Klik Klik

Thursday, August 25, 2011

Ok. Aku nak mengaku. Aku tak pernah meninggalkan puasa di bulan Ramadan secara sengaja. Aku juga nk mengaku aku tak pernah cuba makan menunjuk2 kat luar bila di bulan puasa tp part sorok2 mkn gula2 atau minum tu ade gak. Lelagik kalu dlm kete. Buat2 xnmpak org sblh kalu kat traffic lite. Bukan ape, kalu kena tangkap aje xpe, part naik kete mayat tu sungguh aku xtau nk describe perasaan begitu. Satu2 kalinye aku mkn dikhalayak ramai time bulan puasa ade pada Ramadan 2006 di Melbourne. Tu pon aku bukan saja malu2 malah tgk kiri kanan takut kena tangkap.

Ok. Aku nak mengaku lagik. Cabaran paling teruk aku berpuasa adalah tahun pertama aku menyusukan Sami. Perit smpai aku tinggal 3ari xsilap. Siap kena IBS lagik. Papi tak caya siap xbagi aku buka sbb dh pukul 5.20ptg tp aku nk buka jugak sbb aku tau aku xtahan tu bukan xtahan nafsu tapi sbb aku dh mula sakit. Bila dia kena bersihkan muntah aku setaip 10min baru la dia paham. Time pegnenkan Sami, aku tinggal pose sehari aje. Tu pon mmg lemah la alasan nk berbuka tuh. 

Ok. Aku mengaku, walaupon aku kuat mkn aku bukanlah jenis yg mudah digoda syaitan semasa berbuka. Tidak pasti kenapa kalu pg Param tuh aku hanya akan beli ape yg aku perlukan saja. Aku perlu ok. Cth: Nasik, Lauk 1jenis, Sayur 1 jenis. Teringin air tebu. Aku beli satu utk diri sdr. Aku jarang mkn kuih. So itu aje lah utk aku berbuka. Sekiranya tak sanggup nk masak sahur, aku beli lauk lebeh just mkn utk sahur. Ok aku nak mengaku lagik, aku bukan jenis yg suka sahur sbb aku sayangkan tidur aku. Aku bgn tutup mata minum air patu smbung tido. Tapi sejak aku pegnen & menyusu aku bangun sahur, lebih2 lagik Papi ckp kalau tak sahur bukan umat Nabi Muhammad. Ya Allah seram

Ok. Aku nak mengaku lagik. Bulan puasa tahun ini, aku berazam nk puasa penuh. Sehari sblm Ramadan Papi ckp jgn puasa, aku degil. Aku tak buleh la suka2 xpuasa neh. Jadik hari pertama aku puasa dgn jayanye walaupon waktu ptg aku dh kelepet, ye lah nk sahur pon xlalu. Patu aku buka pon mkn ape tah.Satu kuih tu pon suku aje. Tak abis. Hari kedua tak kuasa aku nk puasa pon aku xmkn satu hari. Kire sbnrnye aku puasa gak la selama 24jam. Hari ketiga dh kena admit sepital haha. Patu smpai ke hari ini aku xpuasa. 

Ok. Aku nk ngaku nih. Hari nih aku kena bukak kedai sbb staff cuti. Pagi2 aku pi carik bekfas. Lalu tak lalu mkn lain cite. Perut sila isi. 

