Klik Klik

Tuesday, November 15, 2011

Semalam aku agak terkesima. Aku nih kenkadang frust. Bila aku susah, bila aku sedih, aku cam lagik la takde perasaan. Aku susah nk nangis, susah nk gelabah. Kat kepala aku asik la positipp aje. Denial + Ignorance sebenarnye. No good

Hari nih staff aku ckp 

'ha aritu Ayu ade datang, 2-3 kali' ayu nih staff lama aku masa bulan pose aritu. dia ade Diploma tp dh 6bln xdpt keje so keje kat kedai kasut, bila dia mintak keje aku bagilah sbb dia bese jadik salesgirl. Tapi aku pesan kat dia, if dia dpt offer keje lain aku xlarang and lagik la menyokong sbb takkan nk keje tak menentu dgn aku. Lain la aku leh kasik benefit gegila cam butik beso2.

'dia tanya gaji saya' staff aku yg aku panggil Kak Zu mula bercerita. Kak Zu nih aku dh warning (in fact sume staff aku sume aku dh awal2 remind), jgn nk kepoh sana sini kt kedai org, tnya sale org mahupon kepoh hal kedai sdr kt org lain. aku tak suka. bese lah bila kedai kecik cam gini ramai la yg suka suki nk kepoh. 

'akak tipu dia akak ckp gaji akak byk' aku pon xtau ape motif Kak Zu, aku xbape caya sgt sbb dia nih kepoh skit. tapi aku rasa dia bengang la bila dia cite Ayu tu dok tnya cmne keje ngan aku ok ke tak. Ayu tu benti sbb dpt keje kt bank. 

'apesal dia nk tnya mcm tu kak, kalu dia dtg tnya2 lagik ckp bila nk byr utang' ringkas aku komen sbb Ayu nih ade hilangkan baju time bulan puasa aritu. 

'eh dia kata dia dh bayar, siap cite gaji dia kena potong 800 ringgit' Kak Zu dgn muka kepohnye. Aku dh start kecikkn mata sbb aku xsuka org fitnah2 nih. Aku tak caya tp aku xpenah pon cite kt Kak Zu yg Ayu tu ade hilangkan baju. 



Tak perlu lah aku nk tulis ape yg aku ckp (sbb aku takde la ckp bende bukan2 pon) cuma partner aku ade time tu dia yg ngamuk gila2. Kalau betol Ayu ckp cmgitu, tu dh kire menipu dan memfitnah aku cam aku nih dengki sgt kat dia. Kalu Ayu tak ckp cmgitu, Kak Zu nih mmg mulut kepoh nk memfitnah tak tentu hala lah nih. Aku tak suka

Tapi aku nk ceritakan kisah tak logik dan pendek akal ini.

Memandangkan Ramadhan yg lepas aku xbape sihat kuar masuk spital admitted dan fisio (smpai skang kena buat fisio tp aku skip2 hahaha). Kononnye kedai aku yg seco'et tuh kena curik la baju kaftan top sbyk 5psg berharga RM199.90 sepasang. Simpan kt fitting room bersama2 baju lain sbb time tu byk sgt baju smpai bila mlm xdek tmpt nk simpan. Yg hilang baju tu aje. menurut cerita Ayu dia dtg pagi2 Jumaat (kejadian berlaku pada mlm Jumaat) pintu fitting room tu dh terbukak skit. Hanya baju tu aje yg hilang, baju lain tidak. Aku ade staff part time mlm, which is dia dtg dr pukul 6pm - 10pm dari Isnin - Khamis. Sebab Jumaat, Sabtu & Ahad part time staff nih akan blk Sabak Bernam jumpa laki + anak dia. Dia weekend wife. so dia suka buat part time sbb bosan kot mlm2. Aku suka dia sbb dia pandai buat sale time mlm. 

Tau bile aku tau kejadian nih?

Tenghari Sabtu time aku kat sepital tgh buat fisio! Sapa yg bagitau? Staff part time aku sbb Ayu nih kononnye takut dan gelabah xtau nak buat ape. PUNYE LA BANGANG KO ADE DIPLOMA TAK TAHU NK PIKIR!!! BELAJAR TINGGI2 TAPI BODOH MELANTUN2!!

