Klik Klik

Tuesday, June 26, 2012

Iye, hari yg panas keluarga bahagia menuju ke Taman Tasik Taiping. Bukan, bukan nk berdating, berpeknek, bergambo, berjogging maupon berjumpa pondan  TravelholicWeAreAwesome. Tapi nak check in hotel kekdahnye.

Kalu nk tau rating saya, mmg kelaut lah ku beri. Sangat2 tidak selesa biliknye. Tapi jangan salah paham. Hotel baru, bilik santek, sume ade tapi tu la org ckp dlm pantang jgn berjalan. Ha terima lah naseb badan sendiri tak selesa, kalu ku tau ku paksa Papi ke Potato aje hihihi


okek sumpah al-lupe kat mana nih hahaha kitorg lepak kt parking jek,
so bleh la ckp been there done that la la la la la



ooo nih la tasek yg femes sgt tuh ye... bagus spot view nih, bleh riki pondan



i wonder why mami said the room tak selesa



it is becoz of me?


 lets cuddle up


 view atas lagik la terbaek. napa mami? napa xbesh?


 abang sami dpt swim dgn papi.. suci?
.
.
.
.
.

mana nk dpt susu tepi pool, mami xpenah dpt tau..


mami dh ckp, sume bende ade harganye.
Sate Pak Ein aje dpt free hahahahhaha

Sekian entry merapu. Kite jumpa di lain hari ye..



Friday, June 22, 2012

Hah mcm hampeh nk cite psl percutian pertama Suci. Berbulan nk abis entry walhal awak ke Penang aje pon, Qilah ke Europe pon entry dh merata haha. Tapi sebelum kitorg naik feri menuju ke tempat kelahiran Kilfie, bekfas dulu.. paling penting tuh

dok tertanya sayur jenis apekah ini, sedap pula dimakan xpenah jumpa cis cis cis


Kendian layan Sami mandi lagik..




Pastuh kemas2 barulah bertolak naik feri. Panas okeh tp besh


Merah2 muka Suci yg kaler merah padam tuh hihihi





Tengok betapa suka nye Sami hihihi




Bile nye la nk dpt naik Star Cruise nehhh...



bye bye Penang... nanti kite sambung entry Taiping okeh (ngelat)

tapi before tu nk review satu restoren kt area Tasik Taiping tuh, xtau pekan tuh pekan ape, pekan Taiping la kot.. Lazad Cafe (rasenye cengitu lah ejaannye)


 milo ice dgn sirap mmg lazat! milo ice tuh memanggil2 sementelaah aku masih dlm pantang mmg lupekan aje lah pantang2 tuuu hahahahha



 bihun sup slurrrpppppp!!!!!



mee hailan & nasik ayam terbaekkkk..

mmg lazat & berbaloi mkn kat Lazad nih maklum lah reganye pon agak lazat.
Recommended



Sekian selamat malam
xoxo

Thursday, June 21, 2012

Maap. Maap banyak2. Terlalu bz dan penat. Tiada masa nk update blog, Cite From Taiping Zoo with Love tertunggak apetah lagik majelis2 yg dihadiri (hamboiii mcm retis) btw thanks Hanin for Aqiqah invitation. Update on that later.

Juga Maap kepada pemenang permainan Mari Meneka. Code voucher akan dihantar dgn kadar segera, tapi lambat pon xpe sbb xsempat nk upload item lagik. Tapi tak maap kepada pemenang utama En. Janggel sbb nk makan durian tak ajak (siap ar kooo)

Kali ini saya dgn jayanye ingin mengshare gambo Kitchen Ku, Kitchen Ku Jua Bukan Kitchen Mu. Ermmm rerasa ape kaler curtain yg sesuai utk kitchen ye.. Sapa yg memberi suggestion yg bernas saya jemput dtg makan satu ari nanti.. tapi ini bukan permainan tau.. dh pulak kalu kuar permainan mari men-suggest letih makcik nk membuatnye hehe

Eventho kitchen ku kecil sahaja, saya bahagikan kepada 3 bahagian

'papi i nak dining nook mcm chilis' my faveret place ever

'ok sukati u' jawapan bernas papi

Part I - Dining Nook

side wall color - sky blue
cushion seat - grey blue
table surface - original plan wood with lampang tapi ID suggest pakai solid surface hazey white. ekceli dia xkasik guna lampang design sbb lari dr konsep umah. 'dia nih jiwa kacau' jenis ID kat salesgirl tiles tuh
view - laundry area (xbesh sungguh view) partly garden (perasan) and semestinye tv utk tontonan ramai (wajib)



 xtau nk deco lite mcm mana, tapi next time aje pasang, aircond pon bior aje, ko ingat duit aku bersepah? (ayat sentap)

haaaa agak2 kaler blind cemana yg sehhsuaiii dgn tingkap neh..  geli kan?



