Klik Klik

Thursday, June 14, 2012

Anda stress sekiranye:

1. balik kampung pada lewat petang sabtu setelah laju2 jumpa kontraktor rumah dan menghadiri majlis aqiqah

2. sedang menonton tv di kampung tetiba blackout, lama pulak tuh smpai kul 1pagi kerna ribut petir

3. balik kl secara tergesa2 kerana suami mesti mengambil bapa mertua di airport pada pukul 3ptg tetapi flight delay smpai ke pukul 5lebih. emak anda ikut sekali kerana ade checkup di hukm pada pukul 8pagi hari isnin. anda kena hantar.

4. suami ke airport pada pukul 6 lebih kerana bapa mertua touch down pukul 7pm. janji ingin berjumpa kawan yg meminjam railing baju terpaksa dikansel, kawan berjanji hendak memulangkan railing pada keesokan hari iaitu hari isnin. kawan yg meminjam 3 railing memberitahu hanya ade 2 railing.

5. suami menalipon pada pukul 8.30mlm bapanye baru aje kuar dari airport. anda sudah terdiam kerana tidak mahu membuat dosa

6. sementara suami pegi airport, anda bertungkus lumus menyiapkan barang yg hendak dijual di tapak promosi bermula 11-24 june 2012 dan wajib meng-nyetup layout pada ahad mlm isnin selepas pukul 10mlm. venue: subang parade, masa pejalanan dari rumah 40-60minit, janji dgn staff kat kedai pukul 9mlm

7. suami tiba dari airport pukul 9.30 mlm dgn ayat 'b abah blk upsi esok pagi lepas subuh, macam mana?'

8. 9.45mlm setelah suami mbantu menurunkan sume barang, anda menuju ke kinrara menghantar emak yg mengikut dari kampung kerana emak esok pagi isnin ade checkup kat hukm. syukur kerana kakak sedap mengoffer utk menghantar emak sbb 'eh i amik leave esok, u nk bukak promo kan? i hantar lah' anda tahu sebenarnye kakak anda kompom2 nak pegi soping dgn esok slps checkup

9. pukul 10 lebih malam anda tiba di subang parade dan dgn kadar segera menyiapakn tapak. anda hanya mempunyai 2 railing baju sedangkan tapak anda buleh meletak 8railing baju.

10. kawan yg share tapak dgn anda tiba membawa 3 railing baju dan baju2 beliau memerlukan 5railing baju. anda memesan kepada staff 'kak esok kawan sy bwk railing lagik, susun aje elok2 kemas2' anda cemas kerana kawan yg nak share tapak belum mbayar deposit sesen pon kat anda. tapak rm350/day

11. pada mlm itu juga anda sedar railing kat rumah sebanyak 3 railing sume xdek skru. anda pasrah bila kawan yg meminjam railing tidak mengaku mengambil satu plastik skru, ayat pon mcm nk marah2. anda sabar

12. selesai menyusun ape yg ade, anda pulang dan baru perasan anda tidak mempunyai duit utk mbayar parking pon apetah lagik nk bungkus makanan. anda pinjam duit staff rm2.50 bayo parking

13. pada hari isnin, anda membantu staff menyusun barang yg terlalu byk sehingga customer tak boleh nk belek, anda pon benci nk membeleknye. kawan yg janji nk pulangkan railing tak angkat tepon pon patu sms kata bz, stress etc

14. anda ke kedai jual railing di puchong beli skru, skru tak jual budak kt kedai tuh sorok2 pi kutip kt blkg kasik secara free. terima kasih. kendian management tepon kata tempat tidak cantek mcm la anda masuk contest tapak paling cun, anda sedang sebok mbeli cat dan jadik mandur dirumah sendiri kerana ID anda demam panas

15. sedang anda panas2 jadik mandur, staff sms 'dek, ada imigresen, akak mnyorok sbb permit akak blum siap' anda tepon staff promo berulang kali tidak angkat, staff meninggalkan tapak promo lebih 2jam. staff di atas terjerit2 sbb xde sapa jaga kedai

