Klik Klik

Thursday, November 12, 2009

When Azrul invites us to his wedding at Parit Buntar, we are so excited (no, not becoz of the wedding) but more to another getaway hehe. The last rehat we can remember maybe back in June or July. To add the excitement Hard Rock Hotel was launched sometimes in October (ye kot) and offering rates that Papi can’t resist.

I’m not too keen as I just started my new job and the pay can only cover half of my expenses so sori la Papi tiada excited disitu. But papi being the hardheaded person (ha nih korg tak tau kan? Dok ingat aku yg queen control kan?), ignoring my concern and book the hotel eventually. What he wants that is exactly what he gets (ade kebaikan juga kadang2 hehehe) And until the nite before we off I’m still haven’t finished packing and buat bodo sambil blogging. Hehehehe tu yg masuk smileykidz contest tuh.

We reached the hotel by 3.30pm, smooth driving all the way (masih teruja tiap kali lalu jambatan pulau pinang. Sami wow the permandangan sepanjang jambatan tuh hahah excited jerit2 dia). The foyer is so fresh, cool, funky & modern (apehal aku xckp so rock eh?) but so packed! Hoi nyiampahnyeee. As usual 5 star hotel lobbies always impress me but this hotel includes the crowd dari mana2. However we only took ½ hour to checkin. Our room is sea view room but we have to view the pool first, haihh kurang markah disitu. Why? Coz the pool is superb with children facilities. So? Mau ko xbising dgn budak slides nye dgn bapak org join main tembak air tuh. huihh

And bcoz of my ignorance, papi handle all the reservation ending up with us having twin bed. Haaaa nih yg hangin nih!!! the room eventho quit small but marvelous, they have nice wall pics, very unique toilet mirror / divider, we can actually peep our partner while they are doing their business in the shower. Kinky huh. But becoz of the twin bed mmg poton betol (masih tidak bersyukur nih). Luckily the bell boy is so cekap, he called the housekeeping and ask them to joint the bed. I’m not bother to call the reception as I know during this peak weekend (Halloween) xyah la nk mimpi for another room.

After we settled down, changed Sami we are off to the pool (Sami quietly watching the pool from the balcony xtau ape perasaan dia time tuh but we know that he really wanted to main air hehehe comel sgt) And I decided to call the housekeeping again to remind them.

‘tis is room 219, can you please makeup the bed. I want them to be one’ aku main ckp aje dgn rasa konfiden yg budak tu paham
‘mam, room 219 is twin bed we cannot joint them’ jawab minah cina tuh stlh check sebentar
‘yes i know (mmg la bilik aku twin bed), the bell boy just confirm and even he called you guys to set up the bed, we are off to the pool now’ aku plak xpaham ape minah nih nk ckp
‘yes mam, becoz of your room is twin bed, we cant joint them’ ok aku dh hangin disini. Potong 50 markah.
‘I just want u to push the bed, change the comforter and make them like a king size bed’ sore ku dh tinggi. Ko jgn main2 ngan aku. Aku penah keje hotel.
‘but mam we cannot joint the bed’ minah nih masih jawab gitu tapi tone sorenye baik aje dari tadik
‘so u saying that u cant joint the bed? In that case I do it myself’ terus aku hang up dan dgn hanginnye aku turun. aku buat sdr? sori beb

Reception

‘do you have king size bed room?’ muka xmasam sgt sbb tgh cun pakai short dress yg papi beli kat bandung. Kena la menten cun.
‘sorry we don’t have available room right now, can we joint and makeup ur bed?’ so mmg betol la ayat aku memula tadik?
‘yeah, actually I’ve requested but hsekeeping keep telling me that they cant do that’ senyum aku hampir mintak komplen form. Kalu aku isi form dh cukup baik, kalu aku panggil manager cam kat Andaman sapa nak jawab?
‘we can.. sorry about that mam, but can u give us some time?’ seb beik la dorg nih sume friendly and pakai baju santek. Santek la sume staff pakai santai

Haiiihhh.. After complaining session we bring sami to the pool and come to my surprise we saw Iffie and Felly. Iffie was HW3 band member. We were hardcore fan of HW3. dulu la but if they still performing now, I bet aku pegi hehehe. HW3 is the new line by Kudin xHeadwind orginal member. Skang dorg dah change name to Niskala xsilap and after Winnie got married, gave birth nak masuk yg ke-3 nih, Iffie kuar kitorg pon xfolo sgt dah. Ya allah bleh plak jumpak dorg kat sini. After gossiping with Felly (gila xsangka sume2 tuh xtau betol ke tak, kalu betol pity felly), we quickly check the café for early dinner. Papi didn’t make any reservation (ha nih la jadik kalu dia yg handle) so we need to walk in alahai.