McD Subang Parade. Akak melayu sorang & Akak india pompan sorg 

'kak ade bubur nasik tak?' tanya aku
'ade, nk besa ke kecik dik?' 'bungkus?' tnya akak tu lagik
'hish ye la kak, kang kena tangkap, kena tangkap satu hal, naik kete mayat tu yg xtahan kak' gelak akak berdua tuh then akak indian yg aku rasa supervisor menyambung
'ala dik, hari tu ade customer nih selamba mkn, kalau sorok xpe lagik, ini dia duduk kt dpn2 nih ha' smbil tunjuk meja dpn dekat dgn kaunter lah
'huh.. xmalunye..' aku buat2 jakun
'iye, nk ckp dia indon ckp nye jelas mcm local, pakai tudung cantek kemas' smbung akak berdua tuh
'hah? pakai tudung siap?' ingat aku pompan free hair muka melayu campur omputih yg org ingat bukan muslim ke ape
'iye, sy pegi tegur, sy ckp akak, akak melayu kan? bulan puasa tak boleh mkn sini, nnti org saman kite' iye2 akak tu bercerita
'patu dia ckp ape?' aku pon nk kepoh gakkk mentang xpose
'patu kwn dia ckp, dia xbleh puasa sbb menyusu.. bla bla bla' part nih terbeliak mata aku! aku pon mnyusu gak tak la mkn di khalayak ramai.
'patu dia jwb lagik dia dh mkn dh nk abis dah.. sy ckp kt dia xkesah la u puasa atau tak tp u makan la kat rumah. ini malu la sume org tgk .. tgk tu org atas sudah tgk' 
'ha sy ckp mcm tu smbil tunjuk2 atas tapi dia xmau pegi..' aku terlopong mendgr aje
'patu kak??' kepoh lagikk
'lepas itu saya pegi ke kaunter dpn, sy keluarkn henpon sy pura2 ckp kt telefon smbil tunjuk2 tgn and pandang atas, terus itu customer cpt2 bungkus lps itu keluar' hallaaa bikin susah tau. nnti kite yg kena

Geleng kepala aku. Ape la yg dorg pikirkan. Kalu si Debi & Aisha xposa patu mkn kt Coffee Bean tu aku terima la gak sbb muka dua2 original anak cina haha

Aku juga penah ade kawa yg dibulan puasa sume kalerkn rambut mcm bukan melayu patu mkn kt fukot cina. Haha.. kalu terbaca jgn tak ngaku okehh

Kesimpulannye, jika tak puasa atas ape pon sebab. Tak payah la nk tunjuk. Hormat la sket. 
p/s - tapi kalu korg nmpak aku cm nguyah2 dlm kete tu xyah la nk honk ye :P

6 hottie:

Liz Rohaizat said...

hoh, perempuan camtu pun ada ke? giler selamba. aku ingat thn lps, aku tak puasa sbb period. lps tu pegi shopping. lapar gila la. kebetulan, batrisyia nak McD. aku tapau sekali. tu pun takut2 mkn dlm kereta.

tp org selamba mcm ni mmg ada. ko tgk drama TV3 pukul 6.30 ptg? realiti tu bab2 org tak puasa mcm dlm tu.

Ely Hasrul said...

ha la! aku kalu nmpak laki yg xposa lagik la meluat tp sungguh tak sangka la pompan cmgitu pon ade. dulu masa aku muda2 aku penah gak tpikir kalu aku xpuasa sbb period takpe la aku mkn kt kfc pon tp bila pk2 balik eh malu gak la mkn dpn org puasa..

alamak aku xdek plak tgk tv3 sbb tv3 aku astro line xsantek xtau ngapa.

Lady Finger said...

eh aku pun menyusukan anak,,apsal aku bleh pose?..siap segar bugar lagik tau..no lembik2

Ely Hasrul said...

ani xkesah la larat ke xlarat pose. yg penting xyah la mkn dikhalayak ramai hahahha

Natasha Farina Arifin said...

ayokkk..tak pose..ayukk..tak pose..hehhehee! dear ely..walau ape pon jika kita nak berpuasa tapi memudaratkan baby dan ibu.... itu adalah tak wajib bagi kita wanita yang mengandung ini okeh....tapi kalo yg dah tak pose tapi selambe dek mkn dpn org ramai tuh bengong namanya.....ustaz ckp, kalo tak pose xpe. pi lah mkn dlm hutan..kawan ngan monyet2 sebab monyet2 tak pose gak..sama spesis lah tuh..hehehe!

Ely Hasrul said...

hahah Cha, kena masuk hutan tu yg xtahan tuh hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.