16. anda laju2 balik rumah dgn plan mahu ke kedai pada malam selepas maghrib. smpai dirumah skru yg diberi secara black market tak fit. anda hangin. tapi anda decided utk ke kedai jua. kawan yg share tapak masih belum masukkn duit

17. pukul 8.30mlm anda kuar menuju ke subang, janji nak jumpa kawan yg nk consign baju pukul 9lebih. anda stuck di petronas sbb flat tyre

18. anda balik rumah. pada hari isnin tiada sale di kedai walhal tapak sebelah sale dekat seribu. anda breakdown. baby berumur 3bln menangis xmahu susu dlm botol. anda susukan terus tido. Allah tak approve pg ke kedai mlm2

19. selasa pagi anda dgn xdek moodnye menguruskan (pegi bayo belen redang, print tag, beli stok kain cotton, bungkus nasik sbb lapo tp xsempat nk mkn) ape yg patut dan menuju ke subang selepas zohor. sedang dlm perjalanan kawan yg janji nk pulangkn railing menalipon 'beb i baru sedar kt store, railing u yg cantek2 sume abang i angkut bukak tapak kat sekian2... anda dh xdengar.. tinggal yg berkarat aje beb'.. anda speechless. kendian dlm 10minit nk tiba di kedai, partner kt kedai anda tepon 'ely stok dh smpai, ely dh pulang railing? nk railing 2 balik yg ely letak kt bawah' anda tersenyum dlm kete sbb railing tu anda punye. even kedai tuh sume bende anda punye

20. anda tiba di kedai dan kawan menunjukkn railing karat 'xpe beb, u just cover dgn deco paper' kerna sumpah raling karat tuh sungguh buruk, maklum lah berniaga di pasar malam. 'tapi satu la beb roda dh patah so kena sendal or letak benda berat' pasti kawan anda tak perasan kedai anda bukan di pasar malam. anda bercakap baik2 tak mahu railing tuh and plan nk beli baru kerna abang kawan anda ckp 'abang extend meniaga so nk guna railing nih' and cuba tidak berbuat dosa lagik, lalu mendiamkan diri

21. anda pegi beli skru di jalan kenanga pula dan bila anda cuba pasang dirumah anda tersenyum kembali kerana dua railing di rumah dua2 set tidak mpunya base roda. anda yakin Allah bagi dugaan kerana anda buleh handle sume ini. alhamdulillah sale pada hari selasa mengcover sewa dari hari isnin siap dgn gaji staff. anda syukur banget2, kawan anda yg share sewa pon dh bayo duit anda, tinggal sorg lagik belum. kalu sikit xpe ini ribu2. kadang2 anda rasa mcm buat charity.

22. pagi rabu anda tepon manufacturer dan diberitahu wheel base tuh mmg tak jual asing jadik anda singgah membeli railing baru, agak kecik tp lebih murah, 2 anda beli dan suh staff bawah pasang. setelah sume settle anda menegur staff  'kak, kenapa akak pasang satu railing nih xsama tinggi, skru bawah dia mana?' 'tak ade dek, akak bukak kotak mmg yg ini tidak ada skru' anda rasa spt dlm drama pula. satu railing anda letak di kedai atas, anda masih xcukup railing

23. balik awal suami mengajak ke citta mall kerana nk tgk display fridge, firdge yg disukai sudah stop production so ape yg tinggal sume mahal, display murah sket. anda tak bape nk setuju tp anda ikut saja, hampir 2jam dijalan raya suami tidak jumpa tempatnye. anda hampir kena IBS sbb belum makan. anda hangin rase nk bakar aje org harvey norman yg suggest kt suami suh pg tgk kt citta mall.

24. pagi khamis, anda perlu pegi ke kedai supplier kt puchong utk menukar railing dan mbeli baru jua utk kedai atas dan utk flea market hari ahad, pukul 11 anda kena jadik mandur lagik sbb org solar nk datang, anda malas nk suh ID anda datang sbb byk betol keje dia pending, anda menunggu quotation grill pon sampai ke sudah xdapat, kitchen kabinet janji minggu nih ditunda ke selasa depan, suami anda pula tidak sabo2 nk pindah rumah, anda punye ayat senang aje 'takde sapa ke nk tolong pack barang?'