Aku sungguh hangin lelagik partner aku SEBABNYE dia leh tepon partner aku on Friday dan tanya bape harga kos baju tu and mintak jual kt dia harga kos (kire dia nk bayar lah baju2 yg hilang tuh) (bangang ke? kalu ko staff aku pon xkan aku nk jual harga kos?) Si part time yg mberitahu aku nih sungguh bengang jugak sbb dia yg tutup kedai dan konfiden dh kunci sume and kalu Ayu nih inform dia awal2 sure dia dtg pada tenghari Jumaat utk buat polis report ke ape (ye la kang org salahkn dia pulak). Ini si Ayu tu leh tepon dia time dia dh blk ke rumah laki dia pukul 10mlm. Ape kes!

Aku tak ckp byk kat Ayu nih. Aku ckp, kalu dia awal2 bgtau. Aku bleh dtg buat report kat Management & Polis. Sebab terang2 bukan dia yg buat closing. Tapi sbb dia buat gitu, aku pon buleh tuduh dia yg amik/curik baju2 tuh. Then aku suh dia ganti dgn tolak gaji tp gaji bulan pose aku bagi la penuh sbb takkan aku nk kejam sgt nk potong gaji org yg nak menyambut Hari Raya (dia pon merayu jgn potong gaji dia utk Raya). Tapi aku tak bagi komisyen sbbnye tetiba gatal nk mampos nk cuti smpai seminggu. Alasan sume org blk kampung and takde transport nk blk ke KL, so kena ikut keluarga sekalik

Aku ckp satu ayat aje 'kalau Ayu keje opis pon, kalau tak dpt cuti seminggu, Ayu kena amik alternatif blk kalu tau kena buang keje la gamaknye' ape ke bangangnye, mmber aku keje opis pon tak sume dpt cuti seminggu.. rata2 4-5 ari aje. Dah la kedai kena bukak lelagik weekend. Aku byr triple plak tu mcm org lain (in fact ade kedai byr double aje). Sudah nye aku bg gak dia cuti sbb aku xsuka la org keje tak ikhlas kang abis kosong kedai baju kena copet.

Alih2 masuk hari kedua bekerja slps blk raya 

'kak Ayu serba salah, tadik ade org kol offer keje kt bank sekian2, kata kena start esok jugak' ape bangang la bank yg dikenali kat Msia nih bleh buat sistem hire staff mcm nih. ko ingat aku nih ape?

'Ayu janji nnti Ayu byr blk hutang Ayu tuh' iyo lah tu aku mmg takde menaruh harapan

Risiko kat aku, mmg patut aku lepaskan Ayu. Pertama takkan nk halang org utk dpt keje lagik bagus kecuali aku dtg offer kat dia lagik besh. Kedua kang kalu aku halang dia xmo jual baju kt kedai.? mmg aku carik nahas sendirik lah. Perkara nih mmg aku buat diam dan berserah la smpai Raya Haji takde plak ciri2 nk sms (sekurang2nye) nk byr utang. Alih2 arinih dpt cite version cmgini plak


Ermmm.. Sabar aje aku. Tapi aku pesan kat Kak Zu, if Ayu nih dtg lagik sila la tepon aku terus. Ingin aku berckp dgnnye. 

10 hottie:

fatt said...

nama je ayu...tp perangai tak ayu lgsung. ala beb, dah terang lg bersuloh spotlight...aku pun penah keja bank dulu..mana ada suh masuk immediate 24hrs, 48hrs or 72hrs. pape hal bank kena kuarkan surat offer letter dulu, pastu benda ni bkn terus. kecuali la kalau sales, mgkin la copek...agaknyela.

ko takde cctv kat kedai ke? aku rasa ko patut pasang...senang nak monitor.

ely, aku sbnrnya pun tgh bengang..tp bleh ke aku merapik kat cni? ah...tak kisah. aku kan, bengang dgn sorg kwn aku ni. mmg apa dia buat kat aku bikin aku tersedar selama ni aku buat baik kat dia, dia bagi aku taik kucing. aku terkilan sgt dia blk mesia tak ckp aku walhal selama ni klu aku gi sana mmg aku tak penah lupa nak visit dia. mmg aku terkilan. takpelah, aku takmo la jadi cam terhegeh2 tanya nape ko balik bla bla bla kan....so aku rasa better aku diam jela. pasni mmg aku takde nk visit dia dah...gi mampuih la. dan sbnrnya aku benang ok sbb last time aku visit dia aku ni ha, suci murni baik hati pegi bagi dia kurma & air zam2 ok...sbb kesian mengenangkan dia tak merasa sume2 tu time berbuka...ko rasa patut ke dia buat aku camni? tataula apa salah aku tp mmg aku kecik ati. ah, kdg2 aku pikir kan, bagus jgk aku kenal org2 pesen gini, supaya takyah aku buat baik sgt kat org...mmg aku sedih tp aku pun ada pride. tak koser aku nak sibuk2..aku ingt lagi ok aku tanya dia, kwn2 ko yg ko agung2kan tu ada ke dtg melawat ko? dia jwb tarak. hurm...bila balik ni dorg tu jgkla yg dia jumpa dulu...takpelah ely, aku rasa smpai cni jela aku buat baik dgn dia...rasa mcm sampah pun ada.

