Klik Klik

Tuesday, November 8, 2011

Memandangkan takde ayam takde daging pada tahun ini. mak masak sayur lodeh aje. Dan juga menu dibawah ini atas permintaan anak bongsu kesayangan dia. 


Tengkiu Mak I Love U!!


 Udang Tumis with Petai
Udang RM16/kilo (wet market Sg. Besar) 
Petai dah kupas RM5/pack (pasar malam Pasir Panjang)


 Fried Udang Gertak
Udang Gertak RM8/kilo (wet market Sg. Besar) (kecik2 aje udang nye xbesh)


 Ha.. byk kan.. ade yg tak masuk dlm gambo tau! hehe


 All time faveret, Ikan Kembong Masak Asam Pedas
Kembong RM8/kilo (wet market Sekinchan) (aku suka ikan kembung atau pari aje)


 Ha!!! superbbb!!! Ikan Pari Salai Masak Lemak Kencur
Pari RM17/kilo (wet market Sekinchan) i think Kencur dikenali juga sbg Sayur Cekur (tp bila aku google gambo xdek plak sama gambonye hehe)


Setahu aku juga ini masakan jawa, perhatian: Ayam Penyet tu bukan masakan Jawa yek, itu terang2 masakan Indon. ade org perli aku 'bukan ko jawa ke ko xbiasa mkn ayam penyet' aku dgn konfidennye smash balik 'itu menu indon bukan jawa' sekurang2 nye bukan masakan org jawa kat sini. 

Dari kecik aku yg pure jawa nih mak aku xpenah plak masak ayam penyet, Sambal Goreng Tempe, Lemper, Nasik Ambeng, Nasik Punar, Ewal2, Pecal, Soto ape sume tu penah ler..even setahu aku kari, rendang, asam pedas sume tu bukan masakan jawa -- sila betolkan hanya jika anda Jawa okeh


 Ha aku xminat kacang panjang tp Papi kena ade sayur. So aku, iye AKU ye dgn bangganye buat Tumis Kacang Panjang dgn Tempe. nak gak masuk tempe tuh hihi



Ha yg nih mmg lari. tetiba aje ade Ikan Patin Masak Tempoyak. aku tak request dan aku xmakan (sbb dh kemaruk mkn bende lein) hehe


Sekian itu aje, recipe insyaAllah aku letak kat PML tp bukan sekarang la. Recipe Masak Lemak Kencur tu aje lah. tu pon kena tanya Mak kahkahkahkahkah

xoxo

5 hottie:

Janggel said...

Adoi terliur aku tengok sambal udang ngan petai tu!!!! ko ke yang masak?

fiza said...

Kecur liur tgk lauk pauk nih.

Ely Hasrul said...

nmpak sedap kan? mmg sedap pon! hahahha.. taklah kalu blk kg aku xpenah masak. pengakuan takde malu punye hahaha.. tu la ko xmo blk kampung, kalu idak merasa sambal petai nih hahaha

Janggel said...

hahaha memang ko kan, balik kg goyang kaki je. best kan masakan mak! terbaik.

kalo aku balik kg pon memang mak aku masak macam2! hehehe

ala ko tak reti ke nak masak cebggitu? baru nak suh ko buat openhouse. hehehe

Ely Hasrul said...

fiza, tu la bila tgh lapo nih mmg terliur lah. lelagik kalu tingat masakan mak.. ermmm sedapnyeee




uit janggel, aku nih kan cun, berpelajaran tinggi dan pandai memasak. ofkos la aku tau hahahahah.. (gile ko buat openhouse hidang petai kt org.. kecuali aku buat theme masakan kampung hahahha)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.