Klik Klik

Wednesday, December 9, 2009

Aku mmg kena blog pasal mende nih.

Kat opis aku yg aku baru aje keje dlm 3 bln nih, tgh bulan 10 budak acc aku benti. Dgn ikhlas nye aku ckp aku lega siap suka. Sebabnye byk sgt perangai dia yg buat aku nyiampah. Tapi aku xdek le tunjuk ke ape cuma aku xdek le rajin layan minah tu. Jadik, cam bese la kompeni kecik, start staff benti nk carik pengganti mmg la kelempap. Takde org lain aku la kena handle keje dia kejap. Nak ditambah penyedap, ntah ape yg xkena bukan budak acc aje benti, budak operation yg dh keje 4 thn pon benti, budak landscape dan juga budak mentenan. sumenye ekceli berlainan sebab tapi dh tersurat agaknye nk benti sama2. Pon benti tu xdek le ape2 konflik.

Dipendekkan intro, aku la yg tetiba kena handle cashbook, gaji, cheque, petty cash etc. Aku xsuka. Lelagik pasal duit aku tak suka. Tapi boss kata leh belajar slow2 (sambil senyum sbb dia tau aku bleh buat). Cilakak. Nih la susahnye jadik org cekap. 2 hari aku tgk filling and acc system aje aku dh mnyumpah and aku leh listkn ape yg patut dan xpatut dibuat. No wonder la boss pening. Makan gaji buta tul la minah acc nih.

Kendian aku kuarkn gaji bulan 10. Kompeni kecik gaji pon xbyk dlm 60-70k sebulan (sebab dorg ade advance so tiap bulan 2 kali kuar duit, jadik sekalik kuar tu xdek le smpai 70k tapi xmenci ke asik2 la kena kuar masuk duit). Itu xkesah la paling siot 95% duit kuar itu adelah CASH. iye cash. sebabnye kalu dah nama kompeni building mgt, sume general workers mmg bukan local. Paling super siot ialah aku kena pegang petty cash seminggu paling sikit 1k.

Perbuatan bodoh no. 1 -
'need to buy the petty box, easier & safer' request aku
'ala if org nak curi bleh amik box tu terus elly' jawab boss aku
'ha iye.. tapi at least xtuduh i yg hilangkan' ngomel aku. sebabnye drawer aku xdek kunci.

Aku rasa bagi pemegang cash mmg patut ade bekas la sbb mana muat nk letak dlm wallet aku, masuk dlm sampul patu letak dlm beg. aku kulu kilir duit tu lunyai kalu kena snatch cmne? kalu cicir cmne? 1k tu minimum ok. takat aku pg blk opis bwk 8k tuh bese ye. Kesimpulannye tiada unsur keselamatan disitu

Perbuatan bodoh no.2 -

This is my careless mistake tapi aku salahkan boss gak sbb bagi aku responsibility yg aku xmo tanggung. End of Oct aku kuarkn dlm 3K lebeh patu siap2 nk bayo utilities and 2 org punye gaji. Masuk dalam 4 sampul. Hari tu hari jumaat. Aku teruja nak blk cpt sbb esoknye nk pegi Penang. Hard rock hotel memanggil2. Sudahnye aku lupe psl sampul duit tu yg elok dlm drawer aku. Sabtu, Ahad, Isnin. Selasa baru aku kembali. Selasa ptg baru aku pasan 2 sampul amounted RM2200 sudah tiada.

Hah laju aje aku kol boss, dh la dedua boss kt JB. 'it's ok elly, xyah report coz susah nk trace blk, next time bwk blk rumah and extra carefull' 'if bwk blk rumah tapi hilang jugak cmne?' (saja aku tanya padahal mmg la duit tu tanggungjawab aku kena bwk gi memana, nmpak sgt aku bukan mata duitan duit tu aku xingat pon hahahaha)' if u bwk blk hilang, at least tahu hilang kat siapa' amboiiii 'if taknak buat police report ok, but jgn tuduh i yg curi or etc' ha mmg direct aku ckp. aku tau part report nk dpt blk mmg takde chances cuma aku nk clearkn nama aku. Elok 2 sampul yg tidak diambil tu hanyalah berjumlah xsmpai 1k.