dunia ni mcm2 org ada..kita maafkan jelah dorg2 yg bingai2 ni. semoga suatu hari nti dia sedar dan mtk maap. aku skrg belajar let go je, lebih kurang cam ko ie. optimis+positip...sbb aku takmo hidup aku ni rasa sedih dik org2 yg tak appreciate aku. ramai lagi org lain yg appreciate aku. buang masa aku nangis ke, melalak ke, emo sorg2 ke...sume tu buang karan. hahaha....kan?

so aku rasa jln senang dia...ko buat dono jela ape je kak zu tu punya ckp. tah2 dia propa. konsider ko ni atas pagar sudah. nti bila si pompuan nama ayu tu dtg, ko suh kak zu ke staff mana2 ke ctc ko. pastu ko bincang sekaligus dgn kak zu tu..aku rasa cara tu je ko bleh tau citer sbnr. ok? chill.

mmg byk manusia camtaik kat dunia ni...lantak p depa la. nti sok lusa dpt la bhgn masing2

Drama Mama said...

eeee melampau nya perangai camtu. haihhhh! nyampah ok! u bagi ja dia sebijik kalau jumpa dia nanti

Ely Hasrul said...

tu la nk nipu pon xyah la dgn aku, tp mmg aku takkan hold org cmgitu. terang2 dia xdek duit nk byr aku plak xbape sihat so mmg aku suh blah aje. kedai aku tu cuma permanent kiosk aje,. memlm belah situ pon mmg gelap tp security mmg tido kt sofa sblh kedai aku tuh. aku xmo pk sgt takat 5baju tuh. bukan rezeki aku. infact time aku g KK last time tu pon duit hilang, bagus sgt kak zu tu tinggal duit kt kedai.. hmphh tp mmg kuserah kt polis aje la sbb mlm tu dekat 5 kedai kena masuk. and aku pon dh byk kali jumap org mcm kak zu nih, cam ko ckp la propa aje lebeh xpsl2 aku pn mfitnah org gak kang...




hahah kalu ko bengang ko bleh merapek ape2 pon kt blog aku, no hal. lelagik aku kan suka cite2 sensasi nih.

AKU PAHAAAAMMM PERASAAN KO!!


cuma mungkin aku bernasib baik sbb dari kecik aku org susah, so aku selalu tak dpt bende yg diidamkan tp aku xpenah nk salahkan sesapa. so aku tanam kt diri aku aku takkan menaruh harapan tinggi kat sume bende mahupon manusia. tu psl la susah beno aku nk hilangkn perangai ignorance aku.

bila aku berkawan, kawan aku buat cam gini aku bg diri aku dua pilihan, samada confront atau biarkan. besenye bila aku confront tu aku mmg nk bkawan lagik la tp bila aku buat bodoh tu maknenye aku xmo dh kawan dgn ko smpai bila2. bagi aku kalu betol lah seseorg tu besfren aku dia betol2 paham aku. aku xsuka bkwn bermuka2. and aku xsuka org nasihat2 aku. cuma kawan2 aku aje bleh tegur dan nasihat aku. patu aku aje leh kutuk kawan2 aku. kire kalu cth org kutuk biqque, aku sanggup perang la walaupon xkena mngena hahahhaa

dlm kes ko bila aku ckp aku paham sbbnye (aku kan ckp mmg senang), aku penah berada dlm kedudukan ko dimana aku takde boipren (aku xtau ko ade bf ke idak), so mmg kpd kawan2 baik la menumpang kasih, byk kali gak kawan buat cmgini tu yg end up aku hanya ade kawan xlebih jari kt sblh tapak tgn.

tapi aku nih jenis akan lepaskan org/memori/kisah ape jadah, aku xsuka terikat dgn bende tu kang smpai ke sudah aku xdpt teruskan hidup.