Part II - Cooking Area

cabinet - white kaler to be safe, tak berani ahkak nk amik kaler sebenar yg diminati sesgt tuh. simple long kabinet

 tiles akan menutupi sume wall. harga tiles jgn tanya seb beik kak coco banje makan

 dapur masak disini

 nnti buat drop ceiling. tapi dinding ade lebeh kaler iris tip, so painter suka suki cat, sukati ko lah ko yg penat

chopping area kt blkg nook

sambil masak smbil bukak folding door utility room

 fridge kat sini, sblh oven etc. eh oven?? kena blajo baking ar pasnihhh


Part III - Walk In Pantry

 faveret color, lupe code kaler tp kaler tu la yg sbnrnye nk kat kabinet, tp seram xberani, kang jadik kaler lain aku nyumpah tiap ari


'alo uncle bila mau kasik quotation kat saya??' gile apo takde rak lagik, cemana aku nk susun rempah ratus yg aku xpenah guna tuh nanti?

'aiya amoi.. lu mau mcm mana?? mau itu rak kecik2 pendek2 mau letak itu sos cili ka? manyak pendek rak nnti kalu botol suma jatuh mcm mana??.. ini bilik saya tak pernah bikin macam mana lu mau lalu??' ok takpa la uncle, u siapkan aje kabinet.. sambil berlalu pegi cam nk google gambo patu tunjuk kt uncle tu.. tapi tak pe lah...




Sekian sesi hati gembira nk share kt sini. Terima lah gambar dibawah ikhlas dari Kak Coco, tengkiu kakakku semoga murah rezeki lein kali belanja lagikkkk


la la la la la la la la la

Thursday, June 14, 2012

Ingin berjumpa saya dan sista Biqque? Kami akan berada di Rumah Aman Sunday Market pada Ahad, 17 Jun 2012 di Seksyen 2 Shah Alam


Pastikan anda membawa kamera, kami bersedia untuk posing secara percuma... (kalah retis kan? hihi)
Anda stress sekiranye:

1. balik kampung pada lewat petang sabtu setelah laju2 jumpa kontraktor rumah dan menghadiri majlis aqiqah

2. sedang menonton tv di kampung tetiba blackout, lama pulak tuh smpai kul 1pagi kerna ribut petir

3. balik kl secara tergesa2 kerana suami mesti mengambil bapa mertua di airport pada pukul 3ptg tetapi flight delay smpai ke pukul 5lebih. emak anda ikut sekali kerana ade checkup di hukm pada pukul 8pagi hari isnin. anda kena hantar.

4. suami ke airport pada pukul 6 lebih kerana bapa mertua touch down pukul 7pm. janji ingin berjumpa kawan yg meminjam railing baju terpaksa dikansel, kawan berjanji hendak memulangkan railing pada keesokan hari iaitu hari isnin. kawan yg meminjam 3 railing memberitahu hanya ade 2 railing.

5. suami menalipon pada pukul 8.30mlm bapanye baru aje kuar dari airport. anda sudah terdiam kerana tidak mahu membuat dosa

6. sementara suami pegi airport, anda bertungkus lumus menyiapkan barang yg hendak dijual di tapak promosi bermula 11-24 june 2012 dan wajib meng-nyetup layout pada ahad mlm isnin selepas pukul 10mlm. venue: subang parade, masa pejalanan dari rumah 40-60minit, janji dgn staff kat kedai pukul 9mlm

7. suami tiba dari airport pukul 9.30 mlm dgn ayat 'b abah blk upsi esok pagi lepas subuh, macam mana?'

8. 9.45mlm setelah suami mbantu menurunkan sume barang, anda menuju ke kinrara menghantar emak yg mengikut dari kampung kerana emak esok pagi isnin ade checkup kat hukm. syukur kerana kakak sedap mengoffer utk menghantar emak sbb 'eh i amik leave esok, u nk bukak promo kan? i hantar lah' anda tahu sebenarnye kakak anda kompom2 nak pegi soping dgn esok slps checkup

9. pukul 10 lebih malam anda tiba di subang parade dan dgn kadar segera menyiapakn tapak. anda hanya mempunyai 2 railing baju sedangkan tapak anda buleh meletak 8railing baju.