First we checked at restaurant buffet walaupon papi xmo aku nak check gak, still have seating but seafood buffet and 100++ per pax (pala jadah ko! Baik aku makan kat Shang dh tentu2 sedap) but papi said check at the café first, we went to the HRC dgn keadaan lembab2 tuh and begging the sexy hostess, she’s finally give us a seat but we have to finish by 7.30pm. ooo no hal. We quickly changed and start ordering. I ordered fish and chip for Sami, black pepper steak well done for myself and papi got himself a nice NY strip. To my surprise the meal was marvelouslita! (aku main reka perkataan sendiri). As I’m smiling while eating papi slowly asked ‘sedap dari chilies?’ ‘yes but I only ordered lamb kat chilies’ jawab aku ‘thanks papi next time penang kite kat sini lagik ok?’ gatal, kat kl xmo jejak pon HRC ‘I’m always right’ hamboi2 papi naik awan pulak dia.

And sami also having fun making fren with Florian, we seat next to Florian, his Filipino mom and nanny. His german dad g gym. Florian is 2yr plus (lupa lak umur dia) and they copycat each other hahahaha. Sorang nak pegang guitar sorang lagik pon nak buat. Last2 sampai satu masa dedua baring kat dance floor. Cute sgt. We really enjoyed that nite. Thanks papi muah2. After finished meals, we are checking up the store. Huh lotih la smpai 3 shops nak check. At last papi bought simple HR hotel blue shirt for him and HRC baby t for me. Size s ok ahhaha bahbi nak gak ckp tuh. Tengkiu papi.

We took nice walk through the crowds, guests coming for Halloween party, hotel staff wearing masks and costume. Cool. Live band in the café, live band at the pool (pool party) so cool but we decided to watch them from the balcony aje. Sami pon cam sleepy aje (actually papi nak tgk bola and Sue sms inform that Ferringhi famous pasar malam street ade raid huh ntah ape2). Nak inform Iffie pon lupe dah no bilik dorg. Last2 tgk Iffie perform kat tv bilik aje heh. Oh yea, when we changed before dinner they have makeup the bed. Wow. Mmg teruja hehheh. Setelah menadah telinga dgr live band yg buruk sorenye dari pool tuh aku ngan sami tdo kepenantan dan kekenyangan. Tomorrow nak g gym & lil rock plak.

The next morning we woke up around 8.30am huargghhh malas but lapar dah. We decided to conquer the pool for another round after bekfas (kena makan dulu kang lapo). The bekfas line was ok, bese2 aje cam hotel2 lein. We met Florian at the restaurant and came another surprise, Amin greets us!. Ya allah blehla plak jumpak mamat nih! ‘bercuti dgn kawan2’ katanya. I’m being the cool ‘kakak keciknye’ don’t bother who is his ‘fren’ (walaupon Nampak minah amik pinggan utk dia buat bodo je la hahaha). Amin is mak other son. Hahah jgn xtau mak dulu jadik nanny, dia jaga amin dari pas pantang smpai la darjah berapa (sbb dorg pindah g Sg. Besar). Tapi smpai skang bila sempat Raya sure dia singgah but I totally forgot to inform him that mak g mekah. Yeah tgh besh sembang, sami suddenly fell from the chair. Cemana bleh jatuh tu? Misteri sungguh.

We spend the morning playing at lil rock, kids play land, malas nk g gym and later to the pool. This time sami getting used with the slides ‘nak lagik’ katanye walaupon smlm cam takut2. There are 3 slides, I asked papi to slide with sami and I’m just waiting from the pool. Why? Walaupon slides tu pendek aje aku takut siot, laju! Hahahah pool cetek tp aku kan takut air hahahaha. Cuma tak besh sbb papi stuck kat slide tuh. Xtau ngapa, it’s either he’s too gemok or his pants yg lekat (as his claim la hehehe). Then we checked the adult pool, jeles disitu as 1st floor room are open pool balcony, guests actually can dive into pool (walaupon only 5ft aje dalamnye). Guests who have children under 12yrs cannot stay at the room. Kang ade kejadian tak diingini plak.

