Klik Klik

Tuesday, March 20, 2012

Sambungan dari sini

Meh kite teruskan cerita walaupon malas nk update. Macam la bz hihi. Amazingly confinement kali nih relaxs sungguh sbb Suci sgtlah suci sbb keje dia hanya susu + tido. Takde nk merengek mengaruk bangun mlm sume. Good Girl!! (relaxs part Suci lah part lain xmo komen, as per my previus statement, i hate confinement period)

Okek the nite before dh called and asked Kakak to fetch Sami and time bekfas pon dh call clinic and they advised suh g Labor Ward terus. tak payah nk tunggu appointment kul 1pm tak payah nk pg ke ER. So bila pegi Labor Ward terus tunjuk admission form kat staff nurse/midwife kt kaunter. Aku pon xmo la nk tipu2 ngaku aje mlm sblm nye water dh break so lepas pg toilet and bergambo bergaya kat lounge midwife tuh ascort gi labor room. Sami xbleh ikut dgn alasan 'our labor room full today, takut dia salah masuk bilik' haha sungguh berhemah walhal mmg carik nahas la nk kasik kanak2 hyper cam Sami masuk situ. Abis dia jadik dokter karang

Masa menunjukkan baru pukul 11pagi, kakak cakap nk amik Sami dlm kul 11lebih. Sementara tuh Papi tunggu Sami kat lounge and aku dgn baju sepitalnye selamba kuar bilik pg kat lounge nk hug Sami sbb dorg xkasik gak Sami masuk utk say goodbye. Ha terkujat nurse kt situ, ekceli lucu lah sbb bile pakai baju tuh mmg baju tu aje lah so terkepit2 bagai la nk kuar bilik. Pastu setelah siap sesi soal jawab latar belakang keluarga 7 keturunan, refresh kt toilet sume etc siap f&b dtg amik menu nk mkn lunch which is aku xingt ape menunye tp aku order Beef Lasagna and staff nurse tuh ckp Dr. Seri suh induce. Aiseh aku xsuka la sbb 90% pengalaman rakan & keluarga yg amik induce nih sume tak mcm kena induce, maksud sakit dtg cpt mcm la terbukak 6cm ke atas tp bile check servix baru 2-3cm haha tak ke haru. 


Oh yea, time aku masuk nih servix baru bukak 1cm and air baru la cam laju nk kuar. Memandangkan ini new experience part air2 ketuban nih sbb Sami dulu xdek air and tak masuk dlm imaginasi aku yg tinggi nih so aku rasa sangat lah tidak selesa. Rimas pon iye. So, tepat kul 12noon midwife tuh masukkn pil induce tuh aku xtau nama even dlm report ade tulis tp bukan aku ingt, kalu nk amik exam buleh la ingat. Sumpah time nih aku dh terbayang Shahrule hahahha geli betol hahahaha then midwife yg sungguh ramah tamah tuh ckp bagi dia 1 hour utk tgk pogress and kul 1pm nk check blk contraction.

p/s - ramah tamah berhemah tuh kan, everytime nk bertanya or berbuat sesuatu diselangi dgn 'maaf puan' 'bolehkah saya' 'bagaimana keadaan puan' 'puan sgt bagus' 'semuanya baik' etc (dlm bahse english la) can u imagine? time nih aku dh tpikir bape la bill sepital dia nk charge haha



nampak tak jam dinding kat kepala tuh, ha nampak tak jam menunjukkan kul 12.40pm ha time nih aku start rase sesuatu yg berat kt bawah. very mild, then every 5mins aku rasa sbb aku suka tgk jam lagikpon aku xpenah tau camne rasa contraction so aku cm confuse la sket.

Rasa heavy kt bottom mcm ade sesuatu nk keluar tapi tak rasa sakit atau belum rasa sakit,
kalu ikut point mild - pain kire 1 sampai 5 lah

12.40pm mula rasa berat 1/2
12.45pm berat mcm sesuatu nk keluar 1/2
12.50pm berat yg beratnye cam kena tarik 1
12.55pm berat yg rasa ade mild pain 2
1pm berat beserta pain tp bearable lah 3

time nih midwife mmg ade and aku tnya cemana rasa contraction or sakit? sbb aku rasa sesuatu yg berat and baru start nk sakit, deep down aku tau tuh contraction sbb gile ko selang 5min and makin cepat kiraan. tak bleh ke start selang 20min? hihi dh nama kena induce. Dah la before nih dorg kata Dr. Seri nk dtg kul 2- 2.30pm aku dh naik kening sebelah sbb aku dh bgtau awal2 aku nk epidural.


