Klik Klik

Saturday, December 15, 2007

Aku xtau la terms lenggang perut nih.. or silap.. adat berlenggang perut nih adat kaum mana.. ingatkan org melayu.. ropenye jawa pon ade!!! xtau la mungkin kerna aku xtau ckp jawa so mak ckp 'lenggang perut' or ade sebutan jawanye.. tetapi aku jua buat kesimpulan.. kire lenggang perut nih.. omputihnye.. baby shower. kahkahkahkahkah sukati aku aje

Haaaa oleh kerana aku dibesarkn di kawasan kampung (errr walaupon duk kt perumahan ); patut2 aku nih mcm budak kampung la. Bukan nk kondem; maksud budak kampung tu ialah gadis kampung yg bersopan santun, hormat org tua, berpakaian sopan, manis, lemah lembut, konservatif, tradisional ke ape jadah la.. tetapi.. oleh kerana mak pak aku sporting.. aku lebih kepada.. cun, pandai memasak juga berpelajaran tinggi (kepala hotak aku). Maksudnye aku lebih agresif, open minded, moden dan tidak mpraktikkan or amik tau adat2 lama (tapi aku tau la anyam ketupat).

Oleh kerana juga mak aku yg sporting tu tidak disangka juga mak masih mengamalkn adat2 lama ini. Salah satunye: acara lenggang perut (fiuhh)

Kakak kata "don't worry, first child aje" tapi aku mmg tidak sangka lah. Ini kerna masa kakak pegnen anak petama dulu (8 thn yg lps) aku xingat aku kt mana. Kalu aku ade pon aku xamik tau; yg aku tau .. dpt mkn free. Mak kata lenggang perut nih acara & keperluannye spt:

