Klik Klik

Thursday, August 11, 2011

Kisah benar ini dh agak lama juga aku tau. Sempena bulan Ramadan yg mulia ini bukan lah aku nk ajak org bergossip buat dosa.. (tp label kt gossip hehe) tapi meh kite sama renungkan

Bukan Nama Sebenar (BNS) ye aku gunakan

BNS adalah isteri kedua seorang Dato yg jutawan (tiada istilah kaya raya ye, terus jutawan) tapi xpastilah suami nye disenarai antara org paling kaya. Melayu dan Islam patutnye.

Walaupon BNS isteri kedua, beliau mendapat title juga memandangkan isteri pertama sudah meninggal dunia, beliau juga sudah menghampiri 60an umurnye. 

Apa yg aku nk jadikkan iktibar disini, beliau selalu juga mengeluh dan pastinye tidak pernah bersyukur. Pertama2nye

Si suami tidak mahu membuat wasiat, jadik kerana terlalu percaya kan anak sulong (lelaki) dari isteri pertama yg bagi suaminye sungguh adil, beliau percaya semua akan mendapat harta peninggalan secara adil. Melalui cerita BNS anak lelaki nye itu hanya 'baik' didepan ayahnye

Keduanye

Walaupon BNS dilimpahi kekayaan, beliau tidak dikurniakan anak. Jadik rezeki anak tiada disitu. Anak beliau hanya lah anak angkat yg dibesarkan pastinye bukan di sini. Diluar negara. Menurut cerita, baik budaknye aka tidak kisahkan kekayaan yg melimpah ruah itu. Pernah memberi statement 'Mama if mama takde nanti, i will not return to Msia forever' eceh gitu la agaknye dia spiking. Baru 18tahun. Aku terpikir hensem kah? hehe

Ketiganya

Suaminye berpesan, 'u dont worry, i takde nanti saham cair (cash) utk u saja mmg tak cukup utk u makan smpai u mati' 'yang lain2 biar abang sulong (anak pertama) uruskan'. Bila mendgr pesanan sang suami si BNS sudah gelisah

Ini memandangkan si abang long hanya baik di dpn mata ayahnda. diblkg ayahnda nye adik angkat ditolak2 kepala. Apetah lagik menurut undang2 islam anak angkat tiada dlm pembahagian harta peninggalan. Jadik bila BNS sudah pening kepala beliau membuat instruction kepada agentnye supaya 'once mati harta beliau sdr akan berpindah ke anak angkatnye'. iye itu lulus undang2. 

Jadik ape yg tak bersyukurnye?
sambil mengeluh kesuh kesah dia mengadu kepada agentnye ' u tahu bila dato' mati saham i hanya 56juta aje.. si along dpt 300juta adik2 yg lain dpt ratus juta jugak.. i paling sikit, u imagine tu saham yg nk trf ke cash.. yg lain2?'

gulp. tidak kah tidak bersyukur namanye? berapa tahun aje la dia dpt gunakan 56juta itu????
patutlah anak angkat nye tidak kisahkan harta ayahnye memandangkan dia tahu mak nye akan bagi dia sume. itu cash belum rumah kete gelang emas beg mahal bagai..

Ya Allah, kalau lah satu hari nanti aku dikurniakan nikmat kekayaan duinia macam itu jangan lah smpai aku lupe dan tidak bersyukur atas nikmatMu. seram okeh!


p/s - iye betol, ramai org kaya kat Msia nih sbnrnye. hehe

4 hottie:

Drama Mama said...

oh gosh?!?!?! 56 juta sahajaaaa???!?!?!?! kalau rm56 saja logik la nak mengeluh! eh babe, siapa dia ni? bisik sat kat i :-p

Ely Hasrul said...

hahaha i ternganga2 okeh! hahaha nnti i bisik kt u hehe

Liz Rohaizat said...

56 juta utk seorang tapi kata sikit. mental ke ape? terkenal ke BNS ni? nak juga tau sape

Ely Hasrul said...

liz, tu yg aku rasa tak bsyukur sgt. bg aku sbb tu dia xdpt anak. Allah taknak kasik, so hidup dia hanya cam lepak2 soping. tolak tepi la laki adil ke idak dlm pembahagian harta tp dia pon bukannye muda lagik. sungguh tak paham.. xtau la terkenal ke idak.. kt mesia nih ramai org kaya yg diam2 aje hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.