Klik Klik

Friday, November 11, 2011

Niat aku buat entry ini semata2 untuk Fatt haha.
 Lagikpon bagus utk aku pektis buat journal kendian hari (kalau terjadik la ye :P)


'helo kak ma ker?' aku terpaksa tepon kakak ipar aku sbb nk tau bape jam journey dr Dumai ke Bukit Tinggi. mcm lebeh 7jam

'helo sapa nih? awak salah no' aisehh sejak amik tepon aku anto service aritu no lama plak yg ade. Last2 tepon abang.

'hish lama.. dekat 12jam' ha amik ko!!! aku xtau la sapa yg gigih nk try naik van smpai 12 jam haha.. ekceli aku mmg ingt perjalanan yg lama itu

Kendian berturut2 dpt sms 'xpe la salah no, awk duduk mana?' 'boleh berkenalan?' aahh bahbi la mamat tadik nih, aku dh ckp sori salah no nk berkenalan plakk malas betol lah!!



Entry nih aku cuba mengimbas kenangan dulu dalam2 okek. aku dh bersalin so urat banyak putus. selalu hilang ingatan. Pada tahun pertama perkahwinan Abang aku, kitorg dijemput ke rumah nenek Kak Ma (SIL) kat Bukit Tinggi. Back to 2001 xsilap sbb dorg pon dh 10thn kawin. 

Sebagai anak bongsu, bujang dgn perangai xtentu arah xdek maknanye Mak nk tinggalkan aku sbb aku baru aje grad time tuh, so kena ikut sekalik. Aku suka aje. Perbelanjaan ditanggung halal. Sapa tak suka. Yang nak pegi pon ramai. Keluarga besar kakak ipar aku (10org, sementelaah adik beradik nye 8org) dan Keluarga comel kitorg (kakak tak ikut) total up dlm 15org xsilap aku. 

Kos penerbangan ke Padang (sbb Padang ke Bukit Tinggi dlm 2hrs drive aje) terlalu mahal lebih2 lagik takde sistem tambang murah time tuh. Opted for Feri aje. Passport pon time tu guna passport group aje. Murah, satu kepala jatuh rm20-40 xsilap. Dari Melaka ke Dumai hanya memakan masa lebih kurang 2-2jam stgh aje. TAPII dari Dumai ke Bukit Tinggi ha mcm Abang aku ckp tadik lah, dekat 12 jam!!

Dan akhirnye diisuatu pagi yg indah, kami mulakan pejalanan dari Shah Alam dgn menaiki bus yg disewa terus ke Feri Terminal di Melaka. Sumpah tak ingat harga tiket. Aku ade tgk kt blog nih tapi aku rasa if harga teket RM150 tu cam mahal aje. tp tu tahun 2009 & dari Port Klang. So tak pasti mungkin skang gitu reganye. Iye mmg benar, sungguh sesak terminal tu kerana ramaiii sgt Indonesian workers yg nk balik ke kampung halaman. Memang that time itu aje public transport yg mampu dan even smpai skang aku tau ramai masih menggunakan perkhidmatan ini. Maybe sbb dtg dr Sumatra kot. 

Time tu boleh dilihat segala kusi duduk, kipas angin, meja bulat, brg berkotak besar sume nk bwk naik feri. Aku dok tpk xdek kipas angin ke kat sana? ke mahal? sume brg2 tu mmg boleh dibawak naik la, xtau la bape kena charge tapi agak sadis sbb sepanjang beratur nk naik, memunggah barang mahupon mencarik tmpt duduk the Indonesian nih xabis2 kena balun/maki/marah dek imigresen. Err bukan la kena sepak terajang tapi diperkotak katikkan lah. Aku xpasti kenapa mungkin keadaan yg sesak dan sume org tak sabar. Tapi jgn risau sbb mmg ade dua lane, Lane A utk Malaysian sgt smooth dan kosong, Lane B utk Foreigner mmg sungguh sesak even Lane A xdek org pon dorg xbleh masuk

'HAH SANA2!! TAK PAHAM BAHASA KER?!! BERATUR LA!! BANGANG BETOL!!' sekuat dan segarang2 nye la dorg kena pekik. Ada juga yg cuba tolak menolak tp aku tgk bukan sengaja pon mungkin dh ramai sgt takut miss feri kot

dan xsampai 2 saat menjerit

'ha dik, lalu sini je dik.. adik terus aje, nnti beg nih biar dorg angkat. seat bleh carik kt dalam' ewah sungguh mesra baik budi bahasa sesuai dibuat menantu. sumpah aku xtipu. pertama kali ke luar negara mmg aku ingat la bende2 cenggini. Lucu dan pelik sepanjang masa, seram tak sgt sbb kitorg ramai. Lelagik parents Kak Ma terang2 duk Indon dulu.

