Klik Klik

Wednesday, June 6, 2012

ENTRY PANJANG BERJELA

Meh kite bergiat semula buat2 rajin menulis entry. Setelah main tipu sbb asik nk kuarkan permainan Mari Meneka, kini tibalah masanye aku menulis entry yg betol (ape selama ke nih xbetol ke? hehe). Aku rasa cam wajib pulak nk share bende nih.



Setelah lebih setahun tidak mengaktifkan diri dgn support group meeting, akhirnye ahad lepas aku berjaya menjoinkan diri dgn PKS - Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu, bahagian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Putrajaya. Excited okeh nk join, terus terang segala topik kuar aku tak bother sgt, aku cuma teruja nk hadap makanan kawan2 yg lama tak jumpa.

Kebiasaan perjumpaan sebulan sekalik akan diadakan pada hunjung bulan bertempat di Putrajaya & Kuala Lumpur, kena selang2 la baru lah fair. PKS kali ini diadakan di Taman Tasik Titiwangsa yg panas melekit tuh tp aku gigih dtg sorong Suci kt stroller hishhh panas nye! Tapi berbaloi2 kerna selain dpt bergossip share pengalaman & info, konsep potluck yg diadakan mmg sgt lumayan. Bleh naik 5kilo okeh haha..

Sedang kami bergossip berbincang kami terasa diperhatikan..



gila ah hahahah elok aje dr tepi anak Ajui dok berposing cam sarip dol dh aku tgk hah hahahhaa. Kali ini tidak ramai dpt menghadirkan diri tapi kami saja sudah cukup memeriahkan suasana

gambo curik dari Tha

Aku cuba sedaya upaya pose sbb nk nmpak kurus punye pasal hahahaha btw cantek tak jumper aku pakai. nnti bleh check kat fb fashionlot.net (e-store cooming soon) okeh, LIKE aje la terus bleh aku bg diskaun. eh tetiba iklan.


Okek back to the topic. Iye topic kali ini yg kami bincangkan ialah:

PENYUSUAN DI SEPANJANG BULAN RAMADHAN / COPING WITH BREASTFEEDING DURING RAMADHAN

Oleh kerana aku sebok aje makan dan bercakap haha.. Mari sini aku share ape pengalaman aku menyusu dan berpuasa. Perlu di ingat, anda mungkin tahan puasa time sihat atau pon pegnan tp mungkin lembik betol la bila mnyusu dan berpuasa. Dugaan Allah bagi tapi nikmat tak terkata

Okeh ini la proses menyusu yg aku lakukan..

1. Set Minda anda - kite sume aware Ramadhan akan menjelang, set kat mind awal2 yg tubuh badan fizikal mental kite akan cukup kuat berpuasa, senmang cite saiko lah diri itu. doa la byk2 mintak kat Allah, jgn la awal2 ckp 'aku nnti xlarat kot nk pose' eeii nyiampah tul la sapa yg ckp cmtu..

2. Sahur - jangan sesekali tak bersahur, kalu malas sekalikpon cuba lah ingat ayat ini 'bukan umat Nabi Muhammad jika tak bersahur' gulp aku terus rasa cam nk lompat dari katil bila dgr ayat nih tau!! tp jgn bimbang aku pon struggle utk bgn sahur, dpt mkn kurma and minum pon dh cukup. kire sahur gak la tuh. niat sahur jgn lupa

3. Pengambilan Makanan : Kurma - sgt2 disyorkan, tak perlulah aku bgtau ape kelebihan, kebaikan kurma. Consume lah secukupnye. Kalu nak lebih flavor buatlah Ice Blended Kurma. Bahan2 & Cara membuatnye: Blend kurma, oat, soya/fresh milk with ice. Sumpah sedap hahaha. Alhamdulillah dulu mmg buat tiap ari production susu maintain. Jadik rajin2lah google and print list makanan yg boleh mengalakkn production susu.

