Klik Klik

Tuesday, December 15, 2009

Semalam otw g opis dgr la amkrew dok sebok pasal mas kawin Selangor yg dh naik RM300. Cam bese macam2 reaksi lah diterima. Yg lucunye papi yg xpuas ati bile caller lelaki cam komplen psl harga maskawin yg dorg kata menyusahkan. Papi cakap 'takat 300 pon komplen'

Sebenarnye kitorg bedua paham alasan2 yg org mmg xmampu nih. Kite kena paham kat dunia nih ade org yg kadang nk spend RM1 untuk makan pon berkira sbb memang dia xmampu. Iye. Saya terima. Saya paham. Itu tolak tepi. Lain cite.

Ini bagi yg mampu tapi komplen sbb katanya 'hantaran dah tinggi'. Hehe, penah pikir tak kalu la cth hantaran RM5000 mas kawin RM80 ditukar maskawin RM300 Hantaran RM4780. Mau ka? sama aje jumlahnye kan? Rasenye ade jugak yg komplen karang. Bagi aku orang lelaki yg nak kawin (tolak yg betol2 xmampu tadik), kite kire golongan yg sederhana mampu nih, bila dorg komplen mas kawin tu senang aje. Dorang berkira dan kedekut. Iye lah. Duit hantaran kebykn org buat belanja kenduri tapi duit maskawin tu mmg 100% milik pengantin perempuan. Kedekut la tu sbb dia xleh mintak sikit :p

Time kitorg kawin dulu, mas kawin wajib RM80. Aku mintak RM200. Sebabnye? xdek sebab ape pon. Sebab aku suka2 nk 200 patu cam nk duit RM2 banyak2. Itu aje. Aku rasa kalu ade masa lebeh kalu mintak RM2k mungkin juga papi bagi. Tgk balik ayat tu 'kalau ade masa lebeh' Hahahaha sebabnye kitorg mengambil keputusan nak tunang, nikah dan majlis kenduri dlm masa xsampai sebulan.

Dan bagi aku juga kalau la setakat masalah duit kurang, bunga xdek kaler hitam, baju ketat, xdapat naik kete kuda, nak Anuar Zain nyanyi time sanding itu bukan kire masalah. Jangan nak kecoh. Takat duit maskawin xcukup lagik RM220 pon jgn nak kecoh. Kalu korg nak kawin nih takde masalah spt kawin tak dapat restu, xdek wali, pengantin laki kena kejar dgn parang, bakal mak mentua xsuka ngamok sampai sumpah2 bakal suami, jgn nak komplen. Ape jua masalah kekurangan leh diselesaikan pada masa berkenaan. Sekurang2 pas kawin korg leh duk diam2 hepi and maybe pikir nak bayar hutang.

Tapi kalu ade masalah spt keluarga tak restu, kena buang keluarga, kena sumpah, kena tuduh, kena maki etc ..iye itu baru masalah. Baru leh komplen (Tu pon xleh komplen secara terang sbb cam buka pekung didada).Takat naik mas kawin 300pon komplen. Lempang kang baru tau. Menci.

Sume sedia maklum hubungan baru yg tercipta antara mentua dan menantu baik laki baik pompan walaupon perkahwinan itu direstui pasti ade gak part2 yg terperli, termerajuk, terkepoh, tertakpuas hati etc. Apetah lagik la kalu kawin tu mentua tak berkenan. Bila dah berada dalam keadaan itu, ko takkan heran lah nk pakai lace dari negara mana time nikah. Kat kepala ko time tu nk lepaskan nikah aje .. kan? hahahahhahaa

As for me, bernasib baik la papi nk kawin xyah guna wali. Hahahahahaha. Akunye member mencanak hold kawin dekat 10tahun sbb bapak xmo jadik wali (tapi alhamdulillah dah kawin and bahagia pon aminn).

Katanye kalau kite kawin xdapat restu ibu bapa xkan bahagia. Betol ke? Itu sebelah pihak aje ke atau kedua2 pihak? Kalau mak pak aku restu and doakan kebahagiaan kitorg? Ha dah kire cam lawan doa bahagia ngan sumpahan la pulak ye? Hahahahahhaha

Bagi aku yg modern nih, aku lebeh suka dgn statement 'setiap pasangan mesti ada pasang surutnye, rough time sdr xkira la kaler kulit, beza agama, beza darjat ke ape' Jadik aku xsuka sgt lah kalu dgr spt 'ha aku dah cakap dah dia mmg jahat' hahaha hamboi cam ko leh tgk masa depan pulak hahahahhaha.

Pernah tak tgk drama yg mentua sungguh la kejam xkesah la kejam fizikal ke atau verbal. Kadang cam tak masuk aje kan? cam tipunye lah.. yg menantu tu kalu dah baik adoiii cam kena tindas gegila lah. Ropenye part mentua kejam tu mmg wujud cuma aku xjumpak lagik la menantu yg tahan kena buli siap doa tiap malam kesejahteraan mentua dia hahahhaha. Serius aku xpenah jumpak org yg begitu sabar.

Huh dah lari topik nih. Jadik kesimpulannye, kalu kedekut 300hengget kawin la dgn bukan gadis Selangor hahahhahah

5 hottie:

Rozy said...

300 inggit nak beli emas nak dapat loket berdiameter 2cm pun belum tentu lepas..hantaran leh beribu riban mas kawen nek sikit pun bising..

word verification aku kali nih colly laa..klakar..hahahhaha

Ely Hasrul said...

hahaha tu ah rozy aku xpaham. dah tau nak kawin, kalu xmampu buat sederhana aje. patu kumpul duit sehari singgit. patu satu lah kalu xmampu jgn kawin. buat nyusahkn org aje (huh kejam la statement aku hahahahaha) tapi betollah, kalu dlm form kahwin selangor kena letak ok gaji ko bape (time tu gak mak aku tau gaji papi hahahahhaa) aku rasa kalu tak bekerja tu kena soal jawab la nk kasik lepas bleh tak hahahahaha.

luvhaziq said...

seb baik aku dh kawen n aku bkn org selangor.gamaknya klau blom kawen nk lg aku demand lebeh2...kasi parah en suami...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

kawin kat pahang..mas kawin RM22.50 aje..

kisah monster in law....byk nak komen tp P&C dgn Allah aje aa..

biqque said...

haiiiiii tu belum kawin ngan gadis utara mai nunnnn...hangpa mesti terkejut punya laaaa! lip-lapppp lip-lapppp kaler kunin! hahaha!

aku benci tgk drama laki tindas bini, bini tindas laki, mak mentua tindas menantu sume ni. sangat tak logik la. patu plak bila kita tgk drama yg baik2 belaka, mesti kita tak caya gak kan? manusia2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.