Klik Klik

Monday, September 14, 2009

Time aku pegnen dulu (aku nye entry selalu xkena masa, time bulan pose org sebok cite pasal pose, buka, terawih, kuih raya aku nk cite psl nurseri wakakakaka) ok teruskan. time aku pegnen dulu mak dh awal2 sound suh carik babysitter. aku diam aje. aku xbape berkenan sbnrnye. ntah. byk la aku leh listkan alasan aku. maid? walaupon disebut2 aku saja sebut nk usik papi sbnrnye kitorg bedua xcaya kat maid. maid kemas umah ok. jaga anak kalu dpt bibik zamani ok la.

nurseri? lagik la xkenan sbb byk kes2 tidak sedap didgr tapi itu aje la pilihan yg ade. oh ade gak aku benti keje tapi papi ckp:

'b, kalau gaji i 15ribu pon i xkasik u benti keje. nanti u boring'

kata papi la. tak laaa aku xboringgg. aku suka aje hehehehe. lebih2 lagik time aku sarat aritu, tetiba exxonmobil leh kuarkn polisi baru dimana cost penjagaan anak dan pre-school anak ditanggung sbyk rm300 sebulan. bagi kitorg tu mmg rezeki anak. jadik bermula la pengembaraan mencari nurseri dibukit antarabangsa. erk xdek adventure mana pon 2 nurseri aje kitorg pg ahhahahaha.

satu nurseri nih kat area umah winnie. sesak seh. panas plak tuh. rm260 katanye. yg xbeshnye dorg nih xdek kelas ape pon. bebudak tu pon xdek cert and maybe keje situ utk sementara. agaknye la. tapi seb beik gak sbb dh tutup pon nurseri tu ntah pindah mana.

satu lagik nurseri Mariah Child Development Centre (MCDC) kat area umah kitorg. kitorg memula cam skeptikal. ye ar nurseri kaler ijo. patu asik tuuutuuup aje. ade no henpon aje kt luar tuh. dtg kali kedua ade la owner dia jemput masuk tu pon sbb owner dia baru smpai. nurseri nih kat perumahan amik 2 lot umah ujung. owner dia ehem Kak Mariah (dh dia owner guna nama dia la) dgn pakai jubah itam tutup muka sume bagai. aku dh terkedu. aku dtg dgn 3quarter pant siap pakai baby t aku yg size s betol2 menunjukkan perut aku yg comel. comel la time tu dh 8 bulan perut kecik, tetek ngan bontot aje beso.

Kak Ma jemput kitorg masuk and suh tgk2, baby mmg separate. ropenye sekolah nurseri nih. ade kelas. yg aku berkenan nye teacher yg jaga baby mmg khas jaga baby aje. tak campur. patu dia terapkan la nilai2 murni bla bla bla.. rega sebulan rm350 registration rm50. kitorg decide ok lah kat sini. harap2 sume ok la ek.

Lepas aje aku abis pantang start keje kitorg terus register and anto sami. tak ke korg nak nangis anak baru 2 bln ade buku sekolah huhuhuhuhu. lucu gak la. tp aku selesa lebeh2 lagik dorg suka pasang ayat2 suci alquran and main flash card ngan baby. itu kata dorg. jika tak buat dorg la dosa sbb dh janji. lagikpon teacher nye ade certificates early education katanye. idak la aku nk check cert nye. kire atas dasar percaya aje lah. kebetulan kawan seopis papi pon anto baby kt situ. and dlm 3 org baby hanya sami la baby boy (tu psl dia manja smpai skang)

aku terpikir2 napa ade 3 baby aje. ye lah. mahal hahahahhaha. xpe. asalkan sami diberi susu aku, jaga betol aku puas ati. itu 2008. menjelang 2009 monthly cost sami dh meningkat ke 400 sbln and registration aritu rm100. alasan? teacher nye dh amik advance cost katanye. sekalik lagik aku idaklah check tapi ditolak tambah aku percaya dorg jaga sami baik sbbnye

1. sami sungguh la hepi bile sampai kat nurseri
2. sami suka bersocial
3. sami kuat makan kat situ
4. sami ramai kawan
5. sami manja terlebeh2 (ok ini mmg lebeh)

cuma yg xbeshnye walaupon sami diberi susu ibu dan makanan yg aku masak sdr (skang aje aku xmasak) sami suka sakit/demam/ batuk/sesema. aku malas nk utarakan persoalan ini sbb spt kata mama miya nurseri tmpt biak virus. walaupon bile aku anto samia ku leh nmpak budak2 beringus tapi nk ckp anak org ntah2 anak aku yg sebar virus. xpe. asal xkena yg berat2 udah.