4. Berbuka - berbukalah dgn buah, makanan berat, minum air secukupnye etc. Jangan lah buka dgn air 20liter patu terus tak makan. Ape kes, tahukah anda ape yg kite makan, baby pon dapat merasa kesannye? Jadik tuka2 lah menu ari nih mkn durian esok makan lemang, baru lah tak bosan baby tuh haha

5. Maintain Pumping - bagi mommies yg kena express susu, kekalkan masa dan corak pump seperti biasa. Tak payah banyakkn masa mngepam, tak perlu kurangkan juga. Kalu susu tu cam sikit aje kuar buat bodo aje, pam mcm bese xpayah nk cuak atau gementar, kalu seram gak kontek2 lah mana2 lactation & support group. Pasti mereka senyum lebar nak membantu

6. Suppliment - okeh ini mmg berkesan kat aku, jadik aku amalkan. pilihan sendiri ye kalu mau ikut. Suppliment yg aku suka amik dulu ialah fenugreek beli kt GNC, jgn bimbang aku xdpt komisyen pon. Kendian aku juga suka beli kt klinik, maxalon xsilap aku napa pilnye. ekceli pil tuh utk pening angin etc tp dokter ckp bleh tambah susu, sgt sesuai kt aku yg suka byk angin dlm badan. Tapi kena tnya dokter balik lah, takut2 lah aku salah info.. err iye ke Dr. Shahrule?

7. EBM collection - ewah ayat. okeh bagi yg express susu, utk persedian mental fizikal, perlu juga aku rasa persediaan simpanan susu untuk masa kecemasan hehe. Jadik a month or 2 before bulan puasa ape kata cuba simpan EBM byk2. Jadik xdek leh stress sgt, dh la letih pose, kurang susu plak tuh, bleh mendatangkn marah okeh hehe

8. Positive Thinking - lebih kurang la dgn set minda tadik tp ini lebih kepada berfikiran postip sentiasa, lebih2 lagik bulan Ramadhan, lebih2 kan lah amalan tuh, doa byk2 mintak rezeki susu pada Allah. Perlu ke diingatkan pahala menyusu itu? jadik jgn cpt give up

9. Hindarkan anasir2 - hindarkan org2 yg kuarkan ayat spt ini 'ko mnyusu tak payah puasa' kerna kalu tak pose kena gak ganti, baik la ko pose pada bulan Ramdhan melimpah ruah pahala nanti. 'ko pose ade ke susu, mesti takde, susu ko tak berkhasiat, susu ko basi..' etc ayat mitos yg mmg aku pantang nk dgr. Paling pantang ayat 'ko campur lah formula' Sekiranya anda terjumpa anasir spt ini, hindarkan lah diri dgn segera, berikan aje senyuman sbb kang kalu nk maki blk xpasal2 kurang pahala pose

10. Rehat secukupnye - baca betol2, rehat secukupnye, jgn nk rehat melampau smpai tido tak bangun2 mmg hampeh la ko cam gitu, saja nk amik kesempatan

11. Pektis puasa/ganti puasa selepas pantang/confinement - okeh ini yg aku pektiskan sekarang. Kebetulan ahkak kena ganti pose 28hari jadik tanpa pikir panjang lepas pantang terus la ganti tp sekadar yg mampu lah, tak le berterusan. ropenye hikmah disebalik adalah, production susu maintain sbb Alhamdulillah susu mmg byk, jadik walaupon xbape larat okeh aku tipu mmg aku xlarat pon nk pose sbb haus and lapo tp susu tidak berkurangan. jadik bagi mommies yg lepas pantang buleh la cuba kalu badan sihat ye.

12. Ini pulak kelebihan bagi anak yg dh start makan, time Sami dulu, first time puasa dia dh nk masuk 6bln, jadik Pengenalan kepada makanan sgt lah penting kerana bila baby dh mkn, dpt lah diselang seli dgn susu, lega rasenye haha tp applies to baby yg dh 6 bln ye (for exclusive bf)

Akhir kata, berniat lah untuk berpuasa, menyusu kan anak sepanjang bulan Ramadhan dan ingatlah juga Islam agama yg mudah, jika tak larat setelah berusaha, berbuka lah. Sebelum bulan puasa tahun dpn gantilah balik, jgn nk buat2 bodoh plak. Jangan nk gunakan ayat aku nih teket utk tak berpose plak. Bagi aku 'formula milk is not an option' TAPI kepada mommies, u know who u are, kalau dapat menyusu sepanjang Ramadhan Alhamdulillah, kalau tak dpt nobody judging u. smart plan for coming Ramadhan and berserah to Allah. Ewah spiking pulak ahkak.

