Klik Klik

Wednesday, March 21, 2012

Tuit aku bukan jual pizza, so takde delivery terpantas disini yek. Cuma nk sambung cerita hehe


Dr. Seri berada dlm bilik aku tuh xsmpai 10menit. Time nih aku dh rasa contraction makin dekat rapat kerap sakit serta nyiampah. Nyiampah sbb midwife tuh dok ke sana sini menyiapkan barang. aku tnya dh bgtau anes belum dia ckp 'sudah anes mmg ade kat sini tapi gimme 20mins to prepare ye' mau aku tak hangin apesal ko nk prepare skang? aku masuk before kul 12 ko dh tau aku nk epidural baru skang ko nk prepare barang? hangin la makcik tp makcik senyap aje sbb kepala dok tidak percaya ngapa contraction aku kerap sgt patu sakit dh cam tahap ke 8 makin kuat tp kt mesin tak tunjuk.


Sempat tgk jam dlm kul 1.20pm hishh dia kata 20min? aku takmo tunggu tak sanggup tunggu! tp aku diam aje, bila sakit datang which is sakit tu kt bottom aje xpaham sungguh aku haha aku diam2 aje la and cuba2 ingat cemana breathing yg diajar oleh Ning. Patu walaupon Papi sungguh cool, pegang tangan aku smbil coaching suh breathing aku tau dia gelabah sebab bila azan zohor berkumandang aje dia mintak excuse nk pg solat. Hish dh la surau kat level 1, labor ward level 6 ape kes! aku xkasik, suh dia tunggu dulu at least smpai aku pakai epi.


Dalam aku resah gelisah tuh, lepas jek aku tnya bila anes nk dtg midwife tuh berhenti menyediakan kelengkapan, pakai glove and ckp nk buat VE. Then aku tgk muka dia berubah


'already 6!' terus dia berlari keluar,
dari 3 ke 6 xsmpai 10menit betollah firasat and kiraan aku!


Terus aku toleh ke Papi and ckp 'i nak epidural gak!' xtau napa tp aku xmo mengalami penantian yg menyeksakan sbb aku pasti dorg xmo pakaikn aku epi and aku xmo end up kena tunggu smpai petang nk beranak hishhh


Tak sampai 2min midwife berlari keluar bilik, dia masuk balik mbawa 3 rakan ewah. 4 midwife sekalik gus termasuk sorg supervisor situ yg sungguh ramah tamah tadik siap pegang gas tube and aku tau tuh utk gas nk relief pain. gas ape? aku xtau pi tanya Shahrule. Yang kelakarnye bila nmpak aje sume midwife tuh Papi terus ckp dgn tegas 'we want the epidural!' hahahha aku tau dorg sume gelabah sbb walaupon aku diam aje dorg tau aku tgh sakit and supervisor tuh ckp (aku lupe ape nama dia hehe) tak sempat and cam no use la nk pakai epi and terus suh skop kan muka aku dgn tube tuh and terus gak dia buat VE dimana tetiba aku dgr

'she's fully dialated call the doctor!' ha amik ko, imagine lah dari 6 ke 10 tuh xsmpai 5minit! Horror!! aku sempat dgr dia tnya Papi ade bagi aku minum air selusuh ke and papi punye respon

'wat? air selaSIH? no i just give her air Zam Zam' air selasih? hahah sian laki aku smpai aku bersalin baru la dia tau wujudnye air selusuh hahaha


Sementara nk tunggu Dr. Seri datang midwife tuh suh aku baring mengiring and bape kali da aku rasa nak push tp aku agak khayal la dgn gas tuh. Kata2 positif berselang dlm bilik tuh mmg bagus la dorg nih and aku pon sempat mintak maap kat Papi hehe. Ekceli kalu dikenang kembali, keadaan riuh rendah tuh bukan sbb aku yg menjerit ke ape tp dorg la yg bising and sumenye sbb terkejut aku nk bersalin cpt sgt. Ditambah dgn Dr. seri baru aje nk basuh tangan nk masuk OT nk c-sec patient dia yg lain hishh tak ke haru tuh haha



'hey mami sempat tgk jam' tegur Dr. Seri before aku push hahaha dh jadik habit agaknye

Syukur alhamdulillah tak sampai 10min, tepat pukul 1.52pm 10 march 2012 aku selamat bersalin. Papi nk kire smpai 15pon xsempat.


Tak nangis pon ekceli, nmpak cam nangis aje kan? hehe.. dorg nih merengek aje sebenarnye. Kali nih papi smpat potong tali pusat, dulu time Sami dia dh gelabah xsempat


'hey good mami, u are so strong bleh beranak banyak kali even bleh beranak kt rumah' suka Dr. Seri tp sorilah ini kali terakhir and aku bleh jawab

'tis is not how i picture my delivery' haha.. suka gile dorg, midwife tu ckp kalu sume patient cam aku senang keje dorg. Ha ye lah, aku sakit aku xbising kalu yg jenis menjerit2 menyumpah2? hehe


Alamak abis rosak rambut aku



Sucisonia Maryam Bt. Mohd Hasrulnizam


Terima kasih atas doa kasih sayang semua
xoxo

25 hottie:

bonda dadif aka akish said...

cpt jugakla yeh progress u babe....

