Klik Klik

Sunday, October 31, 2010

Hari khamis tu aku g Dome kat Subang Parade. Tingin nak mkn beef pie. Terjenguk2 aku carik seat yg selesa smbil bertanya kat sorg staff perempuan india. Tersengih2 dan join aku menjenguk2 smpai la aku carik seat sendirik. Mengalu2kan ade pastinye dlm bahse english

'coke, beef pie' pendek, ringkas aku uder
'errr' terpinga2
'u ade beef pie? i nak pie' sumpah dh setahun aku xmkn kat Dome, aku belek menu 3 kali xjumpak
'ermm burger? sandwich?' smbil tunjuk2 gambar dlm menu laksana aku xtau membaca
'ok, u ada beef pie tak? pie?' aku tnya lagik smbil gaya2 tunjuk pie
'errr i dont understand.. err' geleng2 kepala
'ok previously u have pie in ur menu, it's like beef stew in the cup and cover with something like prata' penuh gaya aku silang tangan
'errrr' tak paham smbil cuba tgk menu. ape kes nih!
'can u speak in malay?' tanya aku
'yes madam' jawab dia angguk2
'so actually u understand me from the beginning rite?' tajam aku pandang dia
'yes maam' angguk2 smbil senyum. bahbi
'ini ke puan?' dia berjaya jumpak menu tuh dan tunjuk kat aku
'ha ade pon! how come u tak tahu menu u?' siap la ko
'saya baru keje'
'ok u bagi saya beef pie OR in ur menu gourmet beef pie' order aku
'ok. i nak cakap. i nih customer, first thing u keje kat mana2 people dont care wheather u new or not, u have to know ur menu. hafal kan. then if ur customer speaks in english, u reply in english, if I speak in malay, u cakap melayu. when i ask u in malay just now and u speaks in english i feel offended tau!' direct depan muka dia aku ckp.
'ok mam, sori ya mam'

-----

----- 10 mins

'hi, i ordered beef pie just now but can u just pack it for me' aku tegur sorg staff yg lalu sebelah aku. xtau bangsa ape tp aku tetiba rasa nk speaking
'ok mam, u already ordered? beef pie rite? ok i'll take away for u' cekap. aku rasa dh lama keje neh hehe
'and send me the bill ya' simple english

---- 2mins

'sori mam, u want beef pie rite?' tnya mamat tu blk smbil pegang bil. then staff pompan tadik dtg.
'oh ya miss, i nak cpt, take away ya' aku terus ckp kt minah tu assuming dia dtg nk kompom kan samada aku nk dine in or bungkus
'sori miss, he doesnt understand malay' ha ko nih nk buat cilaka ke ape. aku ckp kt ko bukan kat mamat tu
'we converse in english just now' aku dh kerut muka, ko nak ape sbnrnye
'actually the bill stated seafood pie..' tunjuk mamat tu tunjuk bill politely 'it's ok, i just need to confirm' haaa saja la kan ko nk tunjuk bodoh dpn aku kan minah...
belum sempat aku ckp ape2 .. minah tu bukak menu dan tunjukkan kebodohan sebenar dia
'u ordered this rite?' smbil tunjuk gambo pie nak gak ckp aku salah order
dan2 tu mmg aku xsempat ckp ape2, mamat tu dh terbeliak mata 'for the pie, we have chicken, seafood and beef, u cannot assumed the picture shown only for seafood' hahaha amik ko
'but then u order this' hak elennnn nak kena ke ape ko neh??? cuba nk buat aku yg silap orde rpulak minah nihhh
'so? i said before i want beef pie!'
'sure mam, sorry ya, we just change the order and i send u new bill' cekap mamat tu cover keadaan. nyaris aku nk tanya mana manager

Bertahun aku keje kat F&B, jadik kuli tau bukan jadik boss. aku belum dpt degree lagik aku dh tau cmne layan customer. haiiiiiiiihhhh saja nk menyakitkan hati aku!

5 hottie:

Drama Mama said...

eeeeeeeeee! annoying k! kalau i i will terus sekehhhhhhhh ja haa kepala dia! tsk tsk tsk

http://twinkywinkystars.blogspot.com

debyG! said...

tapi.. ko mkn pot pie@ beef pie aku...

sedapnya pompuan! *jeles mode*

tunggu aku sihat... ngan ko sklai aku tarik gi Dome. hopefully, pompuan baru keja tu dah paham apa yg kita nak order this time. jom testing dia!

hehehehe

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

wakakkaa.. jauh sungguh beza beef to seafood tu. kena lembu terjun laut & jd dugong br siap pie tu.

Ely Hasrul said...

ha la zura! i nih dh la garang! ekceli time i tegur dia tu i ckp kuat.. make sure customer sblh meja sume dgr haha..

Ely Hasrul said...

deb no hal! anytime!! aku tungguu aje.. tp kan papi kata dome dh over price. aku xingat harga dulu tp pie tu dh 20lebeh.. rasa cm mkn lamb shoulder kat chilis lagik bagus. tapi xkesah la ko nye pasal mana2 makanan ko serbu wajib ajak aku! hahahha

ija - tu la bangan tul minah tu, dia assume asal order dlm gambo aje seafood sbb nye tulisan seafood tu paling dekat dgn gambo. mana ko tau ilustrasi gambo tu dlm nye seafood? bangang! menci tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.