lagik satu paling penting, kire bagus lah ko bengang kena luahkan. kalu tak selesa kat org yg sama2 kenal luahkan kt aku aje senang aku mmg suka cite2 cmgini hahahhahaha

kes kawan ko nih, hanya ko aje yg tau perangai dia cemana tp dr ape yg ko citekan nih, mmg bagus sgt la ko buat dunno kt dia. ko xyah terkilan. dia bukan dlm league ko. percayalah. baik ko bkawan dgn kucing, sekurangnye bila berak dorg kambus taik dorg xdek le nk hidang kat ko. ok melalut hahahha.. harap2 ko hepi aje lah pasnih. byk lagik org perangai busuk, ketiak busuk lagik la jgn nk ckp..

Ely Hasrul said...

i tgh mencarik mana ic copy minah nih patu sms yg dia hantar dh delete plak sbb aritu tepon rosak anto service. kalu betol dia ckp, kalu i ade kudrat mmg kena la.. i pon nk tgk gak betolke dia ckp.. ntah2 kak zu buat cite hehe

fiza said...

Teruknya perangai. Kesian ko.

Ely Hasrul said...

xpe la fiza, before nih pon ade ade dpt staff lagik teruk dr tuh..

Janggel said...

Jap...bile aku baca entry ni pon aku kompius...ko bengang dengan ayu kan? Ayu ngan yang buat pat time tu adakah org yang sama?

Hmmm...manusia....

Ely Hasrul said...

Janggel, ala toksah pening2.. tu org yg berlainan. aku selalu counter prob remeh cmgini.. cuma tetiba aje aku nk blog psl nih.. pektis menulis bak kata org hahaha

fatt said...

terima kasih atas bebelan ko..haha.

aku ni byk dah belajar dr pglmn2 lepas. dah byk kwn2 aku yg baik dgn aku sbbkan kepentingan. mmg aku sakit ati tp pas aku rasa dia mmg unreasonable aku tak bother nak kisah dan aku wat dono jek. mmg betul la, once aku buat dono thats it..jgn harapla aku nk ingt lagi hatta ucap selamat hari raya or hepi besday. fak u! hahaah

bak kata org, mkin tua kita ni makin kita menilai org. bila makin menilai kita akan dapati dlm 100 org kwn tu hanya 10 je yg bernilai. bkn mksd aku yg 90 tu tak guna, but sort of la sbb yg 10 ni la betul2 kwn sejati. aku lagi suka klu ada kwn sikit tp yg sikit tu kwn sejati dr ada 100 tp sume amik kesempatan. itu tak masuk lagi yg suka ngumpat belakang.

prinsip aku senang, aku klu kwn aku buat sehabis baik. klu itupun tak puas then ko bleh blah. buat taik je aku mark.

aku sbnrnya lg senang citer mslh aku dgn stranger dr kwn2 sbb ape, sbb kwn2 ni kdg2 takleh pakai. nti dia manipulate citer jadi citer yg sensasi & ditokok tambah. pastu dia guna plak citer tu utk kenakan kita. betul tak?

takpela ely, aku tak kisah pun dia wat aku camtu. cuma aku hrp nti suatu hari nti dia sedar & mtk maap.

okla...chill2 sudah. hidup mesti ceria :)

Ely Hasrul said...

bagus fatt, lps nih ko chill aje (aku dh tbyg ko baring kt tepio beach bwh payung pegang air siap pakai bikini, spek itam wahhh chill sungguhh.. hahahha.. oh utk menambah kan efek.. bygkan beach tu kat Fiji ker.. Mauritius ke.. whoahhhhhhhh


aku penah besfren buat gini, stlh bertahun, dia kontek aku last year terus ckp 'mintak maap, dia tau dia salah' aku ckp blk xdek ape lah dh lama tp dia tegaskan mmg dia buat salah. terharu gak aku sbb aku tau selama ke nih dia kenal aku tp mungkin dh tlps buat perangai so amik masa 5thn nk mintak maap tp aku terima cuma xdek le rapat pon skang. kontek 8bln sekalik aje pon cuma yg bagusnye aku pon dh maapkan dia. aku kalu matrah xmo kawan aku xmaapkan. aku nih mmg la lepaskan tp nk maapkan tu susah sket gak. dengki punye psl ntah ape2 ntah ahhahahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.