Klik Klik

Friday, November 25, 2011

Assalamualaikummm

Saya telah kembalii cheewahhh. Kisah KK kalik ini tidak kurang hebatnye dari yg dulu hamboiii dh tak sabo la tu nk dgr cite PANASSS 40darjah celciuss hahhaha tapi jangan bimbangg, aku tak mau ceritanye disini. Tak perlu lah. Tak elok tau ibu mengandung nk komplen lebeh2.. eceh

Kire skip ke sini okek:

Last time we went to KK, i posted Lokan's pic, Liz said 'aku dulu carik xjumpa sbb kawan aku suh makan.. sedap katanyeee..' eh iye ke? aku pon tak try gak sbb tak mendapat sambutan. Aku mmg tingin tp Papi xmakan bende2 nih. So kali nih aku nak terai lah sbb nye Mak dgn Bapak pon juin sekalik.. yeahhaaaaa


 ade kt area roundabout kat Salut


 randomly pick aje gerai nih. terlupe nama gerainye
Lokan bakar kecik RM7 
Lokan bakar beso RM10

kitorg pilih yg kecik aje sbb first time nk try. Lelagik papi dh ragu2 aku buleh ke mkn, dia takut tak bape masak kang mmg tak baik la utk aku dan baby kecik. Aku bese la konfiden ckp buleh. Hihi.. Lama sungguh tunggu. dekat setengah jam rasenye.. haihh lambatnyeee


 Sambil tu dok riki bende lein. kedai opposite kedai nih ade jual ketam yg berbulu2 tuh.. ape ntah namanye. xbuleh makan la kite sbb dua alam tp ade juga yg tidka pedulik. ala kecik2 dulu pon aku penah mkn Belangkas gara2 xcukup ilmu. Bapak ckp isinye sedap ketam nih. Mak ckp (dlm bahasa jawa yg ditranslatekan) 'ha cmne bleh tau sedap kalu tak penah mkn?' hahhaha isu ini dulu2 mmg ramai yg konpius or kurang pendedahan senang ckp xtau and tak amik tau lah haha


 aku sorg aje yg uder kelapa muda sejuk nih.
verdict: SEDAP!!!! 
RM3 xsilap


 sambil menunggu tu aku dok bayang lah, sedap agaknye mkn dgn sambal self service nih. sbb mana2 aku pg kerang bakar mahupon mentarang org cicah dgn sos aje. ini sudah bagus. aku sudah excited tp menjangka nk mkn seketul dua aje sbb takut tekak xbleh terima. dh la tenghari buta panas2.. pre lunch la nih


 papi xuder ape2 pon sbb gerai nih unfortunately xjual air lain, kena uder kt kedai sblh tp cam segan la plak


 time kitorg smpai aje kt hotel nk amik Mak dgn Bapak, aku masuk bilik dulu aku tegur

'mana Bapak dpt tshirt nih??' aku dh nk tergelak
bila Papi masuk bilik hotel nk ckp dia dh settlekan sume bill

'haaaa Bapak! napa Bapak pakai baju nih??!! Sapa bagi??' hahahha gelak besar aku. Bapak tak paham. Ropenye ade org kasik kat Bapak as souvenir balik dari Bandung. tolak tepi la ori ke tidak tp aku bgtau Bapak lambang tu Papi tak bleh terima hahahhahahaha



 Mak & Bapak mencuba puding kelapa RM2 each. Mak punye perisa Pandan. Sedap! beso pulak tu sizenye!.. Sami pon suka sbb Bapak dh mengiwi2 kat sami 

note: Ngiwi2 tu dlm bahse jawa kire cam menayang2 sesuatu kt org buat org tu teringin la.. lebeh kurang gitu. ejaan pon main tulis aje. 


 Terus Sami amik Mak punye hahahaha


 Sambil menunggu dgn tak sabonye...



 Akhirnye mereka tiba jua!!

oooo ropenye siap dikopek!!! patu siap ade perencah nye!! mak ape lagik mintak recepi la. bau mmg harum utk rm7 aku kire ade 21bijik Lokan. wahh byk juga. patut la lama dorg masak


verdict: TERBAEKKKK!!! SUMPAHHHH SEDAP!!
 DIAKUI OLEH SEMUA!!
 (kecuali Sami sbb dia xmakan la dia xreti)

10BINTANG!!! highly recommended. Sila cuba jika dtg ke KK ye!!
pasti anda tidak keciwa dan pasti anda akan lompat bintang selepas itu (tak pasti la kedai lain sama ke tak cara masakannye, sama kot) yg pasti aku makan lebih dari 2 ketol hahahahha sedapppp!