1. Kandungan - Mengandung anak pertama dan kandungan nye masuk 7 bln
2. Kenduri - Membuat kenduri doa selamat secara kecil2an. Panggil org mesjid pon takat 8-10 org aje.. ye la doa.. spy aku dpt bersalin dgn senang etc. TAPI kalu mak ckp 8-10 org tu jangannn percaya.. mak pak aku suka over.. kalu 8-10 org tu maksudnye double la tu hihhihihi tapi xpe.. buat mkn2 nih xrugi punye
3. Menu - Oleh kerna juga kitorg org jawa, menunye mak kata nasik ambang (kena ganjil aje hidangannye), xtau nasik ambang? Ermm nasik ambang nih kire nasik berlauk dlm satu dulang yg boleh mkn seramai 4-5 org la.. patu system nye mkn sama2 patu bungkus bwk blk. Tau ape lauk mak aku uder dlm nasik ambang nih? Ada nasik putih; ayam sekor belah 4, ayam tu mcm msk kicap tp kering, serunding, sambal jawa yg kering tu, mee goreng, ketupat, ketupat pulut, jagung rebus, keladi rebus & juga keledek rebus ada dlm dulang tu.. fiuhhhh tu kire mewah la tu.. bende2 rebus tu pulak saje jek mak tambah.. ha time tu pon dh lucu bab pagi2 tu aku amik mbah patu terus g pasar nk bli jagung n ubi tu.. boleh tak mbah aku yg umur 70 lebeh tu bargain kt pasar mcm nk gaduh smpai sume org takut.. duhhh mbah aku tu mmg fighter la kahkahkahkah. Ok uder nasik ambang tu kire2 rm40/dulang. Mak kata ala.. uder sikit aje.. 5 dulang cukup. Tengtenennnn end up bapak uder 9 dulang ewahhh over!
4. Desert - Juga ade rojak buah style jawa (bukan mcm korg mkn pelam cicah kuah rojak tau, sila rujuk gambo nye); juga 7 jenis buahnye. Yg setahu aku limau bali wajib la dlm tu.. ala.. buah2an kena ade yg masam & manis patu ricih halus2 campur.. patu masuk cili ke belacan ke I don't know la.. tp not bad laaa..
5. Desert lagi - Dalam pada itu, mak buat bubur merah juga. Bubur merah nih mmg bese dikalangan org jawa yg kalu buat tu ade la nk sambut ape2.. kire ape2 berita gembira kite terima.. kite buat la bubur merah.. jadik aku andaikn bubur merah nih utk time hepi2 aje.. xpon nnti aku tnya mak aku.. ade ke buat kenduri arwah buat bubur merah hihihihih.. oh yea disamping itu juga, bese la mak.. variety.. tempah cendol juga hihihihihi
6. Air Bunga Wangi - Ok tu untuk kenduri.. mak juga ckp.. acara kena kt tuan punye badan ialah: kena mandi oleh mak bidan or org tua or sapa2 la yg mampu jalankn ceremony tu. Disini mak gunakan khidmat Lek Umi (lek tu panggilan jawa la.. aka.. makcik Umi). Lek umi nih.. dia request punye perfume & bunga utk kasik air mandi tu wangi n menariks aje la hihihihii. Bunga tu pulak xdek plak guna 7 jenis ke ape.. mak amik bunga kertas atau nk glamer bougenvilla aje kt blkg umah.. tapi agak meluat la bab perfume nye vera wang kahkahkahkahkah!!
7. Mandi - Bile Lek Umi sediakan air tu ingatkn mandi sdr. Ropenye dia yg jirus aku! Cis!. patu rope2nye dia jirus 3 kali.. patu dia panggil lagik 6 org suh jirus aku sorg sbyk 3 kali!! Huyuh dh le sejuk!!! Lucu & jenaka la sbb kena alami mende2 niih.. tapi besh gak bab sume org baca selawat & doa yg baik2 utk aku.
8. Jatuhkan Telor - PATU Plakkkk bile dh abis kena jirus.. buleh la pulak masuk kn telor dlm kain kemban aku.. n jatuhkn ke lantai..ewahhhh ape jadah la pulak nih???? Nk tgk telo tu pecah ke idak? Ape maksudnye pon?? Smpai la nih aku xtau ape maksud tu sbb mak buat bodo aje bile tnya kenapa. Tapi bende lucu terjadik la.. sume org mcm ha?? Napa telo xpecah?? Aku pon musykil gak bunyik mcm crack tp telo yg lek umi jatuhkn tu xpecah. Mak aku suh aje kasik pecah; kakak plak ckp dulu dia pon xpecah.. patu lek umi cuba pecahkn kt lantai toilet huh magicnye xpecah gak?? Alih2 belek2 ropenye telo rebus zzzzzzzzzz. Cis buat suspend aje.
9. Salin Kain Batik - lps sume tu aku dh lega la ingatkn dh over. Alih2 masuk bilik (time nih aku dh pakai towel la) patu lek umi leh amik kain batik yg mak sediakan sbyk 7 helai (bese la sume nk 7) patu dia pakaikan aku satu2 kire silih ganti la.. masuk dr kepala.. pakai patu lurutkn bab dh masuk satu lagik kain smpai la abis 7 kali. (bleh tak dlm ati aku.. err… kurafatnye…)
10. Urut – waaaahh part nih aku suka.. bile dh abis tu.. Lek umi check la perut dia kata good. Baby xjatuh. Kire berada ditempat sepatutnye patu dia urut2 la bahu kejap.. besh2
11. Bayo Pengeras – haaaaa pas sume2 nih aku pakai baju turun patu juin la mkn ramai2.. besh bab dh lama xmkn nasik ambang. Bg aku bukan psl sedap xsedap psl aku rasa dh dekat 20 thn xnmpak nasik ambang. Patu mak kata bg duit kt lek umi & pengeras nye.. tau dia mintak ape??? Aku dh bli siap2 dh. Dia mintak = kain putih 2 meter. Aku xtau ngapa.. aku bli kt nagoya murah aje.. semester rm3.80 xsilap hihihihi patu aku bungkus kain tu n mak suh selitkn rm10. huh rm10 aje? Aku bg la rm20. bab esok2 aku bsalin kang dia la yg urut aku pon hihihihihi

Ha gitu la kesimpulannye. Time doa selamat tu ropenye bapak letak air kosong; patu aku pon minum la air doa selamat tu. Semoga aku selamat sejahtera la nk harung time bersalin nanti. Pada pandangan aku; acara lenggang perut tu mmg adat la.. bak kata kak ma "nih kurafat nih mak" hehehhehe tapi buat makan kenduri doa selamat nih mmg sonok la bab sume org doakan keselamatan aku.

Walaupon aku jenis tak amik pot pantang larang & adat2 lama.. aku bersyukur & berterima kasih bab mak buat sume2 nih. Seronok jugak hehehehe…

pasnih aku nk buat baby shower party plak kahkahkahkah

1 hottie:

Rainshadow said...

Hi

I would like to know more about lenggang perut. We are publishing a book on Malay Heritage of Singapore, about warisan orang Melayu di Singapore. If you can help please contact me at chinyy@hotmail.com.

terima kasih,
ying

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.