Perjalanan 2jam lebeh tu xdek le bosan sgt sbb ade kawan nk berborak, byk pula aksi boleh dilihat. Seingat aku bila naik ke atas utk tgk pemandangan ramai ler Indon melepak kt atas even smpai atas beg2 luggage, terpikir lagik aku 'tak dpt seat ke?' 'ke ade jual teket duduk kt atas nih?' haha.. bagi pemandangan pula tak bape menariks. Laut tak bighu (biru) mcm kt laut obersi tuh.. ini laut kaler cam air laut Sekinchan aje. 

Dari segi servis feri pula aku xpasti ade penjualan makanan atau tidak, hampir pasti tiada la disediakan makanan. tapi xpe xlama pon. Macam naik bus blk kg aje pon. Jadik dlm tghari tu kitorg dh smpai ke Pelabuhan Dumai. sila google sendirik

Bagi aku lebeh kurg cam kat Langkawi & Pangkor aje. Bezenye byk Indon dan banyak sunggguhhhh la taxi/bus/van driver serta penjual2 makanan/rokok/souvenir dan juga peminta sedekah yg terdiri dari bebudak menarik2 kitorg dan sume passanger yg baru turun.  sambil kena tarik, sambil tepis sambil lihat juga imigresen Indon menyebat dan memaki kaki tarik nih! ha ini aku xtipu mmg dorg sebat aje pakai kayu ke rotan aku xpasti tapi aku ngeri hahahaha.. dh la dlm lane berpalang nk kuar dok kena tarik. si imigresen tu marah la. ko nk buat ape pon ko tunggu la org cop passport n keluar. time nih aku xleh le nk belagak dah sbb kt tmpt org, eh bukan la aku belagak pon time kt Melaka tadik tp time tu aku senang hati lah. Bila dh turun aje pakkal kitorg ramai dan adik beradik Kak Ma buat xkesah. iyelah dorg muka Indon xkena kacau hehe takde2 aku tipu, sume org kena tarik tp local tu kurang la kan.. so ape aku buat? aku pon buat2 la muka Indon sama! hahahahhaah

Urusan imigresen cpt aje, then Tokki (Bapak Kak Ma, kitorg panggil Papi gak tp kalu aku dok ckp Papi kang org ingt laki aku pulak, tuka jadik Tokki) pi carik agent yg sewa van. Sumpah sepanjang trip aku senang lenang aje sbb sume org uruskan hehe. Memandangkan kitorg ramai seingat aku Tokki sewa 2van. sebabnye kang sume org naik tp beg xbleh masuk plak, dh le sume org bwk beg sebesar2 alam. Tak silap aku nk duk dlm seminggu kot. Seingat aku lah. so satu van penuh org. satu van penuh brg xsilap aku laaa

'saya mau yg ada A-say (aircond)' 'kamu jgn cuba nak tipu2' ala gitu la Tokki ckp, garang pulak tuh. dan2 sume slang dia bertukar jadik Indon Minang haha

Setiap van ade 2 driver, aku caya tak caya betol ke jauh? smpai 2 driver? saling tuka2 peranan, kejap drive kejap jadik co-pilot. End up mmg patut pon sbbnyeeeee sepanjang 12jam perjalanan, kualiti jalan mmg mcm jalan haram dan sgtlah sempit. Korg penah tgk kat  history channel roadtrucker tuh dak? sempit sgt okeh cam jalan dari Cameron nk turun tp ikut jalan lama masuk Tapah tu haaaa!!! dh la condition mmg teruk!! jadik tugas co-pilot sgt penting sbb dia dok tgk jln muat ke tak nk lalu. dh sempit tu ade ape kt sblh2nye? ape lagik hutan gaung laaaa haaaa seramnye akuuuu 

jap2 tadik aku ade nmpak cm blog nih dia tunjuk gambo tp jln dh siap la.. mmg kitorg ckp jln liku sembilan ha!! jalan nih lah!!.. cer cuba korg bygkan condition jalan nih back in 2001? cemana? seram dak? hahaha.. and yes, sapa2 yg dh bese sgt pi travel kt Indon tau kan cemana driver2 indon nih bwk kete, selain hon mintak jln sure dorg main laju redah sana sini. Sumpah jln tu sempit yg sepanjang masa driver kena hon sbb dia amik satu jalan dan dia bwk aku rasa xkurang dr 100-140km/hr. lagik laju ade lah. cer korg bygkan kalu dia bwk 60km/hr bape hari aku nk smpai? hahahha

TETAPI

Pemandangannye mmg sumpahhh santekkkk.. aku rasa mmg setanding la dgn kecantikan hutan di mana2.. disebabkan kitorg start perjalanan dlm time2 lps zohor mmg cpt gelap so kejap aje menikmati pemandangan (selebihnye more kepada doa sbb takut van terhumban) and byk tido sbb dh mlm. Tapi bile time blknye mmg kitorg ade benti and amik gambo lah (gambo tu mak siap frame kt sekinchan, kang aku blk kg aku amik tunjuk kt korg). 