10 hottie:

Biqque said...

aku baru nak ckp kat ko gi makan seafood kat salut. tapi kedai tu besor la siap ada kolam ikan bagai bleh pilih2 dlm akuarium dengan peti kat pasar tu...

aduh, sedap plak sial!

bapak pakai lambang tu??? hahahahaha! lawak gile...nak marah tak leh :D

Liz Rohaizat said...

cis!!!

dah la aku yg kata sedap...

dah la ko tag nama aku...

dah la ko dpt makan...

dah la ko tunjukkan gambar tu...

dah la siap bersumpah semata-mata nak kata sedap...

AKU TAK PENAH MAKAN LAGI WEIH!!!

AKO @ retna said...

aiyo,
siput dan kerang pun ako x makan, apatah lagi nk terai sesuatu yang jarang di makan hehee.. :p

Bukan tak pernah try tapi ako tekak ako xlalu plak nk telan siput dan kerang... abih camno nk cuba mende yg lain ek.. :p

Ely Hasrul said...

Biqque,
mmg nk mkn seafood tp Bapak kan ade gaot (cemana eja) so malas lah.. legikpon aku xleh suka suki nk mkn jadik tunggu next visit lah (kalau dtg lagik huhuhu)

ko tau hsrl dok muncung2 bebel2 tp smbil tsengih2 la komplen baju bapak. hahahahhaha bapak gelakkan dia siap explain sapa kasik baju tu sume.. haii menantu kesayangan kan.. seb beik beg sume dh pack nk tuka hotel kalu idak kompom bapak aku tuko baju lain semata2 utk menantu dia tuuu huishhhh hahhahahahahahha



Liz,
time mkn tu mmg aku simpati kt ko sbb sedap hahahahhahahha aku siap cite kt mak yg ko suh cuba hahahhahahahah

mak aku tnya recipe nye, pakcik tu bgtau bila dh kopek and basuh lokan tuh, lumur dgn:

serai, halia, bwg (aku rs bwg putih jek), garam gula sket yg telah dikisar then bakar.. aku xtau la kalu ko penah mkn masakan jawa ikan tumis serai lebeh kurg gitu rasenye tp SODAPP la bak kata org nogori hahahhahahaha

cecuba dgn dgn kerang or any shellfood patu jgn lupe panggil aku dtg rasa hihihi



Ako,
huishh mmg ramai mmber xbape suka/pandai mkn kerangan nih. tp paling aku suka mmg oyster lah! lelagik yg raw siram dgn lemon.. mak aiiii tunggu pas bersalin aje tauuuu hihihi.. tp kalu mkn raw mmg smpai 4bijik cukuplah.. mau termuntah kang hihihi

Liz Rohaizat said...

biqque, aku tau kedai yg ko cakap tu. nama dia SALUT SEAFOOD. kolam dia banyak. mmg sedap kan? yum yum

Ely Hasrul said...

next time aku dtg bleh la try seafood kt salut nih.. tp kompom la lokan tu akan diulang mkn hehehe

fatt said...

ada jgk yg gigit skrin kompiter ni. aku pantang tgk benda bercengkerang ni, mmg aku tibai habis2an...tp siyus aku tak penah lg makan lokan. klu kat area semenanjung ni ada ke tmpt yg mjual lokan?

klu ada tlg bgtau sbb aku nak cuba...nti aku kempunan tgk benda ni tapi tak merasa T__T

Janggel said...

oh my oh my!!!! aku terliur tengok menatang siput tu!!! sedapnya!!! walau tak pernah rasa tapi aku tau sedap! tanbah pulak ada sambal2 tu!! haishh kecuq liuq aku nih!!! *terus ngidam.

Ely Hasrul said...

Fatt, haihhh ko pon xpenah rasa ker?? tapii belah sini xpenah lagik aku jumpak kerangan bakar siap letak rempah.. selalu main bakar kosong or rebus aje..

kalu ko tau dimana2 pon sila bgtau.. nak gak aku mencubanyee hehehe

Ely Hasrul said...

Janggel, dh ngalahkan org ngandung plak. tapi serius sedap. dh ler sambal nye cili kering goreng dikisar, tambah kicap perah limau wow!! terbaekk.. kalu xjumpak kt sini kite buat sendirik ah nnti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.