Klik Klik

Thursday, March 3, 2011

entry tertunggak yg dpt inspiration dari Liz

Dah lama juga papi beli cover toilet bowl utk potty train sami. Lama tu dekat setahun lah haha.. time memula beli tuh mmg excited lah nk guna tapi kitorg aje yg excited. Sami lgsg tak suka. 'sami dh push dah, tak boleh pon' haha.. so sami akan poop aje kt diaper dia.. tujuan beli tuh pon utk ajar sami poop kat toilet bukan pee tau. utk pee kitorg rela hati lagik bagi dia pakai diaper hehe

Since aku sebok kt kedai, papi la yg rajin terpaksa train sami. Ada improvement and sami mmg boleh sgt la poop kat toilet. Sedih gak aku memula. psl poop pon bleh sedih haha.. tp jgnkan nk cuba diaper-less, ajar pon xtau dan xberani (malas sbrnye hehe), bertanya gak kat kawan2 yg ade pengalaman dan byk tips berguna sgt2 yg sesuai di aplikasikan 

So strategi yg aku gunakan adelah seperti berikut:
1. weeks before kitorg start, aku dgn rajinnye mensaiko memesan kepada sami jika nak pee, kena bagitau.. sami angguk2 tanda paham. mmg iye pon, bila dia tgh pee dia ckp kt kitorg tp muka serius berdiri tegak (sbb pee kat diaper) haha.. pastu aku pesan lagik, 'sami good boy, pee kat toilet' walaupon hakikat nye tidak. jadik soklan aku besenye.. 'buat ape kt skool tadik?' 'kalau pee kat mana sayang? 'pee kat toilet!' jawab sami konfiden or annoyed hehe

2. sebelum bermula juga kitorg bwk sami beli underware, nak mahal sikit kt mothercare nak murah kat tesco & jusco. ketiga2 tmpt kitorg pegi. tapi kt MC kitorg beli 2 jenis underware, satu jenis mmg utk poti train, ade cover plastik so selamat utk sekalik pee, kire xkan basah la suar, tapi memula cuba kitorg xpakai sami suar tu pon sbb dia konpius, dia ingat suar tu diaper

poti train underware thomas fr MC


3. hari pertama mencuba, hari pilhan hari sabtu, hari cuti.. berjaya tau! bila sami ckp aje nak pee, aku buat2 cam ribut 'ha cpt2! tahan2! nanti tak selamat! jom pg toilet' so mcm excited sgt lah aka riuh sekampung. siap papi ajar sami step, pee, wash, flush, wipe sume haha tapi time dia nap ptg or mlm mmg pakai diaper lah

4. hari kedua hari ahad, pagi2 pas siap2 pegi bekfas kat Al-Az maju kt UK perdana, sblm kuar aku suh sami pee dulu. then bwk segala kelengkapan, extra suar, spender & diaper. bila tgh bekfas, selang 5min aku tnya dan pesan. 'nak pee tak?' 'pee kat toilet tau' berjaya? takkkk hahahhaha dia bleh pee kat kusi tp sikit aje.

5. hari ketiga, aku pack baju lebeh utk sami kat skool, satu diaper dan bila hantar dia ke sekolah aku terus ckp kt teacher dia 'sami tgh toilet train dan DAH PANDAI PEE KT TOILET, jgn pakaikn diaper, pakai bila nap time aje' oh yea jgn lupe ckp tengkiu siap2 kat teacher hehe. berjaya? sukses sgt2!!

minggu pertama dia kat skool ade la 2-3 kali aje dia xselamat. then selepas minggu pertama kitorg train dia time dia nap and tido mlm pulak. mcm mana? memula berlaku tak sengaja. lupe, tido dpn tv haha.. alih2 sedar kul 4am check kat sami tak basah pon, terus pakai kn diaper tp kakak pesan before sleep suh dia pee dulu. Susah tuh tapi alhamdulillah berjaya.