Time to go. Quickly changed and packed the things. Oh yeah papi got complimentary one limited edition record frame beso menambahkan berat beg aje. Get dressed for Azrul’s wedding, thank you papi for the dress selamba pau sbb xmo pakai baju kurung. Walaupon beli kat jj mahal gak rm60 huh aku skang pakai baju kalu buleh rm5 aje tapi aku ikut nasihat debi. Shop kat jusco aje. Iluminati. Betoi ka debi aku cakap nih? heheheheh

While papi settled the bill sami and I took another round at the foyer, baru la aku Nampak sume statue2, gambo2, record2, patung2. ermm next time bleh la dtg lagik but papi said next time amik hill view aje coz sea view bising. I told u.

Met Tini, Sue & Liza at their chalet (kat sebelah aje bank Negara nye chalet) and off to wedding. Babai Penang see you next time. Kalu ade duit gak la sbb kat café aje dekat 200 bilnye hak elenn beik la aku buffet kalu gitu (cam tak syukur lagik nih). seb beik mkn sedap. Ingat nk g Berjaya bab aku suka hi-tea dia tapi masing2 malas nk kuar.

Kalu korg rasa nak g penang, hard rock recommended. Mmg besh utk yg ade anak maupon kapel. Previuosly aku penah stay kat City Bayview (murah, santek and beso biliknye), Sheraton (dh tuka hotel ape ntah), Berjaya (ooh jgn duk sini bilik buruk) and kitorg aim kat Copthorne (xtau ejaan), aritu kak ngah duk situ, murah, santek, beso bilik mmg berbaloi2 lah! Located kat toy museum tuh.

To papi thanks for the short trip, baby t and nice massage. I heart u. Let me saying u.

7 hottie:

Drama Mama said...

copthorne tu best ye? shngrila dah jadi traveler ka apatah.and didn't knwo berjaya bilik buruk eh? selamat aritu masa buat bday party irfan/abah dia nyaris2 ignat nak check -in the night before, kalau tak rugi ja kan bilik buruk. hehe

ahh my mum dulu bank negara tapi dah retired. kitorang macam tak berkesempatan pun nak dok kat chalet tu hehe

elly mustafa said...

staff hard rock hotel tu mmg ckp 'mam' ke?? mcm maid filipino pun iye gak nih...

Ely Hasrul said...

baizura: copthorne tuh mmber penah duduk.. punye la besar bilik dia patu seaview cun sgt seratus lebeh aje semlm. berjaya tuh food sedap tapi bilik mmg buruk la. maybe sbb dh lama kot. tapi jgn la duk situ xberbaloi lgsg (eh cam aku plak org penang theheheehhe)

elly: aah xtau apesal minah cina tuh asik mem.. tapi dia aje la.. kat reception xdek pon gitu..


oh yea punye la ramai org kat pool smpai guest kena pakai wristband. buhsan

Rozy said...

mehh orang penang lak nak cakap..

hard rock hotel tu dulu agora hotel.. ku xbopa berkenan sangat sebab tengah town.. prefer tepi pantai gitu cam casuarina, copthorne, rasa sayang.. memang marbeless laaa... or at least gurney hotel atau laurel evergreen kat gurney drive..shangrila dah jadi trader hotel..berjaya memang xbesh langsung..makan pun bgiku xbesh...ku memang suka meraban bab hotel nih sebab selalu pi training..pi metin soo accommodation dibayar.. ngeh..ngeh... takkan ku nak bayar otel lak kan..

elly ko xgi nite market kat batu feringhi? to anyone yg nakpi penang... pergilahh nite market batu feringhi.. memang tourist spot rr.. macam2 ada..

biqque said...

mam tu as in "mum" skin...filipino mmg panggil mam as for madam...yg cina tu aku rasa dia panggil ko "mem" kot...kan? sbb ko eja mam tu yg elly ingat cam orang philipine tu...hehehehe...

Ely Hasrul said...

ahhah rozy, laurel evergreen pon penah gak pi tapi xpenah duduk. Shangrila penang xtau tapi Shangrila KL sila la mkn buffet kat lemon grass.. mmg kalu aku pegnen lagik aku nk buat2 mngidam mkn situ wakakakkakaka

ferighi mlm tu kena raid.. zzzzzz

p/s- aku keje kompeni kecik, tiada la keistimwaan duk free kat hotel. tunggu papi kena anto baru leh tompang skaki.. tapi ntah bile la.. zzzz

Ely Hasrul said...

eh biq? ahhaha aku eja mam tapi aku baca mem ahhahaha

biqq bila mau penang?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.