Klik Klik

Tuesday, March 8, 2011

Err mmg lah bercita2 nak bersenam sbb nk kuruskan badan ahaks tp ini bukan bersenam ape, ini cubaan mengeluarkan peluh (ala kalu di bwh panas terik matahari berpeluh la kann haha). Hari ahad time kt kampung aritu, mak nak pegi kebun. nak alih tmpt serai katanye. Aku ikutkan aje, tp setelah bersarapan lempeng & pulut (yeay!! sedap) dlm kul 10 lebeh kitorg ke kebun. papi jadik driver sami jadik penghibur lara.

Mak siap berpakaian lengkap dgn kasut sume sesuai berada di kebun, aku dgn baby tee nye, sandal dan suar tight senang lenang nk join mak. Huk aloh seb beik dlm kete ade cap & jacket and seb beik slipar aku tu beach sandal, tahan lasak la sket. berpeluh2 tolong teman mak menebas dan mengalihkan pokok serai


panas tak kesah, aku geli pacattt ewwwwww
papi and sami tunggu dlm kete aje cesss




nih la pokok serainye. beso sungguh. xdek la jauh ke dlm kebun, kebun tu pon terang aje tp mak ckp dia takut, mak suka pegi kebun walaupon byk kerengga, nyamuk dan juga pacat. mungkin mengingatkan zaman kecik mak kot, dulu kan kecik2 mak terpaksa toreh getah. mak asik2 ckp takut kecuali kalau bapak ade, kadang2 mak nk lepak2 tgk pokok cili ptg2 tp bapak xdek. aku rasa mak takut kat pencuri pisang la kot sbb kt sana mmg jarang dpt merasa pisang, selalu kena curik.



nk alih ke area nih, dekat dgn jalan. nmpak pulak kangkung mak suh cabut petik. tgk la kangkung aku tuh hahhaha kena bebel dgn mak 'ya allah metik kangkung pon gak reti' hahahhaa

mak petik kangkung elok aje, betoi gak balik umah xyah la sebok2 nk potong kecik2 lagik ape daa aku nihhh.. ini la gara2 dh lama xberkubang kat sungai kebun tu which is air dia ya allahh kotor sungguh skang.

otw balik, aku suh papi g market dulu nak beli ikan, dpt la ikan sebelah rm8/kg ikan kembung rm10/kg and aku beli udang gertak rm6/kg (aku xtau la korg panggil udang ape nih tapi aku suka! faveret! bg aku rasenye mcm lobster haha) and otw tu gak kitorg lalu jln blkg, ade satu umah nih semak samun aku tnya mak umah sapa, mak ckp la umah sekian2 (aku lupe nama org tu bukan aku kenal pon haha) patu mak ckp 'kesian la arwah mak bapak dia, anak2 berebut harta, adik nk duduk abang nye suh bayar sewa, bukan ade sapa pon nk jaga, abg2 sume kt KL' aku dgn selamba ckp 'tanah sekangkang kera pon nak berebut' mmg bag aku ridiculous. aku mmg sejak kecik pantang kalau org nk berkira dan berebut pasal duit/harta nih. aku harap smpai bebila walau ape pon jadik aku takkan biarkan harta jadik alasan kitorg adik beradik nk gaduh. mak ckp 'nnti kalau mak dgn bapak dh tak ade, sume dh ade tanah masing2 jgn la bergaduh' aku diam aje. bagi aku kalau abang dgn kakak nk bahagian aku sekarang pon aku xkesah, amik lah. aku xminat nk berebut2. bukannye harta smpai berjuta2. tu lagik aku xpaham org berebut harta berjuta. dh dpt bahagian berjuta pon nk tamak lagik? haha tp itu pendapat aku, org lain suka hati lah. laki aku anak tunggal, kalau ade org nk rebut harta dia pon ntah lah tp sori yek.. epf dia mmg 100% sami amik haha

ok berbalik kepada udang gertak tadik, udang tu xdek le gemok sgt malahan sungguh la kecik & kurus, mak kata aku beli kulit haha.. aku suka sgt kalau goreng cm tu aje or buat sup. ermm sedapnyee dh terliur aku. kat sini aku xpernah jumpa, kat sana kalau pegi bagan ya allah yg gemok2 hidup lagik mmg heaven ok!

nih gambo aku google

nih belum masak

nih dah goreng

yg aku request kat mak tapi aku yg masak tau (elehh..) sup udang


yummy sup udang gertak..mak kata sebok aje tgh masak nk amik gambo haha.. nnti update recipe kat PML ok..

p/s - rope2nye mak takut ape tau kat kebun, mak kata ade babi hutan beso mcm anak lembu, lelagik masa kitorg kt kebun air sungai tu keruh smcm and byk tapak kaki babi hutan tu.. aku ckp 'laa napa mak xckp, kalau adik jumpa adik libas2' smbil aku demo melibas parang hahahha mak bengkek aje hahahaa hopefuli mak tak jumpa la babi hutan tu, risau gak aku..

5 hottie:

Liz Rohaizat said...

first time dgr nama udang gertak. tp lain mcm je kulit dia. sekali pandang mcm lipan

Zaidah said...

mintak skit bleh tak sup udang tu...klu selalu berkebun macam tu memang bleh sihatkan badan

Ely Hasrul said...

liz: aku penah dgr gak org ckp udang lipan, kertas la ape.. tp kalu dia gemok kan.. mmg cam lobster sket ropenye cuma dia xdek le sepit beso.. patu kalau isi dia penuh, siap ade telo mmg sedapnye!! hahaha kalau pasal mkn..

zaidah: haha next time kite buat mkn2 sup udang ek, hah bukan takmo berkebun tp tangan nih xleh menanam langsung! sume mati haha..

fiza said...

Aku pon 1st time dgr udang gertak. Sedap erk ^_^

Ely Hasrul said...

sedap! mmg kena cuba mkn! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.