=)

hope...i pong begitu!

fiza said...

Finally...alhamdulillah, senang bersalin kali ni yer ☺☺

Ely Hasrul said...

Alhmdulillah Akish, mmg cpt lah nk consider time sami dulu dlm 5 jam gak. insysallah Akish nye labor process nnti pon mudah


Fiza, mmg syukur sgt memandangkan aku nih selalu derhaka kat Papi hahahaha

BlueEwoke said...

aku tak tau nk kata apa..cuma leh kata.."awwww bestnye.."

Aku dulu seminggu before Aqilah lahir, doc cek dah bukak 3 cm, dia suh admit, tp aku tak mo sb tak sakit. So seminggu lepas tu baru dia kuor..ish ish.. T

idak dinafikan, aku haritu pun duk mengada2 mintak epi tetibe kt nurse tetibe..tapi nurse tu gelak2 kat aku je, dia kata dh terlewat..so aku bertabah je la kekekkeke

Ely Hasrul said...

hoi Na, lamanye ko 3cm xkuar2 hahaha aku time Sami 5cm pon xsakit and aku tau bese dorg bagi epi tu dr 3-5cm aje tu pasai la aku hangin bila dorg prepare lmbt and pasai tu gak la aku xtunjuk aku sakit sbb aku nk gak epi tuh ahahhahaha

Anash said...

pehhh...
serius ngilu baca...
huhu..(tada pengalaman..)

masuk labour room sebab temankan kawan..(BUKAN akak yg dok atas katil tuh..)
abis ...laki dia tak sampai2 lagi...BFF le jadi mangsa...
hahahah....

Ely Hasrul said...

mmg ngilu kak coco kalu dikenang2 hihihihi

Biqque said...

aku baca pengsan bangun balik pengsan bangun balik pengsan!

part air selusuh tu aku bet laki aku pun tatau...kang blk kang nak tanya :D

Ely Hasrul said...

tu blum cite part dia cucuk, dia belah, dia jahit, dia tekan, dia seluk etc hahahha eh takkan uncle c xtau air selusuh? hihi

AKO @ retna said...

Congrats..
Perghhh tak dapat bayangkan ada dalam labor room...

taaakoootttt ehehe

Janggel said...

Omaigoshhhh sempat lagi snap snap gambo bagai!!!

Ely Hasrul said...

thanks Ako, kalu tak sbb aku beranak takde la aku nk masuk labor room meneman sap2 hahaha gile ah seram aje aku rasa..


Janggel, tuh pong goyang, time gambo sami clear hihi..

Masayu Ahmad said...

alhamdulillah

saya pun amik gas tu jugak ely, tak amik epidural utk kali k-3

kiranua mudah la ni proses bersalin, boleh beranak lagi...

memang nikmat bersalin normal n mudah dijaga masa pantang

famil said...

congrats.. hihihih lepas ni boleh guna gambo baby ni nak wish org lai beranak...

AziniMZ said...

Hi skin rasa nk menyampuk la kali ni..
Aku ari tu pon bengang je tk dpt epi sbb doc janji nk bg epi.. Bila mintak ngan midwife bleh plak dia kata tk pyh.. Nk tunggu doc dtg bg epi lg lmbt.. Sambil senyum2.. Sabo je la..

Ely Hasrul said...

mas, tidakkk ini lah kali terakhir! hahah jgn la nk doa2kan sy dpt baby lagik ye.. hahha.. dlm pantang mmg senang dijaga tp saya ade masalah lain pulak, kena tulis la pengalaman berpantang version tidak bahagia utk mas tp ntah tahun bile la nk siapnye nanti hihihi




famil, tengkiu tp ko nih mmg saja tau!! ha gambo sami lagik clear nak gak? hahaha kejam

Ely Hasrul said...

Azini, huh kalu aku midwife kata xpayah mmg abisla kena jerit haha.. aku xsuka bile kite yg bersalin org lain pulak yg decide cemana

aRe' iN said...

Alhamdulillah kak ely, mudahnya kak ely bersalin... haih, mcm2 citer kak ely ni.. air selasih yg paling lucu rasenye.. kak ely pon xpenah gtau die ke pasal air selusuh? hehe =) bestnye dpt capture moment suci baru dilahirkan tu... congrates a lot kak ely n abg hasrul ^_^

Ely Hasrul said...

tengkiu Ain and yes kak ely time tuh pon masih tingat hal ain tauuuu!!! hahahahha

Azizan Zolkipli said...

wahhh, saya tertinggal aje beberapa episod. tengok2 dah pun bersalin. terpaksa patah balik membaca pengkisahan yang kurang baru hehehe ... tahniah yek atas kelahiran cahayamata kedua ni.

Ely Hasrul said...

tengkiu wak jan!

Rozy said...

wahhh chomel sangat anak ko!!

Ely Hasrul said...

tengkiu Rozy ikut muka Sami tuh hihi

gadisBunga said...

ekslusifnye gambo delivery nih!

Ely Hasrul said...

GB, tu pon gegar gambonye.. papi la over excited

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.