Perjalanan kitorg tu ade ler benti diperhentian utk mkn dan solat tp kebykan masa mmg hutan dan juga ade tol. Tol ape? tol yg dikutip oleh org tempatan situ utk mbaiki jalan. dorg kan dikenali dgn korupsi, rope2nye mmg jalan kt situ dorg menten sendirik. aku baca kt blog tadik kata jalan baru tu aku xtau la duit sapa yg kuar buat jalan. memula aku pelik sbb ade gak org asli situ tahan mintak duit dan driver tu kasik! aku ingt org mintak sedekah. ropenye driver tu ckp utk elokkan jalan dan yes dorg mmg guna duit tu utk buat jalan. byk okeh aku rasa time tu lebih 5 kali kena tahan. 

Setelah bangun tido bangun tido mengeluh bila nk smpai sbb dh mlm tak nmpak ape2. Akhirnye kami tiba di kampung Kak Ma (tak ingat kampung ape namanye, kang aku tanya blk) yg pasti mmg kitorg smpai dlm kul 2-3pagi lah. Mengenangkan arwah nenek Kak Ma kire org kaya kat situ, rumah nenek sungguh besar dan mmg ade org yg jaga. Tapi aku dh penat. Kuar van terus masuk bilik yg ditunjuk and smbung tdo sbb Bukit Tinggi mmg sejuk. Rumah sawah bwh gunung berapi yg aktif mmg la sejuk

selamat malam Bukit Tinggi
.
.
.
.
.


keesokan paginye.. aku bgn jenguk tepi tingkap nmpak halaman rumah dan nmpak Mak Kak Ma tgh duduk kt satu batu smbil berdoa, ropenye tgh baca Fatihah kt kubur nenek Kak Ma!!! betol2 dlm umah betol2 kt pagar batu yg aku duduk mlm tadik time kuar dari van!!!! okeh sumpahh aku terkejut haha


okek disambung kalu masih dpt mengimbas

9 hottie:

Biqque said...

HAHAHAHAHAHAHAHA! AKU SUKA CITE NI!

ko sebenarnya mmg bleh bercite, malas ngan tak je nak taip, nak2 ko taip ikut cara ko bercakap...tapi aku suka sebab ko cite detail kelakar...

SO PI LA BERJALAN AND THEN BUAT POST PASAL JALAN TUUUUUUUUUU! OKEH!

fatt said...

ely, aku kagum sbb dlm pada lupa tu ko bleh recall jgk dan aku rasa cerita ni menarik wlpun ko tak ingt few details mcm harga & sbgainya..

aku akan terus menunggu smpai habis. kalau ada gmbr lagi menarik tp aku tgk gmbr jln raya kat blog yg ko kasik tu aku terkejut gakla sbb mcm litar go kart...byk gile laps...hahaha

ok, sila teruskan

Ely Hasrul said...

hahaha biqque mmg aku byk tercengang time nih.. maklum ler first time kt negara org. adik beradik kak ma muka selamba aje hihih..

aku ko tau la kalu bercerita/bercakap suka melalut bebukan. patu memori cpt padam nnti aku cuba jaya lagik ingt tmpt2 yg kitorg lawat. gambo sume xdek ler softcopy sbb jaman tu suma amik gambo patu cuci hhaha..

lein kali aku suh papi aje la karang hahahha

Ely Hasrul said...

fatt, sbb ko la aku gigih nk ingt sbb aku cam pelik gak ko xtau psl jalan tuh. liku sembilan tu seingat aku mmg ade 9corner lah haa cer byg driver korner 100km/jam .. mmg cam nk terberanak time tu rasenye hahhaa

gambo kang aku tnya abg aku kalu dia ade simpan..

Janggel said...

Huaaaaa bakat terpendam mengarang novel! Tahniah...panjang giler citer ni. Aku suka, terasa seperti dibuai perasaan berada dalam feri dan jetty terminal tu... tapi aku setuju ngan peel orang2 Imigresen tu, sangat dabel standard...kesian gak kat warga Indonesi yang kene balun tu..aku ni cepat kesiankan org....

teruskan...teruskan!

Ely Hasrul said...

haha Janggel, aku dh ckp, aku xreti menulis. kalu aku tulis sume pengalaman berjalan aku mmg berjela2 la jawabnye. aku nih kan tukang karut, ckp satu bende skit sure melencong ckp bende lain hahaha

fatt said...

weiii bila nk sambung ni?

Ely Hasrul said...

sabo.. tunggu ko nye siem reap dulu kahkahkahkahkah

Ely Hasrul said...

sabo.. tunggu ko nye siem reap dulu kahkahkahkahkah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.