Klik Klik

Friday, August 19, 2011

Aku tak ingat la Raya bila. Tahun lepas kot. Ke dua tahun lepas. Tapi tahun tuh kitorg bertiga balik Sekinchan. serentak or lambat sket tp yg pasti raya pertama sume ade hehe. Tak pasti juga sami dh ade belum time tuh. hukaloh kalu sami belum ade means raya 4tahun lps lah hahaha tak ingat sumpah. 

Yang aku ingat Kisah Sup Daging Kakak...

Kakak kalu blk raya tak lama. walaupon umah mak mentua dia kat Puchong aje. Mak mentua abang pulak kat Shah Alam. Aku aje special case. hehe

2 hari before Raya kakak dh balik. begitu juga aku. Kakak beli Daging Lembu + Ekor + Tulang (kot) aku xbape ingat sbb aku xsuka makan. Iye. Bila berkaitan daging aku hanya makan sekiranya kaedah masakan nye grill, goreng atau stew. Kalu rebus2 buat sup nih aku xmakan. sekian

Jika Kakak blk Raya. ape jenis makanan kakak nk masak jgn kacau. Kakak ade cara tersendiri & pasti menu tersendiri. Jadik kakak pon sudah buat prep sume dia letak kt dapur blkg. 

Malam raya Emak yg dh prepare sume bla bla bla then kemas itu ini suh Papi selaku menantu bongsu dia pi buang sampah kat market Sekinchan. beselah kang seminggu raya lori sampah xlalu. Mak mmg tak lalu gak la tgh sampah yg banyak.. then Mak mula la nk bising

'adik mana daging kakak tuh, pegi la rebus siap2kan' emak dh start arahan

'mak, kan tu kakak yg masak. mak pon tahu jgn kacau. tunggu aje la kakak' kakak time nih pg umah Embah. Abang belum balik. Aku rasa abang blk pagi raya. Aku xkuasa nk kacau kakak punye keje. aku xtau masak dan pastinye malas aku nk masak. aku anak bongsu. aku manja. iye mmg aku selalu ckp 'adik xpe adik manja' dan sume org terpaksa terima hehe

'pukul berapa kakak nk masak bla bla bla' emak mmg suka mbebel

'eh biarlah napa mak nk susah hati? kakak dh sedia tu jgn nk kacau nnti dia marah' aku mmg ikut mak 100% suka gak menjawab dan mbebel. tak hengat syurga bwh tapak kaki sapa tuh hihi..

Akhirnye emak pon give up. Dalam kul 9 lebeh xsilap kakak pon balik. Mak pon start balik beriya2 nk push kakak spy masak. Mak tu mmg xpuas ati selagik sume tak siap. padahal tiap mlm raya dia akan start masak spjg mlm non-stop.

'EH MANA KAKAK PUNYE DAGING? KAKAK LETAK DLM PLASTIK KT BESEN NIH TADI???' kakak tercari2 daging nye yg elok aku tgk besen nye kosong kt dapur blkg..

'kakak letak mana?' tanya mak buat2 mcm xtau. mak mmg xtau pon haha

'dalam besen nih la, Mie (abg ipar aku) dh siapkan basuh tp still dlm plastik n besen' kakak dh start kuar gaya manager dia

'LAAAA HASRUL DH AMIK BUANG KOTTTT' mula la mak nk menyalahkan menantu bongsu dia yg xbsalah tuh. sapa la ye yg gatal suka kemas itu ini tuuuu. dia yg suh hsrl amik sampah dlm plastik sampah kt blkg smbil point juga ke daging kakak

'Ha kakak xtau yeeeeee' 
aku tau kakak xkesahkan daging tu tapi dh mlm raya mana nk beli daging lain???

Aku dgn muka selamba no panik pegang henpon terus kuar (ha aku ingat aku rasa sami dh ade time nih.. hahah tetiba teringat plak).. aku kuar umah nk kol papi tapi elokkk aje papi smpai benti kete aku terus bukak pintu kete masuk dan ckp 
'jalan, pegi balik tempat sampah u buang tadik' 

Papi terpinga2 tapi terus gak drive and dlm kete aku ckp dia maybe terbuang kan daging yg kakak nk masak. Terus papi pecut kete kahkahkhakahka

Korang tau smpai kat Market tu kannn dh la gelap nk mampos. market tu xdek lampu. dh la lokasi hujung dekat dgn sawah. anjing berkeliaran. scary. aku dgn papi dgn selamba nye pegi balik ke tong sampah beso tnya papi mana dia buang smpah. 

Korang bayangkan la gak, xsmpai 10min papi buang smpah, sampah yg papi buang dh ditimbus dgn sampah org lain! hoi ramainye org buang smpah mlm raya??? dh la sampah pelepah kelapa tanah2 sume ade. kitorg aim satu spot yg pasti, aku korek papi flashkan camera phone dia. flash. xjumpa. flash. xjumpa.flash. xjumpa. anjing melolong. jgn la ade org buang daging babi ke ape. xjumpa. flash korek flash korek flash plastik merah!!

Ya allahhh bleh jumpak!! hahahha siap elok dlm plastik terikat xkotor tapi cpt2 amik and blah dari situ. Sampai umah kt dapur org dh gelak. aku hulur patu aku lepak kt dpn balik buatmcm xdek ape yg berlaku smbil nk dengki gelakkan kat sapa yg makan esok haha

Esok pagi nye di Hari Raya yg Mulia

'SEDAPNYE SUP KAKAK MASAKKKK' 

Semua puji sup tuh sedap. Abang & Kak Ma ckp sedap. Hidang kat family yg datang pulak tuh. Aku sumpah xmakan. Dah la mmg aku xmakan apetahlagik dgn kejadian malam sblm itu hahahha. papi pon kata sedap. walaupon mmg pasti tidak tercemar tapi kitorg xcite la kat org lain hahaha. Aku xpasti abang tau ke idak. nnti aku nk tnya Abang lah hahahahhahahhahaa

4 hottie:

Biqque said...

kahkahkahkah! daging tong sampah! tapi aku percaya kakak masak mmg sedap!

Liz Rohaizat said...

wah, terbaekkk!!! hahahah, apa kata raya ni cerita tentang hal ni kepada mereka. heheheh

Lady Finger said...

hoi!!!!! gile!!! nasib baik ko tak jamu aku sup daging..sure time tu aku balik kuale kangsor..kalau tak ..mmmm..sedap..hhahahaaha

Ely Hasrul said...

Biqque: sup tu mmg plan nk hidang kt kaum keluarga yg dtg baraan sbb bapak kan anak sulong so sume adik2 (pakcik makcik aku) sure dtg pagi2 raya.. aku gelak gile okeh! haha.. hsrl mkn xsilap aku.. kang aku nk tnya dia


Liz: tu la niat aku tahun nih ahhahahha


Ani: ha la kalu ko dtg aku sua aje kt ko hahahhahaa sure ko mkn btambah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.