Suspect? tiada sbb ramai org kuar masuk opis dari jumaat sampai la ke isnin. Kat sini site workers keje 7days a week. Aku cuma tanya sapa yg ade kunci opis aje la. Sapa nak ngaku pong. Kendian minggu ketiga bln Nov aku kol bank, nak check balance and cheque yg dah clear. Then mamat bank tu mentioned satu cheque no. yg aku belum sampai pon lagik. Hoiiiiii ape kes nih???

Dgn perasaan yg mnyiampah sbb aku dh bleh imagine aku akan byk keje, aku tgk elok aje cheque sekian no tu hilang. Kalu korg bese tgk buku chq, kite koyak chq ade kertas tepi utk letak info kan?ini takde. mmg smpai abis la kena koyak. So duit sudah clear record aku xdek. Amount tersgt la pelik RM2205. Dgn lajunye aku kuarkn surat request image cheque berkenaan. sambil tu aku check byk sume system and payment vchr copy. mana tau aku hilang ingatan pegi bukak buku chq baru patu koyak chq kt tgh2 tu kan. Boss dedua tak ngaku, kalu boss ngaku aku nk lempang sbb ape hal nk koyak chq smpai blkg.

Cam bese, bila kite request makan masa ye dik. Tgk kadar kecekapan staff bank tuh. Then aku jumpak satu lagik chq sudah hilang tapi sempat la aku kansel chq tuh. Bijak pencuri nih koyak chq jauh2. Aku agak pelik boss sungguh la cool. tapi aku paham sbb dia tuko padlock and security code. Paham la kalu ko handle foreign workers, kalu tak problem lari, gaduh, kena tangkap polis, curi, keje xbetol etc aku caya boss aku dah hadapi sume tuh. Aku nasib baik sbb duk opis.

Last friday staff bank called, 'sorry dik, akak cuti dorg xforward keje nih' laaaa patut la lama sgt. And semalam akak tu kol and fax image chq tu kat aku.

Perbuatan bodoh no 3 - (aku xdek scanner kalu idak dh upload dh chq tu kat sini)

Kalau ko nak mencuri lelagik dari kompeni menggunakan system perbankan xpayah la ko masuk dlm akaun ko!!!!! Bodoh ke ape?

Cheque dated- 29/10/2009 ---- which is no cheque yg hilang tu aku belum bukak bukunye.
Name kat cheque yg sesungguhnye bukan aku yg tulis --- MOHAMAD ISA POIMIN --- staff mentenen yg dh benti tgh bulan 10.
Amount 2205 --- konon bijak la tuh letak amount under 5k and weird figure, ingat kompeni xdek system acc ke?
Signature --- macam boss nye signature tapi mmg lainnnnnnn haii bank napala ko bank.. sapa officer yg verify cheque nih?? betoi ka chq under 5k mesin yg check? kalu bank in kat kaunter?

Siap tulis no acc, nama penuh and no tepon kat blkg chq. Alahai. Ko kalu nak mencuri nak tiru signature buat la dua!!. buat cash cheque!!!

Ya allah!!! aku seriously marah!.

Petama2 mencuakkn aku, aku sampai doa jgn la cheque tu aku yg tulis ke ape. Kedua menyusahkan aku!. Nak kena buat surat, kol bank, kol boss, check system, update sume. ko mmg bahbi laaa!!!! triple check ok samada mmg ade buat bayaran kat ko ke idak. Ye la xmo la buat tuduhan membabi buta. tapi aku tetap nk bahbikan ko

Patu nak di tambahkn drama, kuar aje nama dia terus aku ter recall. hari jumaat aku nk blah before g penang, mmg mamat nih datang amik chq gaji dia. Kitorg borak2 and time dia kuar kat pintu aku g toilet. Tapi dia tunggu aku kunci gate sume dan kitorg turun sama. Haaaa mmg la aku nak tuduh ko!!!! Paling lahabau banyak2 pekerja, boss india, pekerja indon bangla, budak melayu gak ke pencuri nye????

Eiiiiii bodoh! Nih boss buat report police harap2 police dpt la carik ko. Aku nak kol bank gak la nk tnya cmne system verify dorg. Adoiiiii alang2 nk curi buat la cash cheque, amik byk skit. konon genius la tuh. Menci. Semoga tertangkap la ko and dapat balasan!!

3 hottie:

Anasfadilah said...

En Isa terkantoi disituuu!hahaha

gEE said...

terok nyer.. kantoin nhehehe.nnt update lg pasal mamat "bohdoh" itu....caya la k.elly..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

sepandai2 badak melompat, akhirnye jatuh gedebuk juga...siap leh gempa bumi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.