10. kawan yg share tapak dgn anda tiba membawa 3 railing baju dan baju2 beliau memerlukan 5railing baju. anda memesan kepada staff 'kak esok kawan sy bwk railing lagik, susun aje elok2 kemas2' anda cemas kerana kawan yg nak share tapak belum mbayar deposit sesen pon kat anda. tapak rm350/day

11. pada mlm itu juga anda sedar railing kat rumah sebanyak 3 railing sume xdek skru. anda pasrah bila kawan yg meminjam railing tidak mengaku mengambil satu plastik skru, ayat pon mcm nk marah2. anda sabar

12. selesai menyusun ape yg ade, anda pulang dan baru perasan anda tidak mempunyai duit utk mbayar parking pon apetah lagik nk bungkus makanan. anda pinjam duit staff rm2.50 bayo parking

13. pada hari isnin, anda membantu staff menyusun barang yg terlalu byk sehingga customer tak boleh nk belek, anda pon benci nk membeleknye. kawan yg janji nk pulangkan railing tak angkat tepon pon patu sms kata bz, stress etc

14. anda ke kedai jual railing di puchong beli skru, skru tak jual budak kt kedai tuh sorok2 pi kutip kt blkg kasik secara free. terima kasih. kendian management tepon kata tempat tidak cantek mcm la anda masuk contest tapak paling cun, anda sedang sebok mbeli cat dan jadik mandur dirumah sendiri kerana ID anda demam panas

15. sedang anda panas2 jadik mandur, staff sms 'dek, ada imigresen, akak mnyorok sbb permit akak blum siap' anda tepon staff promo berulang kali tidak angkat, staff meninggalkan tapak promo lebih 2jam. staff di atas terjerit2 sbb xde sapa jaga kedai

16. anda laju2 balik rumah dgn plan mahu ke kedai pada malam selepas maghrib. smpai dirumah skru yg diberi secara black market tak fit. anda hangin. tapi anda decided utk ke kedai jua. kawan yg share tapak masih belum masukkn duit

17. pukul 8.30mlm anda kuar menuju ke subang, janji nak jumpa kawan yg nk consign baju pukul 9lebih. anda stuck di petronas sbb flat tyre

18. anda balik rumah. pada hari isnin tiada sale di kedai walhal tapak sebelah sale dekat seribu. anda breakdown. baby berumur 3bln menangis xmahu susu dlm botol. anda susukan terus tido. Allah tak approve pg ke kedai mlm2

19. selasa pagi anda dgn xdek moodnye menguruskan (pegi bayo belen redang, print tag, beli stok kain cotton, bungkus nasik sbb lapo tp xsempat nk mkn) ape yg patut dan menuju ke subang selepas zohor. sedang dlm perjalanan kawan yg janji nk pulangkn railing menalipon 'beb i baru sedar kt store, railing u yg cantek2 sume abang i angkut bukak tapak kat sekian2... anda dh xdengar.. tinggal yg berkarat aje beb'.. anda speechless. kendian dlm 10minit nk tiba di kedai, partner kt kedai anda tepon 'ely stok dh smpai, ely dh pulang railing? nk railing 2 balik yg ely letak kt bawah' anda tersenyum dlm kete sbb railing tu anda punye. even kedai tuh sume bende anda punye

20. anda tiba di kedai dan kawan menunjukkn railing karat 'xpe beb, u just cover dgn deco paper' kerna sumpah raling karat tuh sungguh buruk, maklum lah berniaga di pasar malam. 'tapi satu la beb roda dh patah so kena sendal or letak benda berat' pasti kawan anda tak perasan kedai anda bukan di pasar malam. anda bercakap baik2 tak mahu railing tuh and plan nk beli baru kerna abang kawan anda ckp 'abang extend meniaga so nk guna railing nih' and cuba tidak berbuat dosa lagik, lalu mendiamkan diri

21. anda pegi beli skru di jalan kenanga pula dan bila anda cuba pasang dirumah anda tersenyum kembali kerana dua railing di rumah dua2 set tidak mpunya base roda. anda yakin Allah bagi dugaan kerana anda buleh handle sume ini. alhamdulillah sale pada hari selasa mengcover sewa dari hari isnin siap dgn gaji staff. anda syukur banget2, kawan anda yg share sewa pon dh bayo duit anda, tinggal sorg lagik belum. kalu sikit xpe ini ribu2. kadang2 anda rasa mcm buat charity.

