Klik Klik

Friday, November 20, 2009

Entry : Untuk Ibu Menyusu

Ada satu soalan. Bukan. Bukan pertanyaan pasal susu byk ke kurang ke cukup ke. anak umur berapa. sampai bila mau mnyusu atau cemana nk hentikan penyusuan.

Soalannye: Adakah anda para ibu yang menyusu merasa resah, gelisah, tidak tenteram, susah hati, stress, depress, hilang selera makan (atau bertambah kuat makan), sedih, bengang, marah dan TAKUT bila anak anda tidak mahu menyusu? Walaupon jarak penyusuan itu hanyalah 2-3jam.

Kerana saya begitu.

Keadaan ini berlaku bila nak direct feeding sahaja. Sesi mengepam, takde letdown ke ape jadah tolak tepi (tu lagikk la malas nak pikir)

Iye. Aku susah hati. Especially masuk tahun 2009. Aku notice dari January sampai la semalam aku asik la susah hati. Asal Sami lama sket tak susu aku mula la cam org hilang anak. Tapi sejak semalam, officially stok susu Sami habis (kire skang kais pagi makan pagi lah), amazingly aku dh ok -- sikit aje ok nye. Kalu kat umah Sami tak susu dlm masa 3 jam pon aku boleh buat2 selamba aje.

Iye. Selama ke nih mmg la Sami susu gap lama. tapi perasaan meroyan aku tu aku pendam. diam diam. Bila Sami dah meningkat umur aku makin takut. Takut kalu satu hari nanti dia dh xmahu mnyusu ape perlu aku lakukan? suh papi hisap plak? cilaka sungguh statement

Iye. Bukan persoalan 'macam mana nk cerai susu? macam mana nk elak anak susu kite lagik'. Persoalannye
'macam mana nk pujuk hati aku kalu Sami dah tak nak mnyusu?; Anak ok emak nye plak yg lebeh. Bukan risau anaknye, risau emaknye plak yg nangis waduh!

Iye. Walaupon aku dh boleh menerima, dh kurang depress, dh xberapa stress, dah agak gembira. Aku masih berdebar2.

Iye. Walaupon aku penat kalu sami mnyusu ibarat minah kilang bergayut kat telepon berjam2, ye la bercinta ngan mamat jual burger, nak dating susah nk jumpak, kena la gayut lama2 (background zaman 90an), aku tetap nak dia bergayut kat aku.

Macam mana ye nak hilang kan perasaan ini 100%?? Skang baru hilang 60% kot.

Walaupon hari itu belum datang. Tapi aku nye persediaan takut tu dh dekat setahun. Depress sepanjang tahun. Patutnye sepanjang tahun aku buat persediaan menghadap hari kiamat. Ini bersiap sedia takut xkena tempat. Bangang.

Atau

Adekah aku nye mild post partum blues tu masih ade?

Anda tidak paham?

Aku pon tak paham.

Aku drama?

Memang lah. Aku kan drama queen, seksi pulak tu.

Agak2 siapa yg perlu aku jumpa ek? pakar psikitiari? kaunselor laktasi? buffet line kat shangrila? tingkat 5 pavillion? (panjang list nih malas nk type)

La La La La La La

10 hottie:

fiza said...

Ely, ko jumpa jer lah pakar laktasi baru kita tu...Puan Hayati ☺☺☺.

Be cool babe, aku tak pernah plak rasa apa yg ko rasa, mungkin sbb hormon kot. Aku plak terbalik, iman yg nak nenen lebih², aku plak yg cuba nak elak, maybe sbb aku dlm proses nak wean off.

dibitz said...

karaoke! dah dah jgn depress... aku lagik depressed...

Ely Hasrul said...

debi: koke? on!

fiza: tu la nk utarakan la prob nih kat pn hayati tuh hehehehe.. pelikkan bese anak xmo benti.. ini maknye plak yg saiko xmo benti wakakakaka

Liz Rohaizat said...

wah,adakah ku jua bakal begitu? risau pulak acik!

beb, mu kenal famil? mu keje Exxonmobil gak ke?

Ely Hasrul said...

famil tu opismate papi. hahaha pusing2 kenal ek?

Liz Rohaizat said...

x kenal famil. tp kenal kwn dia. budak EM gak. aku ada beberapa org kwn kat sane. papi mu muka mcm penah nmpk. tp x terpk lak dia budak EM. sape name papi mu?

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

drama lak kawan aku ni..

i think u r facing seperation anxiety. u takut yg sammy tak nak nyusu. so u takut bond tu hilang? so my suggestion, buat anak selagi..so u leh susukan yg sorang lg. hihihihi...

sammy dah besar, dia perlukan 2glass of milk a day aje kan. so tu agaknye dia tak kisah sgt susu tu.

miya pun kadang2 lupa susu..tp bila ngantuk or ingat lapar tu, beria la gayut lama. kekadang papa dia bebel, camne nak ada adik ni miya aje bolot. tp i hangin ni, miya tamo minum pediasure dah. nak abih kan 3-5oz tu kekadang ambil masa sehari. i pun risau dia tak cukup susu, tp eventho boob dah lembik kosong..dia still gayut.

macam2 la worry of a mom kan?

Ely Hasrul said...

liz: nama papi hasrul. selalu gak papi tu kawan pusing2 kawan aku cess.. bese la EM ramai melayu. kroni kat sana mengalahkan petronas kihkihkih

ija: tambah sorg lagik ? tak kot hahahahhaha tu belum i cite i ade perasaan bersalah kalu beranak lagik.. kesian kat sami.. boleh? wakakakakka gile nakkan attention la aku nih.. sami skang i sua snow. dia minum la bila dia nak. cam bese kat nurseri dia xbape mau susu. tapi yg xberubah dia kuat makan hehehehe

Drama Mama said...

ohh camtu rasanya eh, patut la ramai ibu2 yang bf sampai anak lebih 2 years. hehe i taktau coz bf kejap sangat :-)

Ely Hasrul said...

baizura: i rasa i aje kot yg overst hehehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.