aku rasa sume parent paham jika nk start potty train nih mmg kena byk sabar. begitu gak kat kitorg, penat, marah, geram nk mmbebel sume ade tp masing2 sedar nak marah pon xguna. dia xpaham ape pon hehe. yg kitorg pasti kaedah ini berjaya kerana pernah satu mlm dlm kete otw blk KL sami nak pee, dia sanggup tahan 10mins (bese budak if ckp nk pee tu mmg dorg dh xtahan sgt2 dah) ini siap tahan 10mins sbb xdek tmpt nk benti, mlm gelap pulak tu.. tp mmg lucu lah sbb dia bleh komen 'papiii pls la cpt... sami tak tahan nih... ' smbil pegang beberd dia hahahhaa

and kitorg tau bende ini berjaya sbb bila kitorg malas, nk kuar kitorg pakaikn dia diaper, then bila dia nk pee, dia berkeras nk pegi toilet gak haha.. tensen gak time tuh. bagi sapa2 yg menghantar anak ke nurseri/skool or babysitter mmg bleh mnggunakan kaedah ini kerana

1. anak menghabiskan byk masa siang di skool/umah babysitter
2. lebih senang train masa siang, masa dia tgh sebok bermain aka masa dia sedar haha

ini tidak bermakna kite lepas tangan ye, tapi itu hakikat yg kite xduduk sepenuh masa jaga anak. pernah juga sami balik, pakai baju tido comel2 tp pakai diaper sbb teacher dia ingt mlm dia pakai diaper. oh tidak. tidak suka. pertama diaper sapa la tu? kedua tidak bagus utk budak yg tgh dlm proses diaper-less

satu lagik yg penting, sentiasa tnya perkembangan anak. aku tiap hari tnya kt teacher dia, ok ke sami pee, adekah dia lupe (bese if tgh excited main smpai lupe nk pegi toilet) and adekah berkesan, sbb if tak berkesan aku rela hati bg diaper lebeh kt skool. selain ucapan terima kasih, aku dgn senang hati meminta maaf sekiranya keadaan itu menyusahkan diorg, tau ape jawapan teacher dan tuan punye skool tuh? 
'alhamdulillah, sami pandai pegi toilet dan tak ape, mmg tanggungjawab we all untuk menjaga dia, no need extra diapers..mmg macam tu la nk train budak2..' 

gembira hati aku mendengarnye. sekiranya kite ade good communication dgn babysitter dna masing2 paham tanggungjawab, insya Allah kebajikan anak terjaga.

penghargaan

1. selalulah berikan pujian, pujian membelah langit ke 7 pon xape, anak kite suka
2. if baik hati mcm aku, aku belikan toys haha (tokleh ikut nih bahaya, anak jadik manja)
3. juga ucapan terima kasih kepada babysitter and ade rezeki lebeh hantar la makanan ape yg patut
oh yea, cmne dia poop kat skool? percaya tak TAK PERNAH! hahaha since xpakai diaper sami xpenah poop kt skool, aku cuba gak tnya dan offer nk belikan toilet seat tp teacher dia suh bagi masa kat sami. kesudahannye? sami suka poop mlm2 hahahah.. asal aku tgk tv aje mlm2.. 'mami sami sakit perut la.. sami nk poop' hahahhaha

sekarang nih tidak leh sami totally diaper-les, pagi2 bangun tido aku berdebar2 lagik check suar dia basah ke tak.. tp Alhamdulillah mmg berjaya la kaedah kitorg gunakan tu.. sapa2 nk mencuba, good luck and if ade better tips marilah share

p/s - toilet utk sami poop kitorg guna guest toilet, so dia selesa sbb dia rasa tu toilet dia sendiri.. :P

5 hottie:

fiza said...

Congrats sami dah diaper-less.

COngrats utk ko gak ely sbb berjaya mem'potty Training' kan sami....amacam...mencabar tak? hehehehe...

BlueEwoke said...

Wah mencabar jugak nak ajar ni. Lepas ni 2 tahun lagi, turn Aqilah plak..gegegege..

Ely Hasrul said...

fiza - ok2 la.. xckp mencabar sami xdek le accident byk kali tp kadang dia dh pee setitik dua baru nk ckp, jadik mencabar nye membasuh spender dia la haha

na- org kata baby girl senang ajar.. entah ler yg pasti sami bleh pancut aje hahahha

Liz Rohaizat said...

babe, train utk waktu dia tidur camne? aku nak try tp bila mengenangkan batrisyia mmg kencing banyak waktu tidur, I takut.. hehehe...

Ely Hasrul said...

liz: aku try time dia tido ptg dulu and jadik cerita sami suka tido lmbt so mmg before dia tido kitorg suh pee dulu and sbb dia kadang bgn susu, walaupon dia xbgn aku cam tbgn gak la utk check dia.. buat masa nih dia mmg pee pagi2 buta aje..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.