tapi tujuan utama aku buat entry nih sbb nk cite lah. baru2 nih aku ckp kat papi. "i rasa bagus nurseri sami nih". selain dorg dh renovate (siap ade swimming pool okkk), amik 3 unit umah (so bertambah besar), offer byk subject, menerapkan nilai2 islam, aku rasa sami nye development mmg bagus utk budak kecik berusia hampir 17bln.

sami suka mmbaca & melukis. err ekceli aku la yg membaca dan melukis dia main teka. tapi ingatan dia sungguh la kuat. kat nurseri dia main flash card kat umah main lukis2 ngan kitorg. patu bese lah suka immitate ape kite ckp ape kite buat tapi bile semayang tu memula dulu aku tgk sujud, skang dia dh start azan or ngaji bila psg channel oasis, patu dia dh ruku' haaaa comel sgt. papi siap bila berdiri tu mata jeling2 mulut komat kamit la.. patu angkat tgn doa.. siap aminnn hahahahhaa

patu sami paling cpt kenal binatang siap ngan bunyiknye. pada aku 123 dia hafal dia xkenal tapi abc skang aku rasa dia dh kenal.

dulu:

mami: A (sambil lukis A)
sami : A
mami: whats this? (sambil padam A tu patu lukis balik A)
sami : M

zzzzzzz

semalam otw g asam pedas linda onn utk berbuka sami dlm kete tetiba jerit A dgn kuatnye sambil point ke bangunan (umah flat) kat tmn dagang and elok aje ade A beso2 hahahahha pandainye. patu terus dia sambung B, C, M, O, S zzzzzz

memang kat umah kitorg tunjuk, ajar, main selagik terdaya tapi aku kena kasik kredit gak kat nurseri. musti dia lagik sonok main kt situ. sbnrnye aku xdek le nk kecoh sgt nk sami tu pandai tau serba serbi, aku xsuka nak paksa, kalu dia xmampu nk catch up xpe. kalu dia suka ha ambik. gitu aje. tapi mmg excited bile si kecik tu bleh buat tanda good pakai tgn dia slps seminggu meniru aku buat hahahhahaha.

registration day, early 2009

teacher: kak, nanti sami 2 thn dia ade baju sekolah tau, ada buku sume and boleh masuk kelas
aku: ha??? dia dh nk pakai baju sekolah? ala biarla dia guling2 aje mainnnnn

sedihnye aku. dulu aku rasa darjah 6 pon aku masih main guling2. nih 2 thn dh suh masuk kelas? huwaaaaaaa

9 hottie:

fiza said...

So clever sami boy, best nya nursery sami, ada uniform utk 2 YO. Lately Iman klo gi nursery mesti nangis, almost 1 months dah, tension aku di buatnya, dulu tak mcm ni...huhuhuhu...

biqque said...

ala comelnye sami dah pandai! :D

Hayatie said...

haha..2 tahun dah pakai unipom, tomeiinyeee!ku dulu 2 tahun..belengging (erkk betul ke eja ni) takda baju, pakai spender je..kata mak ku la..

Ely Hasrul said...

fiza: ade bende or org yg iman xsuka kot kt nurseri tu. aku kadang tpikir gak ntah2 sami kena pukul ke hahahah overst tapi sbb sami tu agak becok aku selalu ar tnya dia buat ape kt nurseri. ye ar teacher layan baik tp dia suka gak gaduh berebut ngan budak lain ermm mcm2..

biqque: serious aku smpai skang impress dia kena sharul hahahahha

Tie: tu la pasallll. aku dulu pakai spender aje main pasirrrr.. kadang kan kitorg amik sami nmpak la dorg pakaikn dia kopiah.. aku cam glup hahhahahaha pikir2 sian anak aku xdpt main cm aku kecik2 dulu.. naik basikal pusing taman, berkubang kat mana ntah adoishh memori..

salwana albaki said...

hehe..tomei2..btw next year i pn plan nk masukkn raha hafday class..hehe..dh calling2 ar cuma x g jmpa school tu..hopefuly ok la,amin..sami yang comel, study smart ye sayang. nnt raya datang rumah auntie :)

Ely Hasrul said...

mesti2 sami mesti dtg umah raha punye hehehehe. nk masuk class ape nnti?

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

sammy is always the happy baby. bijak dia pun bukan main. sebab tu la dia sesuai jd menantu ku. kikikikikii.


nnt bila start gi skolah pakai uniform, nak tgk gambar tau.

Ely Hasrul said...

nnti i kasitau sami.. kalu nk tackle miya senang aje, kena layan cam princess sbb miya diva gitu kekekeke

elly mustafa said...

2 tahun dah ada uniform??? whoaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.