Klik Klik

Tuesday, November 8, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha. If its not too late. This raya like every raya we went back to Sekinchan to celebrate with Mak & Bapak. This time Abang & Kakak balik rumah their MILs as last Aidilfitri everybody spend at Sekinchan. No hal. Sami aje dh cukup nk gegarkan rumah tuh.

The tak best part was this year we couldnt get Ayam! boleh tak?!! heyyy geramnye aku!. I asked papi to get fresh ayam at Keramat area but he said 'napa tak beli kt Giant aje?'. Cadangan ditolak as i wanted fresh ayam! so i called Mak whether our chance to get ayam in Sekinchan tinggi ke dak. Mak said 'ade lagi kot'. It is becoz kaki Bapak start sakit and xlarat nk drive, so tugas membeli ayam diserahkan kepada aku.

So now and then i saw gerai sembelih ayam tepi jalan tapi Papi tak benti then when we arrived at Sekinchan wet market around noon 'ayam dh abis la sume kak'. bengkeknye makcik!!. and Mak suggest to get ayam at Sg. Hj. Dorani and Bapak said petang2. I dont know why. Papi pon i'm sure out of guilty suggest to get them at Sg. Besar. So after Asar we headed to Sg, Hj.Dorani and the boy that sells sayur kampung  at one of the gerai 'pakcik tu mmg xjual ayam hari nih..' huh hangin nye aku!! cuba kalu raya cina tuh aku kompom babi guling melambak2 cina jual smpai nk malam!

So as Pasar Sg. Besar, sume tadak and we endup getting prawns for pagi Raya. The reason we Mak wanted to cook Ayam Masak Kicap sbb nk lawankan dgn Masak Lodeh. Yummie sedapnye!!! tapi apakan daya takde rezeki so pagi Raya dpt la makan Nasik Impit, Masak Lodeh, Kari Udang plus lauk rendang lain yg Mbah bagi hehe. 

Why tak beli daging lembu? bukan la harapan kitorg nk dpt daging korban coz know what its been like 20years we didnt get any. Provided ko tolong ke tak time sembelih mmg tak dapat. i can see the pattern where sometimes even org miskin pon xdpt bahagian kt situ. aku tau la sbb dulu kitorg susah gile. But aku selalu pikir ade lagik yg lebih susah so mmg patut kitorg xdpt but i oso knew that ade rumah kawan aku yg senang lenang dpt smpai 2-3 bungkus daging. No komen

So bila Mak ckp, 'kite takkan dpt daging' i told her 'bagus la Mak, bukan kite makan pon and yg penting kite bukan org susah. jadik bagus bagi kepada yg memerlukan' and yes true again mmg kitorg xdpt pon daging tahun nih but Allah nk bagi rezeki Bapak gets 2 bungkus daging dari kampung sblh. Boleh tak?? Bapak tak tlg ape pon, tlg tgk aje. I asked Bapak kenapa amik, Bapak jawab 'Bapak dh tolak, ckp tak mau, tp dorg paksa ckp sume org dh dpt bahagian masing2' 

So Tengkiu Allah, takde rezeki ayam tp byk pulak rezeki daging korban. 

p/s - aku xmkn sgt daging2 nih esp sup2 ekor ke tulang ke apa2 lah. certain masakan daging aje aku makan spt burger or daging yg nmpak cam sedapnye nk makan hahahhaha

Gambar kendian okeh!

5 hottie:

Liz Rohaizat said...

dan aku masih ingat kisah daging yg telah dibuang secara tak sengaja oleh papi di tempat buang sampah sekinchan. hahahahhaha....

baru2 ni dpt la 2 bungkus daging korban. pelik gak sbb satu rumah dpt satu bungkus aje. mmg kitorang pulangkan balik sbb takut terambil bahagian org lain. rupanya, orang tu mmg sengaja bagi dua sebab dia tau aku dan adik aku blk rumah. so lagi sebungkus utk dibahagi dua antara aku dgn adik aku.

Janggel said...

Kat sungai Hj. Dorani tu salu pepetang memang ada org jual ikan je aku rasa, sebab ikan naik ke darat dibawa oleh para nelayan. Tapi ayam pon kekadang ada kekadang idak, memang selalu cenggitu. bila time memerlukan selalunya akan adalah dugaan dan ujian...hahaha alangkah bagusnya kalau beli ayam kat jayen tu daripada takde ayam langsung hehehe.

Oh ayam is my peberet!!! ruginya tak dapat makan ayam..

Alhamdulillah setakat ni tetiap taun kg aku ada bg daging kurban, semua org dapat, mungkin sebab org kampung aku tak ramai kot, seciput jer (Perak). Tambahan pulak taun ni mak bapak aku masuk korban pulak tu, banyak la jadinya, tapi aku tak g tolong pon diorang sembelih, aku dok rumah tengok tv jer, bapak aku je g sembelih pepagi raya. hahaha .

yang best ayat ko last skali:-

"aku xmkn sgt daging2 nih esp sup2 ekor ke tulang ke apa2 lah. certain masakan daging aje aku makan spt burger or daging yg nmpak cam sedapnye nk makan hahahhaha"

Kannnn aku pon camtu gak la...hikhik

Ely Hasrul said...

hoi Liz hahaha tergelak beso aku hahahhaha sumpah ngeri kisah daging papi tuh hahahahhaha.. bapak aku pg tgk org sembelih tu atas jemputan, kire dua tempat. dua2 pulak kasik daging. mmg rezeki.


Janggel, tu la setahu aku ade ikan aje ropenye mmg ade org jual ayam. ekceli otw balik tu mmg nmpak ayam merata tu pasal la aku hangin sbb papi xmo benti. tp aku xdek le hangin over2.. cuma cam bosan la xdpt mkn ayam masak kicap mak aku. patu esoknye g pasar beli ikan hukaloh melambak2 org jual ayam.. menci

Lady Finger said...

dah lama aku tak merasa daging korban kat sekinchan...mana taknye..setiap kali raya haji mmg kene balik kuale kangsor...tak de harapan ye nak raya kat sekinchan..kecuali time aku berpantang jer...tu pun tak dpt makan daging gak..dah nama pun berpantang...tapi raya kali ni..mak mertua aku bg 2 bungkus daging..beserta 1 tapawe ayam kampung...reason..mak mertua aku tak dibenarkan memasak sbb sakit kaki..sayang sungguh bapa mertua ku kat mak mertua ku...

Ely Hasrul said...

la ko xpenah blk raya haji kt sekinchan ke Ni? aku xtau pulak.. patut ler ko xkoling2.. aku selalu blk sehari dua aje xdek le sebok cr ko.. tp ko tau lah kitorg xpenah dpt daging so xdek le ape sgt hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.