Klik Klik

Tuesday, August 23, 2011

Ha bukan back pain lagik okeh. 
Entry ini khas utk Liz yang baru2 ini memandang ke ceiling rumah

My last pregnancy, i suffered from back pain include tail bone pain. Aku xtau medical term nye. Orang ckp tulang tongkeng. sakit okeh. Pas bsalin buat fisio gak la kejap. I'm not pregnant with big baby and even my weight gain normally but got the pain as early as 1st trimester. 

Due to 'orang lain pon mengandung jugak' is the reason i'm not complaining as i though preggy mothers should experience all that. Apetahlagik nk kepoh2 coz 'kalu dh mengandung jgn nk komplen, sapa suh mengandung' tu blum lagik ayat lakhanat 'time main sedap' haha lari topic.

 So i kept quite and on my final trimester my gynea suggested to seat on donut pillow (bantal yg ade lobang kt tegah so tak press bontot la kan). And YES after the delivery until now sakit belakang tadak hilang. salah sapa tuh? Then when i got pregnant weeks before i knew i already experience the same pain. Alamak! i thought i'm so penat coz i just went back from BKK on early July. 

Then on my 8weeks pregnant i told Dr. Tan that i'm having the same pain and even worst (worst la kan sbb perut aku flat aje, sakit blkg cam pegnen 9bln ape kes) and he said 'YUP, on ur 1st pregnancy ur body still kuat so u can bear the pain but now sume sudah renggang u will feel pain as early as 1mth pegnen' so merujuk to his statement, again i started to accept that this is the sakit i have to tanggung semasa mengandung. aku simpulkan 'mmg sume org akan lalui'

Till my meeting with Dr. Seri. she just gave short statement 'i'll send u for fisioterapi' dan beliau menyambung 'u SHOULD NOT experience those pain eventho u take epidural on ur last delivery' AMIK KO

So as quickly as possible we met Neng the therapist and she diagnose me with a real surprise! aku ingat selama ke nih badan aku mmg cmnih. ropenye2 yg tbonjol itu adelah bengkak and the gebu2 thingy i tot is the cellulite and she said 'cellulite tak sakit kalu ditekan kak oiii'

tu dia, Neng tulis tp tu bukan lukisan badan aku ye. hehe. and sepanjang spine to sgt lah ketat katanye. no wonder aku suka cramp & kebas2 skang nih. 

Neng juga byk kali tanya adekah aku selalu jatuh time muda2 dulu? Aku xbleh nk jawab tapi aku ckp kt dia, aku muda2 dulu active, takat jatuh duduk tu aktiviti seharian. Dia tnya lgik adekah senaman amalan harian aku? lagik la malas aku nk jawab haha. 
So dia kata sebab penyebabnye:

1. Aku penah/selalu jatuh way before aku pregnant dan aku xberbuat ape2 tentang itu bukan Tentang Bulan ye
2. Aku tidak bersenam (rolling eyes)
3. ermm ketiga ape ye aku dh tulis kt komen Liz bleh lupe plak haha 
kena tnya Liz blk. ada la few list dia ckp tp yg paling penting 2 di atas lah. kire bila aku pegnen bende nih menjadik lebeh teruk.
Dulu Ija Mama Miya penah ckp: pegnen mothers has every rights to complain 
haha sungguh setuju!

So Liz, buat la ape2 yg patut utk kesenangan di kendian hari. Dgn badan skang nih aku takut aku xdpt bertahan nk pg konvo Sami nanti. Seram okehhh


8 hottie:

AKO @ retna said...

body pain...
erkk slalu saket tang bahu or pinggang...

pinggang tu time2 nak period datang... saketnya ya ampun, macam nak tercabut dibuatnyaa....

syiok klu ada tukang urut time2 memerlukan nyaaa...

bila la 'tukang urut' nak datang umah gak nyaa??

Lady Finger said...

ko dah lupa ke? ko kan slalu jatuh tangga kat umah ko..dulukan bile mak ko panggil turun ko pon menonong jer..tak ingat ko tu pakai stoken..ate..gedebab ler..lupe??

Papakeechee said...

Adoi Ammaa!!! I baca this entry pun i dok rasa sakit sakit belakang ... but this statement "Pregnant women has every right to complain" ... I LIKE!!! ... heheheh ...

Ely Hasrul said...

ha Ako. kang beranak sakit nye mcm period pain aje tapi sakitnye dtg tiap 5min hehe..

Ani: la ye ke aku jatuh tangga?? lupe siot sbb rasa cam slama ke nih aku selalu buat balik kuang haha

papakeechee: kan?? statement tu paling i sukak! tp dh nasib la blkg i sakit.. sob .. sob..

Liz Rohaizat said...

ape kes buat entry khas utk aku nie? hahaha.. maluuuuu i!

tgn aku dah kurang sakit sejak complaint kat ko. ahahaha. tp kat punggung masih sakit la. camne tu? aku bagi chance sampai seminggu la. lps tu tgk camne. nak beraya dulu.

tp jatuh2 time dulu mmg bahaya ke? aku budak silat. so tang jatuh, kena hempap, kena libas tu dah selalu kena. tak penah lak nak check.

tp time pregnant, tak sakit teruk mcm ko. kesian ko, mesti sakit giler.

Ely Hasrul said...

ha budak silat ke budak teakwando xjalan Liz.. hahaha sbb sakit yg aku rasa xkan la smpai cm gini tu yg xpuas ati tuh.. ha ko raya la dulu kang pas raya leh buat checkup hihi

Liz Rohaizat said...

Neng tu mcm best je. dia dgn hospital ke? atau private?

Ely Hasrul said...

dia therapist kt prince court. xtau la dia ade buat freelance kt luar ke tak. tp dia dr HUKM. dia hanya terima patient pegnen aje or perempuan. lelaki dia xlayan haha. kalu nk no dia aku leh kasik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.