Klik Klik

Wednesday, April 21, 2010

Makin zaman berubah, system pembelajaran dan cara didikan juga berubah. Kebanyakan perubahan ini menuju ke arah yang positif la kan. Bila aku dh beso2 sket, patu dh ade tanggungjawab, kena keje sume, jadik isteri dan akhirnya jadik emak nih.. byk cara dulu dan sekarang aku praktikkan. Kite ikut mana yg baik aje lah ye.

Salah satu cara yang tersangat lah berbeza ialah cara membesarkan anak. Sekarang byk guna psikologi. Dan sejak jadik emak juga kadang2 aku depress sbb tanggungjawab begitu besar, depress mengenangkan betapa 'nakal' nye aku dulu hehe. Ampun Mak, I love U. Dan selalu juga aku berasa sedih dan simpati, bukan dgn cara aku dibesarkan. Sedih kecewa dgn cara emak aku dibesarkan. Alangkah susahnye la dulu emak time kecik2. Aku pasti mak dh cuba sehabis baik membesarkan kitorg dgn cara yg terbaik. Impress la kan kalu mak yg beso kat kampung toreh getah time kecik lagi, patu begitu open minded & sporting time membesarkan kitorg mmg aku impress. Maknenye Emak tidak juga mengaplikasikan seluruhnya cara dia dibesarkan ATAU emak tidak mahu kitorg melalui zaman kanak2 spt yg dia lalui (ie kecik2 dh diberi tanggungjawab besar spt mngemas umah, buat keje upahan, memasak and kalu xbuat kena marah/pukul, rasenye sume setuju dimana zaman dulu mak/pak mmg garang ya amat) (and tu pasal jugak la org dulu2 selalu menjadik, budak zaman skang aje yg xpenah kena marah/pukul tu pasai la 'menjadik2' jugak hehe)

Tapi aku perasan byk cara kitorg dibesarkan byk juga perbezaan. Antara cara yg betol2 memberi kesan kat aku ialah KENA TINGGAL. Memang biasa la kite kena tinggal kat umah ngan kakak ke abang ke nenek ke pakcik makcik etc. Memang bese juga budak kompom la nk ikut mana mak pak pegi berjalan. Dah la zaman dulu susah, nk kuar jauh sket pon ikat perut kumpul duit, duit makan pon cukup2. Budget selalu nya tidak termasuk perbelanjaan bwk anak (kalu bukan korang mungkin tapi aku iye). Kitorg dulu kecik2 mmg super susah. Sungguh hebat dan insaf rasenye bila mengenangkan kitorg 3 beradik bleh masuk U & keje bagus mengenangkan bapak dulu gaji murah dari kusi makan Sami. (nangis)

Ok berbalik dgn kena tinggal tadik. Pernah tak korang KENA TIPU DAN KENA TINGGAL? Which is disuruh bersiap or pegi amik sesuatu alih2 bila dh excited sume tgk2 dh kena tinggal? Kalu korg xpenah aku penah. Banyak kali. Bukan. entry nih bukan nk mengkondem sesiapa. Kita melalui zaman2 dimana keputusan waktu itu adalah yg terbaik dan hampir sume org mempraktikkannye. Jadik bila aku dh ade anak nih mmg aku mati2 kalu buleh xmo buat gitu. Lagikpon dari segi psikologi kalu kite nak tinggal kn anak (besenye yg kecik).. kita babai aje dorg depan muka. Nak nangis, nangis lah tapi cara kite sekarang lebeh open, sume by explaination. Ade jugak sekali dua sami kuar perangai manja nangis bila aku nk g keje, aku snggup pujuk dia 2-3min ckp aku nk g keje dan suh dia babai aku. Takde nye aku nk suh teacher dia bwk dia masuk dlm cpt2 ke ape. Sedih tul kalu sami nak manja2 gitu tapi besenye bilad h dpt kt teacher dia terus gembira lompat2 nk masuk kelas..cesss

Dipendekkan cite, memandangkan Papi tgh sakit kaki. Petang2 lepas siap bungkus nasik lemak aku mesti ajak sami turun bawah. Sami pon dh sonok la rutin petang dia dpt turun anto nasik lemak. Banyak la pokok, kenderaan, binatang yg dia tegur. Satu hari dia tgh sonok main ..