22. pagi rabu anda tepon manufacturer dan diberitahu wheel base tuh mmg tak jual asing jadik anda singgah membeli railing baru, agak kecik tp lebih murah, 2 anda beli dan suh staff bawah pasang. setelah sume settle anda menegur staff  'kak, kenapa akak pasang satu railing nih xsama tinggi, skru bawah dia mana?' 'tak ade dek, akak bukak kotak mmg yg ini tidak ada skru' anda rasa spt dlm drama pula. satu railing anda letak di kedai atas, anda masih xcukup railing

23. balik awal suami mengajak ke citta mall kerana nk tgk display fridge, firdge yg disukai sudah stop production so ape yg tinggal sume mahal, display murah sket. anda tak bape nk setuju tp anda ikut saja, hampir 2jam dijalan raya suami tidak jumpa tempatnye. anda hampir kena IBS sbb belum makan. anda hangin rase nk bakar aje org harvey norman yg suggest kt suami suh pg tgk kt citta mall.

24. pagi khamis, anda perlu pegi ke kedai supplier kt puchong utk menukar railing dan mbeli baru jua utk kedai atas dan utk flea market hari ahad, pukul 11 anda kena jadik mandur lagik sbb org solar nk datang, anda malas nk suh ID anda datang sbb byk betol keje dia pending, anda menunggu quotation grill pon sampai ke sudah xdapat, kitchen kabinet janji minggu nih ditunda ke selasa depan, suami anda pula tidak sabo2 nk pindah rumah, anda punye ayat senang aje 'takde sapa ke nk tolong pack barang?'

25. realitynye pagi kamis bgn susu anak pukul 4pagi smpai kesudah tak buleh tido sbb byk sgt bende nk buat byk sgt yg kena pikir.

anda stress jika perkara di atas berlaku kepada anda, hari ini anda nak letgo barang rm15

nanti anda ingin kongsi kaler umah yg mmg menjadik pilihan anda jadik any komen tidak diterima, tapi anda inginkn pendapat utk kaler curtain kerna suami tak abis2 mengajak carik curtain, emak anda punye ayat simple aje 'iye lah adik kt rumah pakai spender aje tak malu tu sbb hsrl nk pasang langsir tuh' anda bertambah bersyukur kerana suami menerima anda seadanye dan carik pendekatan lain utk menyelesaikan masalah anda yg suka suki nk seksi tanpa batas dirumah sendiri. abis, cemana laki tak sayang? i goda dia tiap ari tau! anda ingin memuji diri sendiri..

anda berdoa hari ini Allah memudahkan urusan anda, aminnn


Tuesday, June 12, 2012

Maap, Maap, Maap.

Tak sempat saya nak mengupdate blog terutamanye Pemenang kepada permainan Mari Meneka ini, Alhamdulillah Suci sudah masuk 3bulan usia, bertambah sihat, comel, manja, tak mau mengiring dan meniarap tp nak org pegang xsabo nk berdiri.. huishhh setiap anak mmg berbeza dan istimewa. Sabar aje lah hehe

Mari kite lihat siapa yang kena. Mudah saja sbb ramai yg tahu jawapannye



Tantadaa...



Iyeee... betolll.. faveret Sami, Durian Kampung


Sume jawapan Durian diterima tetapi ade seorang menjawab dgn TEPAT (ala tu pon dia bagi byk set jawapan haha main tipu).. iaitu En Janggel kite dgn jawapan Durian Kampung yang siap dikopek.

Okeh memandangkan ramai yg menjawab Durian, hadiah saguhati juga akan diberi. Meh kite lihat siapa yg kena


Ani, memandangkan ko teka dua kali, hanya tekaan pertama aje diterima, tp pulut rendang yg ko janji nk masak utk aku tu masih akan ku tuntut hahahahha.. xpe jgn bimbang.. ujung bulan kite main teka2 lagik okeh

Okeh, kalu ikutkan hadiah misteri yg diterima dari first permainan Mari Meneka ewah ayatt ialah dari barangan yg saya jumpa kt umah nih (tapi baru tau xcaya tnya Ako) Hadiah kali ini juga dan mungkin utk masa mendatang mmg dari barangan rumah ini juga, almaklum lah Keluarga Bahagia nak pindah, byk barang yg kami jumpa haha