Akhir kata kedua, ini cara & pengalaman aku sendiri. sapa ade komen/pendapat/teguran sila SHARE. Lebar pelukan aku beri. Breastfeeding is personal to me. Agak sensitip. Sila gunakan ayat pujian kalu nk tegur seperti 'ko mmg cantek tapi aku tak setuju dgn...' haa kalu ayat gitu diterima hahahhahahha Tapi jika nak gatal2 beri kutukan, kata2 negatip aku juga tak segan silu nk maki ko balik. Sekian hahahaha

13 hottie:

Drama Mama said...

babe!!!! kejap ja dah selim melim!!!!

Ely Hasrul said...

u nmpak dari jauh patu u rabun hahha.. u post la new pic. xsabo nk tgk hot mama

Anash said...

very the ilmiah this entry
(button like mana weh???tak nampak!!)

Lady Finger said...

aku manage susu razin setahun setengag je..skrg dah campur...tp kat umah dia cari aku je..sedih...

Ely Hasrul said...

kak coco nk button cemana.. nk bukak acc twitter pon xtau hahahhaha


ani, eh apo nk sedih dia carik ko haha.. setahun stgh tu dh lama la tuu hebat dh tuuu

Lady Finger said...

oooo...kira hebat gak ye..aku punye target 2 tahun

AjlaA said...

kak ely!!!!!!!!!!

nk mtk izin copy and paste lalu nk reuse recycle buat bhn ceramah boleh? hehe

bulan ogos kan breastfeeding week. eceh.

sy teori je tahu, praktikal wallahua'lam. pki doll and breast model je. keke

Ely Hasrul said...

hebat sgt ani, aku dulu target 6bln patu pas 6bln, setahun patu baru 2thn hahahha

ajaa, buleh aje tp berguna ker?hahah seram okeh sbb pengalaman sdr, lain org lain la gayanye.. xpe insyaAllah stau ari ajaa dpt pektiskan hehe

AjlaA said...

boleh je kak

tp mmg dr segi practical bergantung kpd individu lah. thanks byk2 kak!

happy breastfeeding :)

fiza said...

Bestnya...lpas ni susah sket ah aku nak join BF gathering. Apsal tak singgah umah aku...dekat dah tu ☺☺

adnoor said...

suka entry ni, last year aku siap pergi class ngan kak rita n kak kamariah, persediaan nak puasa, yg penting positif jer..

lagi satu aku rasa point utk ibu yang express milk, towards the end of the day, susu kita akan bertambah pekat, so kalau pagi express dalam 5 oz, petang dapat 2.5 jer, jangan ler risau.. cukup tu, sbb susu pekat tu dah penuh khasiat, baby tak perlu dlm kuantiti yg banyak.

Lagi satu aku share pengalaman aku, setiap anak different perangai, anak ku yg kedua bila menjelang nak bukak posa tu resah je, sebab isap susu yang kuar susu pekat... huhu.. tapi nasib dia dah makan.. aku supple ngan air suam...

tapi anak yg ke-3 ni. Ok jer direct feed ngan aku whole day, tak banyk songeh walau aku rasa masa nak maghrib tu dah takde susu sangt pun... so, kita kena positif thinking dan redha ngan rezeki Allah.

Ely Hasrul said...

fiza, PKS nih kt titiwangsa bukan kt putrajaya. jauh tu nk singgah ke umah ko hahaha.. aku ok aje nk juin cuma papi la xmo anto aku.. leceh tul


wi, kali nih aku mmg lebih lembik dari biasa hahaha.. dok ganti pose nih pon kul 4 dh gigil. xtau ngapa.. sabo aje lah

aina toys said...

As slm & salam sejahtera.
Saya akan menganjurkan Kelas Pendidikan: Tips Penyusuan menghadapi Ramadhan seperti maklumat berikut:
Tarikh: 1 Jun 2013 (Sabtu)
Masa: 9.30 am - 12.30 pm
Tempat: Kompleks Kejiranan Presint 16, Putrajaya
Yuran: RM 30 / RM 50 (pasangan)

Karnival jualan barangan bayi dan ibu juga akan diadakan di ruang legar kompleks. Sebarang pertanyaan boleh hubungi Aishah Zakariah 016-206 4313

TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.