Klik Klik

Monday, April 18, 2011

Banyak juga nk cite. Ewahh mcm la ramai nk baca. In between partey besday Sami aritu, Sami telah terkena urine infection - urinary tract infection (UTI lah kirenye), kalau tanya cik google mmg bese la kena kat budak seusia Sami dan kebiasaannye gara2 suka tahan pee. Iye lah sure dia malas nk pg toilet sbb asyik dgn toys or ultraman movie dia tuh.

Memula kena tuh Papi la yg tau sbb dia jaga Sami kat umah. Line kt sini plak tak berapa, Papi nk call asik xdpt last2 aku terima sms 
'sami pee sakit, ade blood' 
huk alohhh tensen okeh!! sedih tul baca sms gitu.. 
luckily 2 kali aje jadik, blood tuh pon setitik dua. Kitorg pg Idzham aje, mlm tu gak la pas aku balik dari kedai. 

Dokter ganti tu ckp tanpa periksa
'i RASA UTI, i kasik ubat' 
lps seminggu on-off ubat & diaper (dan dan la Sami nk pakai diaper) kitorg pg balik klinik sbb Sami kata dia still rasa sakit (aku rasa dia nk vitamin tu aje pon hehe) and badan dia pon asik suam2 aje. Baru la buat urine test and mmg ade lagik infection nye tetapi sikit aje..mild ..seb beik tapi xdek ubat pon.. 
dokter suh kasik minum byk2 and bekalkan ubat demam.. err?

Sampai la time besday Jarish Farhan (will update later) Sami dh start viral fever.. huh dah lama sbnrnye dia tak demam. Aku dh agak dia nk demam teruk sbb dia asik kata badan sakit and perut sakit.. sian :( Memandangkan ade ubat demam (ala paracetamol la ape lagik), kitorg pon kasik aje ubat tu kat Sami. Alhamdulillah pas partey Jarish baik pulak abang cik tuh (mungkin kah sbb dapat senapang beso? hehe), pada hari itu juga kitorg mendapat kunjungan dari Anje & Akish (will update later gak hehe)

Ingatkan Sami dah ok, ropenye ari isnin last week amik aje kt nursery teacher dia kata dia demam. muka monyok manja aje abang cik tuh dan berleret la smpai mlm kejap panas yg amat kejap sejuk patu smpai selasa aku xkeje, sian Sami. Satu hari dia hepi duk umah tapi masih demam on off, siap menggigil2 so aku ckp kat Papi nk kena jumpa peadi gak

Jadik hari rabunye (setelah demam panas hampir seminggu) baru la kitorg terhegeh2 pg ke sepital. Sedap plak Papi ade fisio, petang rabu tu kitorg pg terus ke ER kat PCMC (gara2 klinik peadi penuh nyiampahhh) ekceli paed sami kat Ampang Puteri tapi saja la nk cuba dokter lain sbb Papi dh xmo pg APSH. Memang lawak la sbb smpai sepital aje Sami dh xdemam patu masih xdpt jumpa paed so layankan aje la dokter kt ER. Dengan rasminye juga Sami pada usia 3tahun1bulan++ berat 11.5kg hahahah.. Papi ckp bleh guna lagik carrier nehh .. xkuasa ok

Bila jumpa dokter tuh aku baru aje nk ckp Sami dah ckp 
'dokter Sami demam.. Sami sakit pee' hahahhaha
Alhamdulillah bila check sume dokter kata ok then

'kita buat urine test aje, tak payah blood test. napa u nk buat blood test ye?' 

haa letih la dokter nih.. kalu aku nk buat urine test geli2 aku pg Idzham ajee grrr.. sukati aku laaa

'boleh ke tak buat blood test? actually paed dia kat Ampang Puteri, dia dh viral fever dekat seminggu.. i nak check takut jadi ape2..' 

haihhh aku jadik garang kang...

then masuk dlm ward ER, nurse sorang laki, sorg pompan. baik, ramah, senyum, sopan..

'akak baringkan kite wrap baby' smbil suh aku baringkan Sami yg sihat aje ponnn haha
'oh tak payah, dia duduk kat i, i pegang dia' jelas aku, aku control freak sket bab2 gini
'nanti dia struggle kak' pujuk nurse pompan tu muka dh lain dah aku tgkkk
'takpe dia biasa amik darah, dia nangis tapi dia takkan tarik tgn' jawab aku yakin
baru pasang harnest ikat tgn sami nurse tu dh start komplen
'baringkan la kak, susah saya nk amik darah' huk alohhh ko nih kenapa lembab sgt? kalau aku nk dgr ckp ko pg sepital kerajaan.. aku dh xsabar dlm hati
'boleh ke tak nih? if u tak boleh, amik kerusi' ape jadah la kann.. nurse laki tu masih baik hati..dia yg xbleh nk amik sbb dia mcm menunduk, ape bangang ko amik la kusi duduk dpn aku haihhh.. dan patu dgn xbape rela riak muka nye..terus amik darah.. ok aje! takde pon Sami tarik tgn dia.. bayang la kalau kena wrap then Sami nangis kuat2.. sakit hati aku tau!..

Bila result kuat sejam kendian. Alhamdulillah sume dh ok. Sampai kan dokter tu ckp 

'i siap buat denggi test sume ok' haha nmpak sgt aku nih queen control. Pas Papi abis fisio tiba la masa untuk bayar, bayar kt ER terus

5mins gak la tunggu minah staff tu ckp kt tepon.. mulut aku dh nk kuar bahbi dah tetiba
'hey can u serve the patient dulu!' tetiba mamat berbadan beso xtau ape status dia tp staff kt situ la.. smbil kibas2 kan tangan dpn muka minah yg pegang bill kitorg .. haha mcm nk halau lalat ok..





Before balik pekena kopi bean dulu. Hasil aku nak itu ini kat situ.. bill Sami came out RM260.. tengkiu Papi huhuhuu..

5 hottie:

Natasha Farina Arifin said...

ala cian itu budak kecik....

Biqque said...

aritu kat columbia pun, masuk tak sampai bape minit, kuar2 dah 200...seb beik bukan duit aku! time kasih ING :D

Ely Hasrul said...

makaseh ING hasrul up to rm150 aje biqque.. haha..

fiza said...

Sian sami. Alhamdulillah tak der apa² ^_^

Ely Hasrul said...

tu la fiza.. ekceli nk kena jumpak paed gak sbb dia kadang ngadu bebird dia sakit cam aku cite aritu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.