Jadik pemenang hadiah utama akan menerima Voucher Jusco/Aeon RM20 (yg saya jumpa dlm coin bag), jadik pemenang bleh la beli durian kat situ haha

Bagi pemenang saguhati pula, saya akan beri Voucher bernilai RM10 dari fashionlot.net, bleh la soping kat situ, maaf hadiah saguhati tak disedia awal sbb ingt nk bagi kat yg menjawab dgn tepat aje. Jangan bimbang voucher takkan expired and harap bersabar tunggu sume baju di upload ye, kalu tak sabo bleh singgah ke Promo Lot kami di LG Floor, Subang Parade dari 11-24 June 2012. Applies to sume items so kalu item tu harga RM15, anda hanya perlu bayar RM5 sahaja. Code voucher akan saya berikan di acc fesbuk anda asap. Janggel, bila free koling2 la utk amik voucher, kalu nk belanja mkn durian guna voucher tu pon buleh ahhahah buruk siku tul!

Tengkiu sbb sudi main teka2 nih.. nanti kite Teka Teka lagik okeh!

xoxo


Wednesday, June 6, 2012

Dah over rajin la plak nk update byk kali. Versi laju2 la katakan. Setelah pulang dari PKS cepat2 la aku bersiap. Panas sungguh. Sehari sebelumnye sms Amir, tnya kenduri aqiqah Airil etc tmasuk la tema pakaian. Kendian Amir sms 'tema keislaman' hahahhaa (carut aku dlm ati).

Setelah menjerit2 sbb seronok tgk Suci pakai dress haha.. keluarga bahagia pon bertolak ke kediaman Amir & Sonia di sebelah kondo aje pon hahaha kat Kyoto Garden untuk Majlis Aqiqah Airil Rayyan Maliq (sama nama ujung dgn Sami, ejaan aje lain). Ape lagik walaupon aku nampak cam sopan, mata asik ke arah buffet line aje hahahha sedap okeh!

Jom layan gambo

 Suci baik aje tido, bagus. senang mami nk melantak makan dgn sopan

Sami pon baik jugak. cubaan nk jadik manja

Di majlis yg sungguh comel dan meriah itu, ramai la familiar faces yg kitorg dh lama xjumpak. Wah rindu pulak zaman gangbang dulu. Cam bese kalu tjumpa Sanaz ayat beliau 'mana yg lain?' hishh xtau la Amir jemput sapa, xberani aku nk mengajak2.

 Sanaz & Effa. Si kecik Darwish yg pertama kali berjumpa

si hot mami nih Deanna & Maz dan si cantek Mia. Cantek okeh cantek! sumpahhh cantek!! Deanna is expecting, tgelak2 kitorg tingat gossip time dia melawat aku kt sepital aritu.

 Sedang enak makan, 'sami nak poop' aduishhh poton betol, so kitorg pon naik la ke atas. Cantek rumah Sonia and all the deco.. hishh tak sabo ahkak nk throw housewarming partey hehe.. Kenduri Suci kt kampung pon xsempat buat ade ati nk buat partey lain


Lama sungguh Suci tido. lepak2 dgn Deanna kat atas. Btw im wearing super sleek Nu Moda Big Pocket Kemeja, sungguh selesa. soon kat fashionlot.net (rase nk pakai blk time kt Redang eh.. haha)

Setelah agak lama lepak kt atas, turun bawah dgn niat nk balik.. tp stuck borak kejap

 Tuan rumah yg baru nk makan. Cam pengantin baru la pulak korang nehhh, Sonia excited jumpa Suci, abis diwar2kan Suci tuh namanye Sonia.. hahaha


Icam, bapa beranak tiga yg ngelat datang bwk Dzarif aje haha

Sekian aje lah cerita ari ahad lepas, eh mana gambo Airil?

 Comel kan, ikut muka Amir, hishh kembang Amir kalu dgr aku ckp comel ikut muka dia



Tengkiu Amir & Sonia
Next time datang rumah kitorg pulak okeh..

ENTRY PANJANG BERJELA

Meh kite bergiat semula buat2 rajin menulis entry. Setelah main tipu sbb asik nk kuarkan permainan Mari Meneka, kini tibalah masanye aku menulis entry yg betol (ape selama ke nih xbetol ke? hehe). Aku rasa cam wajib pulak nk share bende nih.



