bape lama haha.. before tuh kena lalu Kundasang dulu.. wow.. aku suka.. mcm Cameron tp lagiii santek bukit bakau nye. Kitorg xdek le benti ke ape.. lalu smbil bukak tingkap aje la main2 dgn wind. dlm perjalanan nih jugak kompom la abah bercerita history & lagenda org situ tp aku dh xingat hehe yg pasti aku nmpak satu signboard kecik tulis 'to paragliding dock' huh ade ka??

Sampai kat Ranau Land of Sabah Tea singgah dulu kt pekan kecik dia, nk bungkus nasik. Okek aku banned sekalik lagik. 4bungkus nasik, sekor ikan goreng, ulam bendi + sambal belacan, sayur kailan & ayam kecik2 masak kicap. bungkus lauk + sayur asing la kan siap aku order air sirap satu total RM27. huyuh. lauk ayam tu cam 4-5ketul ayam yg mmg kecik ntah xsmpai satu ketul beso pon .. ok la lauk mahal tp sayur bukan murah ke? dh la dekat dgn Kundasang.. cis.. baik aku tapau KFC. papi ckp mmg mahal lebih2 lagik kalu dlm kawasan pendalaman. Ranau nih kire pendalaman la katanye. ooo aku xtau la plak.. kalu kat sini balik kampung or kite pi mkn kt ceruk kampung sure lagik murah kan? hehe

Akhirnye sampai kt Poring aku xingat gak kul bape tp ramai la org bese lah ari sabtu org sume kuar dating + family outing. Kena bayo konsesi charge gak tp aku belek2 tiket nye sama dgn masuk National Park tadik, aik kalu aku xbeli & tunjuk tiket yg sama dorg sure xtau kan? hehe.. anyway konsesi tiket tu utk naik taraf Park tu jugak xpayah la nk kedekut sgt

Sami time ni dh tertido terus bangun bila dgr flow waterfall kt bwh jambatan ..
huhuhu terus dia excited



ignorekan peha beyonce aku tuh, nk tunjuk sami yg mkn penuh gaya .. 
ya Allah hahahha ntah ape2..

Sampai2 kitorg mkn dulu.. mmg dh lapo.. aku rasa dekat kul 3 time nih, dh settle sume baru lah bwk sami tuka baju & mandi. pengunjung jgn cakap la ramai sungguh. dari yg pakai tudung sampai la bikini sume ade. anjing pulak lalu lalang aje alahaii.. tapi tmpt mmg sumpah santek la kan..

 ini original kolam air panas, kire yg org dok kata goreng telo sume tuh. abah ckp dulu dorg bg test tp skang dh kena tutup. tgk dr tepi aje.

 byk open pool gini. yg mandi tertutup malas nk masuk. kena bayo tp nk jenguk pon malas. yg nih lagik chakroi. ade 2 kepala paip. satu sejuk satu semestinye panas. so mmg ramai yg berendam, baik family mahupon kapel. wow besh tuh kalu dating bleh mandi rendam sesama sambil main2 gosok. bertuah sapa yg bleh pg sini selalu ahahahha jahat 


tgk, byk kolam nye .. tapi sami xsuka.. dia xpuas la sbb dia xsabo tunggu air penuh..

so aku suggest pg slide pool. kawasan sini beso ekceli. sampai kt pool tuh yg beso + ade waterslide kena bayo rupenye. papi dh cam bengkek xmo masuk sbb sayangkan rm3. aku ckp kat papi rm3 nk berkira ke padahal iye2 bwk anak holiday hehe.. terus dia bayo rm6 utk dia & abah. aku xmandi jadik penonton aje. baju pon aku xtuko.

 besh gile aku rasa tp xpe lah biar papi & abah aje yg layan sami. aku tgk dari jauh tp mmg rasa nk jerit la sbb abah yg pegang sami time turun slide.. tenggelam sami 2-3 kali.. hishh


aku tgk dari sini aje.. 

tak sampai 10mins tetiba dorg dh naik, sami dgn muka biru terketar2. sume org mcm tuh. terus aku selubung sami dgn towel. aku tnya kenapa.. ini mmg rugi nih bayo rm6 tadik.. aku plak yg xpuas hati..

'sejukk tak tahann..' balas sume org.. aik sejak bile xtahan sejuk. aku suh papi shower dulu tp dia xmo dia kata mmg sejuk sgt. last2 baru aku realize

'ha la sini mmg hot spring tapi jgn lupe air sejuk dia datang dari gunung la kan?' hahaha kompom la sejuk. byg la mcm waterfall kat gunung kompom sejuk hehe

Last patah balik layan sami yg xpuas mandi pg kat open pool yg beso sket



lewat ptg akhirnye berjaya memujuk sami & mkn ice cream and balik.. yeayy penat tau
sempat singgah blk kt National Park and amik gambo. okek time nih sejuk sbb angin kuat
kredit baju sejuk sami to Auntie Biqque, ha mein2 la korg baju sami sume dari oversi tau! hehe. terlatest all black punye baju tau! mein2 la.. hahahhaha 
p/s Janggel, tu baju papi tu rm5 kat pasar pagi shah alam hahahaha


Eh to be continued lah.. 

korang tak penat ke baca panjang2.. ke tak baca sbb dok tunggu cite HOT aku? tak abis2 la korg nih... :P

5 hottie:

Biqque said...

mana gambar gunung nyer??? ko dah ada camera abah tu, blasah je la dslr diaaaaaaaaaa hahaha!

aku nak cite BM lagiiiiii :D

baju sami dah kecik :( dah beso dah dia ek...kena tune blk otak aku ni yg sami dah beso sebenarnya...sob sob...

Cawan said...

1 happy family :)

Janggel said...

Hahahaha ada jugak nama aku terselit kat situ yer! ok noted. nanti aku serbu paso tu .

Mak aku penah g poring tu 2 bulan lepas, dia main rendam2 kaki je katanya heheee. sumpah panjang citer ko , gigih aku baca sampai jupe nama aku hahaha.

BlueEwoke said...

Aaaaa aku windu nak pegi Sabah dah baca entry ko nih..sabah best bahhhh

Ely Hasrul said...

hahaha gambo gunung tak nmpak ah biqque, buat geli jek baik layan gunung ko ngan Na hahahha
eh baju all blacks tu ok sgt kt dia.. xkecik xbeso hahaha


cawan, kitorg mmg selalu hepi hihii..cuma kali nih aje byk amik gambo kalu idak selalu lupe..hehe


hahah janggel mmg ditujukan kat ko. sumpah selesa tau baju papi tu. kalu idak papi tu takkan pakai punye. ade gak beli utk sami. kena pandai pilih kt situ.. hishh nih yg aku nk pegi ahad nih hihih tp jauh la.. patu nk kena wal pagi pulakk.. zzzz


Na kalu korg pg sure besh sbb korg suka explore.. byk aktiviti aku terbantut kat sana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.