25. realitynye pagi kamis bgn susu anak pukul 4pagi smpai kesudah tak buleh tido sbb byk sgt bende nk buat byk sgt yg kena pikir.

anda stress jika perkara di atas berlaku kepada anda, hari ini anda nak letgo barang rm15

nanti anda ingin kongsi kaler umah yg mmg menjadik pilihan anda jadik any komen tidak diterima, tapi anda inginkn pendapat utk kaler curtain kerna suami tak abis2 mengajak carik curtain, emak anda punye ayat simple aje 'iye lah adik kt rumah pakai spender aje tak malu tu sbb hsrl nk pasang langsir tuh' anda bertambah bersyukur kerana suami menerima anda seadanye dan carik pendekatan lain utk menyelesaikan masalah anda yg suka suki nk seksi tanpa batas dirumah sendiri. abis, cemana laki tak sayang? i goda dia tiap ari tau! anda ingin memuji diri sendiri..

anda berdoa hari ini Allah memudahkan urusan anda, aminnn


14 hottie:

Janggel said...

Oh Kakak Santek, Sangat STRESS saya membaca kisah yang hampir 80% kisah railing baju tu.

Saya pon turut bersimpati di atas musibah dan dugaan yang menimpa, tapi saya yakin anda mampu menanganinya dengan penuh Istikomah.


Mudah mudahan akak santek kekal ceria dan santik walaupon dalam keadaan stress. Sesungguhnya saya nak jugak menjengah kedai akak tapi apakan daya tidak ada jemputan (hahaha fefiling retis nak kena jemput2).

Akhir kata hayati tagline belog saya ini:

BERTABAHLAH...DEMI KERIANGAN BERGANDA!

WASSALAM.

Ely Hasrul said...

hamboiii nk kena ade jemputan.. tumbuk kang.. kak coco tgk janggel nih.. baik aku jemput kak coco lagik besh..

Anash said...

meh akak santek datang ....
...hamboi?
nak kena jemput bagai plak si Janggel nih tau!!! ko retis ker? haa???

(tarik napas pepanjang.....)
gile banyak kelas tensi terpampang di sini...
tapi satu aje yang akak nampak...........................................




Adik santek masih mampu mengatasinyer
masih mampu memikirkannyer
dan
masih mampu buat entry!!!!!!

Syabas bettey!!! (mode hindustan)


See the true : ujian ini hanyalah untuk orang yang memang tahan diduga

not for kakak santek
not for Janggel (kan dah terbabit sama...hahahah)
dan
not for Danny (motif sebut nama dia?)

dugaan nih KHAS untuk adik santek ie Ely!!!!

and you have passed ALLL!!!!!!!
sebab ada lagi ujian yang bakal dilalui...dan ingat, ada ujian, ada keputusan...

dan akak percaya keputusannyer akan CEMERLANG...jika cara dihadapinyer pun CEMERLANG...
energy=money
you have the energy, you will gain money...
(Baru abis program retreat aritu, tu yg ingat...hahah)
Akak support ko dek!!!!!

Biqque said...

aku suka baca kisah2 ko kalo berkaitan dgn pak mentua. sangatttttttttt stress dan menarik. cite railing baju tu mmg rasa cam nak sepak2 je sape2 yg menyakitkan hati ko tu. aku baran je baca.

pendek kata, ko pindah la rumah cepat2, and kalo bleh, buat jer sendri. nak tunggu orang mmg sume tak berjalan, percayalah. laki ko tu, no komen, dia kawan aku so aku tau dia camne. hahahaha!

bertabahlah. ahad ni kat mana? kul bape? harga bape? if ok, aku akan siapkan barang2 aku. jgn riso, aku ada railing bodo giant aku sendri. hahaha!

fiza said...

Perghhhh...aku y baca pun tumpang stress gak. Dugaan...

Tapi ayat mak ko buat aku gelak. Bocor rahsia...muahahahaha...