Setelah lebih setahun tidak mengaktifkan diri dgn support group meeting, akhirnye ahad lepas aku berjaya menjoinkan diri dgn PKS - Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu, bahagian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Putrajaya. Excited okeh nk join, terus terang segala topik kuar aku tak bother sgt, aku cuma teruja nk hadap makanan kawan2 yg lama tak jumpa.

Kebiasaan perjumpaan sebulan sekalik akan diadakan pada hunjung bulan bertempat di Putrajaya & Kuala Lumpur, kena selang2 la baru lah fair. PKS kali ini diadakan di Taman Tasik Titiwangsa yg panas melekit tuh tp aku gigih dtg sorong Suci kt stroller hishhh panas nye! Tapi berbaloi2 kerna selain dpt bergossip share pengalaman & info, konsep potluck yg diadakan mmg sgt lumayan. Bleh naik 5kilo okeh haha..

Sedang kami bergossip berbincang kami terasa diperhatikan..



gila ah hahahah elok aje dr tepi anak Ajui dok berposing cam sarip dol dh aku tgk hah hahahhaa. Kali ini tidak ramai dpt menghadirkan diri tapi kami saja sudah cukup memeriahkan suasana

gambo curik dari Tha

Aku cuba sedaya upaya pose sbb nk nmpak kurus punye pasal hahahaha btw cantek tak jumper aku pakai. nnti bleh check kat fb fashionlot.net (e-store cooming soon) okeh, LIKE aje la terus bleh aku bg diskaun. eh tetiba iklan.


Okek back to the topic. Iye topic kali ini yg kami bincangkan ialah:

PENYUSUAN DI SEPANJANG BULAN RAMADHAN / COPING WITH BREASTFEEDING DURING RAMADHAN

Oleh kerana aku sebok aje makan dan bercakap haha.. Mari sini aku share ape pengalaman aku menyusu dan berpuasa. Perlu di ingat, anda mungkin tahan puasa time sihat atau pon pegnan tp mungkin lembik betol la bila mnyusu dan berpuasa. Dugaan Allah bagi tapi nikmat tak terkata

Okeh ini la proses menyusu yg aku lakukan..

1. Set Minda anda - kite sume aware Ramadhan akan menjelang, set kat mind awal2 yg tubuh badan fizikal mental kite akan cukup kuat berpuasa, senmang cite saiko lah diri itu. doa la byk2 mintak kat Allah, jgn la awal2 ckp 'aku nnti xlarat kot nk pose' eeii nyiampah tul la sapa yg ckp cmtu..

2. Sahur - jangan sesekali tak bersahur, kalu malas sekalikpon cuba lah ingat ayat ini 'bukan umat Nabi Muhammad jika tak bersahur' gulp aku terus rasa cam nk lompat dari katil bila dgr ayat nih tau!! tp jgn bimbang aku pon struggle utk bgn sahur, dpt mkn kurma and minum pon dh cukup. kire sahur gak la tuh. niat sahur jgn lupa

3. Pengambilan Makanan : Kurma - sgt2 disyorkan, tak perlulah aku bgtau ape kelebihan, kebaikan kurma. Consume lah secukupnye. Kalu nak lebih flavor buatlah Ice Blended Kurma. Bahan2 & Cara membuatnye: Blend kurma, oat, soya/fresh milk with ice. Sumpah sedap hahaha. Alhamdulillah dulu mmg buat tiap ari production susu maintain. Jadik rajin2lah google and print list makanan yg boleh mengalakkn production susu.

4. Berbuka - berbukalah dgn buah, makanan berat, minum air secukupnye etc. Jangan lah buka dgn air 20liter patu terus tak makan. Ape kes, tahukah anda ape yg kite makan, baby pon dapat merasa kesannye? Jadik tuka2 lah menu ari nih mkn durian esok makan lemang, baru lah tak bosan baby tuh haha

5. Maintain Pumping - bagi mommies yg kena express susu, kekalkan masa dan corak pump seperti biasa. Tak payah banyakkn masa mngepam, tak perlu kurangkan juga. Kalu susu tu cam sikit aje kuar buat bodo aje, pam mcm bese xpayah nk cuak atau gementar, kalu seram gak kontek2 lah mana2 lactation & support group. Pasti mereka senyum lebar nak membantu

6. Suppliment - okeh ini mmg berkesan kat aku, jadik aku amalkan. pilihan sendiri ye kalu mau ikut. Suppliment yg aku suka amik dulu ialah fenugreek beli kt GNC, jgn bimbang aku xdpt komisyen pon. Kendian aku juga suka beli kt klinik, maxalon xsilap aku napa pilnye. ekceli pil tuh utk pening angin etc tp dokter ckp bleh tambah susu, sgt sesuai kt aku yg suka byk angin dlm badan. Tapi kena tnya dokter balik lah, takut2 lah aku salah info.. err iye ke Dr. Shahrule?

