Klik Klik

Thursday, March 10, 2011

Yuhuuu.. kitorg baru balik dari tgk movie (iye pagi2 dh tgk haha). Tgk kat Wangsa Walk kul 11.20am. Kitorg sampai dlm 11.15am, seperti yg dijangkakan tidak ramai org kat counter (tapi masih ade yek 5-6 org tgh mbeli teket)

Masuk2.. seperti time beli tgk kat screen, separuh woyang tuh penuh. Huh boleh tahan.. aku xdek le nk jangka cm cite heri poter ke ape kann penontonnye haha.. Sempat tgk trailer KRU Studios - Karak. Ok sumpah takmo tengok. aku takut xminat sgt cite hantu (gile seram trailer hoii) haha.. patu ade cite melayu lein hasil skrip Khir Rahman tajuk nye cam pelik ...dalam botol tapi cite psl pondan and papi sempat komen (mcm besh je cite nih.. ) huh pelik2... (papi xbape sgt tgk movie apetah lagik cite melayu)

Ok meh kite review cite 'Hikayat Merong Mahawangsa'

Cerita nih ade story teller yg sorenye sungguh la garau. Descendant Merong la tukang ceritanye, penggunaan bahasa dlm filem ini ialah Bahasa Melayu, English, Hindi sket (time kat Goa) and Chinese. Boleh tahan bila para pelakon tu bercakap bahasa asing.


Jalan cerita mmg hebat memandangkan aku sendiri tidak mengkaji lagenda cite epik ini. Aku terbaca lagenda dari Kedah aka Langkawi. Fighting scene kalau dr the making epic film nih katanye dari yg membuat Rush Hour & Hellboy 2. Not bad, memula cam lucu sbb gory2 u.. byk darah tapi ikut logik mmg la kite berperang xpakai baju besi. so masuk akal. Cuma bagi aku scene nih cepat dan dekat, xdpt view dr jauh (tp bese lah kena tonton byk kali la baru dpt catch up details scene)


Dari segi kualiti epic film yg hebat ini, aku agak terperanjat kerana bila dlm movie tadik film tu cam gelap, cam gloomy blur2 gitu.. sengaja kah? aku tgk the making kt youtube terang aje. Nak ckp panggung wayang 90an, ini TGV Wangsa Walk haha.. sengaja ke buat filem gitu? logik akal sbb dorg bertempur kt atas kapal laut, tepian pantai, ade guruh kilat bagai tp kalau scene siang yg mmg xdek awan gelap, kasik la terang sket 


Wardrobe pula, sume ok aje not bad, si princess takde nmpak cam ade aura begitu juga prince dr rome itu. Kesum (Dato Rahim Razali) rambut tu nmpak fake sgt2 tp lakonan hebak. Umi Nazeera tu comel tp aku asik tingat cite Hantu Kak Limah la plakk hahaha.. aku tak pasti Kamawas tu dan org2 nye mmg dibayangkan sebagai lanun yg kurus2.. tp bagi aku kalu Khir Rahman amik masa sket utk mantOpkan body bagus gak sbb costume nmpak cam beso sket kt dia.


Aku wish kapal yg digunakan beso sedikit (tapi logik sbb kononnye dorg xdek kapal and tpaksa pakai kapal Merong and tmpt Geruda shallow water so kapal beso kang sangkut). Aku wish Marcus (Roman prince) tu punye fighting scene tak nmpak sgt mcm filem kungfu tapi aku pon xkaji cmne org rom berlawan. Aku wish tent utk princess lebih menariks, aku wish scene serang perang tu nmpak cam ramai sket extra tp keseluruhan mmg aku tidak sangka malah berbangga. 


Cerita nih boleh difahami, menariks dan tertarik. Walaupon aku tak terasa unsur cemas sgt tp ade part2 gak yg aku rasa cam terharu, sedih dan lucu. 


KRU Studios Congrats!! Hebat ok!!




Tak dulik la org ckp ape bagi aku 5bintang! Pegilah tengok!



6 hottie:

Liz Rohaizat said...

wah, pantas betul bg review!!! ahaks, ni mesti kes tak nyempat2 nie.

bilalah aku nak pegi tgk nie. takde kwn nak teman.

Ely Hasrul said...

bwk la batrisya.. hehe.. aku kalu xbuat cpt2 terus lupe.. aku selalu tgk movie tp mana ade buat review.. sbbnye.. lupe.. hehe..aku tgk Rango sbtu nih

fiza said...

Pantas btul (^_^)

Dah lama tak tgk wayang. Bila lah nak gi nengok nih.

Ely Hasrul said...

aku suuka tgk wayang fiza tp papi tak berapa.. sejak kawin dh xdek la acara menonton ramai2 bersama kawan2 so selalu aku la tgk sensorg ditemani sami hehe

Drama Mama said...

wahhhhhh dah tengok?!?!? bestnyaaaaaaaaaaaaa i nak pi tengok jugakkkkk!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Ely Hasrul said...

zura nnti dh tgk buat review ok hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.