Nurse tuh ckp contraction sekian2 spt pengalaman yg aku dgr juga dari pembacaan tp aku xdek plak rasa ditmpt2 yg dinyatakan. Konon dari blkg pinggang ke bawah sekian2 ala kire cam period pain gitu. Erm.... patu bile check guna CTG mesin tuh nurse siap ckp 'ermm very mild contraction, not yet' huh aku sudah agak hot dh sbb ape yg not yet nye? haha.. elok plak dlm kul 1.10pm Dr. Seri datang and bile check servix dh bukak 3cm which dorg dh agak la kan, tp aku sungguh pelik sbb aku tau kiraan aku dh every 4mins nk masuk 3mins. Aku dh start rasa berat yg sakit tahap 5 and Dr. Seri ckp 'give her hepi ok, dia nak hepi2' and sambung 'i see u petang nih ok'


Hari tuh labor room penuh and sume patient Dr. Seri hehe. Breathing teknik & Papi kat sebelah sangat lah membantu cuma aku agak stress sbb lari sungguh dari plan aku hihi


 Ha bende nih canggih la aku rasa, sensor tag utk aku, bila dh bersalin dorg set utk baby pakai, so baby info anak sekian2 and hanya bleh berada kat level berkenaan aje sbb ade tag sensor monitor kt bilik, nurseri and ward so kalu bwk ke tmpt lain sensor tuh aku xsure la berbunyik ke ape tp nih kire security dorg lah mana la tau kes org curik baby or kuar xmo bayo bill ker


bersambung

19 hottie:

fiza said...

Alaaaa...cepatlah sambung, tak sabo nak baca ☺☺

Ely Hasrul said...

aku kan suka hilang ingatan fiza, kena ingt2 kembali cemana kejadian aritu haha.. nnti aku smbung sami sebok suh aku kopek kuaci dia nk mkn cisss

Lily Riani said...

bila ler nak gi skinchan nih... jom kengkawan.

bonda dadif aka akish said...

aaaaa....betol2....cpt2 sambong....pulihkan ingatan..

hehehehhe

=)

Ely Hasrul said...

ha bile tuh nk g sekinchan? ker nk tunggu pas abis pantang bleh bwk jenjalan eh mcm la ade ape2 kt sini hihihi


tu ler akish.. nk pulihkan ingatan maklum la byk urat putus hihihi

BlueEwoke said...

suspen nih..cepat sambung hehehe

Aku tingin gak nk pegi sekinchan..jom kengkawan!

mama irfan said...

best baca... tringat time nak bersalin ari tuh

Ely Hasrul said...

Na, aku pon suspen gak sbb aku nk epidural and tido aje hihihi

mama irfan, nih mmg lain dr previous so cam berdebar plak hihi

Ely Hasrul said...

Na, ha bile mau sampai sini??

Janggel said...

fuh bukan main lagi sepital zaman skg kan!

time tu aku ngan john tengah shopping kat paksen hehehee

Biqque said...

mmg kena gi skinchan la camne ek? hahaha!

Ely Hasrul said...

janggel, sempat last menit soping ye. eh jap, korg jumpak tk satay wak tor tuh?


biqque, ko dh lama xg sekinchan nih!

Anash said...

jom ke sekinchan...
(tetiba??)
you look sooo calmmmm....
...
(once ikut kwn masuk labour room sebab dia nak bersalin, temankan dia...giler seram ok?)...

Anash said...

jom ke sekinchan...
(tetiba??)
you look sooo calmmmm....
...
(once ikut kwn masuk labour room sebab dia nak bersalin, temankan dia...giler seram ok?)...

shah_rule said...

kenape name aku disebut pula time masukkan prostin? prostin ke?
waaa canggih btol tag line kt tangan tuh yer, dah macam jam ben-10..haha
bese nye kan, kalo mak anak dah 4,5 bila start prostin tuh. bukak je 4cm start syntocinon terus kejap je bukak 10cm..tapi mane part 1st,2nd baby mmg lame gile nak tunggu 1cm-1jam.. pengsan~
ade dulu ak kt labour room datang nak review patient tgk2 baby dah tercampak keluar baik je- mak die tak perasan sbb pakai epi..

Uncle Lee said...

Hi Eli, nice blog you have. My bahasa is out of tune, sebelum Merdeka....
But from the 36% I understand, here's wishing you from across the seas the very best of health and happiness.
Keep a song in your heart,
Lee.

Ely Hasrul said...

kak coco,
ya allah apesal masuk labor room? hiiii serammmm (eh ape motif seram?) hahaha dh set kt kepala nk beranak tuh yg buat2 calm tuh hihihi



shahrule,
dulu time sami pakai epi dlm 4-5cm tp alhamdulillah before tuh rasa contraction mcm period paion and selang 20mins aje so selamba patu iye mmg kena vacum sbb xbleh nk teran haha.. cuma kali nih bila masuk prostin agak stress sbb sume mmber yg induce xdek nye nk terbukak cpt sume tunggu more than 10+ hrs gak tu yg cam hishhhhh hahhahahahha


Unble Lee,
thanks for the wishes xoxo

Janggel said...

sampai ke sudah memang kami tak menjumpai satey wak tor tu...jenuh tawaf 2 kali pasar malam tu

Ely Hasrul said...

janggel tu la sbb kitorg xdpt juin, xpe pas pantang kite g jumpa wak tor ye hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.