7. EBM collection - ewah ayat. okeh bagi yg express susu, utk persedian mental fizikal, perlu juga aku rasa persediaan simpanan susu untuk masa kecemasan hehe. Jadik a month or 2 before bulan puasa ape kata cuba simpan EBM byk2. Jadik xdek leh stress sgt, dh la letih pose, kurang susu plak tuh, bleh mendatangkn marah okeh hehe

8. Positive Thinking - lebih kurang la dgn set minda tadik tp ini lebih kepada berfikiran postip sentiasa, lebih2 lagik bulan Ramadhan, lebih2 kan lah amalan tuh, doa byk2 mintak rezeki susu pada Allah. Perlu ke diingatkan pahala menyusu itu? jadik jgn cpt give up

9. Hindarkan anasir2 - hindarkan org2 yg kuarkan ayat spt ini 'ko mnyusu tak payah puasa' kerna kalu tak pose kena gak ganti, baik la ko pose pada bulan Ramdhan melimpah ruah pahala nanti. 'ko pose ade ke susu, mesti takde, susu ko tak berkhasiat, susu ko basi..' etc ayat mitos yg mmg aku pantang nk dgr. Paling pantang ayat 'ko campur lah formula' Sekiranya anda terjumpa anasir spt ini, hindarkan lah diri dgn segera, berikan aje senyuman sbb kang kalu nk maki blk xpasal2 kurang pahala pose

10. Rehat secukupnye - baca betol2, rehat secukupnye, jgn nk rehat melampau smpai tido tak bangun2 mmg hampeh la ko cam gitu, saja nk amik kesempatan

11. Pektis puasa/ganti puasa selepas pantang/confinement - okeh ini yg aku pektiskan sekarang. Kebetulan ahkak kena ganti pose 28hari jadik tanpa pikir panjang lepas pantang terus la ganti tp sekadar yg mampu lah, tak le berterusan. ropenye hikmah disebalik adalah, production susu maintain sbb Alhamdulillah susu mmg byk, jadik walaupon xbape larat okeh aku tipu mmg aku xlarat pon nk pose sbb haus and lapo tp susu tidak berkurangan. jadik bagi mommies yg lepas pantang buleh la cuba kalu badan sihat ye.

12. Ini pulak kelebihan bagi anak yg dh start makan, time Sami dulu, first time puasa dia dh nk masuk 6bln, jadik Pengenalan kepada makanan sgt lah penting kerana bila baby dh mkn, dpt lah diselang seli dgn susu, lega rasenye haha tp applies to baby yg dh 6 bln ye (for exclusive bf)

Akhir kata, berniat lah untuk berpuasa, menyusu kan anak sepanjang bulan Ramadhan dan ingatlah juga Islam agama yg mudah, jika tak larat setelah berusaha, berbuka lah. Sebelum bulan puasa tahun dpn gantilah balik, jgn nk buat2 bodoh plak. Jangan nk gunakan ayat aku nih teket utk tak berpose plak. Bagi aku 'formula milk is not an option' TAPI kepada mommies, u know who u are, kalau dapat menyusu sepanjang Ramadhan Alhamdulillah, kalau tak dpt nobody judging u. smart plan for coming Ramadhan and berserah to Allah. Ewah spiking pulak ahkak.

Akhir kata kedua, ini cara & pengalaman aku sendiri. sapa ade komen/pendapat/teguran sila SHARE. Lebar pelukan aku beri. Breastfeeding is personal to me. Agak sensitip. Sila gunakan ayat pujian kalu nk tegur seperti 'ko mmg cantek tapi aku tak setuju dgn...' haa kalu ayat gitu diterima hahahhahahha Tapi jika nak gatal2 beri kutukan, kata2 negatip aku juga tak segan silu nk maki ko balik. Sekian hahahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Klik

Foot Print

 
Copyright (c) 2010 This Is Our La La Land. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.