Ely Hasrul said...

kak coco, nama john kena selit selaku presiden and retis hahaha.. mmg byk bersabo dah and cam lawak sungguh apehal la satu2 psl railing nih.. tuh blum org kata nk trf 3ribu dari 3ribu tahun yg lepas tak trf2.. hishhh


biqque, tak payah railing giant ko tuh aku rejek tak terima hahha nnti aku cpt2 update ahad nih, aku nk suka hati aje ahad nih.. paling kuat aku letak jeli drinks.. paling tak tahan pak mentua dtg minggu nih la la la la la la hahahhaa


fiza, gile stress seb beik aku dh lps pantang. smpai tahap tayar pancit tuh aku dh istifar byk kali hahaha.. aku ade bra fabulos mom xdek wire aku xpakai lagik, ko mau ka aku nk tolak rm15 eh sempat nk menjual hahahhahaa

Ely Hasrul said...

kak coco jgn sebut program retreat tuh.. buat org mencik tau hahahaa

Janggel said...

Kak Coco (tetibe jadi entry kak coco pulak)

Hamboiiii cara jawab komen pon OVER tau!!! Mentang2 dah balik kusus Manager! Huh

Akhir kata: Majulah Bra Tidqaak Berwire!!!

Kbai.

Danny / John said...

ya ALLAH...selaku presiden, sy baca pn stress dan takut akak santek oiii.. bertabahlah. mcm satu per satu masalah yang timbul. tp sy yakin anda mampu melakukan yang terbaik utk keluarga anda dan anda sekali.

dont give up!

nnt kita enjoice kat redang ok!

xoxo




p/s: railing tu ape?

Lady Finger said...

lama sungguh aku membaca entrt stress ko ni...ilang bgantuk aku sat bile mengimagine mak ko berleter memecah rahsia

BlueEwoke said...

Ya rabbi..aku rasa mcm boleh kena heart attack baca citer ko nih! tetibe aku yg stress plak! Mangkuk la sapa yg pinjam railing ko sesuka ati buat cam reta sendiri, patu dh la curik/hilangkan screw..memang taik kambing la org cam tu..haihssssss

p/s: aku tak sabor nk tunggu ko buat house warming..walaupun ko stress cam gini..bertabah la ada kawan cam aku hahahahah

Ely Hasrul said...

kursus manager?? naik pangkat? gajiii?? pangkat aku xkesah asal gaji nye naik.. ape lagik kak coco buat kenduri dua hala la gini..


janggel mmg kena maju pon bra tanpa wire sbb mahal, ape tah lagik kalu ade wire.. tu blum design gini padding gitu.. eh ape kes nih? hahahah


john, raling aka tower rack yg org dok gantung baju samada dirumah mahupon di kedai.. singkatan panggil railing aje lah.. iye anda sedang bertabah semoga bertambah rejoice hehe


ani, hahah mak aku tetiba aje.. dia mmg selalu komplen kalu dtg umah aku sbb aku ko tau la selagik tak pendek, ketat, jarang bukan aku la tu hahahahha



Na, hahah aku jarang cite psl situasi yg aku hadapi kat kedai tp sumpah mmg stress melalut2 paling xtahan tayar pancit hahahah

house warming? gile ko aku buat tiap bulan okeh!! entrance fee murah jek sejam singgit.

serikapas said...

terjumpa ur blog sibuk google cari screw untuk railing. mmg stress baca bila tgh stress.
rasanya saya bakal stress lagi 3-4 hari. skg pun ada sikit2.

kat kenanga kedai mana u beli screw tu. setahu saya masuk je kat balai bomba tu straight je depan gerai makan ada jual..ke kedai lain ada jual sbb ari tu tgk tak byk pilihan. nampaknya mmg kena ke kenanga tadi cari kat gm klang takde. dah la rumah shah alam start biz sabtu ni.

QA's ~ mamapapa said...

aduuuhaiiiii...mmg stresss yg tramat sgt klau trtimpa situasi mcm nikn..moga keadaan dh jauh lebih terurus dan tenang skrag :) salam kenal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.