'sami come ikut mami. mami nk hantar nasi lemak' ajak aku yg dh kt depan pintu
'nak ikutttt' jerit sami kesukaan smbil lari ke arah aku
'eh amik sekali nappy sami tu' tunjuk aku kt nappy dia depan tv
sekelip mata juga sami berpatah balik nk amik nappy tapi kepala toleh ke arah aku smbil muka cuak
'mami.. sami ikut tau..' dan dgn lajunye juga berpatah balik nk ikut aku pas amik nappy

Ya allah time tu aku sedih sangat.. (ok aku mmg emo & over kalu pasal sami). aku terus peluk dia cakap aku xpenah nk tinggal dia. Napa dia takut sangat. sami yg xpaham ape terus gelak2 tersengih2 excited nk kuar

'Babai Papi.. Papi tak payah ikut kan?' dgn gembira nya dia melambai kat Papi..

Rindu kat sami balik nih nak main yon yon bandul dgn dia..

8 hottie:

Liz Rohaizat said...

aku pernah baca dlm satu buku keibubapaan.

dia kata, amalan suruh anak pegi ambil brg pastu kita tinggalkan dia mcm yg ko ckp tu kurang bagus.

mmg betul, amalan tu dipraktikkan dari dulu lagi. mmg xde nmpk kesan kat budak.

but menurut pakar psikologi tu, dlm diam ia menanam sikap 'tidak percayakan orang sekeliling' dlm diri kanak-kanak tu. dia tgk mak ayah dia senang2 tipu dia camtu. dia akan nangis. dia akan marah. dia rasa tertipu.

so dia akan alert dan berjaga-jaga bila berhadapan dgn situasi tu lagi. dia tak percayakan org.

benda tu akan bawa hingga ke besar. jadilah dia seorang yg tidak percayakan org sekeliling hatta ibu bapanya.

ni pakar tu ckp, bkn aku ckp. so org yg baca komen aku nie, jgn la terasa pulak ye. bkn apa, org selalu salah erti apa aku ckp.

Ely Hasrul said...

ye ke Liz org selalu salah erti ckp ko..

harap sapa baca entry nih paham la aku bukan nk kondem sesapa & ape bende kite buat biasanye beralasan. pada sapa yg xtau pasnih sure dh tahu.. sapa yg buat mende nih sekarang pn aku bukan nye hakim nk judge2 org.. jadik jgn terasa sbb kite kan duduk di kasut memasing. cuma kalu dpt tingkatkn cara hidup positively amik la.. kalu salah sila betolkan..

aku pon penah baca Liz psl nih.. bg aku yg kena dulu mmg phobia gak la xcaya kt org hehe

dibitz said...

ye betul tu. aku setuju. kalau nak buat magic trick chipsmore kejap ada kejap takde, baik buat kat opismate, baru best! hahaha...

lagipun, jgn la kita bagi harapan palsu kat anak2 kita. kalau nak babai, babai lah.

Rozy said...

dua benda aku tak suka tang bab wat cipmore nih
1- menipu
2- tinggai anak.. huwaaa... xleh wooo.. mesti rasa bersalah.. tp anak aku cuma tinggai masa aku pi keja jerlahh.. bukannya ada maid nak tunggu kat umah.

Ely Hasrul said...

aku penah tinggal sami kalu g spa kan.. blk aku tnya papi dia tnya aku tak.. papi ckp 'tak' cesssss time tu tinggal dlm sejam dua ah.. geram pon ade hahahahaha

Liz Rohaizat said...

mmg ada yg salah faham. kdg2 aku share apa yg aku baca dgn org. then, ada org yg terasa tu dia kata aku berlagak pandai la. ntah belajar ajaran sesat mane ntah.

come on, aku cuma share ilmu yg aku dpt. kalau rasa aku bwk ajaran sesat, x payah la ikut.

aku mcm ko. biar aku tinggalkan anak depan dia. biar kalau dia nak nangis. drpd tipu dia.

hmm, kdg2 mommies yg jenis suka cari ilmu ni susah la jugak sbb pemahaman kita bercanggah dengan pengalaman org yg dah beranak pinak dan ikut cara lama.

cara lama tu bagus tp mcm ko ckp, mana yg boleh dibetulkan dan ditingkatkan, elok la

salwana albaki said...

i x tipu gak...cuma anak dara over la..jurai2 air mata..blom masuk aksi guling2 sambil kepala toleh2 ke arah kita nk make sure kita tgk die guling..hadoii..byk kore tol la..nyway, sami smart boy!

Ely Hasrul said...

hahaha raha mmg pandai buat drama hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.